Home » Forum » Nederlands eten

Nederlands eten

86 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Hanne
Nederlands eten

Volgend jaar gaan we naar Amerika en blijven ook een paar dagen logeren bij vrienden. Nu heb ik in een overmoedige bui aangeboden om een Nederlandse maaltijd klaar te maken, maar achteraf vraag ik me heel erg af, wat is nu een typisch Nederlandse maaltijd? Verder dan een stamppot, wat ik eigenlijk liever niet wil, kom ik eigenlijk niet.

Wie heeft er een goed idee voor me?

Lou
Indonesisch?

Indonesisch eten is ook erg Nederlands :-)

Lilian1
Poffertjes

Lekker makkelijk. Met stroopwafelijs toe ;)

Lilian1
Erwtensoep

Kan ook?

Hanne
Geen kokkin

Ik moet zeggen dat ik echt geen kokkin ben en bij Indonesisch krijg ik altijd het idee van lang en veel in de keuken staan.

Poffertjes lijkt me eigenlijk meer een lunchgerecht dan een echte maaltijd. Stroopwafelijs dat moet te doen zijn en dat is wel een erg leuk idee.

Lou
Hanne

"Ik moet zeggen dat ik echt geen kokkin ben en bij Indonesisch krijg ik altijd het idee van lang en veel in de keuken staan."

Ja, ik ook. Maar het kan natuurlijk ook makkelijk. Als je iets maakt (gewoon rijst, boontjes, dat soort dingen) met ketjap, satésaus, sambal en kroepoek heb je wel een paar typische smaken te pakken.

Erwtensoep is ook leuk, liefst met roggenbrood en spek.

Lente
Erwtensoep en pannekoeken

Traditionele combinatie. Eerst soep. Dan pannekoeken. En bak ze dan lekker knapperig dun, met spek of appel. In de VS zijn ze dikkere pancakes gewend, vooral de zoete versie voor het ontbijt.

En dan stroopwafelijs toe.

Sally MacLennane
pannenkoeken

Dat is wat anders dan de American Pancakes ;-) En dan met stroop, kaas, appel, spek, de bekende variaties.

Kaaskopje
Aardappels met jus, groente en vlees

Het is alweer een oud verhaal, maar een vroegere vriendin van mij, had een broer die met een Amerikaanse was getrouwd. Ik weet niet meer of vriendin en ouders daarvoor naar Amerika waren afgereisd of dat het gewoon tussendoor was, hoe dan ook, ze waren daar te gast en vriendin stelde voor dat zij een keer het eten zou maken. Dat werden aardappels met jus, vlees en groente. Schoonzus wist niet wat ze meemaakte! Dat had ze nog nooit gezien. Ze vond het héérlijk en zo fijn dat je het vet dan toch nog kon gebruiken, want het was eigenlijk, nu ze er over nadacht, wel zonde om dat zomaar weg te gooien.

In plaats van los aardappels, groente en vlees, is jouw idee van stamppot natuurlijk ook prima. Ook lekker met jus :-).

Gek genoeg heb ik geen idee of ze in de VS kapucijners kennen en dus kunnen kopen, maar stel dat dat kan, dan zou je Capain's Dinner kunnen maken.

Aagje Helderder
Zeker pannenkoeken

In de tijd dat ik in Noord Amerika woonde, vonden mijn huisgenoten goede pannenkoeken echt lekker. Wel handig als je een Nederlandse winkel in de buurt hebt om je boodschappen te doen. Ik weet niet of je alles voor pannenkoeken mag invoeren.

Nog eens nadenken over andere mogelijkheden.

Aagje

Flavia
invoeren voor pannenkoeken?

Voor pannekoeken hoef je niets in te voeren: eieren, melk, bloem en suiker verkopen ze daar ook net als appels, spek en alle andere dingen die je er in/bij kunt serveren.

Aagje Helderder
Flavia

Nou ja, ik gebruik altijd pannenkoekenmeel en ik dat had ik in mijn achterhoofd toen ik schreef dat ik niet weet of je dat in mag voeren. En als ik Nederlandse pannenkoeken wil maken, wil ik ook ‘gewone’ Nederlandse stroop bij en geen maplesyrup oid. Vraag me af of je dat in iedere supermarket daar kunt kopt.

Aagje

Sally MacLennane
ingrediënten

Het zou jammer zijn als er geen Nederlandse stroop is, maar verder is het volgens mij niet moeilijk de ingrediënten ter plekke te kopen. Bloem, eieren, melk, snuf zout is de basis van pannenkoeken en spek, kaas en appel moet je daar ook wel kunnen scoren.

Nou heb ik wel eens gehoord dat je in de USA (web)winkels hebt met typisch Nederlandse zaken. Die zullen vast ook wel de originele dikke stroop hebben?

AnneJ
Pannekoeken

Zou ik doen, heb ik hier altijd veel succes mee bij buitenlandse gasten. Je kunt er spek in bakken of kaas of een mix van appel, rozijnen en rum met slagroom of poedersuiker.
In elk geval is maple syrup ook lekker. Of stroop natuurlijk.

Dees
Siep, pannekoeken en vla

Heerlijke stevige groentesoep, pannekoeken met vruchtjes en echte Nederlandse vla toe.

Of soep met lekkere stamppot en vla.

Rollade is ook typisch Nederlands trouwens, met gebakken aardappeltjes en boontjes.

AnneJ
AVG

Vinden ze meestal te smakeloos.

Tango
Vla

Maar hoe neem je vla mee als je naar Amerika reist? Of stroopwafelijs, zoals iemand hier noemde? Of zou dat in Amerika allemaal te koop zijn?

