Home » Forum » Nav draadje verjaardagen hoe doen jullie dat

Nav draadje: verjaardagen hoe doen jullie dat

27 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
cameron
Nav draadje: verjaardagen hoe doen jullie dat

Zorgen jullie dat alles klaar staat of ben je de hele tijd aan het lopen en zorgen? Geniet je van je gasten of sta je zwetend in de keuken?
Ik heb bv een vriendin die mij uitnodigt voor haar verjaardag.
Zij is werkelijk de hele verjaardag in de keuken bezig.
Dan komt er koffie met gebak, dan drinken, dan is ze hartige taart aan het verwarmen, nog meer drinken, hapjes maken op bééldig uitziende schaaltjes, compleet met vorkje en servet, alles past bij elkaar qua kleur, broodjes met warm beleg op schoteltjes ipv uit de hand enz enz .
De laatste verjaardag van hun gezin heeft ze niet gezeten, heeft ze niemand gesproken. Ze is al dagen van te voren bezig met schoonmaken van heel haar huis, al mag er niemand naar boven toch moet het daar schoon, boodschappen doen en andere voorbereidingen.
Het moet gezegd: je wordt perfect verzorgd, komt niets te kort en het ziet er pico bello uit. Het is alleen zo ongezellig dat ze er niet gezellig bij komt zitten en jammer dat ze zelf duidelijk niet geniet(zweten, zuchten en steunen;-)). Ze legt het zichzelf op, dat zegt ze wel eens.
Ik pletter altijd van alles(eten/drinken) op een lange tafel en na de koffie is het: jongens help jezelf. Zo heb ik zelf ook nog iets aan de visite toch?
Hoe is dat bij jullie?

*Sophie*
Cameron

"Ik heb bv een vriendin die mij uitnodigt voor haar verjaardag.

Zij is werkelijk de hele verjaardag in de keuken bezig."
----------------

En ik had een vriendin die altijd zo'n 3 dagen aan het voorbereiden was en zoveel eten maakte (Indisch ;-) dat ze niet alles meer in de koelkast kwijt kon en zo werd ik dan ook a-l-t-ij-d ziek na haar feestje...
Ze was supergastvrij, maar zo heb ik liever dat iemand het ietsje beperkt of anders de boel last minute maakt.

Vriendin heeft nu een cateringbedrijfje, samen met een andere vriendin..... Toen ik dat hoorde? Tja, wat moet je dan zeggen he? Ik heb haar nooit durven te vertellen dat ik altijd ziek werd, ik wilde haar geen pijn doen.

groetjes, Sophie.

sus-anne
Van te voren

de dag van te voren doe ik alle boodschappen,het gebak wordt op de dag zelf gehaald.
verder maak ik s,morgens schalen met hapjes,die zet ik afgedekt met aluminiumfolie in de koelkast.
ik zet altijd alle gezinsleden in voor hulp,het ene kind verzorgt het gebak,het andere de drankjes,de derde ruimt mee op en af,de vierde zet chips/nootjes e.d op tafel.mijn man deelt mee de koffie en drankjes uit,en ik doe van alles wat.zo hebben we allemaal tijd voor de gasten,en kunnen we ook allemaal genieten van het feest zelf.

wosy
Niet zelf

Onze verjaardagen worden nogal druk bezocht, maar toch wil ik niet dat mijn gasten voor zichzelf moeten zorgen. Dus ja, ik sta een groot gedeelte van de dag/avond in de keuken, al nemen andere gezinsleden ook een deel voor hun rekening. Mijn motivatie om het zo te doen: het in de hand houden van het alcoholgebruik bij de notoire veel-drinkers (zet een krat bier neer en zij gebruiken hem, op z'n kant gezet, gewoon als kruk, dichter op de voorraad kun je niet zitten!) en het niet laten uitdrogen van de (te) bescheiden gast. Chips en andere hapjes staan wel gewoon 'voor de grijp' op de tafels hoor.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik het persoonlijk erg ongastvrij vind staan als er op een verjaardag wordt geroepen: het 1e drankje regel ik voor je, voor de rest red je jezelf maar!

