Home » Forum » Kerstdiner en iemand lust niets

Kerstdiner en iemand lust niets

64 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Dorry1
Kerstdiner en iemand lust niets

Ik krijg eters met kerst, en nu is er van het stel één die echt niks lust. Nou ja, boontjes uit blik en pudding uit een plastic bakje. Wat zouden jullie doen?
Serveren wat de gast wil, of je eigen uitgebreide diner doen in de hoop dat er voor iedereen iets bij zit wat ie lust?

Dorry

liat
Dan eten ze ook maar niets :)

Ik zou ze vragen hun eigen eten mee te nemen onder het mom dat je het jammer zou vinden als ze het eten niet lusten.

liat
Of netter is eigenlijk

ze te vragen wat ze wel lusten. Eventueel hun een toetje uit een plastic bakje geven terwijl de anderen aan het grand dessert zitten.

Anneque
Beide

Ik zou sowieso mijn eigen diner maken, en dan een schaaltje boontjes-uit-blik erbij. Een extra móói schaaltje, zodat het nog wat lijkt ;-)
Ik zou het jammer vinden als het diner in het water zou vallen door gedoe over eten, en een grote moeite is het ook al niet, een blikje bonen.

Dorry1
Nou het is meer....

Dan zit ik dus op het juiste spoor met het idee mijn eigen diner klaar te maken. Maar het is niet alleen boontjes uit blik en een toetje uit een bakje. Het is dat er een heleboel dingen niet kunnen. Die bonen en dat toetje waren wat korte voorbeelden. Dat is inderdaad makkelijk te regelen, een schaaltje bonen erbij.
Ik heb dat trouwens al eens eerder gedaan liat; eigen eten mee laten brengen. En toen hebben ze ons eten op zitten eten (waar ik natuurlijk niet genoeg van had, want dat lustte ze echt niet). Dus ik ben het een beetje zat, al die regels waar eten aan moet voldoen en uiteindelijk hebben zij niet het diner wat ze willen en ik ook niet. Want ik voldoe nooit helemaal aan die regels, dat snap je wel. Die zijn telkens weer anders!
Ik was gisteren bij mijn kapster en die had een bijzondere visie; dan komen ze maar niet eten. het is géén restaurant.
Ik heb het zelfs nog proberen op te zoeken in de 'hoe heurt het eigenlijk', maar volgens mij is het zo basaal dat je niet zeurt over het eten wat je bij een ander voorgeschoteld krijgt als je uitgenodigd wordt, dat ik het niet kon vinden in het boek.
Misschien ligt het gewoon aan het feit dat ik een echte foodie ben, en met kerst graag kook en ook zelf graag iets heel lekkers eet. Ik heb geen zin in fabrieksdrap (sorry!) met de feestdagen.

Dorry

Silone
Waarom

Willen mensen komen eten als ze niks lusten? Waarom komen ze uit zichzelf dan niet op een ander tijdstip? Maar goed, dat is een andere discussie. Ik zou gewoon koken, meestal zit er toch wel heel wat variatie in zo'n diner. Nog wat extra (stok)brood in een mandje en dan moet het maar klaar zijn. Nemen ze maar een kopje lekkere koffie als toetje oid.

Dorry1
Silione

Dat vraag ik me ook af! Kom dan niet, of eet thuis.
Gelukkig komt tante ook (die is weduwe) en die zit elk jaar te genieten hier. Huilt van ontroering als mijn kinderen kerstliedjes spelen en geniet met teugen van het kerstdiner.
Het is familie he, die moeten komen met kerst. Weet je, ik wil ook niet aan mijn kinderen laten zien dat als je je nukkig aan tafel opstelt en dat je dan je lievelingskostje krijgt.

Dorry

rodebeuk
Dorry

volgens mij heeft Beatrijs in Moderne Manieren het weleens besproken.
Het is idd volkomen not done om ook maar iets te zaniken van te voren bij de gastvrouw. Alleen intoleranties en allergiën, en dan moet je meedenken. In alle andere gevallen zit je fout.

Ik vind dat jij lekker moet koken wat je zelf van plan bent, ook geen dubbele gerechten. Ik zou hooguit wat achter de hand houden als stokbrood, vanilleijs en een tomaat. En dan moeten ze erom vragen. Dus gewoon uitserveren al die heerlijkheden.

