Home » Forum » Maandelijkse kosten gezin in een huurwoning

Maandelijkse kosten gezin in een huurwoning

79 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
muizemeis
Maandelijkse kosten gezin in een huurwoning

Ik kom straks op eigen beentjes te staan met mijn kinderen en probeer nu een overzicht van de kosten te krijgen die ik straks zal hebben. Ik heb zelf geen idee meer welke kosten je betaald met een huurwoning. Dit is mijn lijstje tot nu toe:
Ziektekosten
Eigen risico ziektekosten
Gas
Water
Electra
Sparen
Televisie en internet
Huur/aflossing
Boodschappen
WA verzekering incl kind
Inboedel verzekering
KPN mobiel
Verzekering auto
Benzine
Wegenbelasting
Waterschapslasten

Omdat ik in eerste instantie hoogst waarschijnlijk in de bijstand zal zitten, of niet boven de 120% van een minimum inkomen zal komen kan ik kwijtschelding aanvragen van de gemeentelijke lasten, dus die heb ik ook niet opgevoerd. Wie ziet er nog kosten waar ik geen rekening mee gehouden heb???
Muizemeis

Kaaskopje
En verder

Mis ik nog huur- en zorgtoeslag. Daar heb je recht op. Waterschapslasten... bedoel je daar je waterverbruik mee? Voor de jaarlijkse waterschapslásten kun je namelijk ook vrijstelling krijgen.

sus-anne
Abonnement

wat hier nog in de vaste lasten lijst staat:
lidmaatschap ANWB.
Zakgeld kinderen.
schoolkosten kinderen.
keuring vd auto (1x pj).
uitvaart verzekering.

Kaaskopje
Soms is er een 'klusabonnement'

Wij hebben een soort klusabonnement voor ons huurhuis. Dat scheelt behoorlijk als er eens iets aan de hand is. Zo hebben we laatst een nieuwe binnendeur met nieuwe deurklinken gekregen. We hebben een keer een nieuwe douchekop en nieuwe slang gekregen zonder kosten. De deur van een keukenkastje is opnieuw opgehangen en dat zonder kosten. Ik zou informeren of zo'n abonnement ook bij je nieuwe huis mogelijk is.

Chippie
Muizemeis

Ik mis nog een heleboel (of alles moet onder boodschappen vallen):

sportclub/zwemles (hiervoor hebben veel gemeenten iets geregeld)
overblijfkosten/kinderopvang indien van toepassing
schoolbijdrage
kleding (incl sportspullen)
huishoudelijke artikelen
kadootjes (sinterklaas, verjaardag, kinderfeestjes)
reparatie/onderhoud/afschrijving duurdere spullen (fiets, wasmachine, auto)
kapper
verzorgingsartikelen

Ik doe voor circa 125 euro pw aan boodschappen maar daarnaast ben ik per week ook zeker dit bedrag kwijt aan van alles en nog wat. Naast de Sinterklaascadeaus stond er deze week op de rol: postzegels, gymschoenen, extra muts, nieuwe hoeslakens, nieuwe glazen, verjaardagskadootje, klassenfoto, keelpastilles, lippencreme, paracetamol, pepernotenactie op school, en zo gaat het rijtje maar door.

Als je minder te besteden hebt, dan geef je ook minder uit waarschijnlijk (je doet het niet of anders), maar dit zijn kosten waarover ik me blijf verbazen.

sus-anne
Klusabbo?

kaaskopje,je krijgt een nieuwe deur met deurklink?en je krijgt een douchekop met doucheslang?
nieuw? zomaar? gratis?
wat betaal je voor zo,n klusabbo als ik vragen mag?
dat lijkt mij ook wel wat,of is het alleen voor huurders?

Elisa Gemani
Onderhoud service

Ja, veel woningbouwverenigingen bieden zoiets aan. Ik heb zelf ook zo'n onderhoudservice-abonnement bij mijn verhuurder. Voor 3,40 euro per maand nemen ze een deel van de klussen die je anders zelf zou moeten doen + bekostigen uit handen. Beslist niet alles maar wel als het gaat om vervangen van bepaalde zaken, repareren van dingen etc. Schilderen van de binnenkant van je huis/flat mag je gewoon nog steeds zelf doen; dat valt er dan weer niet onder helaas;-)
Maar ik heb ook net een nieuwe doucheslang met douchekop en een nieuwe wc-bril gekregen bijvoorbeeld.
Zeker de moeite waard om even na te vragen bij je woningverhuurder!

amk
Maar eh,

dat zit toch bij het huur bedrag in. Je huurt toch een complete functionerende woning. Dan is de woningbouw toch verantwoordelijk voor het onderhoud van het gehuurde.
Dit klinkt een beetje als bijkopen van verlende garantie, betalen voor iets waar je gewoon recht op hebt.

