Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

klaverblaadje

klaverblaadje

06-04-2011 om 15:17

Met klein budget toch leuke tuin

Ik zou zo graag mijn tuin willen opknappen.
Er liggen nu tegels en er staan 2 bloemperken, saaaai...ik probeer het altijd wel op te vrolijken met perkplanten en bakken.
Helaas kost het aanleggen en opknappen van een tuin veel geld. Heeft iemand leuke tips om mijn tuin 'anders'te maken?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Luna

Luna

06-04-2011 om 16:53

Kringloop

Misschien wat oude spulletjes van de kinderen gebruiken om je tuin wat op te fleuren? Hier in de tuin een oude houten kruiwagen van zoonlief die nu dienst doet als plantenbak, een houten stoeltje van dochterlief met een plantje erop. Ga anders eens langs een kringloopwinkel daar vind je soms hele mooie "schatten"

ishtar

ishtar

06-04-2011 om 20:14

Marktplaats

ik heb een tijdje geleden een flink aantal tuinplanten gratis af te halen op marktplaats gezet, ook met tegels ed kun je dat geluk hebben. Ik zou daar eens kijken, of er in je buurt wat leuks voor niks of weinig wordt aangeboden.

Nog een tipje

vermoedelijk niet helemaal wat je zoekt maar ik noem toch de budgettip die ik een paar jaar geleden hoorde, vooral voor als je een hele tuin in éen keer moet aanleggen met weinig geld. Zaai in de hele tuin gras (of gebruik zoden) en spaar een paar plantgaten in dat gras uit. Als je dan later weer meer geld heb steek je weer meer gras weg om meer planten te plaatsen etc.

Vooral handig bij mensen die al hun geld in hun nieuwbouwwoning hebben zitten en dan de zandbak achter dat huis nog moeten vullen, dus misschien niet echt voor jou geschikt.

Groeten,

Temet

Margriet*

Margriet*

07-04-2011 om 09:30

Plantjes

bij andere uit de tuin vragen. Ik heb prachtige herfsanemonen, vrouwenmantel, campanula, sedum, monnikskap, geranium allemaal voor noppes. Het kan nog net planten verplaatsen. Je kunt er gewoon een stuk afsteken en dan planten. Anders weer in het najaar.
Tegels kun je ook prima van marktplaats of gratis af te halen scoren.

Nav margriet

Het voordeel van de tip van Margriet - behalve dat het budgetvriendelijk is - is dat je op die manier vaak ook planten krijgt die niet zo moeilijk doen. En zeker als je planten van je buren krijgt - zelfde groeiomstandigheden, gewoonlijk - dan is de kans des te groter dat ze het bij jou in de tuin ook goed doen.

De keerzijde daarvan is dat krijgertjes ook nog wel eens enorme woekeraars zijn. Zo herinner ik me een varen die ik kreeg, en die mijn halve tuin overnam. Enige oplettendheid bij krijgertjes kan dus wel zinnig zijn.

Groeten,

Temet

Margriet*

Margriet*

07-04-2011 om 11:58

Temet

Je moet ze ook niet krijgen maar zelf uitzoeken bij vrienden/buren . Zie je precies hoe ze groeien. Ik houd persoonlijk niet van varens, maar er zijn meer planten die enorme woekeraars zijn, munt bijv of oostindische kers maar campanula zaait zich ook enorm uit in onze tuin.

Fianna

Fianna

07-04-2011 om 12:32

Ik snap het niet

Dus, je kijkt even in de tuin van de buren en zegt: doe mij maar die plant en de buuf haalt hem voor je er uit?
Of snap ik het concept niet? ik denk niet dat de buren mij nl een van hun planten zouden geven.

mijk

mijk

07-04-2011 om 12:36

Let dan ook op grondsoort

Wij hebben heel veel krijgertjes (Nieubouwtuin van 400m2 ) meeste uit tuin van mijn schoonmoeder en haar tuinclub. ZIj tuinieren allemaal op zand en alles watin haar tuin netjes gezellig her en der groeit gedraagt zich hier als een vijandelijke invasie.. En wat zij er zo uittrekt zit bij mij muur en muurvast:

Ergerlijke planten: Een leuke witte 'weef'geranium die zelfs het gras overneemt (wortelonkruid)

maagdenpalm, blauwe smeerwortel.

IK vind potten altijd een ontzettende aankleder van een niet zo grote tuin en ik koop vaak of van die goedkope terracotta bloempotten als je er veel koopt staat dat echt heel leuk en ze zijn ontzettend goedkoop. Ik koop ook veel potten bij de kringloop. Als je schuttingen hebt kan begroeiing ook heel veel schelen in beplanting van je tuin. OF gewoon een boiom in je gras zodat je tuin ook wat hoogte krijgt..