Wij hadden laatst een gezin te logeren, ook familie, met een nogal aparte stijl van opvoeden. Bij alles wordt aan het kind (tussen baby en schoolkind in) of het dat wil. Dus bij het eten zeggen ze standaard "nee" en zagen onze kinderen dat die kids niets hoefden. Belachelijk vond ik dat. Ik zet altijd alles voor de kinderen neer en doe alsof het normaal is dat ze het opeten. Dan eten ze niet alles, maar van lieverlee wel steeds meer. Aan onze kinderne heb ik dus uitgelegd dat die kinderen anders worden opgevoed. Jammer dan.

IngridT
Wat een rare gasten.

Jemig.

Als je nou van plan was om alleen maar zwezerik te serveren, of oesters, of iets anders obscuurs....ja, dan zou ik me misschien iets kunnen voorstellen bij overleg vooraf, of een soort van 'keuzemenu' waarbij er ook een B optie is.

Maar in dit geval zou ik 'gewoon'[ een heerlijk kerstdiner in elkaar flansen waar jij blij van wordt, en hooguit tegen de 'gasten' zeggen dat ze zelf maar voor een blik bonen en een mona toetje zorgen als ze denken dat dat nodig mocht zijn. Eigenlijk zou ik trouwens helemaal niks tegen de gasten zeggen. Hun 'probleem' is zo obscuur dat ik eerlijk gezegd niet vind dat jij daar een oplossing voor moet verzinnen. Ja, genoeg stokbrood op tafel zetten. en (a la hoe ik voor lastig etende kinderen doe) een schaaltje met snoeptomaatjes, rauwe wortel en ander risicoloos knaagvoer. En dan idd een 'leuk' schaaltje. Laat ze zelf maar komen vragen of ze een blik sperciebonen mogen opwarmen.

Ligt er trouwens wel een beetje aan wie de gasten zijn bedenk ik me...als het je schoonouders zijn van wie je al sinds jaar en dag weet dat ze zo beperkt eten dan moet je idd misschien maar iets simpels doen. Maar wat is er idd mis met een schaaltje sperziebonen in hun buurt? Samen met het stokbrood & de cherrytomaatjes best een volwaardige maaltijd hoor! Maar ik zou zeker geen gehaktballen gaan staan braden als je de rest van de visite gebraden gans serveert. Brug te ver lijkt me (en al helemaal als ze vorig jaar TOCH gewoon van je 'rare eten' gegeten hebben. Jemig. wat idioot)

Nee, hou het maar bij die sperciebonen & tomaatjes. klaar. Toetjes zijn facultatief, dus daar zou ik me helemaal niet druk om maken. Graag of niet....

Ingrid (op wintersport met de kerst. Lekker makkelijk)

Roosje Katoen
Gezellig ;-)

"Ik heb dat trouwens al eens eerder gedaan liat; eigen eten mee laten brengen. En toen hebben ze ons eten op zitten eten (waar ik natuurlijk niet genoeg van had, want dat lustte ze echt niet)."

Dan zou ik weer koken wat ze toen hebben gegeten!

Anneque
Precies

Zij zitten "fout" met hun kieskeurige gedrag, vind het idd helemaal not done om over eten te zeuren. Maar ws. wil je geen gedoe, het is familie, en alleen al voor die lieve tante zou ik ook een rotsfeer willen vermijden. Dus ik zou toch gaan voor dat schaaltje boontjes.
"Het is dat er een heleboel dingen niet kunnen.". Ik snap wel dat ze 98% van wat jij maakt, niet zullen eten, maar dat lijkt me hun probleem, er rust toch geen taboe op het _aanwezig zijn_ van dingen die ze niet willen eten?? Al helemaal als jij zo attent bent om een blik van die groene slapjanussen voor hen open te trekken....;-)
Stokbrood erbij, goed idee idd. Klaar.

