Home » Forum » Juf verhaal van sint dit jaar

Juf - verhaal van sint dit jaar?

76 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
elske
Juf - verhaal van sint dit jaar?

ik volg met mijn jongste uiteraard het sinterklaas journaal en zie iets voorbij komen over vlaggen. nu hebben wij geen vlaggemasthouder... is er een juf die een tip van de sluier van de verhaallijn kan oplichten? is het leuk/handig om toch morgen op pad te gaan voor een vlaggenmasthouder en stok?

Toke
Ja

vlag speelt een rol. Maar een vlag kan ook voor een raam houden toch?

elske
O

wij hebben helemaal geen vlag, geen stok, geen houder. daarbij lastig om iets bij ons voor het raam op te hangen en elk jaar ben ik van plan om met koninginnedag zo'n gebeuren te kopen (net als de rest van de straat) maar ik bedenk dat pas op koninginnedag zelf...

vandaag dus toch maar eens rond gaan kijken of ik het nu ook nog kan kopen, ik kan me voorstellen dat de vlaggestok bij de praxis is verdrongen door sint- en kerstartikelen.

ben trouwens wel nieuwsgierig: wat is het verhaal met de vlag?

lisetje
Speciale vlag

De sinterklaas vlag die gehesen moet worden zit in het sinterklaasjournaalpakket dat scholen kunnen kopen bij de nts.
Dus als je de vlaggemast hebt mis je de echte vlag nog.

Lisetje

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Toke
Lespakket

de vlag zoals je die in de S-journaals ziet, is volgens mij vooral bedoeld voor het verhaal ism scholen. Kan me niet voorstellen dat iedereen nu zo'n vlag moet gaan kopen. Dan had die allang overal in de winkel gelegen. Maar straks een oproep om toch vooral een vlag uit te hangen, lijkt me wel weer grappig. Soort koninginnedag. Leuk. En dan heeft draadjesstarter vast een houder/stok/vlag voor 30 april.

Toke
Bedoeling vlag

in het verhaal is het de bedoeling dat de vlag de Pieten de weg wijst. Dus hang een vlag uit en Piet weet waar hij moet zijn. Geen vlag, dan geen cadeautje in je schoen, maar dat is dus het verhaal voor de scholen. Ik ben geen juf trouwens, dus weet niet hoe het lespakket dat verder uitwerkt. Maar in combinatie met die cirkels en kruizen naast de voordeur, kan ik me wel iets voorstellen met een vlag.
Ik zou me er niet heel druk om maken trouwens als ik geen vlag/stok/houder had. Goede Pieten weten ook zonder vlag alle kinderen te vinden, toch?!

Toke
Oeps

voor je helemaal in de war raakt over cirkels en kruizen: dat was zo'n rode draad een jaar of vijf/zes terug. Cirkel naat de voordeur dan had je een slaapplaats voor een Piet. Een kruis betekende dat alle bedden bezet waren. Heel Nederland stond vol kruizen en cirkels. In dat licht zou ik een vlaggenactie wel leuk vinden. Vrolijkt de boel een beetje op in die donkere dagen! Al is het natuurlijk not done om 's nachts te vlaggen, maar dan is dat ook meteen geen issue meer.nou ja, eerst maar eens de journaals adfwachten. Misschien gebeurt er wel iets heel anders.

Chippie
Beetje jammer....

Wat ik een beetje jammer van het verhaal vindt is dat alleen scholen mee kunnen doen met het verhaal. Thuis kun je er niet veel mee. Vorige jaren lagen er hier rode ballonnen in de tuin, sleutels tussen de pepernoten, cirkels op de muur (zitten er acht jaar later nog steeds), etc. Direct na de aankomst spurtte ik naar het dorp voor ballonnen of moest ik op zoek naar sleutels. Leuk! Met dit verhaal kan ik niet zoveel, of komt dat nog...? De pieten hebben hier ook zonder vlag ons huis wel kunnen bereiken ('s nachts vlaggen vond ik ook een beetje overdone) en dat zal voor de meeste kinderen zo zijn, toch?

rodebeuk
Beetje o.t. maar te weinig o.t. voor een eigen draadje

na 2x bedplassen en 4x tot tien uur wakker hangt hier nu een A4-tje naast het bed:
1. Sinterklaas komt altijd.
2. De Pieten komen altijd (doorgestreept door zoon, door mij aangevuld met "wel, echt waar")
2a. de kadootjes komen altijd
3. Schoen zetten kan op dinsdag en zaterdag
4. Pakjesavond is op 5 december
5. Het Sinterklaasjournaal is een VERHAAL.

