Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Mogen cavia´s onbeperkt groenvoer=

De sint heeft een paar jonge cavia´s meegenomen. Ze zijn ongeveer 4 maanden oud. De slimste (het vrouwtje natuurlijk) heeft ontdekt dat als ze hard begint te piepen wanneer ik langs de kooi loop, ze dan eten krijgt.

Kan ik ze onbeperkt groenvoer geven? Ik probeer geen kool te geven, maar wel komkommer, paprika en bleekselderij.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Zou ik niet doen

want er zit in verse groenten ook veel vocht. Gaat zij ook zachtjes omhoog springen tijdens het piepen? Dat deed die van mij altijd....

Tihama

Tihama

02-02-2010 om 12:25

Niet doen

Onze cavia is ook erg dol op groenvoer. Maar naarmate hij meer groenvoer kreeg, liet hij zijn hooi liggen. En dat zorgde voor darmproblemen.
Na een bezoekje aan de dierenarts wisten we dit, dus hij krijgt bij de eerste keer piepen hooi. En pas als ie goed gegeten heeft van het hooi komt het lekkere groenvoer. Dat deden we al ruim een jaar en geen problemen meer.

Toen ging hij logeren tijdens de vakantie in het dierenasiel, dat ook vakantieopvang kent.
Toen we hem ophaalden kregen we de rekening van de dierenarts, die ze erbij gehaald hadden. Of wij wel wisten dat hij zulke harde ontlasting had? Of we daar wel eens mee naar de dierenarts waren geweest? Of we dit niet van te voren hadden kunnen melden? Ik kreeg het gevoel alsof ik een waardeloze caviamoeder was.

Toen ik doorvroeg bleek dat hij idd steeds ruim voorzien was van groenvoer en dat hij weinig behoefte had aan hooi. Nu ging onze cavia normaal gesproken altijd logeren bij een gespecialiseerde knaagdierenopvang. Daar hadden we nooit een probleem. Ik vermoedde pas later dat die wel wisten dat je op moest passen met teveel groenvoer.

Tihama

liat

liat

02-02-2010 om 12:32 Topicstarter

Te harde ontlasting?

Hier ook harde keuteltjes, maar dat is dus niet normaal? Ik zal ze meer hooi gaan voeren.

Onze cavi gaat staan met haar voorpootjes op de rand van de kooi. Ze kijkt me ook recht aan. Erg schattig.

Lief he liat?(ot)

De onze deed dat ook altijd.Die was trouwens ook gek op soepstengels....Zag er erg komisch uit met die pootjes eromheen.

25 gram

Onze dierenarts adviseerde eens 25 gram groenvoer per dag. Je zult verbaasd staan hoe weinig dat eigenlijk is. Darmen zijn inderdaad snel van slag bij dit soort diertjes. Pas ook op met vers gras dus!
Overigens, als je het over het "slimme vrouwtje" hebt, begrijp ik dan goed dat de ander een mannetje is?? Je weet toch hoop ik wel hoe snel cavia's zich vermenigvuldigen??
n@nny

Tirza G.

Tirza G.

02-02-2010 om 15:46

Dat loopt nogal los

Je kunt ze veel, heel veel groenvoer geven. Maar: jonge cavia's groeien niet echt van groenvoer. Ze groeien van brokjes en hooi. Er is natuurlijk wel groenvoer waar suiker in zit (fruit, wortel, mais), maar dat zet niet echt zoden aan de dijk.
Ik voerde altijd onbeperkt hooi, onbeperkt hardvoer (bij mengvoeren wel even opletten dat ze niet alleen de lekkere dingetjes er uit vissen) en driemaal daags groenvoer. Ze lusten alles, vooral komkommer, paprika en meloen waren hier favoriet.
Cavia's vermengigvuldigen zich niet zo bar snel. Althans, niet zo snel als konijen of muizen. De draagtijd is negen weken en ze krijgen 2-6 jongen per worp, dus dat valt nog wel een beetje mee.
Overigens moet je ze niet zwanger laten worden onder de 500 gram

Tirza

Puck

Puck

02-02-2010 om 17:23

Net als tirza

Onze cavia krijgt ook onbeperkt hooi een brokjes (gewoon speciale caviabix, valt er ook niets te selecteren) en 2x per dag groenvoer. Dat kan een paar blaadje sla zijn, een mandarijn, sperzieboontjes, paprika, komkommer, broccoli, kwart appel, etc.

Witlof

Onze huidige cavia is dol op witlof en daarvan eet ze al gauw een half stuikje per dag. Verder eet ze ook veel hooi en caviakorrels (ze krijgt ongemengde korrels, dus alléén korrels).
Grappig dat Tirza schrijft dat 'ze' alles lusten! Mijn ervaring is heel anders. De ene cavia is dol op andijvie, appel en banaan. De andere juist op witlof, wortels, paardensla. Heel eigen voorkeur dus.

