Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

naambordje op de deur?

Klussen is bijna klaar, ze kunnen de nieuwe woning betrekken, alles ziet er prima uit. 'Nu nog een naambordje', merkte ik op.
'Vrijwel niemand heeft hier een naambordje', zeiden ze, 'een huisnummer is toch genoeg?' En warempel,toen ik oplette voel me op dat in de wijk heeft vrijwel geen enkel huis een naambordje heeft.
Het voelt voor mij onpersoonlijk en anoniem, misschien zijn naambordjes uit de tijd? Generatiekwestie? Streekgewoonte? Behoefte aan privacy?

Hoe is dat bij jullie?

Pug

Pug

12-08-2016 om 15:33

onze straat

Precies 50% heeft een naambordje.

Er woont slechts één dertiger als hoofdbewoner in de straat en niemand jonger, maar verder zijn er zowel veertigers, vijftigers als zestigers met naambordje. Qua gezin of alleenstaande man maakt het niet uit. Van de vier niet-thuis-Nederlands-sprekenden is er een huis met naambordje.

Juul

Juul

12-08-2016 om 15:50

Niemand!

Bij mij in de straat heeft echt niemand een naambordje. Huizen zijn 10 jaar geleden gebouwd. Er wonen 40,50 en zestigers. In geen van de huizen waar ik heb gewoond nadat ik uit huis ben gegaan heb ik ooit de behoefte gevoeld om mijn naam naast de voordeur op te hangen. Bij dit huis wel voor de eerste keer luxe cijfers als huisnummer. Daarvoor ook nog eens altijd gewoon het standaardnummerbordje omdat het er nooit van kwam om dat te vervangen. Ik ken iedereen in de straat en het contact is goed dus ik ervaar het zeker niet als onpersoonlijk.

Wilgenkatje-

Wilgenkatje-

12-08-2016 om 15:55 Topicstarter

-en excuus voor de tikfouten

in mijn startpost. Slordig.

Tjonge Pug, je hebt het geteld :)

Ik wandel vaak in een nieuwebouwwijk; minimeisje woont daar, als ik oppas moeten we natuurlijk even 'luchten'. Er is vrijwel geen huis zonder naambordje - wel vaak voornamen trouwens, informeel.

Pug

Pug

12-08-2016 om 16:04

uit mijn hoofd :-)

Ik ben niet net naar buiten gegaan om te tellen ;-)
Maar ik loop regelmatig beide kanten op, dus inmiddels weet ik het wel.
Overigens hebben wij niet zelf ons naambordje laten maken, dat heeft de schoonfamilie gedaan, net als met het naambordje van voordat ik hier woonde.

Jojo

Jojo

12-08-2016 om 16:10

niet meer

Op de brievenbus moest mijn naam, maar dan alleen met voorletter. Ik wil niet graag dat meteen zichtbaar is dat ik een vrouw alleen ben.
Naast mijn voordeur boven hangt alleen een nummer en dat laat ik zo.
Ik sta ook niet meer in het telefoonboek.

Bij mijn vorige huis (met gezin) de achternaam zonder nummer, omdat we nog wel eens gingen verhuizen; bordje kon dan mee.

margaretha

margaretha

12-08-2016 om 16:43

veel

Niet getel maar uit mijn hoofd, de meesten hebben hun naam ieg op de brievenbus staan, of die ook op het huis staat weet ik niet. Ik denk iets minder bij de mensen uit landen als Marokko en Turkije. Buurt is gemengd oud, jaren 50/60 en minder dan 10 jaar

Postzegel

Postzegel

12-08-2016 om 16:53

De meesten wel

Voor postbezorgers is het wel handig als er een achternaam op de deur staat. Je wil niet weten hoe vaak er een huisnummer bijna onleesbaar is. En ook best vaak staat het er niet eens bij. Vooral in de kerstkaartentijd is dat elke dag wel een paar keer prijs. Als je dan de achternaam wel bij de deur ziet, kan je toch goed bezorgen.

Het gebeurt

Het komt hier in de buurt verderop weleens voor dat iemand geen naambordje heeft. Dan is er meestal wel iets anders. Iemand is tijdelijk naar het buitenland en heeft het huis verhuurt en bij terugkomst geen bordje geregeld of zo. Of het huis staat al lang leeg.
In mijn appartementencomplex is iedereen standaard voorzien. Dat wordt geregeld door de vve. En dat geldt hier voor de hele wijk. Geen bordje komt eigenlijk niet voor.
Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Vooral als er veel doorstroming is is een nummer handiger dan steeds die bordjes wisselen.

