Home » Forum » Ongelukkig met brilmontuur

Ongelukkig met bril(montuur)

Kind mee naar een uitvaart, wel of niet?

En wat doe je als je kind gaat lachen of keten? Lees deze tips van een rouwcoach.

 

19 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Paasei
Ongelukkig met bril(montuur)

Sinds een paar jaar draag ik een bril met varifocale glazen. Het was mijn eerste bril-voor-de-hele-dag; ik heb een hekel aan bril dragen en tot dan toe redde ik me met op en af zetten van een bril voor veraf (= buitenshuis). Deze bril heeft mijn hekel niet verbeterd.. ondanks diverse keren opnieuw afpassen vond ik 'm niet fijn zitten. Ik droeg 'm nog steeds niet de hele dag en zette 'm af wanneer het ook maar kon.

Ik dacht dat dat aan de neusvleugeltjes lag. Dus, nu ik een nieuwe bril nodig had, bewust gekozen voor een kunststof montuur zonder neusvleugels. Maar je.. wat een ellende! Ook deze is al diverse keren opnieuw afgesteld maar hij blijft glijden over mijn neus.. zodra ik mijn gezicht ook maar beweeg.. Kortom, ik ben nog steeds niet gelukkig. Hij moet op z'n plek blijven zitten om door het juiste stukje glas te kunnen kijken!

En omdat een dure varifocus bril zomaar aan de wilgen hangen en over gaan op contactlenzen ook zoiets is (en daarnaast; lenzen hebben ook nadelen..) kom ik hier voor advies. Er zijn hier vast brildragers met hetzelfde probleem. Is daar nou echt niks op te verzinnen..?

Wig Wam
Terug

Snel terug naar de opticien. Daar kunnen ze je bril afstellen, zodat deze beter blijft zitten. Een goede opticien is pas tevreden als jij tevreden bent.

Mijntje
twee brillen

Ik ben een professioneel brillendrager :-) Ik heb nooit een probleem met mijn bril. Hij zakt nooit af, heb ooit zonder neusvleugels gehad, heb nu met, ik merk geen verschil. Heb een licht montuur (metaal, geen kunststof) en uit een dure/betere brillenwinkel, maar ik doe dan ook wel tien jaar of langer ermee.
Ik heb twee brillen, een om te lezen en voor de computer - een voor gewoon. In mijn tas heb ik altijd een brillenkoker met de andere bril. Als ik m'n leesbril vergeet af te zetten heb ik dus altijd de andere bij me.
Door 1 glas kijken en twee scherptes zien leek me altijd niks, bovendien houd ik van kleine monturen en daarvoor zijn glazen met twee scherptes niet zo geschikt.
Ga eens naar een betere brillenwinkel, koop desnoods 1 goedkoper montuur, En probeer een metalen. Het hoeft geen drama te zijn :-)

wil40
En...ophouden.

Terug naar de opticien inderdaad en de bril ophouden. Je hebt hem waarschijnlijk niet keihard nodig, je redt je ook zonder bril. Dan zal de gewenning lastiger zijn. Mijn bril hoort bij mij vanaf het moment dat ik mijn bed uit stap totdat ik er weer in lig.
Ik heb jouw klacht één keer gehad en toen bleek dat ik de verkeerde maat neusbrug op had. Er werd gratis een kleinere besteld en deze zat 5 jaar prima.

Prismaatje
Met neussteuntjes

Ik heb nu 14 jaar en bril. Diverse monturen gehad. Een montuur met neussteuntjes bevalt mij het beste. Siliconen padjes erop en hij staat als een huis.
Varifocale glazen met prisma. Zonder bril kan ik niks. De enige dingen die ik zonder bril doe zijn douchen en slapen. Tijdens aankleden heb ik dat ding alweer op mijn neus om haakjes van beha vast te kunnen maken en tandpasta OP mijn tandenborstel te krijgen.
Als mijn bril ( lees neusjes) een tikkie hebben gehad en en beetje scheef staan wordt dat bij de opticien netjes recht gezet. Pre corona was ik iedere 6 weken wel een keer in de winkel.
Mijn opticien zegt altijd dat een kunststof montuur zonder losse steuntjes het beste past bij mensen met een brede neus. Die steuntjes met siliconen padjes blijven bij mij prima zitten. Alleen tijdens heftige opvliegers drijft mijn bril wel eens een beetje omlaag.

Triva
terug

Misschien kan het glas in een andere bril?

