Home » Forum » Kefir 0

Kefir

20 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
40er
Kefir

Op vakantie veel kefir gedronken, wat we heerlijk vonden. Alleen, dat wat je hier in de winkel koopt is zo anders. Heeft iemand van jullie wel eens zelf kefir gemaakt? En hoe doe je dat dan? Zelf yoghurt wel vaker gedaan, maar kefir is toch anders.

juf Ank
ja

Ik maak heel vaak water kefir.

juf Ank
de waterkefir

'bloemetjes' zoals ze vaak genoemd worden zien er uit als blank-witte korrels. deze korrels groeien door suiker.
Je doet in een pot 100 gram kefir/een liter water / 30/50 gram suiker en een gedroogde biologische vijg en wat citroen. Dit laat je 24 uur staan met af en toe doorroeren. De meesten laten het langer fermenteren; 48 uur of langer.
Bij 24 uurskefir werkt het wat laxerend; bij 48 neutraal en bij langer stoppend. Verder groeien er dan dus probiotica bacteriën in die goed zijn voor je darmflora.

40er
Juf Ank

Waarom die vijg en citroen? Suiker is om de kefir te laten groeien.
En smaakt water kefir een beetje naar melk kefir?
En kun je van zo'n water kefir bloem ook melk kefir maken, of zijn dat 2 verschillende dingen?

Marie
workshop

Ik heb toevallig laatst een workshop fermeteren van Christiaan Weij (schrijft kookboeken) gedaan en daar kwam Kefir ook ter sprake. Hij zij o.a. dat er dus geen toevoegingen in horen als vijf en citroen. Verder zei hij dat Kefir nooit hetzelfde is, omdat het gisten afhankelijk is van de temperatuur e.d. Ook zei hij dat dat eigenlijk de Kefir van de Arla de enigste is die in de supermarkt te koop is die het meest lijkt op Kefir die je thuis zou maken.
Dat is dus wat ik er van weet, heb zelf nog nooit Kefir gehad.

Jackie
makkelijk, schijnt

Mijn schoonmoeder en zus maken regelmatig kefir met melk. Heel simpel zegt mijn zus altijd, je doet de korrels in melk (op bepaalde temperatuur, neem ik aan) en thats it. Geen idee waar zij die korrels heeft gehaald, maar als je googlet op "(melk)kefir korrels kopen" kom je een heel eind.

Kaaskopje
Is kefir

altijd dun, dus om te drinken? Tot gister (ik was er toevallig ook over aan het googelen), dacht ik dat je er ook yoghurt mee kunt maken. Yoghurt maak ik sinds zeer kort (2 x) met melk en een paar scheppen "echte" yoghurt.

40er
Kaaskopje

Kefir is idd dun, meer karnemelk idee vind ik.

Yoghurt maken is ook leuk hè, ik maak het ook wel eens in de slow cooker of cpe.

Kaaskopje
40'er

Ik zag inderdaad dat het ook in de slowcooker kan. Die gebruik ik nu alleen als 'hooikist', dus pan erin doeken eromheen en laten staan. Wat is cpe? :-)

40er
Kaaskopje

Cpe is een electrische snelkookpan, maar ook een slowcooker, een braadpan. Van alles in een eigenlijk.
Leuk keuken speeltje 😉

JW
Kefir.liters. wie wil er wat

In april begonnen met 10 gram melkkefir. Inmiddels veel te veel kefirkorrels. Voldoende om per keer 5 liter kefir te maken. Wij laten 3 dagen fermenteren anders moet ik een koe in de tuin zetten om voldoende melk te hebben.n
Wij drinken kefir. Maar laten ook een deel uitlekken, dan heb je na een aantal uren kefiryoghurt vol probiotica. Langer uitlekken en je hebt kefirkwark.
Verder gebruik ik kefir om sodabrood mee te bakken. Om ijs te maken.

Ik heb over voor de liefhebber. Omgeving stad Groningen.

juf Ank
40 ger

nee, waterkefir en melkkefir zijn twee verschillende dingen.
De vijg gaat in de waterkefir omdat dit de groei stimuleert. Citroen is voor de smaak.
De suiker die er in gaat wordt door de kefir omgezet dus smaakt niet echt meer als suiker. Als je de kefir zoet wil drinken moet je er dus meer suiker in doen zodat die niet omgezet wordt en nog als suiker smaakt. Naar eigen inzicht en smaak.

Ik drink zelf geen melkproducten dus weet niet hoe de melkkefir smaakt. Mocht je lactose intolerantie hebben: de lactose wordt omgezet in de melkkefir zodat je daar weinig tot geen last van zult hebben.

De waterkefir smaakt als een soort gezonde limonade, het is prikkelend als of er koolzuur in zit en je kunt er allerlei smaakjes aan toe voegen. Munt of fruitsoorten.

rode krullenbol
Niet om je de les te lezen, juf Ank, maar ...

Er *zit* koolzuur ook koolzuur in! Dat komt namelijk vrij gedurende het proces van fermentatie.

Vogel
Vijg

Mijn waterkefir deed het ook prima met rozijnen. Ik snap ook niet waarom suiker alleen niet voldoende is, maar zonder vijg of rozijn doet-ie het echt minder goed.
Maar sinds de vakantie zit ik zonder. Hoe kom ik aan een nieuwe starter, iemand tips?

Anneque
Vogel

"Maar sinds de vakantie zit ik zonder. Hoe kom ik aan een nieuwe starter, iemand tips?"
Marktplaats :-)

Heeft iemand een link/artikel waar ik kan lezen dat het idd bepaalde waardevolle voedingsstoffen bevat? Ik wil er wel weer eens aan beginnen maar heb geen zin om gewoon frisdrank te drinken. En wat is het gemiddelde alcoholpercentage van de DIY-waterkefirdrank? Kan ik het überhaupt aan mijn kinderen geven?

Ik heb het vroeger veel gemaakt en gedronken, vond het lekker en leuk om te doen. Maar wie weet liep ik dus al die tijd wat beneveld rond ;-)

rode krullenbol
Hmm ...

Liggend typen is misschien toch niet zo'n goed idee.

"Er *zit* koolzuur ook koolzuur in!" (in #13) moet natuurlijk zijn: "Er *zit* ook koolzuur in!"

Wederom mijn welgemeende excuses voor het ongemak.

Rode krullenbol

Kaaskopje
40'er

Aha, dan denk ik dat mijn dochter ook zoiets heeft. Een alleskunner.

Vogel
Alcohol

Geen idee hoe hoog het alcoholpercentage is, maar mijn pubers drinken het niet vanwege de alcohollucht. Zelf proef of ruik ik dat niet.

Marie
Link
juf Ank
een starter?

Er zijn op facebook forums voor waar mensen in de rij staan om je kefir op te sturen of waar lijsten zijn waarop je kunt kijken wie er dicht in de buurt woont en je het zo kan halen!

Annque; ja, het alcoholpercentage is verwaarloosbaar iets van 1 %