Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Triva

Triva

11-04-2017 om 16:24

ode aan de E-nummers

Het verbaast mij dat er nog geen draadje was gestart over de ophef rond de E-nummers, de magnetronmaaltijden en 'gezond eten'.

http://www.volkskrant.nl/koken-en-eten/ode-aan-e-nummers-wekt-woede-van-foodies-hou-je-koppie-maar-vooral-onder-het-zand-meid~a4485421/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=shared%20content&utm_content=paid&hash=edff2f69e60fe54ff585aa73618affb11a40f714

Had niemand daar iets over te zeggen? Half Nederland genoot dit weekend van het weer en de andere helft had het druk met reageren op Rosanne Hertzberger die haar kind liever magnetronmaaltijden geeft en houdbaar brood ;)

Ludo Holleman

Ludo Holleman

11-04-2017 om 16:34

Ach...

Rosanne Hertzberger houdt gewoon niet van koken. Jammer maar helaas. En beetje zielig... (Vooral voor haar kinderen, die dus niet snel zelf zullen leren koken.)

Ikzelf houd toevallig wél heel erg van koken. En ik las een tijdje geleden een fantastisch boek dat ik iedereen kan aanraden:

"Een pleidooi voor echt koken" (oorspronkelijke titel: "Cooked, a natural history of transformation") van de wetenschapsjournalist Michael Pollan. Over de cultuur-historische, biologische, fysiologische en chemische achtergronden van (zelf) koken. Geweldig!

De auteur deed een test met magnetron-maaltijden. Waaruit bleek dat ze echt niet zoveel tijdwinst geven als je zou denken. Omdat ze niet allemaal tegelijk in de magnetron passen. Bovendien moesten alle leden van het gezin na elkaar eten. Wat ook niet bepaald gezellig was.

Kaaskopje

Kaaskopje

11-04-2017 om 16:40

Jij blijkbaar

Jij hebt er blijkbaar iets over te zeggen en hebt het onderwerp nu als eerste geplaatst :-).

Rosanne Herzberger was gister bij Pauw en ik vind het een heel leuk mens voor zover ik dat kan beoordelen. Hoewel ik steeds meer van het 'selluf doen' ben geworden, heb ik er niets op tegen om een beetje van Maggie en een beetje van mezelf toe te passen. Vrij vertaald heb ik de indruk dat ze zegt dat de gemiddelde mens amper weet waar alle e-nummers voor staan en dat een deel van die gemiddelde mens wat hysterisch over die e-nummers reageert. Elk natuurlijk voedingsmiddel, althans wat wij tot voeding bestempeld hebben, staat bol van de e-nummers.

Het lijkt mij van gezond verstand getuigen om af te wisselen. Dan weer eens iets wat 'een beetje van maggi en een beetje van mezelf' is en de andere keer 100 procent van mij.

Ludo Holleman

Ludo Holleman

11-04-2017 om 16:44

Hou toch op over die E-nummers...

Die E-nummers (of beter: de stoffen waar ze voor staan) zijn helemaal het punt niet. Met die stoffen is inderdaad niets mis. Tenzij je toevallig allergisch bent voor een of meer van die stoffen.

De discussie moet gaan over zelf koken. En je kinderen leren hoe leuk (en belangrijk) dat is. En dat doperwtjes in peulen groeien, en niet in de diepvries.

Kaaskopje

Kaaskopje

11-04-2017 om 16:53

Oh...

dan is er toch niets aan de hand? Als het puur gaat om het plezier van koken en dat op je kinderen overbrengen, is dat aan een ieder om daarmee om te gaan zoals dat past. Misschien ben ik een rare, maar samen koken vind ik niet altijd een genoegen. Het brengt mij van mijn a propos. Soms is het handig, als iemand helpt snijden of roeren.

Ik heb zelf ook niet het gevoel dat er iets verloren gaat, als je je kind niet alles van koken bij hebt kunnen brengen, dus ook het plezier ervan. Ik snap zelf niets van mensen die alleen maar in de traditie van moeders blijven koken. Zelf experimenteren, zelf ontdekken... wat is er leuker als je het huis uit bent? En wie er geen lol in heeft... nou ja, daar is dan een kant en klare stoommaaltijd of bak sla een ideale oplossing voor.