Paasei

Paasei

12-08-2016 om 17:18

Samengesteld gezin-bordje

'Vroeger', toen ik nog in een kern-gezin woonde, hadden we een 'familie Herfstblad-Paasei' bij de deur hangen. Na ex' vertrek is dat bordje nog lang blijven hangen. Pas toen mijn huidige partner bij ons introk, hebben we dat (ritueel) veranderd. Ondertussen was oudste kind al de deur uit maar jongste kind (een Herfstbladje) woont nog wel thuis. Dus hebben we ervoor gekozen alleen onze 3 achternamen te vermelden. Inderdaad, handig voor de postbezorging. Herfstblad staat onderaan. Kunnen we er af snijden als jongste ook de deur uit gaat..;-))

zebra

zebra

12-08-2016 om 17:21

zelf

hebben we wel een naambordje dat al jaren oud is, onze zoon staat er namelijk niet bij. Naambordjes zijn idd handig als je postbezorger bent, zeker bij onvolledige adressen.

bieb63

bieb63

12-08-2016 om 20:37

Oh haha

wij hebben wel een naambordje, maar alleen met onze voornamen..... Functioneert prima voor bezoekers, maar inderdaad de postbode of bezorger heeft er niets aan. Nooit verder bij stil gestaan. Ook niet echt boeiend. We hebben een straatnaam voor de straat en een nr. bij de deur. Dus dat komt altijd wel goed.

Taruh

Taruh

12-08-2016 om 20:49

Verplicht

Bij ons verplicht, betaald en geplaatst door de vve.
1 voorletter + achternaam van de eigenaars.
Zodat het bellen tableau er netjes blijft uitzien.

Anna G.

Anna G.

12-08-2016 om 21:11

ja precies

Bij flats/appartementen zie je het wel veel. Dan is het ook heel handig, want alle brievenbussen zien er hetzelfde uit en je wilt ook snel kunnen zien bij wie je aanbelt. Bij huizen steeds minder. Ook uit veiligheidsgevoel. Waarom zou iedereen moeten weten wie daar woont?

Die opsommingen van alle gezinsleden zijn echt niet nodig...

Nee, hier niet

Hier in de straat amper naambordjes, bij één huis de voornamen in klei en bij een ander huis heel sierlijk de achternaam op de deur geschilderd. Ik heb er eerlijk gezegd geen behoefte aan, voelt toch wat onveilig als ik mijn achternaam zou vermelden.

toch wel meer dan de helft? schat ik

Wij hebben onze naam nu in sierletters op de voordeur, eerst hadden we een sticker op t raam.

Hanne.

Hanne.

12-08-2016 om 23:52

geen

ik heb hier in de buurt vrijwel nergens een naambordje gespot. Ik weet er exact 3.

Zelf heb ik er ook geen. De afgelopen 15 jaar ook niet gehad. Daarvoor wel ivm flat en bel en zo. Daar zat ook zo'n handig vakje bij de bel. Die heb ik nu niet meer.

Kaaskopje

Kaaskopje

13-08-2016 om 01:18

Oud vermolmd plankje

Zo'n 24 jaar geleden hadden wij twee honden. Ik heb die honden op een houten plaatje laten schilderen met Fam. Kaaskopje erop. Dat plaatje hangt er nog steeds. De betreffende honden zijn al járen dood, hun plaats is ingenomen door anderen huisdieren. Het heeft mij zo'n moeite gekost om met een oplaadbare boormachine twee gaatjes in de stenen buitenmuur te boren, dat ik gewoon de puf niet heb om er weer eens een andere op te hangen. Maar nu we het er toch over hebben... het is wel hoog tijd:-). Ik zou nu trouwens ook weer een plaatje met naam kiezen. Ik voel me daar echt niet minder veilig door. Als men slecht wil doen, kan men ook in onze papierbak graaien en er enveloppen met onze naam uit vissen. Of versnipperen de mensen die geen naam op de deur durven te hangen de enveloppen ook tot onleesbare snippers?

