Home » Forum » Moet dat nu echt verpakte groente

Moet dat nu echt? [verpakte groente]

86 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Yvan
Moet dat nu echt? [verpakte groente]
Kaaskopje
Petitie

Belachelijk! Bij sommige groenten schijnt het "beter" te zijn als er plastic om zit, maar wortels... tsss. Je zou een petitie kunnen opstarten en dat bij AH aanbieden.

marie
Sinds kort

doe ik een hoop los fruit en groente niet meer in een zak maar leg het zo op de toonbank. Bijv passie vruchten, kiwi's, prei, uien.
Loopt prima maar ik merk dat kassa personeel het soms onhandig vindt.
Ook merk ik dat ik bij ah zowat de enige ben.
Wonderlijk.

Yvan
Het is een optie, kaaskopje

maar iets te tam voor mij. Ik zou eerder opteren voor de hard aanpak, en wat welgemikte schoppen geven waar het werkelijk pijn doet: in de portefeuille van de omhooggevallen parvenu's: De CEO, de raad van bestuur, de aandeelhouders.

Verhuiswagen
Lang leve t boerenland

Ik koop de wortelen in een grote netzak bij de boerenbond. Mega goedkoop. Eigenlijk voor paarden maar dat is n edel dier...

Yvan
in den AVEVE?

Ik ook. Twintig jaar geleden al, ook als voederwortels voor mijn schapen en konijnen. Maar ook voor ons. Prima winterwortelen en spotgoedkoop. De netzak vulde ik met grind en gebruikte ik als voorfilter voor het water dat via de afvoer van de daken naar de regenwaterput ging.

IngridT
Ik ga naar de groenteboer.

Met een krat. Krijg ik alles los in. Heerlijk. Pakt thuis nog veel gemakkelijker uit ook. Ik schuif zo de groentelades en fruitschalen vol. Alleen om sperziebonen en spruitjes de gaat een klein papieren zakje.

Ingrid

Angela67
met je voeten stemmen

gewoon niet kopen dus.
gr Angela

Niki73
Niet kopen is tegenstemmen

Precies. Niet kopen, dat is het beste signaal.

Kaaskopje
Ingridt

Nu ga ik iets heel erg flauws zeggen: je staat dus met een krat in de groentewinkel en die zet je vervolgens in je auto?

Kaaskopje
Yvan

Als kleine burger kom je niet bij de schenen van de grote bazen. Die paar centen van jou (bedoel ik niet negatief) maken te weinig indruk. Er moet ophef over komen. Landelijk of op zijn minst Vlaanderen-breed protest.

bieb63
toch vraag ik me iets af

Ik verbaasde me er iid ook over dat bijv komkommers al een tijd in een platic omhulsel zitten (bij AH iig). En dat in een tijd dat we juist van dat plastic af willen en mileubewuster zijn, ook de supermarkten.
Dus in die zin zie ik de logica niet. Wil de klant dat wel? En hoe denkt de klant daarover?
Daar op voortbordurend lijkt het mij dus niet logisch dat de supermarkt iets gaat dan dat haaks staat op wat men wil. Wat ik er van begrepen heb is dat de komkommer (paprika, peen) langer vers blijft in zo'n omhulsel. Dat heeft voor de klant voordeel. Én uiteindelijk ook voor de duurzaamheid, want kan langer blijven liggen en zal dus minder snel weggegooid moeten worden (zowel thuis als in de super). En duurzaamheid is ook een speerpunt in het hele milieu verhaal. Daarbij is het volgens mij afbreekbaar plastic. Én moet het plastic tegenwoordig gescheiden weggegooid worden om hergebruikt te worden.
En verder zal de supermarkt er uiteindelijk natuurlijk geen voordeel bij hebben als de klant het niet wil en dus niet koopt of ergens anders gaat kopen. Zo beschouwend denk ik toch dat wij íets te snel ergens op reageren, omdat het 'gek' overkomt in een tijd dat we zo mileubewust zijn geworden. Maar IS het uiteindelijk wel zo mileu'fout'? Is het niet juist duurzaam als die producten nu gemiddeld genomen minder snel ongegeten in de kliko verdwijnen? En het plastic is dat afbreekbaar is?
De supers zijn toch niet helemaal gek?
Zomaar een overweging.