Ludo Holleman

Ludo Holleman

11-04-2017 om 17:03

Ideale oplossing?

Hoezo, 'ideale oplossing'? Kant-en-klaar maaltijden zijn ontzettend duur (dat kunnen ze met hun studenten-inkomen toch helemaal niet betalen?) en bevatten gruwelijk veel zout en suiker.

En herinner je je de gevaarlijke listeria-bacterie nog, van toen je ooit zwanger was? Die zit niet alleen in rauwmelkse kaas, maar ook in die zakjes voorverpakte sla, als ze een dagje over de datum zijn.

Moeders pappot vond ik overigens nogal misplaatst. Mijn moeder was geen keukenprinses, en ik heb niets van haar overgenomen.

Tot slot: samen koken is inderdaad niet altijd een genoegen. Hetzelfde geldt voor afruimen en afwassen bijvoorbeeld. En alle huishoudelijke klussen for that matter. Dat kun je allemaal veel sneller en efficiënter zelf doen. Maar als je alleen maar voor snelheid en efficiëntie gaat, dan leren ze het toch nooit?

Ludo

Is je kinderen leren naaien en breien ook van essentieel belang of mag je je kleren wel gewoon kant en klaar in de winkel kopen?

skik

Ludo Holleman

Ludo Holleman

11-04-2017 om 20:44

Skik

Wel even bij de les blijven. We hadden het over eten...

ja maar

Stel, je hebt een hekel aan koken, en je bent er (mede daardoor) ook niet goed in. Wat hebben je kinderen er dan bij te winnen als je als ouder tegen heug en meug probeert die kinderen te leren koken - terwijl je het zelf amper kan? De enige boodschap die die kinderen meekrijgen is dat koken een vervelend corvee is. Als die kinderen op een gegeven moment vinden dat ze moeten leren koken, dan leren ze het wel. Sterker: ik ken meerdere mensen die uitstekend koken en die het zichzelf hebben aangeleerd juist omdat hun moeder het helemaal niet kon - dus als die lekker wilden eten, moesten ze wel zelf de handen uit de mouwen leren steken.

Ik ben met je eens dat het wenselijk is als jongeren thuis leren koken, net zoals het me ook wenselijk lijkt dat ze leren hoe je een fietsband plakt, maar als ze het niet leren is dat het einde van de wereld niet. Hebben ze aan die vaardigheden later behoefte, dan leren ze het heus wel. Het is geen raketwetenschap.

Als Hertzberger inderdaad de pest aan koken heeft, en kennelijk ook een partner heeft die er de lol niet van inziet, dan zie ik niet in waarom ze niet voor makkelijke oplossingen zou mogen kiezen. Misschien een beetje op zout en vet letten, maar dat doet ze waarschijnlijk wel.

En wat betreft die e-nummers heeft ze gewoon gelijk. Dat gezanik daarover alsof toevoegingen het Grote Kwaad zijn is complete flauwekul. Eten is nog nooit zo veilig geweest als nu, en volop verkrijgbaar en goedkoop bovendien, maar in plaats van hun goede gesternte te danken gaan hele volksstammen nieuwe problemen verzinnen om over te jammeren. Hertzberger heeft ook gelijk met haar opmerking dat voedsel religie is geworden. Hebben we collectief de verstikkende voorschriften van de verschillende kerken afgeworpen, gaan mensen zichzelf in nieuwe zinloze keurslijven dwingen. Dat is geen vooruitgang, wat mij betreft.