Roos
Wel zelf

Wosy;" Ik moet eerlijk bekennen dat ik het persoonlijk erg ongastvrij vind staan als er op een verjaardag wordt geroepen: het 1e drankje regel ik voor je, voor de rest red je jezelf maar! "
Ik vind het juist wél gastvrij als ik zelf mag pakken wat ik wil op het moment dat ik het wil. Ik vind het ook gezelliger, het brengt wat beweging in de groep en het wordt wat losser heb ik het idee. En daar houd ik dus van.
Bij ons is het dus ook zelfbediening na de koffie. En niemand droogt er uit, want ik hou het ook wel in de gaten en als iemand lang zonder drankje zit vraag ik wel of hij/zij iets wil drinken. Ook oma wordt uiteraard voorzien van alles wat ze wil. Hapjes maak ik zoveel mogelijk van te voren.
Ik heb wel een keer een high tea gemaakt. Daarvoor was ik toch meer dan ik van te voren had bedacht bezig tijdens het feestje. Toen was ik dus wel veel aan het rennen en vliegen en dat vond ik minder leuk. Het was wel geslaagd, iedereen vond het lekker en het was gezellig, maar zelf had ik het zweet op mn rug staan zeg maar, niet mijn idee van een feestje :).
Roos

branca2
Bij ons

koffie en gebak doen janneman en ik samen en de eerste keer drinken ook als iemand fris wil zet ik de fles of pak gewoon bij diegene neer of ik haal van die kleine flesjes van de lioddel.Bier houden we zelf in de gaten als de fles leeg is krijgen de gasten een nieuwe. hapjes maak ik 'smorgens en frituren of soep opwarmen tja dat doe ik tussen door.

albana
Ook van te voren

nou we hebben hier net 2 verjaardagen achter de rug....dus 't zit nog vers in mijn geheugen. meestal heb ik een vastomlijnd plan. ik haal boodschappen+1 gezinslid (voor 't sjouwen)in de week voorafgaand. meestal in 1 keer, maar iets vergeten is niet erg, want dan haal ik het met de dagelijkse boodschappen wel (of stuur 1 van de kinderen). ik bestel 1 taart bij de hema. 2 dagen vantevoren bak ik zelf nog wat taarten (heb er wel 3 nodig). in 1 middag meestal (ong 2 uurtjes werk). 1 dag vantevoren maak ik alvast wat hapjes (in tupperware hapjesdoos, in de koelkast en blijft prima!) en kook b.v. wat eieren voor aanvullende hapjes. 1 dag van tevoren maak ik een grote schaal bowl (niet veel werk hoor, maar wel handig, dan kiest 80% al bowl, hoef je niet met allerlei drankjes te slepen). de dag zelf probeer ik wat tijd ervoor te reserveren (b.v. de ochtend) en klop slagroom, maak nog wat hapjes die 'vers' gemaakt moeten worden en zet bowlglazen klaar,gebaksschoteltjes en grote thermoskan voor de koffie en melk+suiker op de kleine tafeltjes. ik zet alvast 2 kannen koffie op de tijd dat ik veel gasten verwacht (in thermoskan) en snijd de taart al in stukken.
wie komt krijgt koffie (of enkeling thee)+ taart, dat doen man en ik. kinderen zorgen voor de andere kinderen (meestal in grote getale ook aanwezig) en geven hun taart+drinken. erna krijgt iedereen wat te drinken. enkelen bier, 1 of 2 wijdrinkers en verder is het meestal allemaal bowl. pinda's in bakjes (verschillende soorten) en de chips voor de kinderen. zo nu en dan laat ik de kinderen met de hapjes rondgaan (volwassenen+kinderen) en wij zitten na het inschenken van het drankje er gewoon bij. als de hapjes bijna aan hun eind zijn zetten we ze op tafel.drankje op we schenken even in (meestal loopt het aardig 'gelijk' op), man het alcohol, ik de bowl/fris).
we zijn alleen even druk als de helft nog aan de koffie is en de andere helft al aan de drank en er ondertussen nog mensen binnen lopen. als iedereen maar 'aan de drank' is valt het wel mee. het grootste gedeelte van de tijd zitten we er gewoon bij. zóveel tijd is dat inschenken nu ook weer niet.....het staat al klaar (koelkast/aanrecht etc.) 1 dienblad, 6 glazen, schenk,schenk,schenk en klaar! 2 minuten werk ofzo?)
ik maak me ook niet druk om lege kopjes/glazen die blijven staan of kadopapier wat rondzwermt of speelgoed wat de halve kamer doorgaat....
opruimen doen we pas als iedereen weg is, gewoon met z'n allen (kinderen+wij) zo gebeurd als je 't met z'n allen doet.
ik vindt het trouwens ook niet prettig om jezelf te moeten bedienen op een (klein) feestje.....dus daarom doe ik het op mijn feestje ook niet denk ik. op een kollosaal feest maakt het me niet zo uit (denk aan meer dan 50 man).
groeten albana