Elisa Gemani
Onderhoud

De verhuurder is niet verantwoordelijk voor alle onderhoud; binnen of buiten de woning. Net zomin als dat de verhuurder de ramen hoeft te lappen of de cv hoeft bij te vullen.
Bepaalde zaken die normaliter dus voor rekening van de huurder komen kunnen dmv zo'n servicecontract door de verhuurder overgenomen worden voor een klein bedrag per maand.
Eea is vastgelegd in het Besluit Kleine Herstellingen http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoord...

sus-anne
Aha

ik begrijp dus dat dit van de woningbouw vereniging uit gaat?
ik was al verbaasd te lezen dat je zomaar een nieuwe deur kon krijgen,maar als je huurt is dat eigenlijk logisch.
ik heb een koophuis,dus deze klussendienst gaat voor mij niet op.

muizemeis
Super bedankt

Ik ga morgen even mijn schema weer bijwerken, dan komen er nog een hoop kosten bij. Schoenen en kleding vind ik lastig inschatten, sparen zal nog niet gaan lukken
rose

Elisa Gemani
Rose

Ja, het geld vliegt je zak uit, zeker met een minimum-inkomen. Als het even kan is het echt aan te raden maandelijks een bepaald bedrag opzij te zetten voor onvoorziene uitgaven, ook al is het maar 25 euro idd. Natuurlijk kan je ook een gedeelte van vakantietoeslag en kinderbijslag daarvoor gebruiken als je niet uitkomt.
Verder kan je op de site van je gemeente kijke welke interessante regelingen en voorzieningen ze hebben voor de minima zoals een stadspas, korting op clubjes en sport etc. Daarnaast natuurlijk de Bijzondere Bijstand.
Maar het is en blijft passen en meten; zeker in deze maanden...

Elisa Gemani
Auto

Je mag tot een bepaalde vermogensgrens best wat spaargeld of een auto hebben en toch recht hebben op (bijzondere) bijstand. Als het om een oud tweedehandsje met te verwaarlozen dagwaarde gaat zullen ze hier geen probleem van maken bij de Sociale Dienst.
Ik ken best een aantal mensen, waaronder alleenstaande ouders die een uitkering hebben danwel een inkomen rond dat niveau en toch een auto hebben. Geen idee waar ze dat van doen maar ze zullen weer bezuinigen op andere zaken denk ik zo.
Het is een kwestie van prioriteiten afwegen.

donna
Huren

bij onze woningbouwvereniging werkt het zo; bijna alles wat kapot is (en niet door onze schuld) dat wordt op hun kosten gerepareerd. Zo heb ik al een nieuw slot voor de voordeur gekregen, nieuwe keuken (de oude was 10 jaar oud) nieuwe ketel (ook 10 jaar oud) nieuwe badkamer (was ouder en er echt aan toe) een nieuw stopcontact omdat het stuk was. Verrot kozijn, hebben zij prachtig gerepareerd.
Maar bijv. een nieuwe groep + extra stopcontact in de bijkeuken voor de droger en wasmachine hebben we 50-50 gedaan.
Een wc bril of douchekop, dat valt er niet onder, maar ja...dat kost ook maar iets van 10-20 euro.

Elisa Gemani
Donna

Lekker dat het bij jullie maar 10 jaar is dat dingen vervangen worden. Hier geldt 15 jaar voor een nieuwe keuken en 17 jaar voor een nieuwe ketel. Ik moet dus nog een paar jaar met een keuken die van ellende letterlijk uit elkaar valt (alles zit met plakband aan elkaar) en voordat ik een nieuwe ketel krijg (ieder jaar moet er wel wat vervangen/gerepareerd worden aan dat ding en het is een oud VR-keteltje dus ik zie de nieuwe HR met smart tegemoet;-).
Sloten vervangen moet je zelf betalen, net als extra sloten aanbrengen of extra stopcontacten.
Het is dus handig om te kijken wie nou waarvoor zorgt en wie dat betaalt...