Groeten,

Temet

saar

saar

11-04-2017 om 22:03

en wat is

'selluf doen'? Ik vind dat altijd erg betrekkelijk, hoewel ik vaker het idee heb dat daar nogal vaststaande normen over zijn. De meesten van ons hebben geen moestuin en koeien in de tuin, dus hoezo zelf?
We doen het *godzijdank* samen.
Super enerzijds die enorme keuzemogelijkheden hierin; in hoeverre samen en hoe en wat dan.
Van de andere kant kunnen al die keuzemogelijkheden serieuze keuzestress opleveren waardoor ik me wel kan voorstellen dat mensen op zoek gaan naar houvast in deze.
Ik laat me zelf ook opjutten door het zelfdoenvirus en kook meer zelf. Ik vind het heel lekker en leuk om te doen. Maar ervaar ook de nadelen van meer zelf doen. Het vergt uiteraard veel meer organisatie en planning (waardoor ik vanzelf de gedachte krijg: kan dat niet efficienter?;)
) Ik wil steeds meer in huis hebben, zowel wb ingrediënten als apparatuur. En dan komt er weleens de gedachte bij me op dat dat best zonde is, zoveel spullen voor een klein gezin alleen? Is samen doen niet veel logischer?
Ook moet ik nu vaak kiezen tussen heel eenvoudig of heel duur. Want alle ingrediënten los aanschaffen is nogal wat, het houdt zich niet enz. Ik vind een bord met één soort sla bijv lang zo smakelijk niet als een melange van verschillende soorten. Maarja eet die paar kroppen maar eens op tijd op. (lukt niet dus ik koop voorgesneden)

Kaaskopje

Kaaskopje

12-04-2017 om 00:58

Ludo

Wat betreft dat ik samen koken mogelijk niet leuk zou vinden, omdat ik het zelf sneller kan dan met hulp... dat is het probleem niet. Het zou zomaar kunnen dat de ander sneller is, terwijl ik het gewoon in mijn langzamere tempo wil kunnen doen. Er is een periode geweest dat wij pas laat uit het werk thuiskwamen en toen moest er soms wel gekookt worden door een dochter. Dat deed de jongste meestal. Ze bakt ook al zo'n jaar of 12 haar eigen ei voor op brood. En wat ik tegenwoordig zo 'schattig' vind, is dat ze mij belt, terwijl ze in haar eigen woonplaats in een supermarkt loopt en vraagt: hoe maak je X? Wat heb ik daarvoor nodig? Dan wandel ik aan haar oor mee door de winkel ingrediënten te verzamelen. Dan voel ik me meer de moeder die haar kind wat bijbrengt, dan bij het aanrecht bij ons thuis.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-04-2017 om 01:12

Saar

Bij de opmerking over selluf doen had ik ook werkelijk niet het beeld van koeien en moestuintjes achter het huis op mijn netvlies staan. Sinds we niet meer massaal op jacht gaan en niet iedereen zijn eigen koe achter het huis heeft staan is het fenomeen slagerij al redelijk lang ingeburgerd. Dus dat bedoelde ik niet met selluf. Ik bedoelde daar 'zonder pakjes' mee. Maggi stond voor 'pakjes'. Ik maak veel lekkerdere kaas- of kerriesaus dan uit pakjes. Eigengemaakte soep is veel lekkerder dan uit een blik of zak en helemaal dan uit poedervorm. Hoewel ik erwtensoep uit blik heel acceptabel vind. Maar ik ben geen Indiase keukenprinses, dus daar sjoemel ik met zogenaamd Indiase sausjes uit een potje. Ik maak ook geen eigen curry, dus daarvan doe ik een lepel of twee lepels uit een potje in de pan. Je mag het jezelf best een beetje makkelijk maken, als je het niet erg vind, dat bepaalde sausjes niet helemaal voldoen aan de oorspronkelijke bedoeling van een gerecht. Ik laat me graag foppen. Maar niet (meer) door Chicken to Night. Daarbij ligt het foppen er wel heel erg bovenop.

Massa-orthorexia

De 9 eetregels van Michael Pollan vallen wat mij betreft ook onder de heersende massa-orthorexia.

"Don’t eat anything your great-great-grandmother wouldn’t recognize as food." Dag broccoli, dag banaan. Vroeger was alles beter. Eet maar lekker de ingemaakte groenten van je overgrootoma, en het gezouten vlees. En lekker overzichtelijk eenzijdig omdat ze van lokale productie en het seizoen afhankelijk waren.

