Home » Forum » Oma wordt 80 wat doen we

(o)ma wordt 80; wat 'doen' we?

10 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Mare
(o)ma wordt 80; wat 'doen' we?

Mijn moeder wordt 13 mei as. 81 jaar. Vorig jaar dus 80, maar door allerlei drukke agenda's hebben we toen alleen een etentje gedaan. Dit jaar bijtijds gepland gaan we met de hele familie (16 man) van woe 12 tot zondag 16 mei naar een prachtig huis in de Ardennen. We hebben er allemaal veel zin in!

Afgelopen week met de zussen bijeen geweest om voor te bespreken. Boodschappen, wie kookt wanneer etc zijn we helemaal uit.
Alleen een lied wilde niet zo vlotten. Nu gaan we alle drie een lied thuis schrijven, en zingen dan zowel bij ontbijt, lunch als diner voor haar :-) ze zal weten dat ze jarig is!
Moet me nog buigen over liedtekst maar dat gaat wel lukken.

Maar; wat zou nou nog meer leuk zijn? Ik (wij) wil het zo onvergetelijk mogelijk maken voor haar. Ze kijkt al een jaar naar dit weekend uit (betaalt het ook, dus zit veel spaargeld in) dus alleen een lied is niet genoeg.
Wie heeft ook wel eens zoiets gedaan en heeft leuk idee?

Ter achtergrond, partner van mijn moeder is paar jaar geleden overleden maar ze is onvermoeid actief. Doet aan line-dancing, heeft koffie-clubje waarmee ze naar musea gaat, handwerkt veel, puzzelt, en gaat met een vriendin regelmatig met de trein naar een stad om te shoppen.
Als kado krijgt ze van ons, de dochters, een lang weekend Maastricht met ons.

Ik hoor het graag!
Dank alvast,
Mare

Niny
Wat dacht je van...

een fotoreportage, een workshop van iets van handwerken, een mooie sjaal, leuke cd/dvd...(op de workshop na zou mijn moeder, die volgend jaar 80 wordt, dit ook allemaal leuk vinden).
Niny

Rosa van der Zanden
Ik weet iets!

Een foto-idee, ik zal proberen het te omschrijven. Er zijn foto's die als je dichterbij komt blijken te bestaan uit een heleboel kleine fotootjes. De foto van Michael Jackson van 'this is it' is het enige wat me zo gauw te binnen schiet wat ik bedoel.
Mijn vader is onlangs heel oud geworden en als cadeau hebben we een afbeelding genomen van een voor hem dierbaar kunstwerk. Van dichtbij waren het foto's van zijn leven, zijn kindertijd, zijn ouders, onze kindertijd en foto's van de kleinkinderen. Dit hebben we zelf op de computer gemaakt met een programma en vervolgens professioneel laten afdrukken en laten verlijmen zodat het klaar is om opgehangen te worden.
Ik heb wel uren achter de scanner doorgebracht, maar het is absoluut de moeite waard! Onze afbeelding is zo'n 70x40 cm en bevat ongeveer 1000 foto's. De afzonderlijke foto's zijn goed te zien.

Rosa

Mare
Nou, kado hebben we dus al maar...

... ik wil er met extra dingen een feestelijk tintje aan geven. We maken dus al speciale liedteksten die we gaan zingen en die dus over haar en haar leven gaan.

Ik zoek echter nog wat meer zaken die het weekend dan wel haar verjaardag zelf (ze is de 13e mei op Hemelvaartsdag ook echt jarig) echt opfleuren.
Iets extra's dat de kleinkinderen (wel allemaal al wat ouder hoor en met verkering) kunnen doen voor oma, of iets wat wij kunnen doen.
Geen 'stukje'maar iets anders.

Overigens Rosa;ik vind wat jullie gedaan hebben wel echt geweldig! Met welk programma heb je dat bewerkt? Lijkt me super, misschien ook wel voor hier thuis. Zijn net verhuisd naar nieuwbouw, en kunnen nog wel een blikvanger gebruiken op sommige plekken.

dank en groet,
Mare

Annet
Wat ik in mijn hoofd heb....

maar niet helemaal bij jouw vraag past:.....
Ik heb een jaar geleden of zo een prachtige foto gezien van Mies Bouwman die 80 werd. Ik heb me nu voorgenomen om mijn moeder door een fotograaf op de foto te laten zetten, met visagiste en zo erbij, zodat zij ook zo'n wereldfoto heeft. Want met 80 kun je nog steeds prachtig zijn.