Mijn cavia krijgt eigenlijk onbeperkt groenvoer. Als ze het niet opeet haal ik het na een tijdje uit het hok omdat het anders zo'n bende wordt. Ik zie niks bijzonders aan de ontlasting: gewoon stevige langwerpige keutels. Ik dacht trouwens dat mijn cavia aan de magere kant was, omdat je de heupbotjes zo door haar vel heenvoelt, maar volgens de dierenarts is ze juist prima op gewicht en zijn de meeste cavia's veel te dik.

Je moet trouwen ook opletten dat een vrouwtje ouder dan 1 jaar nog voor het eerst zwanger wordt. De botjes van het bekken zijn dan vergroeid/verhard en dan geeft dat (soms zelfs fatale) problemen bij de bevalling!

liat

liat

03-02-2010 om 08:57 Topicstarter

Zal ik dan al de knoop erin doen bij het mannetje?

Het vrouwtje is inderdaad nog te jong. Misschien moet ik het mannetje al laten castreren en later het vrouwtje door een andere cavia laten dekken (bastaardkinderen). Het lijkt me namelijk wel erg leuk om een keer een nestje te krijgen.

Heirthe

Heirthe

03-02-2010 om 18:30

Onze caven

staan allebei op hun achterpootjes als ik er aan kom met groenvoer haha, ze houden zich ook nergens aan vast dus het is een komisch gezicht.
Ik geef ze twee keer per dag groenvoer, twee keer hooi en een keer knabbels.
Volgens mijn man komen onze caafjes in het guiness book of records omdat ze vast heeeel oud worden bij mijn goeie verzorging

Knoop

Nou Liat, voor die knoop ben je dan toch echt te laat vrees ik. Of te vroeg natuurlijk, want beertjes kun je pas met een half jaar castreren.
Cavia's zijn al vruchtbaar vanaf 4 weken, kan ik je (helaas) uit ervaring melden. Ik dacht altijd dat konijnen erg waren, maar cavia's spannen qua vruchtbaarheid toch echt de kroon. Draagtijd duurt overigens twaalf weken, dat valt dan weer mee. Daarentegen zijn zeugjes alweer een paar uur na de bevalling vruchtbaar...
Kortom: zo heb je er twee, zo heb je er twintig. Ook leuk, maar misschien niet helemaal wat je in gedachten had.
n@nny

liat

liat

04-02-2010 om 06:06 Topicstarter

We willen op zich wel een keer een nestje

maar ik wil "flikkie" (een naam verzonnen door mijn 7-jarige dochter) ook niet in levensgevaar brengen natuurlijk.

Misschien moet ik de dierenarts maar eens bellen. Voeren ze abortussen uit bij huisdieren? Wat gaat mijn zwaarchristelijke familie zeggen?

liat

liat

04-02-2010 om 06:07 Topicstarter

Ik weet nog niet of ze zwanger is

ze hebben allebei een buikje

Zwaar christelijk

Tja Liat, misschien heb je ook wel een zwaar-christelijke dierenarts en gaat het sowieso niet door
Ik zou het gewoon even afwachten. Bij mij is het goed gegaan: moeder werd met vier weken zwanger en heeft het allemaal overleefd, net als haar drie stuks kroost. Het is niet ideaal, zeker niet. Maar het kan wel. Wel heb ik haar (op advies van een fokker) na de bevalling bijgevoerd met veekoeken en mais. Want de groei van baby's in haar buik ging toch wel ten koste van haar eigen groei.
Maar nogmaals, het is allemaal goedgekomen dus als je toch een nestje wil zou ik het gewoon even zo laten.
n@nny

Bastet

Bastet

04-02-2010 om 13:09

Ja,abortus

Toen ik een poesje liet steriliseren,bleek ze ongeveer 12 dagen zwanger.De dierenarts heeft die zwangerschap beeindigd en haar gesteriliseerd.Ze was nog veel te jong en te klein voor een nestje.
Groetjes,bastet

Caviacommunicatie

Onz 2 dames zijn met hun waarschijnlijk ongeveer 2 jaar gelukkig al past the bearing age, en ze hebben verder ook geen kennis aan een beertje, dat scheelt.

Nietes, onze nieuwe aanwinst is wel erg goed in haar communicatie. Fluiten als ik binnenkom betekende ook bij Welles al eten, maar deze week gingen ze verder.
Gefluit, dus ik grijp naar het hooi, lekkere pluk in de kooi, Nietes blijft fluiten en loopt naar het voerbakje. Loopt flink druk heen en weer. Fluiten stopte pas toen er brokjes in het bakje zaten.