"Especially avoid food products containing ingredients that are a) unfamiliar, b) unpronounceable c) more than five in number" Unfamiliar? Dus, wat de boer niet kent dat vreet ie niet? Unpronounceable? Hoe taalvaardiger je bent, hoe groter je keuze dus. Moeilijke namen betekent trouwens niet dat het dan dus chemisch, onnatuurlijk of slecht voor je is.

"Get out of the supermarket whenever possible" De Lidl heeft de schoonste, beste groenten volgens de Consumentenbond, bij je plaatselijke groenteboertje moet je dat nog maar zien.

"Pay more, eat less" Er gaan steeds meer geluiden op dat lokaal geproduceerd en/of biologisch geproduceerd voedsel helemaal niet beter is voor het milieu of je gezondheid. Het is alleen wel duurder. Bedoelt hij dat?

"Cook. And if you can, plant a garden" Wat zullen ze lekker smaken en gezond voor je zijn, die groenten uit eigen tuin als je in de stad woont met alle uitlaatgassen of, zoals ik, onder de aanvliegroute van het vliegveld.

Ik heb op tv wel eens een Engels gezin gezien die spaghetti uit blik op een witte boterham een verantwoord maal vond. Die aten nooit vers, nooit groente en uitsluitend kant en klare bagger. Dat leek me nou wel ongezond. Maar om nou weer zoals je verre voorouders te gaan eten omdat voedsel dat wat hulp van de moderne technologie heeft gehad te wantrouwen zou zijn is weer het andere uiterste.

skik

Ad Hombre

Ad Hombre

12-04-2017 om 07:58

Listeria

Ludo:
"En herinner je je de gevaarlijke listeria-bacterie nog, van toen je ooit zwanger was? Die zit niet alleen in rauwmelkse kaas, maar ook in die zakjes voorverpakte sla, als ze een dagje over de datum zijn."

Alle voedsel kan helaas besmet raken met bacterien. Hoewel moderne conserveringsmethoden dat wel een stuk onwaarschijnlijker maken. Het beste is nog om alles even lekker door te stralen, maar ja, daar gaat de macro-biotische vrouw natuurlijk helemaal van over de rooie.

saar

saar

12-04-2017 om 08:18

Kaaskopje

Precies, dat bedoel ik dus. Jij vertegenwoordigt de heersende norm op dit gebied.
Chicken tonight is gooor.. Maar foppen? Mwoa, hoezo?

saar

saar

12-04-2017 om 08:49

hygiëne is wel een punt

Juist 'zelf' koken vergt een stuk meer hygiëne. Dat doet niet iedereen even goed.

Hear, Hear!

Je hebt gelijk Ludo

Ad #14, open deuren helpen niet tegen listeria bacteriën. Dat is een soort die het toevallig juist het beste doet in verpakkingen. Zalm is er berucht om.
Niet eten zwangere dames. Is gevaarlijk.
Informeer bij uw verloskundige. Die heeft een lijstje als het goed is.

Temet "Als Hertzberger inderdaad de pest aan koken heeft, en kennelijk ook een partner heeft die er de lol niet van inziet, dan zie ik niet in waarom ze niet voor makkelijke oplossingen zou mogen kiezen. "
Daar is ook niks mee mis, zolang het bij die twee of enkele curieuze uitzonderingen blijft.

Maar die leefwijze voor het ganse volk als norm propageren is schadelijk omdat het het primaat van wat er gegeten wordt bij de voedselfabrikanten legt. De hoeveelheden zout, suiker, vet, calorieën, zijn dan niet meer een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar van massaproductie in het belang van de omzet.
Daar krijg je overdreven veel dikke mensen van die eigenlijk niks anders doen dan hun bordje leeg eten.
Zie Amerika.

In het algemeen is zelf koken, zelf weten wat er in je eten zit, gezonder.
En beslist ook goedkoper.