Zonder neusvleugels is helemaal geen goede oplossing, bij een beetje zweet zakt het al. Duidelijk je problemen aangeven dus en echt zo'n varifocusbril moet je ophouden, pas dan went het en geloof me ik kon niet eens een zonnebril verdragen en nu kan ik echt niet meer zonder. Je ogen, hersenen en alles moeten er aan wennen en dat kan alleen als je de bril niet meer afzet. Overigens hoort hoofdpijn na 2 dg over te zijn, bij mijn tweede bril duurde het mij net te lang, bij de derde nergens last van gehad (je hebt het niet over hoofdpijn maar dat hoor je vaak dat dat er bij hoort)

Phryne Fisher
Ik kan niet wennen

Eigenlijk red ik het tegenwoordig vaker niet dan wel zonder leesbril. Heel gênant om in een restaurant de kaart te laten voorlezen omdat het te donker is, of de zaklamp van je telefoon erop en de kaart met gestrekte arm vasthouden. Of die keer in de vakantie dat er maar een persoon in de receptie van het hotel mocht, en ik een formuliertje moest invullen (bril zat in de koffer). Ik loop dus echt al maanden te dubben wat ik voor oplossing moet kiezen. Varifocus zonder sterkte voor veraf, of varifocale lenzen, of toch maar doormodderen met een leesbril. Ik vind het ook echt een afknapper, ik had altijd de beste ogen van iedereen.

Mienmetdebril
45 jaar

Ik heb nu 45 jaar een bril en alles glijdt af. De 1e dag zit het prima en daarna doffe ellende.
Mijn neus is er niet geschikt voor: siliconen hoesjes op de neusvleugels, siliconen hoesjes net ribbels op de neusvleugels, wekelijks afstellen, andere monturen, ander materiaal, niets helpt.
Lenzen geprobeerd en daar had ik weer andere ongemakken van.
Nu met het dragen van de maskers is het helemaal ellendig, zeker nu het kouder wordt.
Zeep of geen zeep, maskerhouder of niet, masker onder bril ( dat zit echt niet), het blijft beslaan.

Mara
Oef

Wat fijn dit draadje!
Heerlijk hoor, gedeelde smart!
Hier al bijna 40 jaar een bril en aarrgghg, kan er nog steeds niet aan wennen!
Doe zo mijn best maar brillen zijn gewoon niet gemaakt voor mij.

Paasei
Heerlijk die herkenning

Zeker met een brildragende man en zoon die nooit problemen hebben met een montuur en vinden dat ik zeur! Ben inmiddels -weer..- terug geweest. Maar hij glijdt nog steeds. En klemt iets achter mijn oor.

Ik blijf voorlopig maar volhouden, maar weer terug.. het moet toch kunnen! Ondertussen kom ik het weekend door met lapmiddelen; primer of poeder op mijn neus om de huid stroever te maken.

Mien, over beslaan met een masker op; ik heb ontdekt dat dat een stuk beter gaat als ik de elastiekjes achter mijn oren een kwartslag draai. Dus kruislinks. Dan zit ie strakker (geen lucht naar boven tegen je brillenglazen). Zit niet heel fijn achter de oren, maar ik hoef het masker toch maar af en toe op in een winkel of zo. Jij hopelijk ook.

Temet
Sommige mensen hebben pech

Omdat ik een nogal smalle neusbrug heb, zitten veel brillen bij mij niet goed. Goed opletten bij het passen dus, maar uiteindelijk lukt het altijd wel. Overigens draag ik gewoonlijk lenzen, maar af en toe toch een bril.

Mijn dochter heeft echter pech, die heeft van de Aziatische kant van de familie een platte neus geërfd (overslag, haar vader heeft dat niet) en dan blijft een bril dus gewoon niet goed zitten. Inderdaad nog wel bij de aankoop, maar al snel begint het grote afzakken.

Een Indo-kennis van ons wist te melden dat haar hoogbejaarde moeder dit probleem al haar hele leven had.

Dus wie gezegend is met een platte neusbrug - en daar hoef je niet perse Aziatische roots voor te hebben- moet kennelijk aan de lenzen, of blijven terugduwen.

Ben benieuwd of ze in ZO Azië monturen verkopen die wel blijven zitten. Het wemelt daar van de brildragers.

Groeten,

Temet

skik
Laseren

Ik ben een jaar of 15 geleden gelaserd, fantastisch. Ik zie beter dan met bril of lenzen en hoef nooit meer ergens over na te denken. Ik had met bril altijd beslagen glazen, ben een heethoofd. Je kan zelfs multifocaal geholpen worden met de combi laseren en implantaat. Kost een lieve duit en niet iedereen zijn ogen zijn er geschikt voor, maar dan ben je er wel voor de rest van je leven vanaf.

skik

Mienmetdebril
Helaas

Niet geschikt voor varifocale lenzen, te slechte ogen voor en een oog met te grote cylinderafwijking. Daarnaast kan ik gewone lenzen nieg dragen omdat ik dan zelfs met een leesbril niets zie.
Mijn bril met varifocale glazen zet ik af voor het lezen ( echt waar) en aangezien het scherptepunt bepaald wordt als de bril goed op je neus zit, is het zicht al snel niet scherp genoeg meer door het afzakken.

Ik denk dat ik het masker met tape moet bevestigen want ik kan geen enkele vinden die goed gaat met een bril, ook kruislings helaas niet.
Ik vraag met kerst een nieuw hoofd met goede brilneus/maskerface 😁

Kaaskopje
Varifocale lenzen

Daar hoor ik nooit "het einde!" over. Net als verschillende sterktes laseren niet, een voor lezen en een voor de rest.