Laminaat
Ik ken dat

Dorry,

Ik ken die niets-eters. Daar is geen kruit tegen gewassen, zeker niet als ze volwassen zijn. Mijn oplossing: uitzoeken wat voor zetmeel ze lusten (puree, gebakken aardappeltjes, brood) en daar meer dan genoeg van maken, dus voor het hele gezelschap te veel. Zo kan je gewoon je diner op slechts 1 punt aanpassen en verder klaarmaken wat je wil. In het slechtste geval eet de weigeraar alleen maar het zetmeel (ook niet erg voor één avond) en in het beste geval lust hij/zij ook nog een hapje van de rest van het aanbod. Als de weigeraar een kind is, serveer ik bij de borrel al een hoop van wat ie wel lust (rauwkost met dip, plakjes worst, stukjes kaas, bladerdeegdingen, olijven, nootjes, chips) en zo zoeken ze het maar uit.
Na het eten en het toetje komen ook weer vleeswaren, goede kazen, brood en toast op tafel, dus kan iedereen zich traditioneel volvreten.
Groetjes,
Laminaat

tonny
Hahaha

nou ja, je zet op je keuzebuffet ook een bakje bliksperziebonen neer ;)

Ik houd bij de zulke gelegenheden sowieso van zelf laten kiezen, geen vast menu. Ik maak het een en ander aan lekkere dingen klaar, schik die fraai op tafel als buffet. Stapel bordjes, bestek, mooie servetten en eten maar.
Tuurlijk prachtig, uitgebalanceerd Kerstmenu,een sfeervol gedekte tafel, onderborden, rij bestek, kristallen glazen en de hele mikmak.

Liever dan maar informeel zodat iedereen geniet dan een vast menu en borden met restjes van lussieknie.

Dorry1
En daar kwam het weer

Of ik dan stoofperen wilde maken en vlees, want dat lustte ie wel. Want ja, hij is de gast....grrrrrr....
Ik heb wel gezegd dat er ook een bakje met een eigen prakje meegenomen mag worden, of dat er thuis gegeten wordt....

Anneque
Jemig!

Ik wist niet dat het zo openlijk ging, met ook nog een bestelling erbij......en dan ook nog iets bewerkelijks, of in elk geval iets wat lang op moet staan.........wat een kinderlijke man zeg. Ongelofelijk, niks lusten vind ik al infantiel en dan nog zo horkerig zijn om iets te gaan bestellen....ik weet ook niet wat ik nu zou doen hoor.

Shonagh
Dorry, mag ik raden?

Is het je schoonvader ?

Belle Époque
Zelf meegemaakt

Ik had zo'n schoonvader (sorry).
'n Beste man, maar met eten was het een zeikers eerste klasse. Elke dag, echt ELKE DAG was het niet goed of het deugde niet! Wat had ik met mijn schoonmoeder te doen...!

Ik heb er een klein beetje rekening mee gehouden maar tot op bepaalde hoogte. Een aardappel schillen en een blik sperziebonen opentrekken terwijl de rest van de misjpoge aan de rijsttafel zat bijvoorbeeld ;-)
Toen ik 12 1/2 jaar getrouwd was en een cateraar inhuurde voor het familiebuffet hebben we speciaal voor pa een klein beetje Hollandse kost ingepland.

Dus ja, ik wil me aanpassen, tot op een kleine hoogte, want ik ben geen restaurant. Stoofperen en vlees, prima, maar dan wel uit de koeling van de supermarkt de magnetron in, en ik ga er niet uitgebreid zelf op zitten zwoegen.

En mochten er meer mensen komen met allerlei noten op hun zang, dan houdt het echt op ;-) en mogen ze kiezen: mee-eten of wegblijven.

En hoe leg ik het aan de kinderen uit? "Opa is al oud, en oude mensen snappen al die moeilijke gerechten niet en vinden het zelfs eng ;-) " (in dit geval niet gelogen ;-) ).

(met dieet, halal en zo houd ik wel altijd uitgebreid rekening)

jippa
Hoeft geen schoonpapa te zijn

Wij hebben vrienden die ook wel eens dit soort gedrag vertonen. En dan zijn het ook nog mensen met enorme pretenties qua stijl en manieren. Ze vragen om zout voordat ze een hap hebben geproefd, ze gaan soms al onderhandelen vantevoren over wat we eten en jippaman had eens een goede fles wijn opengedraaid en toen kwam de vraag of het ook rood kon zijn want dat paste beter bij het gerecht ( volgens ons niet). Ik moet zeggen dat ik het bloedirritant vind hoor. Maar ja verder zijn het aardige lui en als we daar komen zijn ze ook heel gastvrij. Dus we gaan er best een eind in mee eigenlijk, maar soms wel knarsentandend. Ik vind dat nou juist geen goede manieren.

Dorry1
Nou eigenlijk

is het schoonmama die al twee keer heeft gevraagd of dan toch alsjeblieft dit of dat wil koken.

Shonagh
Dorry

maar je schreef "hij", dus ik was wel heeeel warm ;o)

Dorry1
Shonagh

je was gloeiend heet, het gaat om schoonpapa en schoonmama probeert te bekokstoven dat ik dat ga koken. 'doe dat nou, dan heb je de minste last...'
Ik blijf erbij dat ik het niet netjes vind en ook nog getuigen van weinig vertrouwen (nl. dat ik vieze dingen maak)

Temet
Dorry

Mijn inschatting: schoonpapa is een zeur eerste klas, zijn vrouw is inmiddels murw en past zich aan, en hoopt dat jij dat nu ook doet omwille van de lieve vrede aan tafel en omdat ze hoopt dat ze niet zijn gezanik op de terugweg en de hele volgende dag hoeft aan te horen over dat jij geen lekker eten had gemaakt.

Zomaar schot voor de boeg ;-)

Groeten,

Temet
(die weer van een kerstdiner mag genieten bij schoonzus en zwager die heel goed kunnen koken en ook nog heel aardig zijn; ik bof maar weer)

Annet
Gewoon je eigen kerstdiner maken

hoewel ik een buffetvorm ook heel aardig vind. Dan maak jij precies wat je wilt maken, zet dat op een aparte tafel (=buffet) neer, iedereen pakt wat die wil eten, en jij hebt er geen last van dat bepaalde mensen sommige (of veel) dingen niet pakken.
Op dat buffet zet je dan kant-en-klare stoofpeertjes en ander gewenst spul. De enige moeite die je daarvoor doet is opwarmen......
Oja, en natuurlijk het speciale bakje opgewarmde boontjes uit blik (Yak!!!!)
En ruim aardappelspul, misschien een bakje kant-en-klaar spul voor in de oven? Dan kun je jouw moeite concentreren op de overige deelnemers.

Manda Rijn
Jeetje

boontjes uit blik en pudding uit een plastic bakje.

God zeg als je daar rekening mee moet gaan houden, pff om nog even een hard waardeoordeel te uiten; zijn dat uberhaupt leuke mensen ?

oh ik heb daar zo'n hekel aan, dat gemekker over eten, dat lust ik niet, dat ken ik niet, ja dan eet je gewoon niets of blijf je thuis bij je doorgekookte nassi. Kom zeg, bij kinderen kan ik het ook niet echt waarderen vanaf een bepaalde leeftijd.

Chippie
Hier ook...

Hier ook een schoonpapa die weinig lust maar wel aardig is en ook niet zeurt. Maar je houdt er toch rekening mee en dan blijkt dat je toch het hele kerstdiner om hem heen bouwt. Wij doen lekker en gemakkelijk, vaak wordt het carpaccio. Maar ja, dan moet ik voor hem weer iets anders versieren. En het moet ook een geheel zijn. Als ik het zou kunnen redden met een blikje sperzieboontje, stoofpeertjes en een Monapuddinkje, prima.

Serra
Aaagh...

...verschrikkelijk lijkt me dat, dat iemand dan gaat zitten zeuren!! En schoonma die voor schoonpa de kastanjes uit het vuur probeert te halen met 'doe dat nou, dan heb je de minste last...'
Jij hebt geen last (hoop ik ;)), zij heeft last! En hij met z'n pietluttug gedrag!

Als gastvrouw vraag ik wel altijd of er iets is dat iemand niet graag eet. Dan verwacht je hoogstens een of twee dingen. En daar houd ik dan graag rekening mee. Maar als het een hele waslijst is... Dan houdt het snel op. Het moet wel leuk blijven. Ik vind het eigenlijk een beetje notdone om niets te lusten als volwassene. Dat is zo suf, daar val je anderen niet mee lastig (omdat je je met recht ;)) een beetje schaamt). Een exvriendje lustte zo goed als niets, zei niets en at gewoon bijna niets of alleen dat wat hij lust. Dat vond ik dan ook weer niet zo fijn voor degene waar we aten. Die had toch met liefde en zorg staan koken. Eigenlijk vond ik dat hij gewoon moest eten wat geserveerd werd en er aan moest werken om dingen te leren eten. Maar ja... dat zat er niet in.

Een goede vriend van ons is vegetarisch en lust bijna niets. Van hem kan ik het hebben en ik zorg dat er altijd veel (stok)brood en knoflookboter is. Dat lust ie wel. En dan eet ie maar geen groenten... Niet mijn pakkiean.
En ik heb een neef die de lekkerste dingen niet lust. Met familieetentjes houdt ik geen rekening met zijn niet-lusten. Ik zorg dat er een kant-en-klaar gebeuren ligt wat hij bij erge honger kan eten (wat dus wel rekening houden is eigenlijk) en verder zoekt hij het maar uit. Intussen geeft hij aan dat hij het zo genant vindt dat hij niets lust, dat hij er mee aan de slag gegaan is. En intussen lust hij al veel meer.

Voor je schoonpa zou ik dus een blik boontje achter de hand houden en voldoende brood. En misschien een blik knakworstjes en appelmoes? :))) En enorme voorpret hebben om het verhaal dat je met een knipoog aan zijn kleinkinderen vertelt: dat oude mensen op een gegeven moment weer net als een kind kunnen worden, en dus weer op kindermenu mogen :)))))

Laat je lol niet verpesten door de goede man en ga lekker koken wat jij je gasten voor wil zetten!! Veel plezier vast!

Shonagh
Het verschil

tussen de schoonpapa's is dus, dat als ze aardig zijn je wel iets anders wilt maken. Zou ik ook doen. Wij krijgen de kinderen over die hebben aangeboden on te koken, beiden niets liever doen, dus geen gourmet dit jaar maar een echt kerstdiner ?! Kunnen wij lekker de hele dag wandelen ! En met slecht weer Monopolien, haha.

Vic
Tja

Ik krijg ook van die types hier met Kerst, verder trouwens prima mensen. Mijn kerstdiner gaat ook in buffetvorm, maar ik heb het in het verleden opgelost door ook sperziebonen en worteltjes op tafel te zetten. En aardappelmeelbalkerstboompjes uit de oven natuurlijk. Dat zet ik dan bij elkaar en noem ik gekscherend 'het kindergebeuren'. Wie de schoen past...
Ik heb ook een familielid, ik noem geen namen, waarvan ik de kookkunsten minder waardeer. Ze doet het allemaal net iets anders dan ik. Dan krijg je gebakken aardappeltjes die er bij mij heel anders uitzien en smaken, met sla uit een bak en dan van die 'vieze' wittekaasblokjes erdoor. En kant en klaar vlees van de slager (dan dan weer wel) dat alleen nog in de magnetron hoeft. Mijn kinderen weten dat ook, dus als we daar eten zorgen ze dat ze tijdens het borrelen flink van de borrelhapjes eten. En dan aan tafel alleen opscheppen wat je lust. Oh, er zijn wel altijd lekkere toetjes. Keuze uit zeker 8 soorten monatoetjes of ijsjes.

Shonagh
Vic (ot)

We varen regelmatig met de ferry van IJmuiden -Newcastle (vv) en in het buffetrestaurant is ook een "kindergebeuren".
Heel duidelijk, op kinderhoogte: patat, kipnuggets, doperwtjes, enz. Je wilt niet weten hoe druk het daar kan zijn met mensen die bijna door de knieen moeten om op te scheppen. Vooral als er "busmensen" aan boord zitten :o)

Oja, ook het toetjes, ijs met spikkeltjes, is daar erg populair hihi.

Zelda
Toch maar gewoon (laten) doen?

Ik zou er in meegaan. Het is kerstmis en het is iemand uit de oudere generatie. Die kan je echt niet meer opvoeden. In mijn omgeving hebben alle oude mensen zo hun rare dingen. Ik accepteer het maar en vraag me af of ik later ook zo word. Verder lach ik er hard om (achter hun rug uiteraard ;) met broers, zussen, man en kinderen.
Misschien zou je nog kunnen proberen om je (schoon)moeder het eten klaar te laten maken. Met als reden: "dan weten we in elk geval dat het goed is". Dan doe jij er nog wat boontjes en een toetje bij. Prima toch? Zonde om daar onenigheid om te krijgen.

Fiorucci
Mja

Ik snap de irritatie volledig hoor, maar als het louter gaat om een schaaltje boontjes en een kant en klaar toetje zou ik gewoon zorgen dat dat er was. Uit respect, tis je schoonvader, en als dat genoeg is om het leuk te laten verlopen.

Pagina's

Onderwerp gesloten