Hertzberger heeft wel gelijk waar het over de "Bio" hysterie gaat.
Voor de gezondheid maakt dat geen flikker uit en milieu vriendelijk is het maar zelden.
Al is het voorbeeld dat ze schetst met 'aardappel koken' (liever in een grote pan in de fabriek dan thuis) natuurlijk flauwekul. Tenzij ze meent dat het eten zo uit de verpakking koud gegeten dient te worden.

Die verpakking is dan nog wel een probleem. Maar het scheelt wel afwas.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-04-2017 om 09:39

Saar en algemeen

Nu breekt mijn klompje :-)). Ik zeg toch dat ik me graag laat foppen, dus ik ontken daarmee toch niet dat er gefopt wórdt? Ik ben mij ervan bewust dat er met smaakmakers gewerkt wordt, kleurverfraaiers, e.d., maar soms kies ik voor gemak. Of voor half gemak. Zo heb ik macaroni-saus gemaakt en daar een paar eetlepels pesto doorgedaan uit een potje. Ik ga niet zelf pesto maken.

Voor een gezond evenwicht lijkt het mij belangrijk dat je niet alleen voorverwerkt voedsel tot je neemt en dat je niet achter elke hype aanrent en je daar alleen op richt. Tot nu toe worden bijna al die hypes later weer naar het land der fabelen verwezen. Zaad kun je gewoon in de dierenwinkel kopen, onbespoten is ook maar betrekkelijk, een week sapjes drinken is ronduit ongezond, roomboter is niet gezond, maar margarine ook niet, dus doe gewoon wat je lekker vindt lijkt mij. Dood gaan we allemaal, maar of je de verantwoordelijkheid daarvoor bij de voedselindustrie moet leggen, vind ik nog niet bewezen. Je bent zelf degene die je eigen winkelwagentje vult.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-04-2017 om 09:52

Skik

Ik heb wel een keer met mijn voetje op de grond gestampt toen iemand haar auto voor onze tuin liet pruttelen in afwachting van het kroost dat een kwartier later pas uit school zou komen. Er stonden kruidenplantjes in dat deel van de tuin, dus eet smakelijk met die uitlaatgassen eroverheen. Ze keek me een beetje glazig aan en mompelde iets als 'oh ja, oh... daar staan kruiden? Oh...' Nou ja het was al winst dat ze dat nu begreep. Dat ze ook lopend de kinderen had kunnen halen, (want ze woonden op 5 minuten lopen), of de motor uit had kunnen zetten, dat wat te ingewikkeld vrees ik. School heeft echt grenzen moeten stellen aan wie met de auto mocht komen en wie niet, om dat soort gedrag te stoppen.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-04-2017 om 09:54

Oh ja

Later heeft de gemeente zo'n omklappaaltje naast het huis van de buren gezet, zodat er geen auto's meer voor onze tuin kunnen parkeren. Wij hebben onze eigen oprit beplant, dus de gemeente had gelukkig door dat wij in ieder geval niet tot ons huis hoefden te rijden.

saar

saar

12-04-2017 om 09:55

jamaar

Kaaskopje, zelf koken is de nieuwste hype.
En sorry, ik snap dat 'foppen' nog niet. Er staat toch netjes op de etiketjes wat er in zit?
M. Lavell, ik snap je punt en ben het deels met je eens, maar dat 'weten wat er in je voeding zit' is wel erg betrekkelijk. Wat er bijv in mijn biefstukje zit kom ik niet te weten met een fikse studie zelfs.
En goedkoper is zelf koken alleen als je heel simpel gaat koken. We zijn verwend geraakt met veel voorgekookte maaltijden waar veel verschillende ingredienten inzitten. (ik dan toch) Veel mensen moeten het sowieso al simpel houden bij zelf koken als de keukenruimte beperkt is. Of de tijd. Of energie.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-04-2017 om 10:01

Saar

Ja ik snap dat er van alles op de etiketten staat. Maar ik pluis die niet allemaal uit om eerlijk te zijn. Ik ga af op wat ik lekker vind, ook al weet ik dat er misschien suikers toegevoegd zijn die je beter over kunt slaan. Laat ik dan 'foppen' weg laten en daarvoor in de plaats zeggen, dat ik er gewoon voor kies om af en toe uit de keuken van een voedselproducent te eten.