MIjk

#~ TESS ~#

#~ TESS ~#

07-04-2011 om 12:53

Verven

wat de tuin ook al leuk opfleurt is je tegels verven in een naar keuze kleur beton verf...blijft hartstikke goed zitten...je kan kiezen voor allemaal kleurtjes of voor bijvoorbeeld 2 kleuren en dan wat vlakken en daar dan je potten (kun je ook meteen meeverven ) op aanpassen...

Fianna

Nou, zoiets ja. Goh buuf, wat staat je .... er prachtig bij. Mag ik een stekkie?

En bij sommige planten is het dan voldoende om met een spa een stuk van de plant af te steken, dat stukje kan dan bij de buur in de grond. Isse simpel

Groeten,

Temet

Fianna

Fianna

07-04-2011 om 14:10

Aha

een stekkie. Okee, dat snap ik. Ik dacht dat jullie bedoelden: geef mij die hele struik Mijn buren zien me aankomen.
Ik ga me eens verdiepen in het fenomeen stekkies, hoe je die maakt. We zijn nl net onze voortuin aan het opknappen en kunnen wel wat groens gebruiken

Margriet*

Margriet*

07-04-2011 om 15:45

Precies

Stekkies tres simple:
In het najaar of vroege voorjaar een stuk van de plant uitsteken. Beetje netjes doen dat je geen gaten in je border krijgt, ik houd van volgegroeide borders, in je eigen tuin zetten. Geraniums kun je de wortels uit elkaar scheuren, vrouwenmantel per polletje, campanula ruk er een stuk af, groeit overal. Des te mooier de plant= met meer beleid een stuk eraf halen geldt bij mij . Wij hebben een tuin op het zuiden en goede grond (we zitten op zandgrond maar met een flinke laag tuingrond erover) en alles groeit hier, ook plantjes uit de polder of van heidegrond uit Drenthe.

Valkyre

Valkyre

07-04-2011 om 21:33

Even googlen

Google op "planten vermeerderen," dan vind je vast wel info. Of kijk op vrijdagavond eens naar Gardener's World op BBC2. Of in de bieb een paar tuinboeken lenen.

Oh ja, als je een stekkie krijgt, wel even checken of er niet stiekem wat wortelonkruid meelift! Ik kreeg vorig jaar een paar pollen vrouwenmantel van m'n moeder, en dit jaar kwam in één pol ook gezellig wat zevenblad op... Heb die hele pol er weer uitgehaald en weggedonderd!

Van één flinke pol kun je vaak weer vijf kleine plantjes scheuren/steken. Die groeien al heel snel weer uit tot grote pollen. En dan kun je opnieuw scheuren, enzovoort!

Terras

Als je van die saaie grijze stoeptegels hebt kan je het terras ook opnieuw bestraten met randjes bakstenen of betonklinkers tussen die grijze tegels Kleine restpartijtjes klinkers kan je vaak op marktplaats scoren en het resultaat is echt leuk!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app

Zaden zaaien

bij de Lidl en Aldi regelmatig aanbiedingen, nu bij de Lidl bijv. wilde bloemenzaden, kost weinig, veel effect!

Margriet*

Margriet*

08-04-2011 om 21:03

Ook bij de dirk

Frambozenstruik 1,25. Je moet iets langer geduld hebben voor dat het wat wordt.
Ik zou trouwens niet de hele pol vrouwenmantel weghalen. Zevenblad is best te bestrijden als je kijkt waar het zit. Consequent weghalen en de draden eruit halen.
Dat planten vermeerdere doe ik op gevoel, ik heb gemerkt dat veel huis-tuin-een-keukenplanten veel kunnen hebben.

Thanks pelle

Voor de site, heb straks ook een hele low budget tuin nodig.
Muizemeis

Zevenblad een ramp

Ik vind zevenblad een ramp, om te voorkomen dat het bij de planten zit, kun je de worttelkluit eerst uitspelen, vaak zie je dan wel of er iets tussen zit. Of je plant de vaste plant eerst in een pot. Zit er een wortelonkruid tussen dan zie je dat snel genoeg.
Muizemeis

klaverblaadje

klaverblaadje

13-04-2011 om 19:29

Site voor tuinontwerp?

Ik weet niet of ik dat kan/mag vragen op zo'n forum ,maar wat is een leuke site voor tuinontwerp?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.