Flavia
te koop

het is of te koop of je maakt het zelf. Vla is erg eenvoudig, custardpoeder, suiker, melk, koken klaar hebben ze daar ook allemaal. Maizena, cacao ook voor chocoladevla.

Stroopwafelijs hoef je alleen de stroopwafels voor mee te nemen, maar om dat nu typisch nederlands te noemen.

@Emma
Of iets anders

Hete bliksem is erg Hollands, Jachtschotel ook. Of wat dacht je van Maastrichts zuurvlees met appelstroop?
Appeltaart met slagroom toe.

Flanagan
Macaroni

De Amerikaanse macaroni bestaat uit ham en een hele lading kaas. In Nederland maken we macaroni met groente, gehakt en de pasjes van honig.
Neem een par zakjes kruiden mee voor een pan macroni.

Ze hebben daar ook geen satesaus zoals de zakjes in Nederland. Ook geen pakjes voor heerlijke bami, waarschijnlijk ook geen ketjap. Hun producten zijn te zoet.

Je kan ook gekookte aardappelen serveren met gekookte prei dat is aangemaakt met een groentesausje en een gehaktbal Bretonse kruiden.

Maar voor pannenkoeken zou ik een paar pakken Hollandse pannekoekmeel in je koffer meenemen. De winkeltjes met Hollandse producten is relatief duur. Mix uit Holland geeft luchtige pannenkoeken. Ik denk dat ze er iets aan toevoegen.

Ginny Twijfelvuur
@Emma

Chauvinist ;-)

Kenfan
Wat bij mijn gastheer destijds in de smaak viel...

Hachee, rode kool met appeltjes, witlof met ham en kaas uit de oven, toch een stamppot, rauwe andijvie maar dan echt flink op smaak gemaakt met peper + nootmuskaat, knapperige spekjes en een goede klont boter en volle melk . Vlaflip is een leuke manier om vla aan te kleden.

Florida
Global Foods

.... is een bekende keten in de VS. Eenmaal daar even zoeken naar de gang ‘Holland’. Geen idee waar je heen gaat maar makkelijk te Googlen denk ik. Daar hebben ze oa meestal pannenkoek meel, schenksiroop en stroopwafels. Maar ook nasi en bami kruiden. En met een pot Calvé Pindakaas maak je zo een heerljjke saté saus (ook even Googlen). Gebakken ei erop. Wat kroepoek. Heerlijk ;-).
Schrik niet van de prijzen.:. Het moet natuurlijk wel geïmporteerd worden. Ms handig om zelf wat pakjes kruiden mee te nemen.

Salie
Ook

Wat toevallig, ik wilde net dezelfde vraag stellen. Ik heb een Nederlandse maaltijd beloofd aan buitenlandse vrienden, en woon zelf in het buitenland. Heel overmoedig heb ik ze zelfgemaakte kroketten beloofd, die hadden ze een keer gegeten in Nederland en vonden ze zo lekker....
Verder goede ideeën hier gelezen, rode kool met appeltjes of witlof met ham en kaas, allebei goed te doen hier.
Als toetje dacht ik aan bitterkoekjes pudding, is dat ook niet typisch Nederlands?

Jackie
Stroopwafels!

Ik ken geen buitenlander die ik Nederland is geweest en niet weg is van stroopwafels. Echt zo bijzonder lekker vinden ze die! Ook al maak je geen stroopwafelijs, ik zou dus sowieso een pak meenemen voor bij de koffie.
Verder lijkt iets van hachee me ook wel Nederlands genoeg en ook niet moeilijk. Gehaktballen of kroketten kan je ook serveren, lekker met Nederlandse friet. Zuurkool of rode kool is ook typisch. En inderdaad erwtensoep.

@Emma
Ginny

Haha, zoervleisch oet Mestreech ;-)
Maar Fries suikerbrood of Zeeuwse bolussen is ook lekker :-)

Hanne
Bedankt!

Bedankt voor de ideeën, er zit wel een en ander tussen waar ik iets mee kan. Zo op het eerst oog wordt het hachee met stamppot. Dat is denk ik idd wel Nederlands en gemakkelijk, ik sta niet de hele tijd in de keuken. En het vlees wordt vanzelf wel gaar.

Ik neem natuurlijk stroopwafels mee zowel voor bij de koffie als om stroopwafelijs te maken. Maar aan dingen als vla ga ik me maar niet wagen en hoewel ik graag een pan erwtensoep met worst zou maken, mag de worst volgens mij niet mee, dus die valt ook af.

Temet
hanne

Ik vermoed dat er in de VS nog wel rookworst te krijgen is, is het geen Nederlandse, dan wel een andere variant.

Maar ik zou me zorgen maken of ik zomaar aan een selderijknol zou kunnen komen.

Mocht het pannekoekenplan herleven: stroop heet volgens mij in de VS black treacle of molasses, maar ik zou er geen eed op durven doen dat dat hetzelfde is als onze stroop. Het lijkt er alleen waarschijnlijk wel meer op dan maple syrup.

Groeten,

Temet

OND
"Maar ik zou me zorgen maken of ik zomaar...

...aan een selderijknol zou kunnen komen. ".

Het zijn geen barbaren hè, die yankees... "celery root/celeriac" kennen ze daar heus ook wel...

OND
In wat ik hier lees

mis ik de zee en wat politiek correct chauvinisme...

OND
Ik vind het ook wel vreemd hoor

Die immense schat aan culinair genot die jullie hebben en sommigen hier komen niet verder dan stroopwafels en... macaroni, godbetert...
Achter jullie gevels wordt er blijkbaar ook niet veel van gedachten gewisseld over Spinoza, Erasmus of Multatuli en jullie minkukels zijn al even primitief als de onze.

Pagina's

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.