Home » Forum » Luizen 3

Luizen!

42 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Ciska22
Luizen!

Tja ik weet dat er al vele draadjes zijn geweest maar toch nog een paar vragen.
Dochterlief had al een tijdje kriebel op haar hoofd maar steeds als ik keek zag ik niets in haar haar. Dat was toch zeker al een week of vier. Nu dacht ik vanmorgen een neet te zien en heb het kammetje (dat ik pas toch gekocht had) maar eens door haar haar gegaan. Eerst flink met cremespoeling en toen kammen. Wat een joekels kwamen er uit zeg.....In totaal kwamen er ongeveer 24 uit....
Afijn naar de weekendapotheek en ze heeft nu stinkende lotion in haar haar. De knuffels en andere stoffen spullen uit haar kamer in grote zakken gedaan. Hoe lang moet ik dat in die zakken houden?
ze heeft op haar kamer zo'n groot ikeakleed, beetje hoogpolig. Wat doe ik daar mee? moet het naar de schuur of voldoet gewoon heel goed stofzuigen?
Haar zus heeft helemaal niets, typisch he?

Mamarijke
Helaas

was het vorige luizendraadje van ons.
Je kan spullen op 60 graden wassen, 24 uur in de diepvries doen of 1 week in een afgesloten zak.
Hier zijn we een heel eind verder. Dochterlief heeft nog maar een enkele neet. Verder hebben manlief en ik nu ieder nog geen 10 luizen gehad. Zoonlief eenmalig 2 luizen. We spuiten ons nog in met preventiefspray en hebben de lotion gebruikt (2x met week er tussen). Ik hoop dat ze nu spoedig gaan verdwijnen.
Dochterlief had er echt honderden (wij hadden het veel te laat door) en hebben toen iedere dag alles op 60 graden gewassen en wat ze verder gebruikte in de diepvries. De borstel ligt nu nog steeds na gebruik in de diepvries en de netenkam gaat na gebruik in de Dettol.
Heel veel sterkte met alles, want ook al is het niet ernstig, het is wel zeer, zeer hinderlijk, zeker ook door al het werk wat erbij komt.

Ciska22
Mamarijke

Jij bent inmiddels ook een expert begrijp ik. 100 stuks, dan heeft ze ook lang haar lijkt mij.
Zoals het nu lijkt heeft alleen jongste dochter ze. Vanmiddag met lotion gedaan en er net nog een beetje bij gedaan. voor de zekerheid.
Vanavond er al een partij neten uitgekamd.
Wat is dat voor prefentiefspray? En is er ook een luizenspray voor auto en meubels?
Ik heb haar hele kamer zo'n beetje leeg gehaald, alle poppekleertjes en knuffels in zakken.
maar dat zet je dan niet terug voordat ze er vanaf is toch?
Hoe lang waste je iedere dag alle beddegoed?

krulleke
Ciska22

Hoi Je hebt inderdaad een spray waarmee je alles kunt inspuiten wat je niet kunt uitwassen, helaas heeft mijn dochter het ook een keer gehad, had de bank en het matras, autobekleding goed gestofzuigd en daarna ingespoten met de spray, die had ik bij de drogist gekocht, je moet echt alles wassen, van jassen tot knuffels toe, inderdaad veel werk.
suc6 krulleke

Tink
Voor zover ik weet

... bestaat er niet echt iets preventiefs. Als je preventief met antiluizenspul aan de gang gaat, worden de beesten alleen maar resistenter. Niet doen dus...

Wat wel: kammen, kammen en nog eens kammen! Liefst 2x daags en dat volhouden tot je een paar weken geen levende luizen meer gezien hebt. Heel het gezin, ook degenen die geen luis (lijken te) hebben.

Goed stofzuigen. Beddegoed op 60 graden wassen. Spullen die niet op 60 graden mogen, 24 uur in de diepvries of een paar weken in afgesloten plastic zakken laten zitten. Ik zou ze er inderdaad in laten tot je echt van de plaag verlost bent.

Autobekleding inderdaad niet vergeten, ook sportspullen, haarstiekjes e.d.

Neten uit de haren kammen gaat het makkelijkst als je het haar eerst nat maakt met een mengsel van half warm water, half keukenazijn (geen schoonmaakazijn dus, ten overvloede), tien minuten laten intrekken. Daardoor laat de lijm waarmee de neten muurvast aan de haren zitten, makkelijker los.
Elke lok echt vanaf de hoofdhuid tot aan het eind meerdere keren door de kam laten gaan, tot je zeker weet dat ie schoon is. Luizen kunnen snel lopen en zijn lichtschuw, dus ze verstoppen zich voor je het weet. (Vandaar dat het ook zo lang kan duren voor je in de gaten hebt wat er gaande is op die koppies...)

Sommigen zweren daarnaast bij kammen terwijl er flink veel cremespoeling in de haren zit, ik kam zelf liever zonder. Mag allebei. Zolang je het maar dagelijks 2x doet. Een luis kan pas een dag of 5 nadat ze uit het ei komt, zelf neten leggen. Dus met elke jonge luis die je voor die tijd vangt, doorbreek je de cyclus. Heel goed kijken, want die pasgeboren luisjes zijn veel kleiner dan die grijze joekels, en bijna doorzichtig.

Hoe verder een neet van de hoofdhuid af zit, hoe ouder hij is. Verder dan een cm van de hoofdhuid is vrijwel zeker een lege neet. En oja, neten kunnen ook zwart zijn. De eerste keer dat we hier luizen hadden, had ik ze aangezien voor zandkorreltjes in de haren van mijn zoon... het bleek heel wat anders. Het onderscheid is trouwens niet moeilijk: als het niet vast zit aan het haar (je kunt het bv. wegblazen), dan is het een huidschilfer of zandkorrel oid, zit het wel vast: neet!

Sterkte, het is een hoop werk!

liora
Tink

Ha een nieuw draadje!

Tink, voor ons zijn de twee weken nu afgelopen, laatste levende luis eruitgekomt 13 dagen geleden. Mag ik dan aannemen dat we er vanaf zijn?

Ik zie bij mijn zoon nog wel een enkele neet, maar zoals eerder beschreven krijg ik die er niet uitgekamd, ook niet met azijn.

Overigens zegt de GGD dat je spullen 48 uur in een afgesloten zak moet doen, dus niet een week.

Liora

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

margje van dijk
Geen paniek

Wij hebben nu twee keer luizen gehad, een jaar geleden bij alledrie de kinderen (die er alledrie onder zaten), en nu recentelijk alleen bij middelste (die er slechts een paar had).

Beide keren heb ik het hoofd redelijk koel gehouden. Elke levende luis is na 48 uur hoofdloos dood, dus alles wat je 2 dagen niet gebruikt hoef je echt niet te wassen, te zuigen of te isoleren. Bijvoorbeeld de auto. Het enige wat ik doe is het bed verschonen, stofzuigen, en de kleren + jas wassen c.q. in de was (als je het twee dagen in de wasmand laat liggen hoef je het bij wijze van spreken ook al niet meer te wassen). Hoezo dicht? Hoezo koud? Wat een onzin. Alsof een luis meters kan afleggen, bij je lijf omhoog, om weer terug in je haar te kruipen.

Wat ik wél doe is goed kammen. Kinderen laat ik haarwassen + cremespoeling erin, weer uitspoelen, en dan kammen boven de wastafel. (Als je ze niet eerst laat harenwassen zit het haar vol zand en dingetjes die je voor luizen aanziet, en als je er niet eerst cremespoeling in doet kom je er niet doorheen - ik tenminste niet).

Als ze na de eerste keer grondig kammen luisvrij zijn, herhaal ik dat kammen 1 keer per dag. Twee keer zou ik wel willen maar dat is vrijwel onhaalbaar bij ons thuis. En ook met 1 keer kammen per dag heb je nog 5 dagen de tijd om elke levende luis te vangen. Dus de kans dat er eentje doorheen glipt is niet zo groot. Maar als je wel in de gelegenheid bent is 2 keer kammen natuurlijk beter.

Beide keren zijn we er op deze manier geruisloos vanaf gekomen. De eerste keer heb ik zelfs geen enkel anti-luizenmiddel gebruikt (want het was weekend), de tweede keer heb ik wel XT-luis gebruikt (dat is geen gif maar een alternatief op olie-basis wat ook goed werkt). Het maakt niet zo heel veel uit, het enige verschil is dat je de eerste keer levende luizen uitkamt als je geen middel gebruikt, en dode luizen als je wel een middel gebruikt. Maar die levende luizen kam je er ook per haal-van-de-kam uit, dus je verzuip je gewoon categorisch, geen enkel probleem. (Ik liet ze een voor een door de gootsteen verdwijnen).

Ik heb (ook in het tweede geval dat alleen middelste besmet was) ook de andere kinderen regelmatig gekamd.

Het belangrijkste is dus eigenlijk: een goede luizenkam.

Al die andere voorzorgsmaatregelen, zoals elke dag je bed verschonen (waarom???) of je hele huisraad gaan stofzuigen - ik geloof er echt niet in. Ik denk dat dat allemaal alleen zin heeft om je het gevoel te geven dat je er wat aan doet, en die luizenkriebels van je af te kunnen werken, maar volgens mij haalt dat echt helemaal niets uit.

Margje

Mamarijke
Preventie-spray

Bij de Kruidvat de lotion en de spray gekocht. De preventie-spray is echt totaal anders spul dan de lotion.
We zijn nu 2 weken na de eerste behandeling. Aangezien we er toen honderden hadden en gisteravond nog maar 5, denk ik dat we een heel eind zijn. Het is wel heel vervelend al dat gekam.
We hebben trouwens een ijzeren netenkam gekocht bij de apotheek (bleh, 8 euro), want de plastic kammen gingen allemaal kapot op het hoofd van onze dochter.
Ze heeft schouderlang haar, maar reuze dik haar (wordt steeds bij de kapper uitgedund). Ik zou het liefste het haar tot op de bodem afknippen, maar ja, zo'n raar gezicht voor mij en dochterlief. Dus toch maar volhouden met wassen en kammen. Ook hier kost het moeite om alle neten eruit te kammen.
We hebben gelukkig in de woonkamer alles afneembaar met een natte doek, dus geen spray voor bekleding nodig. Hoes van autostoel in de vriezer gestopt.

mia
Hier

Na de meivakantie hebben mijn kinderen ook zo'n leuk souvenirtje meegenomen van een logeerpartijtje bij neef en nicht. Ik heb geinvesteerd in een goede netenkam, een assy. En inderdaad gedurende 2 weken 2 keer per dag gekamd. Deze netenkam gaat gemakkelijk door de haren heen (je hoeft niet eens hairconditioner te gebruiken)en doodt ook de neten. Bij andere kammen gilde dochter altijd, bij deze niet. Zij heeft lang haar.
Verder uiteraard alles gewassen en dat een paar keer herhaald. Of in een afgesloten zak bewaard.
Ook de haren gewassen met Quit Nits en verder iedere dag met Millium (of dat nou echt helpt, weet ik niet).
Na eenpaar dagen waren we er al helemaal van af. Ik kamde ook geen neten meer uit hun haar. Bij zoon liep er al wat. Bij dochter nog net niet.

Tink
Liora

Ik denk dat jij onderhand wel kunt aannemen dat je er vanaf bent. Gefeliciteerd :).
Die enkele neet, tja, die groeit vanzelf wel uit het haar uiteindelijk. Alternatief: haar met neet eruit trekken. Of (bij mijn ene zoon, die steil haar heeft, werkte dat ook goed) de neet van de haar af 'ritsen' met je nagels.