angel3
Ik vind het heerlijk

als mijn gasten zich thuisvoelen en dus lekker hun eigen gang gaan. Hier scharrelt dus iedereen in de keuken en pakt zelf. Vriendinnen helpen een handje mee en weten de weg. Mijn moeder helpt vaak ook. Ik bereid wel wat dingen voor (makkelijke happen en quiche of pasta salade) maar vriendinnen maken ook gerust een rondje met de vraag of iemand nog iets wil drinken. Wat ook fijn is dat ze hun eigen kinderen verzorgen/voorzien qua gebakjes en drinken.
Hier geen oude tante sjanen en ome corren. Alleen mijn ouders en schoonouders, zussen, broers en vrienden/vriendinnen. Dus vrij jong gezelschap met veel kleine kinderen.

reina
Zelf pakken

Ook ik vind zelf pakken juist wel gastvrij. Niemand die zit te wachten op de volgende ronde en niemand die maar 'ja' zegt omdat iedereen dat doet. Ik loop zelf ook wel veel heen en weer in te schenken etc., maar zet wel alles klaar om zewlf te pakken. Geldt ook voor het eetbaars. Niemand hier die met een schaal rondgaat die daarna weer wordt weggezet, gewoon pakken als je er zin in hebt.

Minnie
Hier ook

Hier ook zelfbediening. Als iemand zonder zit en niet zelf heeft gepakt, dan vraag ik het wel even. Of als ik toch loop, dan neem ik ook wat voor anderen mee.

Hapjes staan op tafel, taart wordt gezamenlijk aangesneden en uitgedeeld, en als er geen gasten meer verwacht worden mag iedereen gewoon pakken wat er nog is. Ook hartige taarten en andere hapjes staan gewoon voor de pak op tafel.

Ik ga zeker niet zelf de hele tijd in de keuken staan, dan vier ik mijn verjaardag liever niet. Mijn moeder werpt zich altijd op de afwas, dus over vieze kopjes en bordjes hoef ik me geen zorgen te maken ;) En verder gaat het eigenlijk altijd allemaal vanzelf. Ongedwongen.

Minnie

amk
Altijd heel gezellig in de keuken

het is bij mij juist het gezelligst in de keuken. Daar vinden de goede gesprekken plaats en het zijn ook steeds wisselende gasten die er staan. Dan wordt er weer even afgewassen. Een kind bij elkaar geveegd die even in de verdrukking is gekomen in het feest geweld.

Ik zorg deels, de hapjes doe ik, de andere dingen meestal de gasten zelf. Ik zorg bij het eten voor 1 of 2 warme dingen en de rest gaat in buffetvorm op tafel.

Een drankprobleem heb ik nooit. Er is deze verjaardag nog geen hele fles wijn door gegaan. Bier wordt er helemaal niet gedronken. Wij hebben meer een sapjes probleem, want ik had 2 flessen cola en er staat er nu nog 1 en gisteravond heb ik het laatste beetje van de andere fles maar zelf opgedronken.
Er waren zo'n 20 mensen, 15 volwassenen en 5 kinderen.

groet,
Angela

liora
Alles klaar zetten

Hoi,

Ik zet alles klaar van tevoren, het eten, het lekkers, het drinken. Flessen wijn met kurkentrekker, kannen sap, frisdrank, glazen. Ik wissel alleen een keer het zoet voor het hartig (of andersom).
Ik moet ook wel, want behalve het eten inkopen en voorbereiden en koken, moet ik ook de deur openen, mensen verwelkomen, cadeaus (helpen) uitpakken, omgevallen bekers opruimen, etc.
Ik vraag vaak aan een grote neef om de deur open te maken, en aan een andere om af en toe met lekker hapjes rond te gaan.

Ik wil het zelf ook nog leuk hebben en dan sta ik nog genoeg in de keuken om dingen op te ruimen, koffie en thee te zetten, etcetera.