Ik geloof mensen niet meer als ze zeggen dat caafjes saai zijn...

liat

liat

04-02-2010 om 14:23 Topicstarter

Net de dierenarts gebeld

zij vond het niet verontrustend dat caafje een jonge moeder wordt. Het is erger als ze ouder zijn dan twee jaar en dan gebaard hebben. Een keizersnee is dus volgens haar niet nodig. Het was wel interessant om te horen dat je bij sommige cavia's het niet goed kan zien. Ik heb foto's gezien op internet van cavia's die eruit zagen als pannenkoeken.

liat

liat

04-02-2010 om 14:26 Topicstarter

Toch wel een beetje eng..

ik lees net dit:

De uitdrijvingsfase waarin ze wel persweeën heeft, duurt tussen de 10 en 30 minuten. Indien de zeug persweeën heeft die langer dan 20 minuten duren zonder dat er iets gebeurt, dien je de dierenarts te waarschuwen. Je dient hem ook te waarschuwen als de zeug periodes waarin ze perst, afwisselt met periodes waarin ze rust. Normaalgesproken is dit de fase die aan de uitdrijvingsfase vooraf gaat, maar als deze langer dan 30-45 minuten duurt, verloopt de bevalling niet optimaal.

Hoe kan ik in vredesnaam zien dat mijn cavia een perswee heeft?

Puck

Puck

04-02-2010 om 14:31

Heel simpel. liat

Een cavia zucht persweeën niet weg dus je ziet gewoon dat ze perst.

Hilde

Hilde

04-02-2010 om 15:08

Persen

als ze overdag bevallen....maar als het 's nachts gebeurt? Of als je niet thuis bent?
Wij hebben het helaas eens gehad. Toen we thuiskwamen, lagen er al drie dode jongen in het hok, en was de vierde net aan het geboren worden. Die heeft het gelukkig overleefd en werd "Lucky" genoemd.
Met de moeder zijn we wel naar de dierenarts gemoeten, want het arme beest had zichzelf zowat uitgeperst. Gelukkig is alles goed gekomen met de moedercavia!

Puck

Puck

04-02-2010 om 15:53

Tja hilde

als je weet dat je cavia binnenkort gaat bevallen, dat kan je vaak zien aan een wat opgezwollen vulva, melkklieren die dikker worden en soms al wat melk geven an is het verstandig om er dan gewoon veel bij te blijven. Ook 's nachts moet je dan controleren en een hele dag weg is dan ook niet aan te raden. Dat hoort nu eenmaal ook bij de zorg voor dieren.

Hilde

Hilde

04-02-2010 om 16:52

Puck

Tja, had ik mijn baas dan een week vrij moeten vragen om bij de cavia te blijven? Ik vind je nogal kort door de bocht,hoor.
Onze cavia's zaten ook buiten, in een grote ren. Dan zit je er toch niet met je neus bovenop. We hebben wel eerder cavia's gehad die jongden, zonder problemen.

liat

liat

04-02-2010 om 17:04 Topicstarter

Hoe help je dan de cavia bij de bevalling?

Hoe kun je dode jongen dan voorkomen?

Puck

Puck

04-02-2010 om 17:34

Hilde

Je kan het kort door de bocht vinden, maar als je dieren hebt dan ben je daar ook verantwoordelijk voor. Als je bijv. 5 dagen per week 8 uur van huis bent dan kun je m.i. niet goed voor een hond zorgen en moet je daar maar van afzien. Hetzelfde als je een nestje wilt fokken: van te voren inschatten of je de zorg kan geven die het nodig heeft en zo niet: niet aan beginnen dan. En een week vrij vragen is natuurlijk van jouw kant weer kort door de bocht. Als je je caaf goed kent en het gedrag goed weet in te schatten en weet waar je een naderende bevalling aan kunt herkennen, dan zal je echt geen week vrij nodig hebben. Maar misschien wel een dag, ja, en in mijn beleving ben je dat dan ook aan je huisdier verplicht. En cavia's in een ren die kan je ook uitermate goed controleren door eens in de paar uur te gaan kijken, wat is daar het probleem mee?
En Liat: ook met goede zorg kun je niet altijd voorkomen dat alle jongen levend ter wereld komen. Maar als je erbij in de buurt bent dan kan je wel een inschatting maken of de geboorte een beetje soepel verloopt en zo niet dan kan je de dierenarts inschakelen.

Guinevere

Guinevere

04-02-2010 om 17:50

Bevallingen

Mijn ervaring is dat de cavia zelf heel goed weet wat er moet gebeuren bij een bevalling. Dus je hoeft er niets aan te doen. Iemand in de buurt voor als het fout gaat kan aardig zijn, maar helaas heb ik ook ervaringen dat dat weinig verschil maakt en de moeder en jongen het dan sowieso niet redden.
Je ziet aan de omvang van de cavia wel wanneer het bijna zover is. Tegen de tijd dat je denkt dat ze écht gaat ontploffen, gebeurt het.