muizemeis
Auto

Ja ik verwachte al dat er vragen zouden komen over een auto. Ik weet niet of ik dan nog bijzondere bijstand krijg. Ik wil het wel proberen omdat hier nagenoeg geen openbaar vervoer rijdt en de kans op werk dan zo klein gaat worden. Ik hoef geen wegenbelasting te betalen, de verzekering is heel laag. Ik krijg hem van mijn(nu nog) man. Openbaar vervoer rijdt hier pas vanaf 9.00 dus cshiet niet erg op, er rijden wel wat streekbussen maar daar kom je niet overal mee.
Muizemeis

donna
Fijn ja

Ja dat is inderdaad fijn voor ons. Zijn er dan geen vaste minimale termijnen waarop dingen vervangen moeten worden ?? (zoals een keuken die met plakband bijeen gehouden moet worden)
Maar ik ken dat soort verhalen wel, een vriendin van mij woont al 17 jaar in een woning met een beschimmelde badkamer, leidingen nog over de tegels heen, buitenom dus (je kan je dus verbranden aan de hete leiding) en een badkamerkachel die bruin is van de roest. En nog krijgt ze geen nieuwe badkamer. Terwijl haar overburen (zelfde complex, andere woningbouw) wel alles vernieuwd heeft gekregen. Raar toch dat dat zomaar kan?

Elisa Gemani
Muizemeis

"Of uw auto als vermogen wordt meegeteld en voor hoeveel, is afhankelijk van uw situatie. Als u een aangepaste auto heeft omdat u gehandicapt bent, dan wordt deze vaak niet of niet helemaal als vermogen meegeteld.

Heeft u een dure auto en heeft u deze niet per se nodig, dan wordt de auto wel meegeteld als vermogen. Informeer bij uw gemeente waar de grens ligt. Vaak wordt een auto met een waarde tot 5.000 euro buiten beschouwing gelaten."

De redenen die jij noemt voor het hebben van een auto zal de Sociale Dienst waarschijnlijk niet valide vinden. Laat eerst de dagwaarde van de auto bepalen (want daar kijken ze naar; niet naar de kosten die je kwijt bent met autorijden) en kijk of die onder dat buiten beschouwing te laten bedrag aan vermogen valt. Dat is bij iedere gemeente anders dus je zou het beste even de Sociale Dienst van de desbetreffende gemeente kunnen bellen hoe het zit.

Mocht je boven de vermogensgrens uitkomen met auto dan zul je een keuze moeten maken: of je auto houden maar geen recht hebben op de vele gunstige regelingen en voorzieningen van de Bijzondere Bijstand, ook voor je kinderen of je auto toch maar van de hand doen en wel aanspraak kunnen maken op die voorzieningen.
Vraag zeker ook eerst na welke regelingen en voorzieningen de desbetreffende gemeente heeft wat betreft Bijzondere Bijstand en andere minima-regelingen. Alleen zo zou je een goede keuze kunnen maken mocht je voor die keuze komen te staan.
Lastig, he, wat er zo allemaal op je afkomt. Hou het hoofd koel, schrijf alles op en dan komt het wel goed!

Elisa Gemani
Keuken

Ik had natuurlijk gevraagd of die keuken niet eerder vervangen kan worden. Dat kan wel maar dan moet ik dus een bepaald percentage van de afschrijvingskosten betalen. En aangezien ik daar absoluut geen geld voor heb vrees ik dat we het nog maar even met die armzalige, gammele keuken en een rol plakband moeten doen.
Het is dd inogal vervelend dat iedere woningbouwvereniging wat dit soort dingen betreft zijn eigen regels heeft. Valt geen peil op te trekken...

muizemeis
Jetteke

Ik woon gewoon in de stad hoor helemaal niet zo afgelegen, alleen er rijden hier voor 9.00 geen bussen in de stad. Ik snap je bezorgdheid en dat is lief, maar ik hoop gewoon dat er voor die tijd een baan is voor mij, en daarbij heb ik de auto nodig, anders kan ik alleen in deze(provincie) stad soliciteren en ben ik beperkt in de mogelijkheden. Er zijn tegenwoordig een aantal auto's vrijegesteld van wegenbelasting, ook goedkopere.
Muizemeis

an-ka
Of je ruilt de auto in voor...

Of je ruilt de auto in voor een fiets of brommer.

Zelfs de allergoedkoopste auto kost met een laag aantal kilometers aan benzine/verzekering/onderhoud al zeker 100 per maand. En dan spaar je nog niks om het karretje over vijf jaar te vervangen voor een 3ehandsje van 3000 euro (=50 per maand, rente=inflatie).

Apk, ruitenwissers, ruitenwisservloeistof, olie, banden, uitlaat, ....