Terwijl ik dit type bedenk ik dat de kleinkinderen misschien iets kunnen doen met het maken van foto's, bijvoorbeeld Oma met iedereen apart op de foto zetten, Oma onder de slingers, etc. Daar zouden ze een mooie reportage van kunnen maken. Oma vindt dit tijdens het weekend al leuk want ze wordt overal bij betrokken en bij gevraagd. Natuurlijk mag ze ook eigen wensen uiten. Misschien zelfs korte filmpjes erbij met herinneringen van vroeger?

Mare
Leuk idee annet

allereerst om Oma echt fraai op de plaat te laten zetten; ze geniet erg van dat soort aandacht en wij hebben dan ook allemaal een mooie foto van haar. Ik gooi 'm in de (zuster-)groep.
We waren natuurlijk al van plan om veel foto's te maken (zo vaak zijn we niet met z'n allen bij elkaar) en daar dan naderhand zo'n mooi album van te laten maken bij de HEMA.
Het idee om er echt een door de dagen heenlopende reportage van te maken door de kleinkinderen vind ik wel heel erg leuk en geeft ook weer een tintje 'extra'.

Dank voor je meedenken!

liora
Taart

Hoi,

Toen mijn oma 80 werd, kreeg ze (onder andere natuurlijk) een taart met 80 kaarsjes. Ik vond dat echt geweldig en was toen al 15 of zo.

Liora

Polly Shearman
Boekje maken

Met mooie jeugdherinerinen van haar eigen kinderen, met eventuele foto's erbij.
ik weet nog dat we altijd samen... enz enzz
en ook van de partners en de kleinkinderen, 80 jaar is heel wat, misschien heeft ze nog broers en zussen die ook wel een verhaal kunne schrijven over hoe ze als klein meisje was bijvoorbeeld.
Dat soort dingen worden nl altijd pas verteld als je dood bent, maar volgens mij is als je 80 word een veel beter moment dan kan je er nl zelf nog van genieten!

Mare
Dank voor jullie tips...

.. even met zussen overlegd.
We gaan iig die fotosessie doen, vinden we geweldig plan. Mijn dochter is schoonheidssspecialiste en visagiste, dus die gaat Oma helemaal 'pimpen'. Vriendin van ons is professioneel fotografe en erg lief en geduldig dus die zet haar op de kiek.
We hadden al afgesproken om alledrie een taart te bakken (we zijn met een grote groep dus dat komt wel op), en ik vind het idee van al die brandende kaarsjes geweldig! Gaan we doen dus.
Daarnaast worden we allemaal aan het werk gezet om een eigen bladzijde te maken met herinneringen en foto's voor (o)ma. Erg leuk, want zo ga je zelf ook erg nadenken over vroeger en je jeugd en komt er onverwacht veel boven. Ik zie ineens een heel 'terugkijk' weekend aankomen....

Superbedankt! Met deze extra's maken we er iets geweldigs van voor onze moeder/oma en dat is de bedoeling,

Mare

Hanny61
Quiz

Misschien nog een extra tip:
Bij de 80 ste verjaardag van mijn schoonmoeder hadden we met PowerPoint een quiz gemaakt. We hadden meer-keuze-vragen gemaakt over oma en deze geïllustreerd met foto's en filmpjes uit het familie-archief. Soms met dingen die we op internet hadden gevonden. De kleinkinderen werden in drie groepjes verdeeld en de vraag was: wie kent oma het beste? Dit was op de feestelijke dag zelf een groot succes.
Wat we ook eens hebben gedaan:
Voor de 80 ste verjaardag van mijn schoonvader hadden we een film gemaakt over zijn leven. Daarbij hadden we allerlei belangrijke plaatsen in zijn leven in beeld gebracht en nog levende mensen geïnterviewd. Dit vroeg wel veel voorbereiding en tijd.
Voor de 70 ste verjaardag van mijn schoonmoeder hadden we een kwartetspel gemaakt over haar leven en dit op de dag zelf gespeeld.

Veel plezier bij al jullie verjaardagsplannen. Je moeder vindt het vast allemaal prachtig!

Onderwerp gesloten