Hilde

Hilde

05-02-2010 om 12:15

Huisdieren

Voor iedereen hier denkt dat ik een onverantwoorde huisdierhouder ben... Net omdat we uit werken gaan, zal er nooit een hond in huis komen, dat snap ik heus wel.
Het was altijd ik die thuis voor de dieren zorgde, ermee naar de dierenarts ging enzovoort. Exman zou het wel doen, maar deed het dus niet. Vond het vaak onzin. Kon er trouwens ook niet goed tegen als er wat moest gehecht worden ofzo.
Maar soms was ik er dus niet; ik was niet alleen verantwoordelijk namelijk. We waren er allemaal het hart van in, maar het was helaas nu zo.
Toen we onze poes moesten laten inslapen, waren ik en de kinderen erbij; ex was in een andere ruimte.

Nou ja, als ik lees wat Puck schrijft, komen een hoop ergernissen uit het verleden naar boven, maar dat kan zij natuurlijk niet weten. Ik wilde maar zeggen, dat ik echt wel voor mijn dieren zorg. Het was toen de eerste keer dat we een nestje cavia's hadden. Ex had er wel al ervaring mee....
Ach, ex is intussen gelukkig ex en pfffff, ik laat de ergernissen weer maar eens los!

Tinus_p

Tinus_p

05-02-2010 om 13:19

Brug te ver

Hilde:
"Tja, had ik mijn baas dan een week vrij moeten vragen om bij de cavia te blijven? Ik vind je nogal kort door de bocht,hoor."
Ik ook.
Hoe hard het ook klinkt; het is 'maar een cavia'. Ik heb er verschillende gehad, er altijd goed voor gezorgd qua eten en aandacht, maar gepeperde dierenartsenrekeningen vond ik altijd een brug te ver.

Overigens; vwb caviabevallingen herinner ik me idd alleen maar dat er 's ochtends plots 2 babies door het hok renden (ja we wisten dat caviamams zwanger was, dit itt die 6 konijnen die we ooit zomaar erbij kregen).

Tirza G.

Tirza G.

05-02-2010 om 20:32

Cavia

Goeie genachte. Ik heb er werkelijk tíentallen versleten de afgelopen 30 jaar. Liat, een cavia kun je niet helpen bij de bevalling. Dan zal ze sowieso werkelijk supersuper-tam moeten zijn en ten tweede is er weinig wat je kunt doen: de jongen gaan dood voordat ze geboren zijn. Ze zitten in een vlies wat de moeder door moet bijten en door ze schoon te likken komt de baby "op gang". Bij stress bijt de moeder het vlies niet stuk en likt ze ze niet schoon. Je kunt dan een eind komen door zelf het vlies te verwijderen en ze droog te wrijven, maar dat is in de regel alleen maar stressverhogend. Ik heb in de loop der jaren alles gezien, worpen van 1-6 jongen, volledig dode worpen, worpen met 1 dode of met meer dan de helft dood - je weet niet altijd wat het was. Vaak het eerste of het laatste jong, tja, het zij zo.
Mijn onderkaak-pletter moment ligt bij een kennis die jaar 5(!) jaar oude cavia voor 300 eu(!) had laten opereren. Dan ben je niet helemaal lekker in je paasei. Nog geen 3 mnd later was het beestje (uiteraard) alsnog dood.

Tirza

Guinevere

Guinevere

05-02-2010 om 21:09

Beroerd verhaal

Mijn meest beroerde cavia-bevalling wil ik jullie nu toch niet helemaal onthouden.
Deze keer had ik geen idee dat moeders zwanger was. Het bleek ook maar één jong te zijn trouwens. Midden in de nacht werd ik wakker van cavia-bevallingsgeluiden. Ik dacht nog: "leuk, caviajonkies, wat een verrassing!". Even gekeken, moeder leek het goed aan te kunnen. Maar het gepiep en gemurmel ging de hele nacht door.
De volgende ochtend trof ik moeder en kind aan in het hok. Moeder in goede staat, de kop van het jonkie lag ernaast. Echt vreselijk. Maar wat had ik hieraan kunnen veranderen? Ik heb nog steeds geen idee. Ik denk nog steeds dat er wellicht iets mankeerde aan het jong. Moeder had al meerdere gezonde nestjes grootgebracht, dus...

Opereren

Mijn dierenarts vertelde dat het opereren van cavia's altijd al een hachelijke onderneming is. Ze kunnen slecht tegen narcoses en overlijden vaak aan de stress van de operatie.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.