Narcis
Dat vraag ik mij ook af

Het lijkt inderdaad alsof er meer verpakt wordt. Omdat ik in de kreukels lag, heb ik een paar keer boodschappen thuis laten bezorgen en dan komt er nog meer plastic, paprika's in plastic, zelfs stevige plastic zakken die volgens mij niet echt afbreekbaar zijn.

Alkes
precies Bibi

Verpakkingen zijn lang niet altijd slecht uit oogpunt van duurzaamheid. Zeker als je maar een keer in de week boodschappen doet, dan is houdbaarheid iets waar je zeker op moet letten. Eten weggooien is pas echt slecht.

https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/komkommer-plastic-beter-voor-het-mi...

Kaaskopje
Precies

Soms weegt het voordeel van plastic op tegen nadelen die aan onverpakt kleven. Toch vind ik het idee dat wortels voortaan verpakt worden belachelijk. Die blijven best lang goed en je schilt/schrapt ze ook nog. Broccoli wordt ook in plastic verpakt en dat lijkt mij verstandig. Van mij zouden ze die 'portie' verpakkingen wel weg mogen laten. Bij Aldi doen ze drie stronkjes witlof op zo'n bakje met folie eroverheen. Voor het vervoer, in de winkel zelf zal het misschien praktisch zijn, omdat het zo langer vers blijft, maar het afval vind ik buiten proportie. Als het zonodig verpakt moet worden, waarom dan ook nog op zo'n schaal?

Kenfan
En hier

krijg ik de wortels thuisbezorgd. Oftewel met de blubber er nog aan in het biologische groentenpakket of brandschoon en misvormd in een twee kilozak zogenoemde buitenbeentjes voor een spotprijs van Albert.

En voordat iemand begint te mieren: die wagens rijden sowieso al.

IngridT
Kaaskopje

Ja. Met de auto. Die ik dan tegelijkertijd ook vollaad met de wekelijkse grote supermarktboodschappen. Dus als ik niet maar de groenteboer was gegaan had k alsnog de auto volgeladen met groente en fruit. Maar dan de voorverpakte van de jumbo.

Er valt altijd meer te winnen. Maar ik doe mijn best.

Ingrid

IngridT
Alkes

Mijn groenteboer-komkommer redt het zonder plastic wel een week. Geen idee hoe dat kan, maar t is gewoon zo.

Ingrid

bieb63
klopt Kaaskopje

Ik vind die appels op een schaal en dat soort zaken ook raar. Die logica zie ik nog steeds niet.

Vogel
Milieu Centraal

Mijn kompas in dit soort zaken, zegt inderdaad dat verpakken bederven tegengaat, en dus niet per definitie slecht is.
En verder heb ik katoenen zakjes in mijn boodschappentas waarin ik losse groente en fruit mee neem, laat ik kaas direct in mijn kaasdoos doen en dropjes op de markt in onze droptrommel. Aan die voorverpakte wortels valt misschien niets te doen, maar verder kun je best creatief zijn en plastic vermijden.

Yvan
The elephant in the room, Alkes

Interessant artikel, maar een facet blijft merkwaardig onderbelicht: waarom moeten die grootwarenhuizen eigenlijk groente invoeren uit het zuiden? Jullie zijn verdorie het land van de dijken- en serrebouwers...
Natuurlijk: serres bouwen en de gewassen verwarmen en belichten is ook niet milieu-neutraal. Wie maakt de rekening?

Alkes
plastic

Ik geloof zondermeer dat de niet verpakte komkommers van Ingrid het prima een week volhouden. Maar in veel gevallen is de houdbaarheid wel een ding. En in dat geval is de plastic verpakking dus beter dan de paprika of komkommer ongebruikt weggooien. De productie van die groenten kost namelijk ook veel energie. Los van feit dat het sowieso zonde is om eten weg te gooien.
Al met al wil het dus niet zeggen dat de plastic verpakken van groentes per se slecht is. Zou wel goed zijn als je daar een keuze in zou kunnen maken afhankelijk van hoe snel je het product wilt gaan gebruiken koop je het met of zonder plastic verpakking.

