Home » Forum » Kraamcadeau

Kraamcadeau

73 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Kiki
Kraamcadeau

Even een vraagje. Ik kreeg gisteren twee geboortekaartjes binnen van nieuwe wereldburgers :) Allebei hadden ze het verlanglijstje van het kind op www.lijstje staan. Je kan dan zelf aanvinken wat je koopt, zodat de kersverse baby niet zijn speeltjes dubbel heeft.

Nou staan daar natuurlijk alleen maar dingen op van de winkels die de site van lijstjes sponsoren :) En laat ik dat nu juist de winkels vinden, waarvan ik de spullen niet leuk vind en van de winkels waar ik eigenlijk al niet kom.

Als iemand zo'n lijst op het geboortekaartje zet, moet je dan perse iets nemen van de (overigens talloze) keuzes die op het lijstje staan of mag ik naar de winkels die ik wel leuk vind.

Want dat betekent dat ik dus aankom met cadeautjes die ik zelf nooit gekozen zou hebben en eigenlijk ook niet leuk vind.

Zijn hier pseudo-Beatrijzen die mij de etiquette hiervan kunnen vertellen. O ja, moet ik er eerlijkheidshalve wel bij zeggen dat ouders en ik een zeer afwijkende smaak hebben.

Silone
Aaarch!

Bestaat dat? Echt? Slechte eigenschap van mij, maar daar zou ik erg dwars van worden. Het is toch MIJN cadeau aan de baby? Is de volgende stap een envelopje op de geboortekaart? Gruwel.
Ik zou naar de boekhandel gaan en een leuk knisperboekje of kartonnen prentenboekje kopen voor als de baby wat groter is. laat anderen dan maar babypresentjes aanvinken.

Fiorucci
Ja, ik ook

Ik zou de kinderboekenwinkel induiken!

Sam
Zou niet weten

hoe het volgens de etiquette moet. In het land waar wij wonen is het heel normaal dat de ouders een 'geboortelijst' leggen bij een babywinkel van hun keuze. Tijdens de zwangerschap gaan ouders de spulletjes uitkiezen die ze kunnen gebruiken, die worden dan op een lijst gezet (niet alleen kleertjes, speelgoed; ook handige spulletjes, zoals verzorgingskussen, badje, slaapzakje, ...). Op het geboortekaartje wordt dan vermeld in welke winkel de lijst ligt. Ook met het achterliggende idee dat je dus niet zeven mobiles krijgt. Hoewel het uiteraard je eigen, vrije keuze blijft waar je een cadeautje haalt, is mijn ervaring dat zo'n 90% van de kraambezoekers iets van die lijst haalt. Het wordt hier als heel handig ervaren en binnen die lijst zit er meestal wel iets bij wat je aanvaardbaar leuk vindt.
Ik begrijp dat je graag zelf iets wil uitzoeken, vind ik nl. ook heel leuk. Maar zeker als je een zeer afwijkende smaak hebt, is het misschien wel handig om de smaak van de ouders te volgen. Als je iets koopt dat zij aartslelijk vinden of al hebben, gaan ze het waarschijnlijk ook niet gebruiken en is het ook zonde van het geld.
Tegenwoordig koop ik heel vaak cadeautjes die ik zelf nooit zou kiezen, maar waarvan ik weet dat de ontvanger er heel blij mee gaat zijn. Liever dat dan iets naar mijn smaak kopen dat vervolgens ergens in een hoekje wordt gegooid en later ongebruikt in de prullenbak belandt. Dus in het cadeautjes kopen laat ik het plezier van diegene waarvoor ik iets koop voorgaan op mijn eigen plezier om iets uit te zoeken wat ik leuk vind.

Sam
Maar..

uit de reacties van Silone en Fiorucci (gelijktijdig met mijn reactie ;-)) merk ik dat het in Nederland tenenkrommend werkt zo'n lijst, dus aan mijn reactie heb je dan weinig...