Klopt trouwens dat luizen zonder hoofd maar ongeveer 55 uur overleven. Maar ik ben te smetvrezig als het over luizen gaat :). Dus ik laat de spullen in de zak totdat we de plaag achter de rug hebben.
Bij dit warme weer overleven luizen langer dan wanneer het koud is, dat scheelt ook. Ze hebben niet alleen bloed nodig maar ook de lichaamstemperatuur van een mens.
Misschien overdrijf ik hoor, met mijn maatregelen, maar beter een keer teveel gestofzuigd of het beddegoed in de was, dan een keer te weinig wat mij betreft :)

Mamarijke
Mia

Waar koop je een assy netenkam, houd me aanbevolen.

mia
Mamarijke

zie: http://www.assyluizenkam.nl/ Is niet goedkoop maar werkt echt wel, nee, geen aandelen.

Ciska22
Heb ze nu ook :-(

Het kriebelde mij ook al regelmatig en al een paar gekamd en steeds maar niets...en nu heb ik er drie neten uitgehaald bij mezelf. En een luis op mijn schouder. Afijn ik heb mezelf meteen maar in de lotion gezet, lekker stinken.
Wij hebben een shantys nitcomb kam. Daar zit een handvat aan en twee rijen ijzeren tanden...
Dochter wordt het kammen nu al zat...maar vind het wel leuk om de neten kapot te maken. Vanmiddag vroeg buurmeisje of ze meeging naar de kinderboerderij. maar haar moeder durfde het niet aan met haar in de auto en in de speelhal daar.
Zou ik ook niet willen...maar was wel een beetje sneu. Grote zus kon wel mee want heeft geen luizen, nog steeds niet.De hele buurt zit hier onder de luizen. Plaatselijke drogist had alleen vanmorgen al 5 mensen langs gehad voor luizenspul..

bromvlieg
Man man - o.t.

ik krijg op slag jeuk als ik dit allemaal lees. Sterkte, geduld en veel doorzettingsvermogen gewenst.

Mamarijke
En weer terug bij af

We zijn helaas weer terug bij af. Onze dochter heeft er weer meer dan 30 vanmorgen (en dat na 1 dag niet kammen :-()
Gelukkig bij mijn zelf niets meer gevonden, ook bij manlief en zoonlief niet, maar helaas bij dochterlief dus wel.

Ciska22
Mamarijke

Jee wat sneu.....wanneer had je de eerste uitbraak?
Hoeveel tijd zit er nu tussen?
Die lotion van Prioderm zou toch ook de neten moeten doden? Hoe kan je dan weer aan nieuwe luizen komen? Want je stofzuigde toch ook al goed?
Ik heb mezelf gisteren met lotion gedaan en heb nog steeds kriebels op mijn hoofd. Bij dochter had ik de lotion op haar hoofdhuid en haar hele haar ingesmeerd. Bij mijzelf alleen de hoofdhuid want dat stond in de handleiding.
Is dat wel goed dan??

Genista
Laat je niets wijsmaken

NIETS doodt alle neten. Geen enkele shampoo of olie of ander middel. Helaas, aan kammen ontkom je niet. Als je de neten er niet uit gekamd krijgt, heb je bij zorgvuldig kammen in elk geval de babyluis te pakken zodra die zijn neet verlaten heeft en geef je hem dus geen kans zelf neten te produceren. Het doorbreken van de cyclus dus. Shampoos en dergelijke moet je alleen als hulpmiddel zien, het devies blijft kammen.

mia
Balen

Balen dat ze terug zijn. Ja, goed en iedere dag kammen is het beste, vandaar dat ik heb geinvesteerd in een goede kam.

Tink
Sluit me aan bij genista

Er is idd. NIETS dat alle neten doodt. Meestal gaan trouwens ook niet alle luizen dood, die beesten zijn belachelijk goed bestand tegen van alles en ze worden steeds resistenter ook.
Kam ze!!

Ciska22
Al een paar dagen geen luizen gezien

kan ik dan al over op een keer per dag kammen?
Stofzuigen en bedden verschonen doe ik ook niet meer.
Het lijkt nu dat we er heel makkelijk van af raken...

Genista
Ciska

Als je het grondig wilt aanpakken, kam je een week na het vinden van de laatste levende luis alle gezinsleden twee keer per dag, daarna nog een week één keer per dag. Het is een pokkeklus, ik weet er alles van, maar als je te snel ophoudt, heb je kans dat je toch een paar gemist hebt en zit je veel langer met de ellende.

Tink
Alweer eens

... met Genista: ik zou nu niet te vlug denken dat je het wel gehad hebt. Zelf ook meegemaakt: na 5 dagen geen luis juichte ik voorzichtig, maar op dag 6 zaten er toch weer levende beesten!
Zie http://www.huidinfo.nl/hoofdluis.html, daar staat o.a.: "Na 8 dagen komen de kleine luizen uit het ei en zijn vervolgens na ca. 10 dagen geslachtsrijp. Een luis is in staat ongeveer 6 neten per dag te produceren."
Kortom, om zeker te zijn dat je alle beesten hebt gevangen en er geen nieuwe neten meer bij zijn gekomen moet je echt minstens 2 weken 2x daags kammen. Inderdaad een takkeklus, maar stop je te snel dan heb je dadelijk nog veel meer werk!

Primavera
Nog wat tips

Het beste is volgens mijn ervaring toch de combinatie van kammen en antiluizenspul. Met kammen krijg je ook niet altijd alles eruit vooral als het lang en dik haar betreft.
Je kunt het beste de hoofdhuid in de nek en iets hoger inspecteren en wat boven de oren. Als je daar kleine wat rodere (of roze) irritatieplekjes ziet, dan heeft het kind 95% zeker nog luizen. Als je bovendien nog neten blijft vinden dan ben je helemaal zeker dat ze nog niet weg zijn.
Die laatste luizen zijn soms verdraait lastig te vinden, dus als die na een paar dagen nog spoorloos zijn in combinatie van beten op de hoofdhuid kun je beter maar de antiluis-lotion/mousse/shampoo/olie/poeder weer pakken. Volgens de drogist was 10 minuten inwerken zoals vaak op de verpakking staat te kort en ze raadde me aan het minstens drie kwartier tot een uur te laten zitten. En mijn ervaring is dat dan inderdaad alle luizen die ik er vervolgens uitkam morsdood zijn, terwijl na de standaard 10 minuten er vaak nog min of meer levende tussen zaten.
Neten gaan helaas niet allemaal dood. Zodra je ze ziet kun je dier het beste systematisch verwijderen. Op lang haar blijkt trouwens niet waar te zijn dat verse neten alleen dicht bij de hoofdhuid zitten, ze zitten er ook verder van af, waarschijnlijk omdat de luis een ei legt op een haar die op dat moment toevallig met een boogje langs de hoofdhuid ligt. Je kunt er dus niet op vertrouwen dat die neten die verder weg zitten dood zijn of lege omhulsels zijn.
Kammen werkt hier het beste met een grote witte (eieren goed zichtbaar)bak met water en azijn ernaast waarin ik na iedere haal de kam in doop en dan onder water even met mijn vinger de tanden wat uit elkaar haal. Kleine miniluisjes of neten blijven daar namelijk verstopt tussen zitten en dat heb je die met de volgende haal weer in het haar zitten. Soms denk ik dat ik niks gevonden heb en door even onder water met mijn nagels langs de kam te roetsen drijft of zinkt er plotseling toch wat.
Bij kammen als je geen lotion gebruikt moet je opletten dat levende luizen zich tijdens het kammen vaak laten vallen en dus op de schouders/kleding van degene die gekamd worden vallen of op de kleding van degene die kamt en van daaruit komen ze echt weer omhoog naar het haar toe.
Het hele gezin tegelijkertijd behandelen verlaagd ook de kans op herbesmetting van een verdwaalde luis van een ander hoofd.
Zoals Tink al zei: eieren en luizen kunnen van verschillende kleur zijn van zwart/donkerbruin via bruin/grijzig naar wit of doorzichtig.
Succes ermee. Het is inderdaad een vreselijke klus
Groeten Primavera

Genista
Primavera

Even voordat er misverstanden ontstaan :-) Wat ik vooral wil benadrukken, is dat je met welk middel dan ook óók moet blijven kammen. Ik merk in mijn omgeving dat veel mensen geneigd zijn teveel te vertrouwen op de gifshampoos danwel andere luisdodende middelen en dan korter en/of minder kammen. Juist omdat kammen zo'n rotklus is. Maar welk hulpmiddel je ook gebruikt, zonder kammen is de kans groot dat je er niet vanaf komt.
En wat jij zegt, klopt ook allemaal!

Mamarijke
Tip gevraagd voor lotion uitkammen

Vanavond maar weer de kinderen behandelt met de lotion. Bij zoonlief gaat dit vrij makkelijk. Echter om bij dochterlief de lotion uit te kammen gaat zeer, zeer moeilijk. Ik denk dat de buren denken dat we haar aan het vermoorden waren :-(
Doordat je de lotion insmeert, gaat het haar enorm klitten. Zeker als het er dan minstens 10 minuten inzit en opdroogt, gebeurt dit nog meer. Om het klitten iets minder te maken, proberen we eerst de borstel te gebruiken en dan pas de netenkam, maar het blijft heel pijnlijk, daar je het met de borstel ook niet goed kan krijgen. Hoe doen anderen dit?
Normaal gebruiken we cremespoeling en dan de netenkam, maar dat mag met de lotion natuurlijk niet, omdat het haar droog moet blijven.

liora
Mamarijke

Ik had prioderm lotion. Die moet je 12 uur laten zitten, dan uitspoelen, haar wassen, cremespoeling erin en dan pas kammen.

Liora

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Ciska22
Wij ook

Wij hebben ook Prioderm wat er 12 uur in moet en dan wassen en dan lekker in de cremespoeling.
Als die van jou er maar 10 minuten in hoeft is het puur gif , lijkt mij...

Primavera
Genista

Klopt, je moet beslist kammen. Wat ik alleen aan wilde geven is dat afhankelijk van de haardos je met alleen vaak kammen er ook niet altijd bent.
We zitten er hier ook helaas weer midden in. Hoera ;-( Alleen had ik het nu veel sneller door doordat de kinderen na zomerkamp op hun hoofd krabden en ik, als iemand twee keer op een avond op zijn hoofd ziet kriebelen, gelijk in de alertstand schiet.
Bij één dochter vond ik dagenlang niets levends met kammen, maar door de beten wist ik zeker dat ze ze had. Antiluizenspul gebruikt en ik kam er zo een hoop doorzichtige miniluisjes uit, die dus iedere keer de kam wisten te ontkomen.

Helpen luizencapes trouwens nou echt goed? Ik zit er heel hard over te dubben of ik voor het volgend school en zwemseizoen ze niet voor mijn viertal aan zal schaffen. De jassen hangen daar altijd allemaal zo over elkaar heen aan de kapstokken Die luizenplagen kosten me handenvol tijd en geld en ik ben ze meer dan zat. Alleen schijnen ze hier nog nooit van luizencapes te hebben gehoord, maar op internet zullen ze wel ergens te vinden zijn.
Groeten Primavera

Genista
Over luizencapes zijn de meningen zeer verdeeld

Ik hoor van mensen die erbij zweren en ik hoor van mensen die het niets vinden. Van vele plagen is hier gelukkig (!) geen sprake, dus ik heb het nog niet overwogen.

Caroro
Luizenzakken

Wij hebben luizenzakken van luizenzakken.nl, en zijn daar erg tevreden over - maar een ander merk met hetzelfde ontwerp is antuurlijk ook goed. Het voordeel van deze zakken is dat je alles, dus ook sjaals en wanten en zo, makkelijk in de tas kan mikken, en dan aan de kapstok hangen. Dat gepiel met lusjes en dan de stof er weer goed overheen krijgen is aan mij al niet besteed, laat staan de kinderen. En: tot nu toe geen luizen gezien hier in huis (klopklop)

Judith-t
Op school ook luizenzakken

Op school ook luizenzakken maar toch razen de luizen rond op school. En misschien komt dat juist vanwege de zakken: luizen klimmen wel omhoog (uit de zak) maar niet omlaag (uit de cape).

Pagina's

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.