Home » Forum » Medicijnen meekrijgen zonder recept

Medicijnen meekrijgen zonder recept

12 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Henriette123
Medicijnen meekrijgen zonder recept

Gisteren stond ik met het verkeerde herhalingsrecept bij de apotheek. Ik had een verlopen herhalingsrecept van een ander medicijn bij mij.Dit was natuurlijk mijn fout.Ik zag dit op het moment dat ik aan de beurt was, en wilde al naar huis gaan, om het goede recept te halen.
Tot mijn verbazing zei de apothekersassistente dat ik de medicijnen ook zonder herhalnigsrecept kon meekrijgen, als bij hen in de computer stond dat ik het nog mocht herhalen. Ik kreeg het dus zo mee,wat mij weer een ritje uitspaarde. Gebeurt dit vaker? Ik vond het natuurlijk prettig, maar ik heb het idee dat je er zo ook snel misbruik van kan maken; of vergis ik mij?
Met het herhalingsrecept kan ik zo naar een andere apotheek gaan.
Voor de duidelijkheid het gaat om medecijnen die niet vrij verkrijgbaar zijn.

Vic
Ja

Ik krijg altijd een briefje van de apotheek als mijn medicijnen er weer zijn (= doorlopend recept). Op de een of andere manier ben ik dan altijd dat briefje kwijt als ik de medicijnen ga halen. Van de huisarts krijg ik ook trouwens al jaren geen papieren recept meer mee. Hij stuurt het elektronisch naar de apotheek, en als ik daar 10 minuten later kom krijg ik gewoon mijn medicijnen mee. Ik zeg mijn naam, zij vragen of mijn geboortedatum xx-xx-xx is, en dan is het geregeld.

amk
Gekoppeld

hier in de stad zijn de gegevens van de apotheken gekoppeld ivm de nacht en weekend diensten. Andere apotheek zelfde stad werkt niet. Maar het mag ook gewoon. De verzekering moet betalen en het is je eigen verantwoording hoeveel medicijnen je in huis wilt hebben.

Fleur Mas
Idem

Hier ook hoor, al jaren geen herhaalrecept meer gehad, staat inderdaad in de pc,en als je komt en het is de laatste herhaling,bel je de doktersassistente,die geeft het door aan mijn huisarts en die regelen gewoon weer een x/aantal nieuwe recepten,via de pc naar de apo

Henriette123
Ja maar

Ik herken ook wel dat de dokter een recept doorfaxt naar de apotheek, maar nu heb ik het herhalingsrecept nog in huis.Dit betekent dat ik zo naar elke willekeurige apotheek kan, en daar de medijnen in theorie voor iemand anders op mijn naam kan halen.

amk
Dat kan altijd

wie zegt de apotheek dat jij alle medicatie inneemt?
De rekening komt bij jou verzekering en die zal ook niet snel piepen, dat is duurder dan gewoon betalen.
Ik kan ook met jou recept de medicijnen op jou verzekering op halen legitimatie wordt ook niet gevraagd. En als de naam gebdat gegevens er op staan die ook niet.
Je had ook in 1x de hele hoeveelheid mee kunnen nemen de eerste keer. Of voor een jaar bv. (is voorraad technisch niet zo handig en gaat in overleg meestal)
Dat jij dat recept nu nog hebt komt zeer regelmatig voor en wordt niet niet als probleem ervaren.

ishtar
Voor een jaar?

ik krijg, voor chronisch medicijngebruik van de kinderen, nooit meer mee dan voor 3 maanden. Niet voor dit (waarbij ik me het kan voorstellen: duur spul wat uit buitenland moet komen en waarvoor speciale machtiging van de verzekering nodig is) maar ook niet voor het vorige, meer standaard, medicijn. Herhaalrecepten staan hier ook in de pc, kan ik gewoon voor bellen. Op het potje staat bij mij het aantal dat ik nog beschikbaar heb op het recept dat ik van de arts heb. Op het recept voor het vorige medicijn stond de datum tot wanneer ik het kon laten herhalen (niet een vaste hoeveelheid per dag).

Vic
Niet voor een jaar

Je kunt in principe maar voor 3 maanden medicijnen krijgen, tenzij er bijzondere omstandigheden zijn. Dat heeft te maken met de contracten van verzekeraars met de producenten/leveranciers. Een van mijn medicijnen krijg ik zo ongeveer 4x per jaar van een andere producent. De apotheek moet bestellen waar het op dat moment het voordeligst is. Tenminste, dat vertelde de apotheker me toen ik klaagde over weer een ander doosje.

amk
Een jaar

Ik heb net voor een jaar de pil gehaald, en mijn vader haalt ook maar 1x per jaar zijn hart medicatie. Is ook al in geen jaren bij de cardioloog geweest overigens.
Hoeveel ze je mee willen geven is blijkbaar afhankelijk van het beleid van de apotheek. Mijn vader en ik hebben overigens elk een andere.

n@nny
Verschil per medicatie

Hier twee chronisch zieke kinderen. Voor astma-patiënt moet ik telkens een herhaalrecept via de huisarts regelen. Kan allemaal gefaxt worden en zo, maar het moet wel via de huisarts.
Voor suikerpatiënt krijg ik in dezelfde apotheek zonder meer insuline mee. Hier heb ik geen recept voor nodig.
Waarin het verschil zit weet ik niet eerlijk gezegd...
n@nny

nina b.
Insuline, net als pil: geen herhaalrecept nodig

Al in 1997 is de Wet op de geneesmiddelenvoorziening zo gewijzigd dat niet alleen voor ‘de pil’, maar ook voor insulinepreparaten geen herhaalrecept meer nodig is. Een eenmaal uitgeschreven recept geldt als een voortdurend herhaalrecept: zolang hij dat verantwoord vindt, kan de apotheker de patiënt van insuline blijven voorzien. Medio april maakte het College voor zorgverzekeringen (CVZ) in een circulaire duidelijk dat de regeling ook geldt voor ziekenfonds-verzekerden.

Puck
Alle herhaalrecepten via apotheek

Sinds kort gaat bij onze huisartsenpraktijk met naastgelegen apotheek alle herhaalmedicatie via de apotheek. Lege doosje in een bak gooien en een dag later je nieuwe medicijnen ophalen. Ideaal, want de assistentes maakten echt ontzettend veel fouten, kon soms wel 3x voor 1 recept terug. En voor alle medicatie die je langdurig in dezelfde dosering gebruikt heb ik een apart formulier ingevuld. Nu krijg ik gewoon eens per 3 maanden een mailtje dat mijn nieuwe medicijnen klaarliggen. Erg prettige service bij onze apotheek!

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.