Heerlijk al weer twee rustige avonden/nachten gehad! Geef mij maar die goede oude tijd dat Sinterklaas nog gewoon in het hoofd van de mensen bestond (en in het hart) in plaats van in de portemonnee van de middenstand en in de creativiteit van TV-makers. Voor mijn zesjarige is dit gewoon te veel, en door die samenwerking met de scholen was ik gedwongen tot verklappende maatregelen.

Verder niet zuur bedoeld, voor iedereen die wat robuustere kinderen heeft of dubbel bedden opmaken en om vier uur 's nachts een laag eraf halen als hobby heeft is het prima zo.

Chippie
Rode beuk...

Schattig! Nee, niet dat bedden opmaken om 4 uur 's nachts. Hier (helaas) geen hierperdepiepSinterklaaskinderen...

rodebeuk
Chippie

Ja, en zo kan ik er ook van op aan dat een paar losse truitjes in de wasmand toch binnen 1 dag weer schoon zijn.. lekker mee met de plaswas.
Ideaal, en het is mijn jongste, dus alles dubbel genieten!
Jij hebt nog een keer kans toch, met je nesthaakje?

Valkyre
Oh rb

We zijn niet de enige, da's een pak van m'n hart! Hier stond zelfs in de nieuwsbrief van school dat de kinderen het SJ moeten volgen... Alsof dat hele Sintgedoe nog niet genoeg spanning met zich meebrengt! Spruitje weet gelukkig ook zijn grenzen een beetje aan te geven - vaak heeft hij geen zin in het SJ, en dan laat ik het lekker zo. Arm joch...

groet, Valkyre

Chippie
Rode beuk

Mijn 'nesthaakje'???

rodebeuk
Ja chippie

als je het googlet krijg je slechts vijf hits! Dat mag toch wel uniek worden genoemd.
Het is geen Germanisme. Sorry. Uitdrukking voor het jongste kind, en volgens mij is jouw jongste nog niet de kleutertijd ontschreden.. heb ik goed gerekend?

In het Duits krijg je trouwens wat meer hits, waaronder een definitie van Wikipedia: bei Geschwistern das jüngste, letztgeborene Kind, das als letztes „aus dem Nest fliegt".

rodebeuk
Herstel

Het is wél een germanisme...

dirksmama
Tv serie toch?

Oh Rode Beuk, ik wordt nostalgisch, Nesthäkchen, was dat geen ouderwets meisjesboek? Met een TV-serie?

dirksmama
Nut van sintjournaal

Hier in huis werd het sintjournaal nooit gewaardeerd en tegenwoordig is de internetverbinding zo slecht dat we streaming TV niet eens hoeven te proberen.

Maar wat ik me er van herinner was het vooral vaak flauw en vergezocht. Sint op zich was voor ons al genoeg. School heeft het gelukkig ook nooit aangewakkerd.

rodebeuk
Jahaa kaching dirksmama

...generatieklik!

En ik heb nog een keer mijn (NL) grootmoeder onsterfelijk beledigd toen ik achter de tv bleef plakken en haar niet wilde begroeten omdat we net aan het eind van de (ik denk 1e) serie zaten waar de vader van het nesthaakje naar het front moet en niets meer is als het was.

Overigens ook zeer bedankt voor je bijval wb Sintjournaal. Van een Juf telt dat dubbel. Kreeg gisteren een doodserieus mailtje van de lk dat hij dubde wat hij moest doen omdat ik hem had gewaarschuwd dat mijn zoon thuis geen SJ kijkt. Haha, zoon is in die klas het nesthaakje en de lieve man is halve kleuters niet gewend. Ik heb gezegd dat zoon gewoon mag meekijken, maar dat het handig is om het verder niet in te peperen allemaal. Waar we het maar druk mee hebben tegenwoordig!

dirksmama
Dvd

Serie is bij Amazon.de als dvd te koop zie ik net.
Wat jammer dat mijn kinderen (nog) geen Duits kunnen.