Ik draag zo'n 19 jaar standaard een bril en er zijn nadelen ten opzichte van lenzen. Beslaan, natregenen, afzakken inderdaad. En als je een leesbril nodig hebt kan die gewoon over de lenzen, is mijn ervaring. Maar ik merkte dat mijn lenzen wel vaker irriteerden door droge ogen, dus toen ik voor staar geopeteerd was, ben ik niet meer met lenzen verder gegaan. Ik heb varifocus, maar ermee lezen, langere teksten, vind ik geen doen. Dus ik lees zonder bril of een minder sterke "computerbril".

Ik vind een kunststof neusbug en zonder vleugels geloof ik toch het prettigst zitten.

Tegen afzakken helpen goed aangeschroefde pootjes wel een beetje.

Ik heb het nog niet geprobeerd maar de glazen insmeren met een beetje afwasmiddel schijnt te helpen tegen beslaan.

MoederMop
Varifocus

Altijd als iemand zit te hannesen met z'n leesbril zeg ik, gelukkig heb ik altijd een bril op m'n neus. Ik zie er prima mee, totdat mijn sterkte weer verandert, dan kost het een smak geld voor nieuwe sterkte. Jaren geleden had ik lenzen,maar dat beviel niet, te drogen ogen met vettig traanvocht.

Omdat mijn leessterkte al een paar keer is veranderd, hoe zit dat met laseren, dat is toch geen definitieve oplossing?

skik
Moedermop, laseren is juist een definitieve oplossing

Met laseren veranderen ze de stand van je oogbol zo dat je perfect zicht hebt en dat blijft zo, die bolling is gefixeerd dan. Ik begon als elfjarige aan een bril met -1,5 ofzo, dat liep tijdens de puberteit op van -3,5 naar in de volwassenheid naar -6. En ook daarna kwam er af en toe een kwartje bij. Maar sinds ik gelaserd ben (voor bijziendheid dus) is mijn zicht uitstekend. Door het ouder worden merk ik wel dat lezen iets minder wordt, maar dat is een andere oorzaak en behoeft een andere oplossing als het richting brilafhankelijk wordt. Misschien neem ik dan wel een lensimplantaat, want een brilvrij leven is echt heerlijk.

skik

Alkes
multifocale bril prima

Ik heb sinds een jaar of 5 een multifocale bril en die bevalt echt prima (ik koop altijd twee brillen voor de prijs van een, dus heb ook nog keuze ;-)
Ik heb als kind (vanaf mijn derde tot twaalfde) een bril gehad vanwege een lui oog. Dat luie oog is gebleven maar ik hoefde geen bril meer op. Ik heb zo'n 38 jaar een brilvrij leven gehad.
Totdat het getrut met de leesbril begon zoals Phryne Fisher beschrijft. Ik ben toen na enige tijd op een multifcoale bril overgestapt waarbij het verweg deel beperkt is.
Omdat ik snel teken als ik moe ben (kringen en wallen) vind ik zo'n bril ook nog een goede accessoire omdat dat veel minder zichtbaar wordt met een bril op.
Ik kan dus prima met een bril leven.
(en omdat ik door mijn luie oog links maar beperkt zicht heb, zou ik het echt niet aandurven om er iets aan te laten doen zoals laseren. Het zal ongetwijfeld altijd goed gaan, maar als er iets zou gebeuren met mijn goede oog, dan ben ik wel behoorlijk visueel gehandicapt)

MoederMop
Een nieuwe lens om de bril te voorkomen?

Nieue lenzen, daar zou ik niet voor kiezen, tenzij mijn lenzen troebel worden. Dan liever een bril. Maar goed, ik ben dus tevreden met mijn bril, tenzij de sterkte weer aangepast moet.

Kaaskopje
Lensimplantaat

Ik heb lensimplantaten door de staaroperaties en mijn ervaring, die normaal schijnt te zijn, is dat je ogen daarna minder goed kunnen focussen. Dus als je moet lezen bijvoorbeeld. Alsof je een bril op hebt waar geen varifocus in zit. Dan zit je nog steeds aan een leesbril vast. Ik zou daar eerst goed informatie over vragen.

En elke ingreep heeft een risico. Ik heb sowieso een slechte kwaliteit ogen, wat vermoedelijk niet bijgedragen heeft aan een succes verhaal na de staaroperaties, maar bij mij is de nasleep geëindigd in slechtziendheid. Wel prettig dat ik niet meer de -20 heb van weleer. Dat is nu -4 en -5 zo'n beetje. Nadeel, nu ik toch even aan het klagen ben 😅, is dat ik daardoor geen recht op een vergoeding uit de basisverzekering meer kan krijgen. Dat is vanaf -6 meen ik.

Kortom laat je goed informeren door een oogarts!

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.