Home » Forum » Kikkererwten

Kikkererwten

13 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Emmawee
Kikkererwten

Ik heb mijn kikkererwten een beetje te laat in het water gedaan. Ze 'moeten' 8-12 uur weken. Zou 6 uur ook kunnen en dan misschien iets langer koken? Het lijkt mij wel, maar ik wil het liever niet verprutsen (vorige portie is al mislukt)
Iemand ervaring?

Pirata
Jawel

Dat heb ik ook wel eens zo gedaan.

Emmawee
Dank!

Dan hebben we als het goed gaat morgenochtend weer lekker 3 soorten hummus.

koffie
Geen probleem

Kooktijd kan iets langer zijn, maar die hangt ook af van de ouderdom van de bonen (hoe ouder, hoe langer ze moeten koken). Ik gooi ook weleens kokend water over de bonen heen om te weken in plaats van koud. Dat verkort de weektijd ook.

Kaaskopje
Emmawee

Heb je lekkere recepten?

Phryne Fisher
Ja recepten

Ik zag laatst in Keuringsdienst van waarde dat het niet de bedoeling is dat je er olie bij gooit, zoals in alle supermarkthummus. Ik zou het dus ook wel eens willen maken.

Emmawee
Recepten?

Internet staat er vol mee. Ik vind het zelf altijd lastig om het op te schrijven. Ik lees één keer een recept en doe het daarna vooral op gevoel.

Ik kook 400 gram gedroogde kikkererwten. Dat wordt 950 gram. Een deel bewaar ik om mee te koken.
Van 250 gram maak ik chocolade hummus. Met een flinke eetlepel tahin, kokosrasp, 5 dadels, 5 eetlepels cacao en 4 gram vanillesuiker, beetje water, beetje olie. Mijn favoriete alternatief voor chocolade broodbeleg.

De rest van de erwten (zo'n 400 gram) pureer ik met het sap van 1 citroen en 2 eetlepels tahin, 2 tenen knoflook, komijn, paprikapoeder en een lepel olijfolie (Mag dat niet?! Wist ik niet.)

Daar kun je dan weer mee variëren met kruiden (kerrie is lekker, of verse koriander), of bijvoorbeeld zongedroogde tomaat. Hummus met rode biet is ook lekker, maar heb ik zelf nog nooit gemaakt.

Ik vries heb vandaag een deel ingevroren. Daar moet je dan een laagje olie overheen doen, heb ik gelezen.

Kaaskopje
Invriezen

Oh kan dat? Dan wordt het voor mij extra leuk. Ik ben de enige die het eet 😊 Tahin heb ik al in huis, de kikkererwten ook, dus dat komt wel goed dan.

Emmawee
Chocolade hummus

Ik moet het toch nog eens zeggen. Dat is toch zo enorm lekker!! Het heeft een beetje de structuur van chocolade mousse, maar dan met wat meer 'bite'. Echt super lekker. Wel enig risico op teveel ervan eten, dat is het enige.

Anneque
Emmawee

OMG het staat me toch zo enorm tegen ;) Hoe eet je dat? Als zoet broodbeleg? Dip bij een pretzel?
Ik vind humus heerlijk, vooral de reguliere variant en de pittige. Maar met cacao?

Emmawee
Ja op brood

En ik snap eigenlijk wel dat het je tegenstaat.

Ik ben dol op chocola op brood, maar vlokken en hagelslag bestaan toch voornamelijk uit suiker en vet. Omdat ik wat problemen heb om op gewicht te blijven was ik al geminderd naar 1 boterham met chocola per dag, maar ik ben ook op zoek gegaan naar een alternatief en vond dit. Minder suiker, minder vet en minstens zo lekker. De structuur maakt het extra lekker.

Maar als toetje als veganistische mousse, of op een taart ofzo zou het ook prima kunnen. Als dip bij een pretzel... Dat zou ook nog kunnen. Maar ik dip nooit pretzels, dus daar begin ik maar niet aan. Straks ga ik het nog lekker vinden.

Anneque
Ja daar begint het al

Ik houd helemaal niet van chocola op brood, dus eigenlijk wel logisch dat het me niks lijkt. Maar het is beslist gezonder dan boter & hagelslag!

Emmawee
Aha

Onbegrijpelijk ;-)
Maar het verklaart het wel.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.