Liora

wosy
Gastvrij gevoel

Natuurlijk vind ik het ook fijn als de mensen zich bij mij zo thuis voelen dat ze indien nodig zelf wat pakken of mee helpen in de keuken zodat er onder de afwas een geanimeerd gesprek ontstaat. Gebeurd ook geregeld hoor.
Ik weet niet zo goed hoe ik het moet omschrijven wat ik voel als ik ergens ben en ik moet zelf mijn drinken inschenken terwijl de gastvrouw/heer voortdurend aandacht schenkt aan andere gasten (en ja, dat doe ik ook hoor, ik ben geen onpersoonlijke serveerster). Ik denk dat ik het het best kan omschrijven als 'je bent welkom op ons feestje, maar ik wil niet teveel werk aan je hebben'. Hoewel dat ook weer botter klinkt als dat ik het bedoel....hè, lastig uitleggen :(
Het is wat Albana al zegt hooguit een paar minuten werk om iets voor je gasten in te schenken. En om nu alleen de oudere garde van drinken te voorzien (of verwachten dat een andere gast wel iets voor hen meeneemt) vind ik ook weer zo wat...

Hanne.
Gastvrij

wozy,

Ik laat mensen ook vaak zelf pakken (alles staat wel klaar)

Het is inderdaad maar een paar minuten werk om iets voor je gasten in te schenken. Maar niet iedereen komt tegelijkertijd, dus tussen het inschenken door moet je ook nog, de deur open doen, gasten welkom heten, cadeautjes uitpakken (of bewonderend bekijken), andere gasten weer uitzwaaien, etc.

Ik zie dan 2 opties (even overdreven)
1) Gasten voor de deur laten staan en niet begroeten omdat ik drinken in aan het schenken ben en dat eerst af wil maken
2) Nieuwe gasten binnen laten en begroeten en de al aanwezige gasten zelf drinken laten pakken.

Aan jou de keuze hoe je bij mij ontvangen zou willen worden.

Bovendien ben ik gewoon een slechte gastvrouw, en drink ik zelf weinig. Als het niet zo druk is zit ik gezellig te praten en zie nieteens dat de glazen leeg zijn. Dan zit je bij mij gerust de hele middag op 1 drankje....

albana
Misschien verschil...

misschien is het verschil dat hier mensen ook eigenlijk nooit of zelden meeeten na/op een verjaardag (las dat ergens hier boven), dat zal ook te maken hebben met van hoe ver mensen komen..... de vrienden/familie die ver woont komt bij ons gewoon op een andere dag (zelf te prikken) en niet 'standaard' op verjaardagen. bij verjaardagen komt dus meestal bezoek van dichterbij of afstand overbrugbaar (45 min. rijden). soms loopt het uit of komt mijn (vrijgezelle) broertje net vóor etenstijd (tactiek van broertje, hahaha) en blijft er wel wat meeeten, maar we doen altijd met een verjaardag makkelijk. we halen wat of ik heb al een pan soep ofzo.
warme hapjes doe ik ook niet aan....wat moet ik me daar eigenlijk bij voorstellen?? gehaktballetjes of iets uit de frituur? of sauzijeachtige dingen enzo??
de hapjes zijn gewoon 'stadaard traditioneel' (rolletjes, kaasblokjes e.d.) en als aanvulling maak ik altijd belegde stukjes stokbrood, specialiteit van mezelf ooit afgekeken van een beurs waar ik was. en die maak ik gewoon vlak van tevoren en zet het klaar onder een (schone) theedoek.
ik vindt het trouwens óók ongezellig als iemand de hele tijd aan het redderen is.....meehelpen met afwassen vindt ik trouwens hélémaal niet leuk op een verjaardag. of het moet bij een oude hulpbehoevende tante ofzo zijn. maar anders zou ik het beslist niet doen.
groeten albana

albana
Oja en de deur

omdat hanne bang is dat ze bij ons voor een dichte deur komt.....wij hebben gewoon een achterdeur waar je naar binnen kan lopen. komt er toch iemand aan de voordeur (euh, collecte ofzo?) dan doe ik open en gaat man door met koffie inschenken.... goede samenwerking doet wonderen.
groeten albana

Genista
Grin

In het vaatwasserloze tijdperk (tot voor kort nog van toepassing hier) stond er ook geregeld visite af te wassen. En gezellig dat dat is! Ik sta bij een ander ook makkelijk even af te wassen of mee te helpen. Waarom niet.