Primavera
Auto

Een auto heeft zin als die bijv voor het werk nodig is en de inkomsten uit het werk hoger liggen dan de kosten van de auto.
Ik snap dat geen auto de mogelijkheden op werk later erg beperken en dat het in je woonomgeving ook erg lastig is voor de kinderen als ze nooit gebracht en gehaald kunnen worden.
Kun je niet het beste zo snel mogelijk werk zoeken al is het maar een beetje. Ik kan me voorstellen dat als je al werk hèbt waarvoor je een (goedkoop) autootje nodig hebt de sociale dienst ook coulanter is. In theorie zouden ze het bovenste rekensommetje ook kunnen maken. De auto houden voor het gemak en eventueel toekomstig werk is waarschijnlijk geen valide argument.
Groeten Primavera

muizemeis
Jetteke

Tuurlijk is het allermakkelijkste, maar er is hier maar een beperkt aantal banen. En met de auto kom ik op veel meer plekken dan met het OV. Niet overal in Nederland zijn de busverbindingen evengoed. Voor mijn eigen privacy wil ik niet de plaats noemen waar ik woon.
Muizemeis

Temet
Muizemeis

Bijstandsbeleid verschilt per gemeente. De snelste manier om erachter te komen wat in jouw situatie geldt is om gewoon de gemeente(lijke sociale dienst) te bellen of, als ze die hebben, op hun site te kijken.

Groeten,

Temet

muizemeis
Temet

Heb het op de site kunnen vinden, de waarde van de auto telt ook mee, dus dat gaat niet lukken.
Mischien kan hij op de naam van mijn ex blijven.
Muizemeis

muizemeis
Beter

Is op naam van familie denk ik nu.
muizemeis

Chippie
Muizemeis

Ik ben het helemaal met Jetteke eens. Dat is fraude en bovendien kost autorijden ook geld. Bovendien kun je een auto niet op naam van een familie zetten. Auto staat altijd op de naam van één persoon. En als ik ergens geen zin in zou hebben is dat om een auto van een ander op mijn naam te hebben staan en/of afhankelijk te zijn van ex qua auto.

Temet
Uwv doet niet mee

Voor UWV maakt een auto niks uit, voor de sociale dienst wel (en het gaat hier om het recht op bijstand). Maar de redenering klopt verder als een bus: als je een auto rijdt zal het feit dat die niet op jou naam staat je niet direct helpen, dan moet je wel goed je best doen om aannemelijk te maken dat die auto niet feitelijk tot jouw beschikking staat. Deze truc verzin jij natuurlijk niet als eerste.

Maar het vrij te laten bescheiden vermogen voor een alleenstaande ouder ligt rond de 8000. Het moet toch mogelijk zijn een afgeragd tweedehandsje te scoren met een dagwaarde ver onder dat bedrag?

Groeten,

Temet

fladder
Temet, vermogen

Vermogen van een alleenstaande ouder staat toch ergens tussen de 10.000 en 11.000? Incl. auto, tenzij het een oudje is. Ook caravans, boten en zo worden meegeteld. Maar dan kijken ze vooral of je geen jacht en een dure Audi onder je kont hebt.

muizemeis
Mee eens

Was een beetje naieve paniekreactie, niet een slimme.
Het nadeel van een oud tweedehandsje, is dat ik wel wegenbelasting moet betalen en dat de kans op reparaties vele malen hoger ligt dan bij een veel nieuwere auto. Maar jullie hebben gelijk, dit is inderdaad fraude.
Ga iets anders verzinnen.
Voor de bijstand is een autootje hebben geen probleem, je mag vermogen hebben, voor de bijzondere bijstand is het wel een probleem, dan mag je geen vermogen hebben of krijg je een korting op de bijzondere bijstand.
Bij ons vraag je bijzondere bijstand wel via het UWV aan.
Muizemeis

fladder
Jetteke

Loop eerst eens een weekje in iemands sloffen rond voor je iemand zo toespreekt.

Er zijn soms periodes in iemands leven dat je het even niet goed ziet. En dan kan je wel eens dingen bedenken die bij nader inzien toch niet zo slim zijn. Dat heeft niks met calculerende burgers te maken, maar met mensen die op dat moment dusdanig met hun rug tegen de muur staan dat ze het soms even niet weten.

En ja, op dat moment is dat heilige werk een beetje onbereikbaar en moet je even asociaal je hand ophouden.

Voor sommige mensen is het zooo moeilijk om even verder te kijken dan de woorden alleen... En volgens mij heb jij geen idee hoe het is om in Muizemeis' schoenen te staan. Misschien maar goed ook...

Pagina's

Onderwerp gesloten