Home » Forum » Laminaat of hout

Laminaat of hout

21 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
rosa
Laminaat of hout

We hebben nu laminaat, een heel licht gekleurde versie en ik wil nu een donkerdere vloer. Maar ja, moet dat weer laminaat worden of gaan we voor hout?
Voordelen laminaat: onderhoudsvriendelijk, krasbestendig
Voordeel hout: mooier.

Mis ik nog iets? Wie zou nooit meer een houten vloer nemen, of waar moet ik op letten?

Rosa

(Janneke)
Moeilijk

Voordeel van laminaat is, is het onderhoud. Krast niet zo makkelijk, hoef je niet te schuren en te lakken/waxen.

Hout is natuurlijker en mooier, vind ik ook warmer aandoen.

Ik heb nu een houten vloer (oud degelijk parket). We hebben hem destijds laten lakken. Dat zou ik niet meer doen. De volgende keer als ik hem weer laat schuren, gaat er olie of wax op. Dat is veel handiger in het onderhoud. Als je dan een kale plek heb, kun je hem zelf bijwerken. Dat kan met een gelakte vloer niet.

Succes met je keuze!

Tinus_p
Prijs

Hout is meestal een stukkie duurder. Ook werkt het gaat nog een tikkie, dus je hebt sneller kieren. Maar het is zoveeel mooier....

kroet-28
Beschadigingen

op hout zijn minder erg dan op laminaat vind ik zelf. Liet een keer iets scherps op het laminaat vallen en had gelijk zo'n groen stukje erin, waar je ook verder niks aan kunt doen. Bij hout heb je gewoon een druk in het hout (snap je wat ik bedoel? klinkt warrig)

angel3
Prijs kan meevallen

ligt eraan watvoor laminaat je op het oog hebt. De dunne plankjes met dun toplaagje zijn niet zo duur maar echt niet zo mooi (mooi genoeg voor op slaapkamer vind ik persoonlijk). De dikke toplagen zijn al best prijzig en dan kun je bijna net zo goed een houten plank nemen. Je kunt gaan voor oude planken die werken bijna niet meer. Ff googlen er zijn veel leveranciers. Suk6

IngridT
Herrie

Persoonlijk vind ik laminaat vooral erg lawaaierig. Massief hout klinkt zoveel solider. Daarnaast vind ik het ook veel mooier, hoewel er tegenwoordig wel (duur?) laminaat is wat best aardig oogt.

Ingrid

Vera*
Wij hebben

een vloer met een echt laag hout onder een laminaattoplaag. Daaronder zit een laagje kurk wat zorgt dat het omgooien van de duplo geen holle herrie is en je kopje dat valt daarna weer omhoog stuitert. Het is een Wicanders vloer en behalve dat ik nogal lui ben met dweilen bevalt het prima.

loontje76
Laminaat zonder v-groef

Ik zou nooit meer kiezen voor een vloer met v-groef. Vreselijk wat een troep daar in gaat zitten zeg.....
Dus ik zou kiezen voor een aansluitende laminaat vloer zonder v-groef

loontje76
Ps

Wij hebben wel de duurste versie gekozen wat betreft intensief gebruik. Je ziet hier dus ook geen krassen en butsen enzo.....

rosa
Onderhoud en v-groef

Wat we nu hebben is heel erg licht, berken'kleur' geloof ik, en het ziet er ook zo plastic-ig uit. Donkerder dus, maar niet heel erg donker.
Niet lakken dus, dat lijkt me ook niet mooi. Maar hoe vaak moet dan die wax of olie, en mag je dan wel dweilen?

En met een v-groef, zo'n vloer lag hier dus toen we erin kwamen en dat leek me inderdaad een verzamelpunt van viezigheid. Heb je altijd zo'n groef?

Wicanders heb ik ook vaker van gehoord - ga ik naar kijken.

Bedankt voor de reacties al tot zover
Rosa

juno
Hout

Ik vind laminaat ontzettend lelijk het ziet er zo nep uit en daar hou ik niet van. Als je hard houten vloeren neemt dan valt dat wel mee met krassen en zit er een laag dikke lak op dan gaat dat jaren mee.

Karly
Hout

Hoi Rosa,

ik heb hier beneden een kersenhouten vloer en op de verdiepingen quickstep laminaat (beuken uitvoering, zonder groef, kamerkwaliteit). Beiden gelegd door een professioneel bedrijf (aangesloten bij Parketmeesters), met garantie en naar volle tevredenheid.

Het schoonmaken van laminaat is gemakkelijker, en het blijft heel mooi. Onze kersenhouten vloer is relatief zacht, inherent aan de houtsoort, dus vertoont het nu na enkele jaren de nodige butsen e.d., maar.... dat stoort helemaal niet maar geeft voor mijn gevoel juist wat minder een toonkamer uitstraling, want het is een schitterende vloer die heel veel warmte uitstraalt en waar het heel fijn op leven is. De vloer is tapis gelegd (kleine plankjes) en gelakt, waarbij we er voor gekozen hebben om het schuin te laten leggen (ruimtelijk effect). Een paar jaar geleden is er de glasplaat van een tafel ingeschoten, waarna enkele plankjes gewoon vervangen zijn en opnieuw gelakt en je ziet dit niet eens.

Het onderhoud van de parketvloer is iets meer werk (1 x per jaar toplaag verwijderen met speciaal cleaner spul, verder paar keer per jaar behandelen met polish als ik het nodig vind of na een feestje of zo) maar ook heel dankbaar qua resultaat. Voel me na zo'n sessie een echte goede huisvrouw!

Parket is wat duurder dan laminaat, maar.... als je een goede kwaliteit kiest met voldoende dikte, kan het desgewenst meerdere keren geschuurd en opnieuw gelakt of ge-olied worden. Je zit wel even in de rotzooi van stof, maar dan is het ook weer als nieuw. Mijn ouders hebben er bij hun huidige woning ook voor gekozen en ze zitten nu al bijna veertig jaar op dezelfde zware eiken parketvloer (die ondertussen 3 x geschuurd is) waar nog regelmatig complimentjes op gegeven wordt.

Klik-)laminaat kun je daarentegen weer gemakkelijker meenemen als je verhuisd naar een andere woning.

Eh, voor de woonkamer zou ik zelf persoonlijk toch kiezen voor hout.

angel3
Dikkere toplaag

Laminaat kan heel mooi zijn maar dan moet je een dikke toplaag nemen, niet die van 2 mm. Tegenwoordig zijn er veeeeeeeeeeeeeeeele soorten laminaat en een aantal keren dacht ik echt dat het hout was (zo n dikke toplaag zat erop). Dit beschadigt minder snel en kun je eventueel nog een keer schuren indien nodig.
Maar goed qua kosten kun je dan net zo goed massief hout nemen.
Massief hout met olie kun je prima dweilen hoor, zeker met een speciaal zeepje. Wij hebben nu vurenhout, heel zacht is dat dus ook snel deuken erin zelfs van hakjes maar goed, hout mag leven. Dat dweilen we elke week. We hebben het nu 2 keer geolied in 7 jaar tijd.

suk6 met kiezen

mama-van-louiza
Hout!

Hout is zoveel mooier. Wij hebben hier nu ruim 100 m2 hout liggen (beuken geloof ik, of kan dat niet? Het is donker geolied). Sommige kamertjes hebben we geschuurd en in de olie gezet, andere kamers moeten nog (volgend jaar zomer ergens). Met name de woonkamer, die dus nog moet gebeuren, heeft een vloer met krassen en deuken. En toch is-ie nu al prachtig. Ja, het werkt wel iets en het maakt lawaai als je er met schoenen op loopt (wat wij in principe niet doen). Maar o, zo mooi en lekker warm aan je voeten.
Groetjes
Marieke

Chantelle
Hout is onderhoudsvriendelijk

Wij wilden boven laminaat want goedkoper (Krasbestendig? Onze vorige laminaat vloer in ieder geval niet). Maar voor een beetje mooie laminaatvloer ben je ook gauw 30 euro per m2 kwijt. Onze parketboer kon ons daarvoor ook een houten vloer (eiken) leveren. Deze hebben we ingeolied (1 avondje werk) met hardwaxolie. Dit is super! We hebben het al een jaar niet meer ingeolied en dat hoeft ook nog lang niet. We dweilen het regelmatig en je hoeft niet te panieken als er een glas water, ranja, moddervoeten over heen gaat. Ook een spugend kind is geen probleem (net ervaren).

Ik zeg dus hout!

Genista
Overwegingen

Wij hebben in een vorig huis ook een houten vloer gehad en die was inderdaad prachtig, mooier dan laminaat. Hij was met name in de speelgedeelten ook erg gebutst en gedeukt. Dat deed ons besluiten het in ons huidige huis anders te doen.
Toen we hier naartoe verhuisden, was de oudste bijna 4 en nummer drie zou zeer binnenkort ter wereld komen. We hebben daarom voorlopig redelijk goedkoop laminaat neergelegd, tot de ergste beker-omval-en-vallend-speelgoed-fase voorbij was. Omdat de laminaatvloer niet zo duur was, kunnen we, als de vloer een jaar of 10 oud is, zonder veel spijt een echt mooie vloer gaan neerleggen. Ik ben er al vaak blij om geweest dat we het zo hebben gedaan :-) En om eerlijk te zijn, houdt die laminaatvloer zich tot nu toe ook best goed.

kuzco
Ook hout

Wij hebben boven laminaat liggen en beneden in de woonkamer een prachtige amerikaans eiken vloer. Laatstgenoemde is in de loop van de jaren eigenlijk alleen maar mooier geworden, terwijl we de laminaatvloer boven afgelopen weekend hebben vervangen omdat die er met alle krassen en deuken niet echt mooier op werd.
Ik vind de houten vloer ook veel makkelijker met schoonmaken. Ik dweil hem altijd met een behoorlijk natte dweil en heb er nog nooit problemen mee gehad, terwijl ik me groen en geel erger als ik de laminaatvloer heb gedweild en ik kan al die strepen zien.
Eens in de zoveel jaren wordt de houten vloer door ons licht geschuurd en weer opnieuw geolied en hij is weer als nieuw.

pluto1
Groeven en viezigheid

hoi,
wij zijn ook aan het overdenken laminaat of hout in de keuken. We hebben nu hout in de woonkamer, maar twijfel wel of hout echt waterdicht is tussen de groeven? En er blijft bij onze (zelfgelegde vloer) echt veel viezigheid zitten!! Maar dat zal denk ik een kwestie zijn van kwaliteit en vakmanschap? we hebben de vloer gekocht bij een bouwmarkt. Geloof niet dat we dat de volgende keer weer gaan doen....
groetjes P

mama-van-louiza
Zou het niet in de keuken doen

Toen wij dit huis kochten, lag er overal hout, dus ook in de keuken. En juist in de keuken was het enorm gaan werken: spleten, wiebelig gevoel als je erop liep, kraken, het leek wel een piratenschip. We hebben het er gauw uitgesloopt en hebben een leuk zeiltje neergelegd.
Groetjes
Marieke

Minnie
Ter overweging

Toevallig was ik vandaag bij een kurk-groothandel, en daar hadden ze kurk, in plankvorm (kan op drager, maar ook alleen kurk). Het leek op het eerste gezicht een echte houten vloer-met-groef, maar dan met alle voordelen van kurk (geluidsdempend, warm en geheel waterdicht af te werken). Het kan in verschillende kleuren worden gebeitst, geverfd, naturel, in diverse patronen kurk.

Ondanks dat ik een echt-hout liefhebber ben wil ik dit toch wel in de kamer mocht er ooit iets anders nodig zijn! We hebben het nu al op zolder en binnenkort ook in de badkamer ;)

De mevrouw van de winkel had het kruk zelfs in het douchegedeelte liggen, dus bij het douchen staan ze op het kurk!

Minnie.

rosa
Hout dus

of kurk, maar het laminaat valt voor mij definitief af.

Dank voor alle reacties

Rosa

Onderwerp gesloten