Flanagan
Plastic verpakking

is niet alleen voor de houdbaarheid maar bescherm het product ook enigszins tegen beschadigingen.
Als ik zelf een zak met appels of sperziebonen vul, neem ik alleen de goede appels zonder verdachte plekjes of de hele sperziebonen. Door het zelf pakken, kan men fruit beschadigen. Of denk aan de losse appels of sinaasappels die per ongeluk op de grond gevallen zijn en weer worden teruggelegd.
Bij verpakte producten ben je minder kritisch omdat je ervan uitgaat dat de verpakking de producten hebben beschermd tegen beschadigingen door handelingen van mensen.

De losse groenten leveren m.i. meer restafval op dan verpakte groenten, puur omdat de klant de beste eruit zoekt.

Flanagan
Yvan,

Wees toch blij, anders is er nog meer armoede op de wereld.

Yvan
U meent het...

Wou u beweren dat ze in Kenia, Egypte, Marokko, Tunesië, ... beter worden van de groente die ze aan NL of B leveren? Neen toch, hè?

bieb63
Yvan

Je had het over in plastic verpakte peen. Nu heb je het weer over iets anders.... Gaan nou eerst eens in op de andere aspecten van het verpakken van groente....

"waarom moeten die grootwarenhuizen eigenlijk groente invoeren uit het zuiden?"
Omdat er vraag van de klant naar is?? Nee, niets moet, wij kunnen onze eigen (seizoen)groentes eten. Het is heel simpel: als er geen vraag naar is en/of de klant de zuidelijke groentes links laat liggen, gaan ze vanzelf weer de supermarkt uit. Zo simpel is het. Dus wij als klant zijn daar ook zelf verantwoordelijk voor. Daarbij, zoals o.a. Flanagan al aangeeft, de, o.a., cacaoboeren varen wel bij onze chocolaconsumptie (houden Belgen daar ook niet heel erg van....?). Maar nogmaals: als de klant het niet wil, ligt het binnenkort niet meer in de supermarkt.

"Jullie zijn verdorie het land van de dijken- en serrebouwers...
Natuurlijk: serres bouwen en de gewassen verwarmen en belichten is ook niet milieu-neutraal. Wie maakt de rekening?"
Precies.

Tango
Verpakkingen

Ik kom al zelden bij AH en nu ga ik hem helemaal maar mijden. Het is dat mijn dochter er (nog) werkt, dan is het wel aardig als ik er af en toe eens iets haal.
Komkommers met verpakkingen vind ik persoonlijk vreselijk, want ik krijg het er altijd moeilijk af. En laatst had ik een komkommer waarvan de onderkant nog in verpakking zat en toch bedorven (vies en zacht) was. Binnen een week nog wel. Dus of het nou echt helpt.
Wat ik ook zo raar vind is dat je steeds meer tandpasta ziet met een doosje eromheen. Ik vond zo'n tube altijd prima om te kopen. Wat moet je nou weer met dat doosje? Ja, bij oud papier gooien, maar het is toch helemaal niet nodig?

Wilgenkatje
maar hoe dan!

'Wou u beweren dat ze in Kenia, Egypte, Marokko, Tunesië, ... beter worden van de groente die ze aan NL of B leveren? Neen toch, hè?'

Inderdaad, de mensen die ter plekke het werk doen, schieten er vaak weinig mee op, ik heb begrepen dat in sommige productielanden de mensen zelf onbehoorlijk tekort komen.
Degene die het land bezit, die wordt er wijzer van. En die doet kennelijk niet veel voor sociale gerechtigheid in zijn land.

Maar ja, wat moeten we nou, Nederlanders en Belgen. Alles van elders links laten liggen? Terug naar het menu van de Middeleeuwen (met gelukkig wel drinkbaar water uit de kraan)?

bieb63
fair trade

dan maar Wilgenkatje

Yvan
...
bieb63
Yvan

Uh ja..... dat hadden we toch al benoemd?

Pagina's