Home » Forum » Luchtjes uit de was

Luchtjes uit de was

10 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Wendelmoed
Luchtjes uit de was

Als ik dan tevreden de schone was op sta te vouwen, word ik wel eens een stuk midner tevreden als ik erachter kom dat sommige kledingstukken niet lekker fris ruiken, maar nog steeds (of sinds het opdrogen) plekken hebben die zuur ruiken of naar zweet.
Ik strijk die spullen wel en zou dan verwachten dat de bacterien dood zijn, en ik kan ze ook niet op 60 graden wassen (tenminste volgens het etiket) anders deed ik dat wel; ik weet gewoon niet goed meer hoe ik dat op moet lossen.
Wat zure dingen betreft heb ik wel de indruk dat mijn droger veel te lang doet over drogen, en de was een tijdlang rondroeren in een warme trommel laat het natuurlijk wel lekker rotten... dus misschien moet ik naar een andere droger kijken. Maar dat helpt niet tegen zweetluchtjes.
Heeft iemand tips?

Flavia
Azijn

De was naspoelen met azijn ipv wasverzachter helpt al heel veel tegen de nare luchtjes.
Kan gewoon met schoonmaakazijn in het wasverzachterbakje.

Pirata
Inderdaad

Dat doe ik ook, en geen zweetluchtjes meer.

Paasei
Ontsmetten

Echte zweetlucht, oneerbiedig 'mannenzweet' genoemd, gaat heel moeilijk uit shirts e.d. Vooral als de spullen al even in de wasmand hebben gelegen en goed zijn ingedroogd. Met 2 sportende zonen en een man met een fysieke baan heb ik er genoeg van gezien. De oplossing bleek te zitten in ontsmetten. Ik heb wel voor geweekt in een Dettol of Biotex oplossing. Azijn vond ik persoonlijk niet zo goed werken. Gebruik nu meestal de Dettol wasmiddel toevoeging (te koop in een flacon), die gooi je in het wasverzachterbakje.

Overigens werkt wassen op 60 graden het best. Mijn man's werkshirts mogen gelukkig zo warm. Check de wasetiketten!

Jasmijn
mannenzweet en temperatuur

Inderdaad het is hier het mannenzweet! De was stinkt alleen als ik toevallig ook shirts van mijn schoonzoon of partner (lat relatie, dus hij wast meestal zelf) in de was heb gehad.
Bij mij ex had ik het nooit, maar hij had geen werk waar je echt veel van ging zweten en deed ook eigenlijk iedere dag zijn ondershirts in de was, dus veel zweet kwam daar niet in. Sporten deed ex wel, maar zijn hardloop shirts hingen hier altijd na gebruik buiten onder de overkapping (van die echte hardloop shirt, ademend spul en dat stonk nooit zo erg)
Dus ik merkte echt verschil! En, let maar eens op, waarschijnlijk heb je geen stank in de witte was en alleen bij gekleurde was? Hier wel namelijk. Wit was ik altijd op 60 graden en soms wit beddengoed of een handdoeken was op 90 graden.
Bont altijd op 40 graden, tot mijn moeder laatst zei dat zij het thuis altijd gewoon op 60 graden waste, dus ik heb het nu een paar keer heter gewassen (even nagekeken of er geen hele dierbare dure spullen in de was zaten) en dan stinkt het niet! En qua krimpen ook niets gemerkt gelukkig.
Nu doe ik ook veel in de droger (heb niet zoveel ophang mogelijkheid in huis, vind het zo slordig staan) dus we kopen hier kleding nooit op de maat, altijd ietsjes ruimer zodat het een beetje krimp kan hebben (en ik merk dat iets niet door blijft krimpen na iedere was beurt, op een gegeven moment blijft het zoals het dan is)

Dendy Pearson
Dasty en oksels

Het zijn hier vooral de oksels van de werkshirts van mijn man. Idd een luchtje en soms ook zwarte vlekken.
Ik spuit de oksels voor het wassen altijd in met Dasty van de Wibra. En ik laat de was ook niet zo lang liggen. Met 4 personen in huis heb ik om de dag wel een trommel vol.

Dendy Pearson
Aanvulling

Mij is door de wasmachineman op het hart gedrukt geen azijn te gebruiken in nieuwe machines. Ik weet niet meer waarom.
Gewoon 1x per maand een kookwas draaien en geen wasverzachter gebruiken is voldoende.

Hanne
strijken

Mijn tip is de oksels even goed te strijken, dat werkt hier prima

Flavia
Dendy

ze geven dat advies altijd bij nieuwe machines omdat het rubber aangetast zou worden.
Als je dat verhaal door gaat rekenen met de hoeveelheden azijn en de hoeveelheden water zie je dat dat een bijna homeopatische verdunning wordt en dat dat verhaal dus onzin is. Tenzij je onverdund azijnzuur gaat gebruiken en daar je trommel mee volpompt en laat inwerken maar dat vind je wasgoed ook al niet zo fijn.

Guppie
Zilver

Producten op basis van zilver, zoals een bol met zilverionen of wasmachinedoekje met actief zilver zouden kunnen helpen. Zelf geen ervaring mee.
Gebruik van soda of zuiveringszout zou ook kunnen helpen.
Teveel lichaamsgeur kan te maken hebben met slechte darmflora, verzuring van je lichaam of tekorten aan voedingsstoffen, zoals magnesium.