saar

saar

12-04-2017 om 10:13

ik vraag me af

of mensen er dik van worden, van al dat voorgeproduceerde voedsel.
Ik ken veel mensen die niet of nauwelijks koken, en toch niet dik zijn. Of andersom.
Bij de mensen die ik ken die overgewicht hebben spelen vele factoren mee, maar ik zie ze vaak veel en vaak eten. Het gaat ook om frisdrank, taart, koek enz. Daar eten we met z'n allen absurd veel van weg.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-04-2017 om 10:31

Zelf alles maken

Dat dat goedkoper is, vind ik ook niet altijd waar inderdaad. Om alles zelf te doen, heb je sowieso een heel regiment aan kruiden en specerijen nodig en als je het helemaal ver doortrekt, moet je zelfs bepaalde specerijen zelf gaan samenstellen, zodat je weet wat erin gaat. Alleen voor kerrie heb je al een kruidenrek vol nodig om dat samen te stellen. Verse kruidenplanten e.d. verwelken onder mijn vingers, dus koop ik het meeste toch maar gedroogd in een potje, of in blokjes als ik bouillon nodig heb, omdat elke week verse plantjes kopen toch duurder is dan eens in de zoveel tijd een potje of blokje. Ik schijn niet uniek te zijn met mijn verwelkte kruidenplantjes zag ik tot mijn opluchting. Als Libelle er over gaat schrijven op Facebook, dan zijn er meer :-). Maar bijvoorbeeld erwtensoep zelf koken, is ook niet goedkoper en vind ik qua smaak lekker genoeg uit blik. Groente- of kippensoep vind ik dan weer echt vreselijk smaken, dat kunnen we zelf beter en dat is de eventuele meerprijs dan ook waard.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-04-2017 om 10:41

Precies Saar

Ik ben ook te zwaar. Ik kan met redelijke zekerheid zeggen dat dat niet aan voorgefabriceerd eten ligt. Ik hou van eten, dus ik eet zeer waarschijnlijk iets te veel, ook van suiker in de yoghurt en koekjes bij de thee 's avonds. Ik beweeg ook te weinig (ga ik iets aan doen :-)). Dus tja... dan is het niet gek dat het gewicht weer omhoog gekropen is de afgelopen jaren.

40er

40er

12-04-2017 om 13:17

Tja

Iedereen moet het doen zo hij/zij zelf wil. Ik probeer het gebruik van pakjes en zakjes zoveel mogelijk te vermijden, omdat ik dat prettig vind. Ik weet nu beter wat ik binnen krijg en ja, hier komt er ook geregeld wat uit de groentetuin of kruidentuin.
Ik heb het er met mijn zus ook wel eens over, ze is heel erg van de fitness en gezondheid (in tegenstelling tot mij) terwijl ze dus echt nooit eens zelf saus, soep ofzo maakt, altijd kantklaar. Zo krijg ik zo vaak te horen dat de frituurpan ongezond is, ik moet een airfryer kopen. Terwijl ze niet wil inzien dat de friet veel zouter is (sorry, klein uitstapje maar een grote frustratie voor mij).

Sommige blogs hebben healty cake enzo, dat hoeft om mij ook weer niet. Als ik cake maak moet er ook roomboter en suiker in. Eet ik de dag erna wel een appeltje meer.

rode krullenbol

rode krullenbol

12-04-2017 om 13:36

Tsja ...

Het is met E-nummers als met water: het zijn op zich geen slechte stoffen, maar je kunt er maar beter niet te veel van binnenkrijgen. Zelfs van water kun je immers een vergiftiging oplopen. En als ik te zwaar train, dan maakt mijn lichaam zoveel melkzuur (ook een E-nummer) aan, dat ik er spierpijn van krijg. Niet leuk!

Als het gaat om de voedingsindustrie hou ik wel rekening met commerciële afwegingen en belangen. Veel producenten zullen toch met zo min mogelijk geld zo veel mogelijk willen verdienen. Aan de overheid de belangrijke taak om de gevolgen voor de volksgezondheid in de gaten te houden! Aan onszelf om verantwoordelijk met onze persoonlijke gezondheid om te springen.