Mijntje

Mijntje

13-08-2016 om 09:10

ringen

Wij hebben ons naambordjes bij wijze van ringen op onze trouwdag op de deur geschroefd, met 'familie' en onzer beide namen erop. Geen voorletters, geen voornamen. Handig voor de postbode.

Mijntje

Mijntje

13-08-2016 om 09:11

Het

lijkt me onveiliger op Facebook openbaar je vakantiefoto's te posten :-)

Jojo

Jojo

13-08-2016 om 11:32

Dat

Dat zul je mij dan ook niet zien doen--

Wij

Hebben toen we zo'n 34 jaar geleden gingen trouwen een houten naambordje gekregen.
Dit is ook twee keer mee verhuisd.
Voorletters en onze achternamen staan erop.

Stenna

Stenna

16-08-2016 om 11:54

he?

Ik hoor hier van op. Wij hebben gewoon een naambordje met twee achternamen, als altijd gehad. En voor zover ik weet ook de hele straat (of het hele dorp? zal eens opletten zo dadelijk). Is dat niet gewoon (meer) dan? Daar had ik geen idee van. Ook in dorpen?

Kaaskopje

Kaaskopje

16-08-2016 om 12:25

Stenna

Ik hoorde het hier ook voor het eerst. Ik heb dat beeld totaal niet.

Anna G.

Anna G.

16-08-2016 om 12:28

oude/ nieuwe huizen

Ik denk dat je het nog veel zult zien bij huizen waar mensen al 20 jaar wonen, maar kijk eens bij de nieuwe bewoners in zo'n oudere wijk: doen die het nog? Of kijk eens bij een nieuwbouwwijk. Daar zie je het sporadisch nog.

Soms juist alleen voornamen, omdat mensen met slechte bedoelingen daar niet zoveel mee kunnen.

Bordjes en bellen

Ik heb nog steeds geen naambordje omdat ik zo'n mooi emaillen bordje met huisnummer en naam wil, maar nog geen leverancier heb gevonden die dat ook in een mooi lettertype kan doen.

Bij het collecteren valt mij ook op dat oudere mensen steevast een naambordje hebben en jongere vaker niet. In flats meestal wel omdat dat door de verhuurder geregeld wordt.

Wat ik irritant vind is als mensen geen (duidelijk) huisnummerbordje hebben. Nog irritanter: geen werkende bel. Vaak met een dusdanig vergeeld briefje met 'bel kapot' dat dat doet vermoeden dat het repareren van de bel kennelijk geen prioriteit heeft.

skik

moedeloos/hoopvol

moedeloos/hoopvol

16-08-2016 om 17:45

naambordje wooncorporatie

sinds twee jaar heeft de wooncorporatie zelf bij iedereen een naambordje geplaatst bij de brievenbus plus deurbel

bij partner geen naambordje

Elfje65

Elfje65

16-08-2016 om 19:14

Nee

Bij ons eerste eigen huis waren we al weer vertrokken voordat het bordje er op kon. De eerste jaren van ons tweede huis (inmiddels precies op de dag af 20 jaar geleden) lopen zoeken naar een mooi bordje voor alle namen
Het is er nooit van gekomen en ik laat het maar zo. De knderen gaan bijna de deur uit.

Magalí

Magalí

16-08-2016 om 20:54

Veiligheid??

Ik vraag me al een tijdje af bij dit draadje waar dat gevoel van onveiligheid vandaan komt als je achternaam op een bordje bij je deur staat. Wat kunnen kwaadwillenden daar dan mee?

Jojo

Jojo

16-08-2016 om 21:18

Veiligheid

Als ik neerzet jojo de pojo dan is duidelijk dat ik een vrouw alleen ben in een flat waar ik nergens heen kan, ramen alleen aan balkonkant, bij voordeur een halletje met trap en lift in andere hoek op 6e etage. Als er staat j. De pojo kan ik ook een man zijn.

Een kennis van mij is overvallen en verkracht, in elkaar geslagen in haar flat. Daarom laat ik niets aan t toeval over en elk stukje veiligheid, hoe klein ook, draagt bij aan mijn rust voor zover mogelijk.

Jojo

Jojo

16-08-2016 om 21:20

Het gaat dus om t weglaten van mijn voornaam, niet de achternaam :-)

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden