Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Lou

Lou

18-05-2013 om 10:56

Nieuwe kat, oude kat

We hadden altijd twee katten. Ze waren geen vrienden maar tolereerden elkaar wel. Op een dag was een van de twee ineens verdwenen. Na een maand zoeken en wachten hebben we een kitten gekocht. Zo lief! Maar nu: de oude kat deelt deze mening niet. We hebben ons kleintje nu een week, sinds zondag, en de oude kat zit dus nu een week boven. Door de indeling van het huis konden we de katten niet aan elkaar laten wennen zoals 'het hoort', met een dichte deur en dan laten ruiken en steeds een stapje verder en zo, ik weet hoe het zou moeten maar dat gaat niet in ons huis. Ik heb natuurlijk wel de nieuwe kat eerst goed in haar eentje laten wennen in de huiskamer.

Het probleem is nu de oude kat. De eerste paar dagen heb ik haar boven eten en drinken gebracht en af en toe door het badkamerraam naar buiten gelaten (dan kan ze via een afdakje de tuin in). Dit deed ik omdat ze weigerde naar beneden te komen, ze liet zich gewoon echt niet lokken. Af en toe stond ze bovenaan de trap (open trap in de woonkamer) naar beneden te kijken maar verzette geen stap omlaag. Gisteren heb ik het eten en drinken iets lager op de trap gezet, dat heeft ze 's avonds laat opgegeten en gedronken, toen kleintje lag te slapen. En toen vroetsj weer snel naar boven.

Tja. Ideaal is het niet, kitten woont beneden en oude kat woont boven. Maar je moet toch wat? Wat denken jullie, gaat het goedkomen zo of doe ik iets helemaal fout? Hoe krijg ik mijn lieve ouwe kat over haar angst heen? Tips, iemand?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Volgens mij

.. doe je het helemaal goed! 't Zal zijn tijd nodig hebben, mss idd voedsel steeds treetje lager zetten. Blijkbaar is het voor jou geen probleem dat de oude kat boven zit, ik zou zeggen, lekker laten zitten dan.
Beter zo dan dat ze elkaar de tent uitvechten nietwaar

Lou

Lou

18-05-2013 om 12:36

Nou....

Ik vind het eigenlijk toch wel een probleem dat de grote kat boven woont. Ze is namelijk niet blij. Kan zowat geen kant op, kan niet meer zelf bepalen wanneer ze naar buiten gaat (kattenluikje is beneden en is nu natuurlijk ook op slot, vanwege kleintje), ze ligt maar wat te doezelen op zolder en kijkt schichtig om zich heen bij elke stap die ze zet. Ik vind het zielig, ze is zó welkom beneden maar ze durft niet.

Merel

Merel

18-05-2013 om 13:12

Wat ik zou doen

Ik weet niet of het een goed idee is hoor, wij hebben zelf twee katten en ik denk dat ik ze beiden in de woonkamer zou zetten met de deur dicht, en ik erbij om een oogje in het zeil te houden. (dat ze niet gaan vechten) en dan afwachten wat er gebeurd. Oh wacht dat gaat niet in jouw huis, ik weet niet hoe het zit dan maar heb je ergens een grote afsluitbare kamer waar je kan gaan zitten met de twee? Het liefst een ruimte waar oude kat zich niet al te goed kan verstoppen, want dan schiet het niet op.

Lou

Lou

20-05-2013 om 10:48

Merel

Heb ik ook aan gedacht maar dat vind ik eigenlijk ook zielig. Die grote kat is al zo bang, moet je haar dan opsluiten met dat enge kleintje? Maar ik denk ook dat het niet meer nodig is, ik bemerk een lichte vooruitgang. Grote kat is geheel vrijwillig naar beneden gekomen. Uiterst langzaam en behoedzaam de trap af en dan razendsnel met dikke staart naar de tuindeur, die iemand gauw voor haar opendeed. Ook zit ze af en toe nieuwsgierig bovenaan de trap naar beneden te kijken. Ik heb goede hoop dat de nieuwsgierigheid het wint van de angst.

Merel

Merel

20-05-2013 om 12:48

Erbij blijven

Ja ik zou er wel bij blijven dan hoor, anders is het helemaal zielig als de kat zo bang is. Maar ik lees dat het al ietsje beter gaat, gelukkig maar. Grote kat moet even zien dat die kleine écht niet zo eng is.

Buurkat valt onze kat aan

Vorig jaar hebben wij een poes in huis genomen. Genomen letterlijk, want poes was al bij verschillende adressen geweest omdat ze ooit was aangeschaft door iemand die er eigenlijk niet voor kon zorgen en daarna door anderen dus (tijdelijk) opgevangen. Nu permanent dus bij ons.
Poes is te jong uit net gekomen en daardoor nogal ondermaats 1 jaar oud. Oorzaak onbekend en heeft hier nog veel moeten leren (niet op aanrecht, niet op tafel etc.). Dat is allemaal gelukt. Nu mag ze naar buiten, iets wat niet eerder kon want ze kwam bij ons in de winter en was altijd alleen binnen geweest.
Poes wil ook wel naar buiten, voorzichtig nog niet te ver weg, bij ons in de buurt en poes kan sinds kort door het luikje (pfff wat een gedoe met een poes die niks kan zelf en alles moet leren).
Maar nu wordt alles voor niks, want poes wordt aangevallen door een buurtpoes. En is doodsbang voor buurtpoes.
Sinds buurtpoes is komen opdagen en haar iedere keer totaal onverwachts aanvalt (komt uit de bosjes razen en valt onze poes aan) wil onze poes eigenlijk niet meer naar buiten of wij moeten enorm dicht in de buurt zijn.
De deur houd ze angstvallig in de gaten (om naar binnen te sprinten) of die nog wel open staat. Gevechten zijn er (nog) niet geweest...buurtkat valt aan (blazen, probeert uit te halen) en onze poes zoekt z'n heil binnen. Paar keer nét een gevecht kunnen voorkomen omdat wij erbij stonden te schreeuwen.
Buurtkat gaat steeds een stapje verder, stond vorige week om 7.00 uur 's morgens tegen ons raam te blazen en op de bonken omdat onze poes daar op de vensterbank lag te slapen. En gisteren probeerde buurtkat door ons luikje onze poes aan te vallen. Wij kregen dat door, doordat ons poes ineens uit de buurt van luikje de kamer inrende...
Ik ben bij de mensen geweest van wie buurtkat is, weet wie het zijn, zijn aardige prima mee te pratende mensen. Volgens hun is hun poes een sukkel en al gauw bang. Maar voor ons is die poes écht niet bang, ze blijft als we niet minstens met veel lawaai achter d'r aan gaan zelfs demonstratief zitten om te kijken of ze nog 's een keer onze poes kan aanvallen. We hebben een waterpistool aangeschaft en hebben buurtpoes beschoten. Zonder effect.
En nu?
Nu weten wij het niet meer.
Gaan we naar die mensen dan sluiten ze w.s. hun poes op,dan wordt dat een binnenkat dus.
Doen we niks dan wordt onze poes een binnenkat.
Beiden willen we liever niet.
Hoe laten we dus die poezen aan elkaar wennen? Iemand een goed idee?
Oudste opperde het idee dat we de mensen van buurtkat vragen met hun poes in mandje bij ons te komen....Zou dat wat zijn? Of een dom idee? Voor mij part de hele avond tot buurtkat niet meer blaast? Of onbegonnen werk (lijkt het mij eigenlijk).
groeten albana

Lou

Lou

25-05-2013 om 09:40

Albana

Wat een gedoe. Ik zie het nut niet van buurkat in mandje bij jullie thuis eigenlijk. Waarom zou je? Jullie kat is als de dood voor buurkat, dat gaat echt niet wennen in een avondje. Bovendien heb je ook nog kans dat buurkat het daarna nog makkelijker vindt om bij jullie naar binnen te stappen. Katten zijn nogal op territorium en jullie huis is van jullie kat, juist niet van buurkat.
Nee, ik zou eerder gokken op het tegenovergestelde traject: wegjagen die buurkat. Met water, inderdaad. Als ze echt nat wordt zal ze toch wel maken dat ze wegkomt? Volhouden. En met eigen kat mee naar buiten, ook volhouden, zodat hij dat een beetje gaat durven.

Onze kat gaat langzaam vooruit, vreselijk langzaam. Oude kat is bang voor nieuwe kat en woont boven, haar eten staat nu één treetje lager op de trap dan vorige week, verder durft ze nog echt niet. Nieuwe kat daarentegen wordt steeds handiger in trappen klimmen dus die komt soms per ongeluk ook al boven en jaagt oude kat dan nog verder in een hoek. Ik blijf het zielig vinden maar weet geen oplossing, anders dan maar hopen dat het bijtrekt.

Fiorucci

Fiorucci

25-05-2013 om 11:36

Lou ot

Ik heb ook een kat boven wonen, ik herken de ellende....de kat is zo opgejaagd door een kat die inmiddels verhuisd is, ze vertrouwt de anderen ook niet meer.

Lou

Lou

25-05-2013 om 11:49

Fiorucci

(is niet OT hoor, daar ging dit draadje ook eigenlijk over )

Wat jammer! Ik hoopte eigenlijk op wat positievere verhalen, zo van dat het best goed gaat komen en zo.....

Hier ging het zo

Onze poezendame was ook niet blij met de komst van een kitten en heeft als protest 3 weken buiten gewoond onder het afdakje.
Ik ben toen wat vaker buiten bij haar gaan zitten met af en toe een extra lekker hapje. Uiteindelijk kwam ze weer steeds vaker even binnen. Nu twee jaar later staan er twee mandjes naast elkaar op de vensterbank en eten ze uit dezelfde bak. Geen echte beste vrienden maar wel een hoge tolleratie graad

Fiorucci

Fiorucci

25-05-2013 om 18:33

Haha lou

Ja, sorry, dat zag ik achteraf pas..)
Ik moet er wel bij zeggen dat de kat niet erg goed gesocialiseerd is hoor, het is een kat die uit een gevonden nestje komt. Ze is nu acht, en pas sinds een jaar zoekt ze toenadering naar ons.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.