wosy
Optie 3

Optie 3) je laat je huisgenoten even koffie inschenken
Optie 4) je laat je huisgenoten even de deur open doen
Hier komt de grootste hoos tussen 20.30 en 21.00 uur, dus ja, dat half uurtje is even druk, daarna gaat het vanzelf. Betreft het een verjaardag overdag, dan is er altijd wel een kind dat sowieso eerder bij de deur is dan ikzelf, dus daar maak ik me dan al helemaal niet druk om ;))

Hanne.
Ja maar...wie praat er dan met de visite

Als je zelf koffie staat te schenken, en je huisgenoot doet de deur open en ontvangt het bezoek...Wie praat er dan met de visite? Of praat de visite alleen met elkaar?

Maar goed, bij ons is het meer de zoete inval, dus er komen en gaan continu mensen. Dus er is dan zelden een moment dat iedereen binnen is en je zelf kan gaan (en blijven) zitten

amk
Kleine keuken

als de koffie afgeruimd is, staat de hele keuken vol en zal er echt wel afgewassen moeten worden want er is geen ruimte voor andere spullen.
De achter deur heb ik niet, want ik woon 3 hoog en door de tuin van de onderburen is geen optie.

Warme hapjes, Ik heb zaterdag een plaatpizza gemaakt en voor de niets lustende kinderen van mijn vriendin kipnuggets. Dat laatste was ik eigenlijk niet vanplan want mijn dochter lust die dingen echt niet. Maar het zijn nogal pietluttige kinderen, drinken alleen kindercola en eten witbrood en chips op feestjes. En dat krijgen ze bij mij nu echt niet. Zeker niet als het het feestje is van mijn dochter die die dingen niet lust. Ik blijf met de resten zitten en die lopen dan op een gegeven moment de kast of de koelkast uit.

Hoe doen jullie dat trouwens? Ik koop dus vooral dingen die wij zelf nog wel op maken als er wat overblijft. Sommige dingen kun je goed inschatten. Andere dingen lastiger. Ik eet zelf bijna alles biologisch, maar ik vind het dan weer zonde van het geld om dingen weg te moeten gooien. Zoals nu heb ik een halve worst in de koelkast liggen en tegen heug en meug zullen we die deze week wel op krijgen. Dat soort dingen koop ik dan maar niet biologisch van wege het mogelijke weggooien.

groetjes,
Angela

albana
Maar hoeveel mensen?

krijgen jullie dan in hemelsnaam???? hier waren vorig weekend 35 mensen (inclusief kinderen) tegelijk+ ervoor en erna (na de groote hause) nog een stuk of 10 (5 ervoor en 5 erna) en we hebben ze gewoon welkom geheten, kado's uitgepakt én ze bewonderd én koffie en fris ingeschonken en de hele ratteplan en nóg hadden we zat tijd over om erbij te zitten....
dát bedoelen we nu net dat het 'ongastvrij' voelt...zo'n ietsiepietsie werk en dat is al teveel moeite, dan laat 't voor mij maar zitten, zoiets...
per gezin...(dit waren ongeveer 10 gezinnen totaal) 2 minuten welkom heten+uitpakken, 2 minuten koffie etc.+2 minuten fris/drank+hapjes en 2 minuten mensen de deur uitlaten (zwaai ik ze nog na ook!) in z'n totaal.......
dat is (op 1 hele middag van 12.00 uur tot 18.00 uur= 6 uur totaal!!!) voor al die mensen 80 minuten!!= 1 uur en 20 minuten en dat verdeeld over die 6 uur dan hé.........
ik heb dan dus 4 uur en 40 minuten nog over om erbij te zitten.
ik zie niet in wat voor 'werk' je eraan hebt.
groeten albana

ayla
Albana

Albana, ik heb er altijd best veel werk aan. op een gemiddelde verjaardag komen hier zo'n 20 tot 30 mensen inclusief kinderen van 1 tot 12 jaar oud. Die krijgen koffie met vlaai, dan weer koffie, tweede ronde vlaai. Dan komt er wijn of bier voor diegene die die drank willen en fris voor diegene de dat niet willen. Ik woon in het bourgondische zuiden dus hier wordt aardig doorgepimpeld. Ze pakken het niet zelf maar laten zich bedienen. Daarbij iets te knabbelen, chipjes, nootjes.
Dan het eten, meestal sate of soep met broodjes en sla. broodjes en de sla kunnen ze zelf pakken de rest wordt gegeven. Tweede ronde voor die die dat willen. Meestal wordt er dan ook nog wat stokbrood met franse kaas op de tafel gezet na het warme eten en staat er dan ook wel weer iets te knabbelen. Drinken geven gaat eigenlijk continu door.
feestjes zijn hier vanaf 3 tot 4 uur 's middags tto laat in de avond. Op zo'n avons gaan er aardig wat flessen wijn en bier doorheen

Hanne.
Mijn verjaardagen duren maar half zo lang...

Tja als we gaan rekenen

Bij ons komt iedereen tussen 15 en 18, met een paar eters

dus 30 mensen (veel singles) die je elk 1 minuut welkom heet incl cadeautje uitpakken en bedanken, 1 minuut koffie met taart, 1 minuut drankje met hapje, 1 minuut afscheid = +/-100 minuten.

Heb je er nog 80 over (5 om zelf te plassen, 5 om een luier van kind 1 te verschonen, 5 om kind 2 van een droge broek te voorzien (zenuwen) en je hebt er nog 65 over om met je bezoek te praten. Da's net iets meer dan 2 minuten per persoon.

Maar dan moeten ze niet om een tweede drankje komen (gaat sneller dus 15 sec pp = 7,5 minuten). Heb ik de taartbordjes/koffiekopjes niet tussendoor afgewassen (10 minuten)

Al met al kom ik dan op minder dan een uur zittijd, die ook nogeens erg versnipperd wordt. Persoonlijk heb ik dan het gevoel dat ik niemand 'echt' heb gesproken.

En dan kies ik blijkbaar (had de berekening nog nooit uitgevoerd) voor minder onrustig en een goed gesprek, maar de gasten schenken hun eigen drinken in (winst =47,5 minuten als ik het goed zie)

albana
Dan is het dus toch dat eten

volgens mij is het dus toch het eten dat het grote verschil maakt.........waarom moet je in hemelsnaam al die gasten van eten voorzien?? en dan nog wel als ze kort komen?? geen wonder dat steeds minder mensen hun verjaardag 'vieren'. en dat inschenken en maar doordrinken gebeurt hier ook ong. zo als emma (of ayla?) al aangaf. maar op een gegeven moment gaan de mensen die hetzelfde drinken 'gelijk' op. of je schenkt alvast wat halve glazen wijn weer bij......dus over 't algemeen loopt man met 6 biertjes rond, voorziet alle bierdrinkers van een nieuw flesje en ik erachteraan met de wijn (fles in de hand, schenk, schenk, schenk)...dan blijven de frisdrinkers+bowldrinkers-eters nog over. man doet het fris, ik de bowl. gelijk klaar. 30 mensen in 4 minuten ofzo.
warm eten serveer ik niet, of je moet al vol zitten van de hapjes en taart wat al 'behoorlijk' is, opa en oma hebben er genoeg aan, die eten niet meer. maar de rest eet gewoon 'thuis'. of ze komen 's avonds na 't eten en blijven dan tot laat....dat kan ook.
groeten albana

albana
O,ja

en de afwasmachine heb ik dan al lang aan staan.
groeten albana

Nely
Makkelijk

eerst krijgt iedereen, ikzelf dus ook, gebak met koffie. Daarna nog een rondje koffie met bonbons en vervolgens komen er toastjes op tafel die iedereen zelf kan beleggen met oa franse kaas en salades. Makkelijk voor mij en ieder kan zijn/haar toastje naar wens beleggen. Tussendoor schenk ik dan nog wel drankjes in. Zelf heb ik dus ook tijd genoeg om bij de visite te zitten.

Ineke P.
En hier

Hier krijgen de gasten thee/ koffie met taart. Vroeger bakte ik die zelf, maar tegenwoordig bestel ik ze. Dan een glaasje, maar zonder de toostjes ed. Dat scheelt al een hoop gerommel in de keuken.Zo heb ik zelf ook gelegenheid te zitten en te kletsen. Vervolgens zet ik een buffet klaar waarvan ik de meeste dingen de vorge dag al heb gemaakt. Vervolgens kan ik me weer bij de gasten voegen om te eten. Na het eten nog een kop koffie en dan vertrekt men weer. Dan kunnen wij opruimen en toch ook nog even rustig zitten.

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.