Wat school betreft: TV-kijken mogen ze natuurlijk NOOIT als huiswerk opgeven, zijn ze nou helemaal!

Genista
Verplicht sj kijken?

Kom aan! Ik heb hier al jaren geleden paal en perk gesteld: het is ófwel Sinterklaasjournaal kijken, ófwel club van Sinterklaas, ófwel het verhaal op de locale zender, ófwel niets, ófwel 1 ander sintdinges. Maar ééntje tegelijk! Ik heb me daar al vaak over verbaasd, dat scholen stellen "het sinterklaasjournaal te volgen" en dat je dan "verplicht moet kijken". Ik vind het best geinig allemaal, maar wel in proportie, hoor.
Maar voor degenen die toch graag een vlag willen hebben, hier issie te koop: http://www.vlaggenwinkel.nl/ Wij hebben er voor school wel eentje gekocht, die kunnen we andere jaren toch weer laten wapperen.

Jillian
Sinterklaas tv

Ik heb liever ook geen sinterklaas tv in huis. Niet alleen zorgt dit voor veel spanning en drukte bij de kinderen maar ik vind de inhoud ook niet geweldig. Dit voornamelijk vanwege de aanwezigheid van de minder leuke elementen van het sinterklaas feest zoals de figuur van zwarte piet. Ik probeer zelf piet zoveel mogelijk uit huis te bannen en er zo min mogelijk aandacht aan te besteden zonder hem dusdanig te negeren dat kleuters vragen gaan stellen waar ik op dat moment nog geen antwoord op wil geven. Een hele balanceer act. Ik zal blij zijn als Sinterklaas eindelijk aankomt in de 21ste eeuw en zich heeft ontdaan van concepten die in de huidige maatschappij niet meer passen.

dirksmama
Piet is helemaal 21e eeuw hoor!

Ik zie niets maar dan ook niets verkeerds in Zwarte Piet, die hoort wat mij betreft onlosmakelijk bij 5 december.

Welk concept van Piet zou er dan in vredesnaam niet in de 21e eeuw passen?
Dat ie werknemer is bij Sint? De meesten van ons zijn geen baas maar werknemer.
Dat ie pakjes uitdeelt en snoep strooit? Pakjes en snoep zijn de basis van het Sintfeest, en ik zie een oude man als Sinterklaas nog niet zijn hand in de zak steken om pepernoten te strooien.
Dat ie zwart is? Zoveel van ons in Nederland zijn tegenwoordig zwart, dat lijkt me ook niet echt shockerend. Als je door een schoorsteen kruipt krijg je vanzelf roet op je gezicht.

Genista
Och

Zwarte pieten horen voor mij wel bij het Sinterklaasfeest. Ze mogen wat mij betreft best wat donkerder geschminkt worden (want ze zijn vooral bruine pieten, zoals mijn kroost spits opmerkte), maar spaar me, gekléurde pieten? Is Sinterklaas dan ook een belediging voor de katholieke kerk cq voor alle mannelijke senioren in ons land? Of nee, het wordt hoog tijd voor een Sinte Klazina! Uut Zalk, compleet met de kruiderige adviezen en vegetarische pepernoten. En dat paard, dat moet ook maar eens afgeschaft. Wat te denken van een kek scootertje? Maar wel een elektrische, met zonnecellen achterop de mijter...

Shonagh
Tja

In het buitenland is zwarte piet ook altijd lastig uit te leggen, maar in Nederland, komnoutoch :o)

Jillian
Piet

Piet is in de loop der jaren minder uitgesproken racistisch geworden maar de oorspronkelijk karikatuur van de Afrikaan is er nog duidelijk in te herkennen. Zwart van de schoorsteen? Dat is misschien een leuke invulling maar niemand die Piet ziet kan ontkennen dat deze duidelijk geinspireerd is op de karikatuur van de Afrikaan. Ik ken ook veel mensen die zich erg ongemakkelijk voelen bij Piet en dit als een symbool van het latent zeer aanwezige racisme zien. Dat ben ik volledig met ze eens.

Een interessant artikel hierover:

http://www.ferris.edu/jimcrow/question/jan05/

en nog een interessant artikel:

http://www.humanityinaction.org/knowledgebase/255-black-pete-analyzing-a...

Jillian
Genista

De argumenten die jij er bijhaalt worden inderdaad altijd gebruikt als tegen argument op Piet kritieken. Zij gaan echter niet op. Zonder verder er op in te gaan dat de rol van sinterklaas wezenlijk anders wordt neergezet dan die van zwarte piet gaat dit volledig voorbij aan de maatschappelijke context. Een witte man of een bisschop kan ook als een karikatuur worden neergezet maar dit zal nooit dezelfde betekenis hebben aangezien de witte man de dominante bepalende factor in de maatschappij is en geen achtergestelde minderheid.

Ely
Kom nou toch

Dit vind ik weer zo moeilijk doen terwijl het makkie ijl kan. Je hoeft dit soort problemen toch niet te maken? Als je bang bent dat er zieltjes gekwetst worden vanwege een oeroude traditie dan kun je twee dingen doen: je wordt lid van de feestcomissie in jouw omgeving en introduceert een multiculti piet of je vertelt je kinderen dat er mulitculti pieten onder het pakje zitten en dat dit het uniform is. Net als de politie een uniform heeft maar dan zonder schmink.

Maar wat mij betreft is dit gewoon een verhaal, een verhaal in de context van een geschiedenis. En in de geschiedenis zijn nare dingen gebeurd en goede. En dat alles heeft ons gevormd tot waar we nu zijn. Dat ontkennen heeft geen zin. Maak er gewoon het beste van maar van dat krampachtige gedoe wordt niemand wijzer, en die moortjes al helemaal niet.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Dendy Pearson
Ehm

Was het niet zo dat Sint Nicolaas eens een zwarte slaaf vrijkocht en dat die uit dankbaarheid bij hem bleef? Zoiets toch? Daar is het op gebasseerd.
Ik vind het zo'n gezanik over piet. Wat is er mis met zwart zijn? Ik vind sinterklaas een geweldig feest en ook iets waar je trots op kan zijn. Santa Claus is verdorie op hem gebasseerd en dat is best een bekende gast geworden. Die trouwens elfjes onderdrukt, maar daar hoor je niemand over.

Dendy (die een hekel aan Prem heeft)

sinas
Elfjes

zijn ook gewoon kleine mensen en worden dan niet alle mensen met "dwerggroei" ook gediscrimineerd??

Jillian
Ely

Ik maak geen problemen. Ik constateer een traditie waar veel mensen (inclusief ik zelf) moeite mee hebben. Overigens heb ik er ook jaren helemaal niet over nagedacht maar sinds ik door vrienden hierop attent ben geraakt en me er in heb verdiept ben ik tot de conclusie gekomen dat we hier te maken hebben met een (weliswaar iets uitgewaterde vorm) traditie die zijn plaats niet heeft in een multiculturele samenleving.

Dan kan het wel een traditie zijn maar tradities kunnen veranderen als blijkt dat ze niet meer in de maatschappij passen. Zo waren hanen gevechten vroeger ook een traditie. Mag nou niet meer omdat we tot inzicht zijn gekomen dat geweld tegenover dieren niet gepast is.

Mijn kinderen confronteer ik overigens niet met mijn gedachten totdat ze zelf niet meer in sinterklaas geloven. Ik wil hun daar niet mee belasten.

Jillian
Dendy

Er is niks mis met zwart zijn en het lijkt me volkomen duidelijk dat dit ook niet het probleem is. De meeste mensen die moeite hebben met zwarte piet zijn over het algemeen inderdaad Surinamers. Dat is logisch want Surinamers zijn ook degene die het meest door Nederland hebben geleden en het beste weten hoe racistisch de maatschappij van oudsher in elkaar steekt.

Waar wel wat mis mee is dat is met mensen die zich voor de lol als zwarte mensen schminken om een karikatuur neer te zetten. Dat is iets wat helaas een lange traditie heeft en waarvan zwarte piet zeker niet de enige uitingsvorm is.

Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Blackface
voor meer en beter informatie dan ik kan geven.

Pagina's

Onderwerp gesloten