Silone
Sam

Even mijn afkeer van die lijstjes vergetend, koop ik toch niet iets wat ik zelf afgrijselijk vind. Natuurlijk ga ik niet los met roze jurkjes als ik weet dat de ouders spijkerbroekjes mooier vinden. Kleding en speelgoed koop ik bij voorkeur al helemaal niet, zeker niet als ik de kraamouders niet goed ken. Liever koop ik dan iets neutraals. Boekjes, neutrale babyhanddoek met zo'n hoekmutsje, zoiets.

Silone
Ha linzel

we typten gelijktijdig...

Sam
Pelle

Bevallingen zijn hier standaard in het ziekenhuis, waar je dan nog een dag of vijf blijft. De meeste mensen komen tijdens je verblijf in de kraamkliniek, de winkel waar ouders hun lijst leggen, wordt dus ook gekozen in de buurt van de kraamkliniek, en bijgevolg ook in de buurt van de eigen woning. Veel winkels geven ook al de mogelijkheid om via internet te bestellen, cadeautjes worden dan afgeleverd bij de ouders of ouders (meestal de taak van de vaders , hahaha) halen ze op in de winkel. Als ik het zo neerschrijf, klikt het idd wat ingewikkeld, maar het is hier zo ingeburgerd, de meeste mensen zouden met de handen in hun haar zitten als er geen geboortelijst zou zijn ;-)

Hanne.
Krijgen wat er niet op je verlanglijstje staat

Voor de mensen die deze lijstjes zo verschrikkelijk vinden. Geldt deze afkeer specifiek voor internet lijstjes of geldt dat ook voor papieren lijstjes? Of mensen die vertellen dat ze graag cadeau x (verkrijgbaar in winkel y) willen hebben.

Wat is er mis mee als mensen aangeven wat ze graag willen hebben? Een cadeautje is toch iets wat je geeft omdat de ander het leuk vindt? Dat je het zelf leuk vindt is mooi meegenomen, maar lijkt mij minder relevant (Tenzij je principiele bezwaren tegen een bepaald cadeau hebt)

Een cadeautje kiezen wat niet op de lijst staat lijkt mij prima, maar koop dan ook echt iets anders. Als ik (bijvoorbeeld) de bij prenatal verkrijgbare nijntje mobile vraag zal het mij een zorg zijn als je die bij een andere winkel haalt. Maar kom dan alsjebieft niet aan met een teletubbie mobiel. Een leuk voorleesboek of iets anders wat niet op het lijstje staat zou ik dan wel weer waarderen.

dus: als je geen principiele bezwaren tegen de cadeautjes hebt, en de winkel ook binnen bereik is zou ik het lijstje volgen. Anders lekker iets anders kopen

(overigens houd ik zelf ook lijstjes bij via lijstje.nl. En van de sponsoring merk ik weinig. Je moet echt zelf invullen wat je wilt krijgen. Zonder dat je daarbij in welke vorm dan ook gestuurd wordt.)

Sam
Silone

Ik koop idd ook niets wat ik afgrijselijk vind, maar het gebeurt toch regelmatig dat ik iets koop wat ik zelf nooit zou willen krijgen :-) En de geboortelijst wordt hier dus opgesteld met het idee dat je dan geen tien badcapejes krijgt omdat mensen je smaak niet kennen en op veilig spelen met een neutraal cadeautje. Trouwens, voor huwelijken werd vroeger ook een huwelijkslijst opgesteld met huisraad. Nu de meeste koppels al samenwonen voordat ze trouwen, gebeurt dat niet zo vaak meer, en wordt er als cadeautip vaak een envelopje of een rekeningnr. op de uitnodiging gezet. Wordt hier ook als heel normaal beschouwd, maar ik begrijp dat Nederlanders dan helemaal tegen het plafond zouden zitten... En idd, tegenwoordig zie je het hier ook al meer op geboortekaartjes (vooral als het geen eerste kindje is), daar kijkt ook niemand meer van op. Maar de charme van het cadeautjes kopen verdwijnt daardoor idd wel..

Silone
O maar

Ik krijg héél graag iets wat niet op mijn verlanglijstje staat. Mensen van wie ik een cadeautje krijg kennen mij goed. Ik word graag verrast. Misschien ben ik te snel blij met een cadeautje ;-)
Ik word wat recalcitrant van min of meer dwingende afstreeplijstjes. Nou ja, van het diee ervan dan. Ik heb het nog nooit meegemaakt.

Hanne.
Als mensen je goed kennen

Als mensen je goed kennen lijkt het me prima als ze zelf iets uit kiezen wat jij leuk vindt.

maar gezien kiki's openingsposting is wil ze liever iets kopen wat zij leuk vindt. En als jouw smaak dan ook nog afwijkt van die van de ontvanger is de kans op een mismatch groot

Overigens wordt mij moeder ook altijd recalcitrant van verlanglijstjes. En dus krijgen mijn kinderen nooit de cadeautjes ze voor hun verjaardag vragen, maar altijd net iets anders. Met als gevolg dat we inmiddels diverse lego en playmobile setjes dubbel hebben...Tja er is een reden dat die setjes niet op het lijstje stonden.

Manda Rijn
Verlanglijstjes

nee sorry daar heb ik het niet zo op, tenzij je een kind bent.

"Als ik (bijvoorbeeld) de bij prenatal verkrijgbare nijntje mobile vraag zal het mij een zorg zijn als je die bij een andere winkel haalt. Maar kom dan alsjebieft niet aan met een teletubbie mobiel."

Dat vind ik zo'n onzin. Je moet gewoon blij zijn met de dingen die mensen met liefde voor je hebben uitgezocht en gekocht. Ik vind het een beetje kinderachtig om zo expliciet iets te willen "ik wou de nijntje mobile !!!" ik heb daar van die associaties bij van een verwend kind wat niet blij is met zijn/haar kadootjes.

amk
Maar eh

lijstje.nl maak je gewoon zelf je lijstje, waar je zelf opschrijft wat je leuk vind. Dat heeft helemaal niets met sponsoren te maken.

Ik vind zo'n lijstje juist handig en geeft de mensen die geen idee hebben wat te geven een richtlijn.
Vooral handig omdat je er bv bij boeken van een schrijver bij kunt zetten dat je boek x wel wilt maar boek y niet omdat je die al hebt.

Voordeel is ook, dat je niet een week voor je verjaardag nog een lijstje moet gaan bedenken,dat kun je gewoon het hele jaar door aanhouden, en bijwerken.

Mijn vader gebruikt het lijstje van mijn dochter meestal om haar te verrassen.

Manda Rijn
Ik vraag

aan de ouders wat ze nog nodig hebben of graag willen hebben en dan doe ik mijn best iets te kopen wat daar op lijkt maar dat komt niet altijd zo uit.

Overigens geef ik graag rompertjes van Petit Bateau, dat vind ik heerlijke dingen om te kopen.

Sam
Manda

In principe heb je helemaal gelijk, denk helaas dat de meeste mensen ondertussen zo verwend zijn en ook gewend zijn om te krijgen wat ze willen dat het niet meer opgaat dat je blij moet zijn met wat je krijgt. Het is een tendens die ik heel vaak merk, mensen zijn niet meer snel tevreden en willen vaak alles naar hun hand zetten.. Maar dat is weer een andere discussie ;-)

Sam
Silone

Verder op mijn bericht aan Manda, ben jij dus nog heerlijk ouderwets ;-)

Manda Rijn
2 jaar geleden

toen mijn jongste geboren werd toen vroegen mensen ook wat we wilden hebben. Ik heb vooral gevraagd of ze iets voor mijn oudste wilde kopen. De baby had alles wat ze nodig had. En als ze toch iets wilde kopen voor de baby, dan mochten ze dat zelf uitzoeken. Het mooiste kadootje kwam van een vriendin, die heeft een bestekje met haar naam erin gegraveerd gegeven. Ik heb aan haar baby een zelf gebreide doek met haar naam erop geborduurd gegeven.

Fély
Ken het ook niet

Toevallig zijn er twee achternichtjes van mij onlangs bevallen en ik maak altijd een pretpakket voor het gezin: voor moeders meestal lekker badspul, geurkaarzen, oordopjes of ontpannende muziek CD. Voor baby probeer ik altijd iets te vinden wat potentieel een favoriete knuffel kan worden. Niet te kleurig, lekker zacht en eenvoudig vormgegeven. Voor paps dan een drankje, eventueel een sigaar en een wasknijper :-). Zijn er broertjes en zusjes, worden die ook niet vergetetn. Jammer genoeg woon ik niet in de buurt, anders had ik er ook een tegoedbon voor 1x oppassen bij gedaan. Iets voor papa en mama samen probeer ik ook te vinden als het budget dat toelaat.

Fély

Silone
Ouderwets

Zonder twijfel ben ik ouderwets. Of ik dat in dit geval ook ben, weet ik niet. Als iemand iets voor jou, of jouw kind meeneemt, beschouw ik dat als gift. Niet iets wat je kunt opeisen.

Fiorucci
Dan maar ouderwets

Oh dan ben ik ook heel ouderwets hoor, ik was blij met het feit dat iemand zo attent was om iets mee te nemen. Zelfs met dat foeilelijke gele pyamaaatje. It's the thought that counts...vind ik.

Manda Rijn
Ja precies

ik ben dan ook super ouderwets, kom zeg. Indd vraag een puzzel van 100 stukjes en laat het verder in het midden welke het dan moet zijn.

Wat ik wel vervelend vond was dat vrienden hun afgekeurde kraamkadootjes aan ons gaven als kraamkado. Zo ontzettend karig, een romper in maat 86, een lelijke knuffel en 1 bordje van de AH wat ik die week ook in de dumpbak had zien liggen. Het zijn nogal krenterige types, maakt niet uit verder maar ik had het leuker gevonden als ze iets zelf hadden uitgezocht en gekocht. Ik heb alles wat we niet leuk, mooi of handig vonden weg gegeven aan ons goede doel.

Tirza G.
Ha!

Dat moet je bij een volwassene eens proberen. Ik had vroeger een schoonzus die mij gaf wat zij vond dat ik nodig had. Ik had namelijk geen smaak, geen stijl en geen interieur. Dus zíj kwam aanzetten met precies de goeie lamp/vaas/bijzettafel die mijn gebrek daar aan enorm zouden compenseren en bovendien bovendien bovendien natuurlijk heel positief zouden afstralen op haar als geefster. Bah.
Zo voelt het Kiki denk ik. Laat die mensen toch lekker. Geef ze wat ze willen hebben en ga met je eigen afwijkende smaak je eigen kroost verblijden.

Tirza

Karin*
Lijstjes

Ik hou ook niet zo van lijstjes met de winkel erop waar het aangeschaft moet worden. Lijstjes waarop staat wat mensen graag willen hebben of kunnen gebruiken vind ik geen probleem. Beter dan dat je iets koopt wat ze toch achter in een kast zetten.
Ik weet nog goed dat wijzelf liever geen knuffels wilden omdat je die zelf ook al zoveel koopt en mijn schoonzus met een 80 cm groot wit konijn aankwam.... En de zilveren ,dure, maar in mijn ogen foeilelijke, spaarpotjes van een kennis kwamen ook wat onverwacht. Ik heb een lief bedankbriefje teruggeschreven hoor, met erin dat ik het zo lief vond dat ze speciaal voor mij iets gekocht hadden.... Kreeg ik bij de 2e baby dus weer zo'n afgrijselijk spaarpotje..aargh!
Een voorleesboek is wel een leuk kado, maar bij een eerste baby vond ik echte babyspulletjes die je gelijk kon gebruiken veel leuker.

Sam
Uit nieuwsgierigheid..

maar hebben jullie dan zelf voor je hele baby-uitzet gezorgd? Of hoe werkt dat dan?
Hier zorgt de geboortelijst ervoor dat je een groot deel van de uitzet cadeau krijgt, naaste familieleden leggen bv. samen om een groter stuk te kopen (maxi-cosi, ...), kennissen en verre familieleden kopen een kleiner cadeautje van de lijst. Er staat dan op de lijst dat ouders graag bv. 10 rompertjes maat 62 willen, maar de rompertjes zelf zijn vaak niet uitgekozen door de ouders, dat kies je gewoon zelf. Voor grotere spullen natuurlijk niet, het is vrij stom als je een Urban Jungle voetenzak krijgt, als je geen Urban Jungle wandelwagen hebt.

Manda Rijn
Linzel

dat bij toch niet met elkaar ?

Fiorucci
Sam

Ja, ik heb zelf voor mijn hele uitzet gezorgd, en kreeg de kinderwagen van mijn ouders. En nog een kleinigheidje toen baby er eenmaal was.

Rieke
Wel handig

eigenlijk wel handig zo'n lijst. Ik zou het zelf niet doen, maar ik denk wel mensen die echt niet weten wat ze moeten geven. Ik heb zelf een aantal tantes in de familie die echt met rare kadoos aankomen die best wel duur zijn. Zonde dus.
Verder zorg ik zelf voor de babyuitzet, ik krijg toch een kind?
Ik heb maar 1 keer zelf een kind gekregen en zelf alles gekocht. Alleen de wieg is een erfstuk, die staat inmiddels weer bij oma op zolder. Kadoos waren extra's voor erbij. Mijn 2e baby is er op een andere manier gekomen en dat vonden veel mensen geen reden om een kado te geven, vreemd genoeg. ( ondanks kaartje ). Ik krijg geen kind meer, maar als ik het had geweten zou ik geld voor een doel hebben gevraagd. Lilianefonds, adoptiekind op afstand oid.
Betr dan goedbedoelde spullen waar ik niets mee gedaan heb, ja naar de kringloop uiteindelijk.

liora
Op zich handig

Lijstje bijhouden is handig, vooral als mensen vragen of je nog wensen hebt. Maar om het lijstje aan iedereen voor te leggen via een link op het grboortekaartje vind ik nogal drammerig. Ik heb daar, net als Manda, een associatie bij van een dreinend kind.

Nadeel van ons systeem is wel dat ik ineens 10 Petit Bateau rompertjes had in maar 60, en nog een stuk of zes andere leuke rompertjes, toch wel erg zonde.

En ja ook ik heb zelf gezorgd voor alle spullen. Bedje heb ik beide keren (nieuw) gekregen. En het overgrote deel van de spullen geleend of tweedehands gekocht.

Liora

Hanne.
Wensenlijstje of recept

Ikzelf vind zo\'n lijstje met bijbehorende winkel altijd wat \'boodschappenlijstje\' overkomen.

Dan ervaren we dat blijkbaar heel anders. Ik interpreteer het als dat iemand iets heeft gezien dat ie heel graag wil hebben en het jou zo makkelijk mogelijk maakt om het ook te kunnen kopen.

En natuurlijk krijg je niet alles van je verlanglijstje, maar koop óf iets van het lijstje óf koop iets heel anders.

Mijn buurvrouw vraagt nu voor haar verjaardag mokken van blond (verkrijgbaar bij V&D). Zou ze dan echt blij zijn met een ruitjesmok van de Hema?

Sam
Drammerig

Op haast elk kaartje staat ook de boodschap dat de geboortelijst een vrijblijvende suggestie is, maar ik snap wel dat het zo kan overkomen als je het niet gewend bent. Persoonlijk ben ik niet zo voor het geld vragen als cadeau, dat vind ik dan weer inhalig..
En cadeautjes weggeven aan een goed doel of de kringloop vind ik ook zonde, mensen geven toch iets aan jou of je kind, ik zou het toch niet zo leuk vinden als mijn cadeau weggeschonken wordt.

Pagina's

Onderwerp gesloten