Je geeft zelf het antwoord al

Saar:"ik vraag me af of mensen er dik van worden, van al dat voorgeproduceerde voedsel."
Het antwoord is ja.
Voedselfabrikanten steken hun producten zo inklaar dat er veel en steeds meer van gebruikt wordt. Hoe meer, hoe beter voor de omzet. De producten worden getest. Die ingedienten die zorgen dat er extra van gegeten wordt, die worden gebruikt.

Palmolie is bijvoorbeeld zo'n ingrediënt. Maar ook suikerstroop.

Je geeft zelf het antwoord al "maar ik zie ze vaak veel en vaak eten. Het gaat ook om frisdrank, taart, koek enz."
Nou precies. Hoe meer ze ervan eten/drinken, hoe meer ze ervan willen.

Zoals nicotine in de sigaret is beland omdat bleek dat het verslavend werkte.
Niet iedereen rookt. Niet iedereen drinkt liters cola of eet stapels koek.
Maar wie begint komt er moeilijk vanaf.

Vogel

Vogel

12-04-2017 om 15:19

Nou

Ik vind ook dat er niks mis is met kant en klaar, al dan niet af en toe. Met twee werkende ouders en jonge kinderen die moe thuis komen ga je echt niet uren in de keuken staan. Tegen de tijd dat je superverse culinaire hoogstandje klaar is zijn je kinderen in slaap gevallen. Dan liever in een half uur iets met kant en klaar in elkaar draaien dat ze eten voor ze er te moe voor zijn.

Ik vond Hertzbergers pleidooi dan ook een fijn tegenwicht in de discussie over voeding die soms wel erg doorslaat naar verser-dan-vers, zelfgeteeld, lokaal, biologisch en suiker-gluten-vleesvrij.
Zoals mijn zonen zeggen: Hallo, het is maar eten hè.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-04-2017 om 15:23

Hoe meer hoe meer

"maar ik zie ze vaak veel en vaak eten. Het gaat ook om frisdrank, taart, koek enz."

Ik vind dit toch iets anders dan éten. Gebak en frisdrank is geen eten. Voor taart en koek is zelfbeheersing toch het eerste wat nodig is. Of je nu koekjes van Bolletje koopt of zelf koekjes bakt, heerlijk is het en als je geen rem hebt, is er geen rem. Dat kun je dus maar op een manier bestrijden en dat is niet kopen.

Jaina

Jaina

12-04-2017 om 15:53

Kant en klaar

Ik hou helemaal niet van koken. Toen mijn oudste kinderen klein waren at ik e helft van de tijd buiten de deur, bij onze buurt bistrot. Goede tijden. Tussendoor kookte ik wel. Kant en klare maaltijden had je nog niet zo veel als nu en die er waren vond ik niet echt lekker. Dus dan maakte ik zelf wat. Nou ja, maakte. Ik kookte wat pasta of rijst en deed daar een potje saus over, wat groenten erbij en dat was het dan wel.
Mijn oudste kinderen aten als baby en peuter ook veel potjes. Gemakt dient de mens.
Toen trouwde ik met een man die erg van koken houdt en nu eten we altijd vers, biologisch en zelfgemaakt. Als hij kookt dan. Als ik kook dan eten we nog steeds pasta, vissticks en salade.
Toen mijn kinderen klein waren vonden ze mijn eten lekkerder dan dat van mijn man. Nu ze groot zijn vinden ze dat van mijn man lekkerder. Wat ik begrijp. Dat vind ik ook.
Hoewel, dat is niet helemaal waar. Er zijn zo'n 10 gerechten die ik lekker en vers kan maken. Die maak ik als er bezoek komt en man niet aanwezig is om te koken.
Tegenwoordig heb je heel veel prima kant en klare maaltijden die ook best lekker zijn. Als ik alleenstaand zou zijn dan weet ik zeker dat we die regelmatig zouden nuttigen,

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden