Home » Forum » Open keuken wie voor wie tegen

Open keuken: wie voor, wie tegen

72 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Temet
Open keuken: wie voor, wie tegen

Laatst zat ik eens naar zo'n fijn woonprogramma te kijken - iemand die zijn of haar woning niet verkocht kreeg - en toen liep er een deskundoloog door het pand die meteen uitriep dat de muur tussen keuken en kamer eruit moest, om een open keuken te creëren "want dat is wat mensen tegenwoordig willen"

"Nou ikke niet!" riep ik naar het scherm. Ik vind een open keuken niks. Zit je in de woonkamer, zie je alle zooi in de keuken, als je iets sterk ruikends staat klaar te maken ruikt je woonkamer er ook meteen naar, je kan niet lekker je eigen muziekje opzetten onder het koken als je wederhelft tv zit te kijken, en je kan je kinderen de keuken niet uit bonjouren als je ze zat bent. Dan wordt vaak geroepen dat een open keuken zo fijn is omdat je dan tijdens het koken nog met je gasten kunt praten, maar ik heb kennelijk een mager sociaal leven, met slechts af en toe gasten (dan maak ik meestal de dag van tevoren een stoofschotel, dan is het 'koken' verder ook zo gepiept).

Kortom: als ik maar niet hoef. Maar ben ik nou echt in de minderheid, of denken bosjes mensen er zo over en is de open keuken vooral erg populair bij projectontwikkelaars die op die manier in hun brochures de oppervlakte van de keuken schaamteloos bij de woonkamer kunnen optellen?

Een geheel niet-representatieve steekproef onder de forumdeelnemers: wie wil er/is blij met een open keuken, en wie niet?

Groeten,

Temet

Theekopje
Ideaal

Ik heb de ideale open keuken: je kijkt er niet in vanuit de woonkamer, dus je ziet geen zooi. Hij ligt net om het hoekje. Maar in die hoek is wel de eethoek, dus als de gasten aan tafel zitten kan ik vanuit de keuken doorkletsen.

Ja, ik vind een open keuken echt gezelliger. Maar ikmzou er nooit een willen die in het zicht ligt, daar ben ik te rommelig voor. Ik heb wel eens een huis bezichtigd waar de keuken midden in de woonkamer lag, dan ga je je storen aan élk theelepeltje.

wil40
Wel open.

Ik heb ervaring met beide, open en afgesloten.

Ik heb nu een open keuken en dat vind ik het fijnste. Jouw nadelen vind ik geen nadelen. Mijn keuken is 90% van de tijd opgeruimd en schoon, juist ook omdat die open is, lang leve de vaatwasser. Kookluchtjes deren ons niet, als het buikje maar lekker gevuld is.

Mijn kind bonjour ik nooit de keuken uit, niks zo gezellig als mijn kletsende puber die aan de eettafel zit, vlak bij het aanrecht. Ik voelde me in de afgesloten keuken echt zooo alleen. Huisgenoten helpen nu ook makkelijk even mee, ze zien hoeveel werk ik sta te verrichten. Door de aanblik van de pruttelende pannen en de geur van mijn culinaire hoogstandjes gaan ze spontaan de tafel dekken.

Jaina
Hangt er van af

Ik hou erg van ruimte. Als ik een heel groot huis zou hebben dan zou ik een afgesloten keuken prima vinden. Echter de meeste huizen vind ik de woonkamer al vrij klein. Ik gooi dan liever alles open zodat de beneden verdieping een grote ruimte wordt met daarin wat muurtjes verwerkt zodat niet alles in het zicht staat maar je toch dat open gevoel hebt.
Een hele grote afgesloten woonkeuken en daarnaast nog een grote woonkamer lijkt me heel ideaal.

Ins ons huidige huis hebben we een vrij grote woonkamer maar de keuken is niet heel groot. We hebben de keuken dus bij de woonkamer betrokken. De keuken ligt wel echt in de hoek dus je ziet vanaf de bank het aanrecht niet. We hebben de keuken ook iets groter gemaakt. De keukenkastjes die naar de woonkamer toe gaan zijn vanaf de kant van de woonkamer een bar waar je aan kan zitten ontbijten. Ik weet niet of ik het helemaal goed uitleg maar je ziet dat heel vaak.

Ik ben nogal van het opruimen dus de keuken is eigenlijk altijd vrij netjes. We hebben een hele goede afzuigkap en verder veel ramen dus luchtjes blijven nooit lang hangen. En ik kan vanuit de keuken de televisie zien zodat ik de belevenissen van de Kardashians en Dr Phil kan volgen.

Ik ben zelf overigens geen groots kokkin dus ik breng weinig tijd in de keuken door. Ik zet uitsluitend eenvoudige doch voedzame maaltijden op tafel. Mijn man is echter dol op koken en brengt graag veel tijd in de keuken door dus het is zo ook wel gezellig.

Onze woonkamer, hal en keuken lopen nu in elkaar over en we hebben ook veel grote ramen dus het voelt heel licht en ruim aan. Daar hou ik van.

mijk
Open

Nou moet ik zeggen dat ik mijn volwassen leven nog nooit een dichte heb gehad maar ik vind het inderdaad gezelliger. Als ouders van vriendjes langskomen klets ik zo even door. Als ik eters heb komen die terwijl ik nog kook. Zou ik anders bar ongezellig vinden. Grootste voordeel als de kinderen koken kan ik vanaf de bank met een schuin oog meekijken. Als ik in de keuken ga staan dan worden ze altijd ineens heel hulpeloos terwijl ze het zo langzamerhand best kunnen.

Ik zou kortom alleen een dichte willen als ie heel erg groot is met de eettafel van 2 meter.... Maar dan zouden we waarschijnlijk niet meer in de woonkamer zitten. Ook zonde...

Vaatwasser is wel een must als de keuken rommelig vies is, is meteen hele huis ongezellig. Du vaat gaat meteen uit zicht dan is bijhouden stuk makkelijker.

Jamie
zou ik ook niet willen

Mijn ouders hadden het standaard type doorzon woning met een woonkamer van 4 bij 10 en daarnaast een lange gang naar buiten en aan de achterkant een dichte keuken. Nog steeds woont mijn vader daar en ik vind het absoluut niet handig.

Als je kinderen zo jong zijn dat je ze de keuken uit moet bonjouren kun je ze ook niet in de gaten houden in de kamer en ik houd dan ook graag een oogje in het zeil als de tv aan staat of vroeger als ze achter de pc zaten.

We hebben nu het standaard type vinexwoning met een woonkamer aan de achterkant en aan de voorkant een gang met daarnaast de open keuken waar je via de woonkamer in komt. De keuken zit dus aan de voorkant. Vroeger keek je zo op het aanrecht vanaf de woonkamer maar hadden we de bank zo staan dat dat niet kon (in het verlengde van de gang) kijkend naar de tv kast in het verlengde van de keuken.

Nu is dat omgedraaid maar er staat een muurtje en een koelkast voor het aanrecht en zie je weinig rommel staan maar daar is ook een vaatwasser voor.

Ik zou het alleen willen als het huis zo groot is dat in de afgesloten ruimte ook een grote eettafel kan maar die stond bij mijn ouders ook in de doorzonwoonkamer want de keuken was veel te klein. De tafel staat hier tussen keuken en woonkamer in.

Ginny Twijfelvuur
Ook open

Hahaha Temet, je lijkt inderdaad in de minderheid te zijn.

Wij hebben hier ook een open keuken, maar dan op een hoekje dus je kijkt met vanuit de kamer niet direct in de keuken. Ideaal vind ik.
Ik zou alleen een aparte keuken willen hebben als deze heel groot is. Anders zou ik het maar een strafhok vinden.

Hadewich
Dicht

Ik wil de keuken juist graag ook dicht. Blijkbaar hoor ik ook bij de minderheid! Vrijwel iedereen die ik ken heeft een open keuken, maar ik vind het dus juist niet gezellig. Te grote ruimte. Ik hou van wat kleinere kamers en niet van één grote ruimte. Het liefst zou ik ook een aparte eetkamer hebben. Verder: bij de mensen die ik ken met een open keuken is óf de zithoek helemaal aan de andere kant (en dat kletst ook niet gezellig) óf de open keuken zit om de hoek en dat kletst ook niet praktisch. Moet je toch steeds om de hoek kijken om je gesprekspartners te zien of ze moeten toevallig aan de eettafel zitten die naast de open keuken staat.

Dus voor mij heeft het geen meerwaarde. Ik zou er verder leuk huis ook niet op afwijzen, maar geef mij maar een dichte keuken. Ook vanwege de redenen die Temet al aangeeft.

Katniss
Dicht

Ik ben het helemaal met je eens, Temet. En best verbaasd dat we zo in de minderheid zijn.

Amare
eettafel

'Moet je toch steeds om de hoek kijken om je gesprekspartners te zien of ze moeten toevallig aan de eettafel zitten die naast de open keuken staat.'

Op de een of andere manier verhuist het bezoek hier altijd van de bank naar de eettafel als ik iets in de keuken ga doen. Kopje thee erbij en gezellig doorkletsen dus.

Hadewich
Amare

Wij hebben niet zo vaak eters en mijn man en kinderen ploffen aan het eind van de middag graag op de bank...

Amare
Hadewicht

'Wij hebben niet zo vaak eters en mijn man en kinderen ploffen aan het eind van de middag graag op de bank...'

Maar met je man en kinderen hoef je toch niet gezellig door te kletsen tijdens het koken? Die zie je elke dag ;-)
Trouwens, in een dichte keuken spreek je je man en kinderen al helemaal niet.

Juno
Dicht

Bij een open keuken heb ik het gevoel of je bankstel in de keuken staat. Ik hou er niet van. In dit huis heb ik een half open keuken, in de woonkamer staat een muur die niet beide zijkanten raakt, aan één kant is een doorgang. Hmm, niet zo goed uitgelegd maar hopelijk wel duidelijk. Achter die muur is mijn keuken. Ik heb dus wel de luchtjes en het geluid maar ik kan vanuit geen enkele hoek in de keuken kijken. Keuken heeft een flink raam en dat licht komt nog wel de woonkamer binnen.
Zo'n halfopen keuken vind ik op zich wel handig: ik heb ten opzichte van een open keuken een extra een muur waartegen kastjes en de koelkast staan en aan de woonkamerkant hangt een groot schilderij waarvan ik niet weet waar ik het anders had kunnen hangen.
Mijn ouders hadden een dichte keuken aan de andere kant van het huis en een aparte eetkamer. Roteind lopen iedere keer ;).

Katniss
Eters

Ik heb een keer per jaar eters en sta dan dermate oververhit in de keuken dat ik geen behoefte heb aan gezellig kletsen ;-) Mijn vriend heeft een open keuken en dat vind ik best ok, maar heb het ook altijd gezien als typisch nieuwbouw. In een huis van voor pakweg 1965 zit gewoon geen open keuken, en die moet je dus ook niet maken want dat past niet bij het huis.

Krullevaar
Open!

Een dichte keuken zou ik alleen willen als je de ruimte hebt om er een 'leefkeuken' van te maken, dus ruim. Ik ben ook opgegroeid in het type doorzonwoning dat Jamie beschrijft en dat soort smalle langwerpige keukens vind ik saai.

Een open keuken staat ruimtelijker en biedt meer mogelijkheden om in indeling te variëren. Ook vind ik het gezelliger.

Mikke
Alles

Ik heb alles gehad: open, dicht, in de uitbouw, als soort 'gang' tussen huiskamer en badkamer, halfopen (met zo'n halfhoog muurtje), het vinex-model... Alles heeft voor- en nadelen (alhoewel,.. het gangmodel had alleen maar nadelen ;))

We zijn nu bezig met het (ver)bouwen van een huis en hebben daarin een loft-achtige woonkamer (90m2) gepland, mét open keuken. Dat is inderdaad wat we op dit moment het mooist vinden. Puur praktisch past een gesloten keuken beter wel bij de gemiddelde staat van mijn aanrecht, maar ruimtelijkheid vind ik dan nog net iets belangrijker.

Hadewich
Amare

En daarom hoef ik dus ook geen open keuken! :-) Bijkletsen doen we tijdens het eten wel. Voor die eters die we twee keer per jaar hebben, hoef ik geen open keuken.

Hadewich
Juno

Jij hebt het gevoel dat je bankstel in de keuken staat, nu je dat zegt bedenk ik me dat dat voor mij ook een reden is, maar dan met de eettafel: de eettafel staat (bij de mensen die ik ken) direct naast de keuken. Voor mijn gevoel eet je dus altijd in de keuken. Ook met gasten. Ik vind dat zelf niet zo gezellig. Ik eet het liefst in de woonkamer, afgesloten van de keuken, of in een aparte eetkamer. Zeker met gasten!

Moni
Een woonkeuken is ideaal

Bij ons is de keuken de centrale plek van het huis. De eettafel staat er ook. Geen twee meter lang maar groot genoeg voor 5. Waar je ook heen wil in huis, je moet altijd door de keuken.
Het is inderdaad prettig dat in de kamer tv gekeken kan worden, terwijl in de keuken gekletst wordt of de krant gelezen.
Gasten komen altijd gezellig in de keuken hangen.

Als het huis kleiner zou zijn, dan heb ik liever één grote ruimte (woonkamer en open keuken) dan allebei apart.

skik
Afhankelijk van gezinssituatie

Toen nummer 3 & 4 zich bij ons aandienden is de keuken open gebroken. In ons jaren '30 huis zat een keuken die de 1,90 x 2,70, zonder afwasmachine en met alleen een onderbouwkoelkast. Door hem open te breken kwam er plek voor een grotere koelkast en wat extra kastjes en aanrecht. En ook niet onbelangrijk, ik kon die vier koters makkelijker in de gaten houden dan vanuit een dichte keuken.

Nu wonen we in een huis met een loft-achtige benedenverdieping met een heel open keuken. Vanaf de zithoek hebben we er geen zicht op, maar vanaf de rest wel. Nu zou ik de keuken wel weer dicht(er) willen hebben, er is ook genoeg plek voor een eettafel.

skik

Violetta
Dicht

Ik heb altijd een open keuken gehad maar zou 'm heel graag dicht willen. Vooral de keukenluchtjes die door het hele huis hangen vind ik erg vervelend.

Fruitella
Open, met kleine kinderen

Ik heb nu een open keuken, dwz de woonkamer is de lange kant van de L en de keuken zit om het hoekje. Je ziet vanuit de woonkamer alleen de eettafel (ruim 2 meter).

Als de keuken dicht zou zijn, had de tafel er niet in gekund, dan was alles net even te krap geworden. Die tafel hadden we al en het huis is uitgezocht voor de tafel. Die tafel wordt voor vanalles gebruikt (ook voor papieruitzoekwerk, huiswerk, uitgebreid de krant lezen) en met een open keuken ga je er sneller aan zitten. Een grote tafel in de keuken dat vind ik een groot voordeel maar dat je kan ruiken wat je hebt gekookt en vanuit de woonkamer ziet wat er na afloop op tafel staat, dat vind ik minder. En als de keuken een rommeltje is, voelt het alsof de woonkamer dat ook is. Aan de andere kant, wordt er meer geleefd in de keuken. Dat is ook gezellig, alsof er meer echt contact is.

Toch vind ik deze combinatie lastig in te delen, vooral de woonkamer heeft daar 'last' van. Ik mis muurruimte. Bepaalde meubels moeten los in de ruimte staan en dat is lastig indelen. En dat kan het rommelige effect versterken. Dat kan ook komen door de hoeveelheid ramen (van plafond tot vloer) trouwens, wat ook een gebrek aan muren oplevert.

Het voordeel is dat je de kinderen kan zien (en horen) vanuit de keuken. Maar ja, die fase gaat over. Liever had ik toch een grote dichte keuken gehad.

Jasmijn
nu dicht

Ik heb een dichte keuken, en in mijn vorige had ik een open keuken, dus herken beiden.
Bij deze dichte keuken vind ik het ideaal dat je veel minder geurtjes en vette aanslag in de woonkamer hebt, dat had ik bij mijn open keuken veel en veel meer. Nadeel is dat je met visite niet lekker kan doorkletsen, want dan sta ik alleen in de keuken (hij is lang en smal) maar goed, hoe vaak heb ik nou visite?
Als het één vriendin is dan komt ze gewoon bij me in de keuken staan, bij een heel gezin dat komt eten zorg ik inderdaad dat ik zo min mogelijk in de keuken hoef te staan.
Ik zou een grote woonkeuken met de tafel erin ideaal vinden en dan mag de opening naar de woonkamer best open zijn, als het woongedeelte maar wat verder weg ligt (ivm geurtjes/herrie/vet) maar dat kan niet met mijn huis, dus ik laat het zoals het nu is.

Tihama
Haha

ik heb jouw posting net even voorgelezen aan mijn man. Ik geniet zo van jouw postings, Temet.

Maar dan een inhoudelijk antwoord.

Ik heb en wil er iets tussenin. Onze oude keuken was open om het hoekje bij de woonkamer. Zo klein dat als de vaatwasser openstond je de keuken niet meer in kon en als je de koelkast openmaakte kon je niet meer bij de kookplaat.

We zijn gaan verbouwen. En de nieuwe keuken is in de aanbouw gekomen. Dat is wederom om een hoek bij de woonkamer en verder in open verbinding met de woonkamer. Zoals velen hier weten heb ik twee vaatwassers, dus afwas staat nooit meer op het aanrecht. De afzuiging doet het behoorlijk geld, dus de luchtjes vallen wel mee.

Ik heb een U- keuken en een van de poten van de U heeft aan de buitenkant een barstuk met twee krukken. Meestal komt man of een van de kinderen daar zitten terwijl ik kook. Kunnen we kletsen. Of niet.

Ik heb ook een gebrekkig sociaal leven. Het is hier een running gag ' leuk, zo'n leefkeuken waar je dan uren gezellig kunt tafelen met je vrienden '. Maar ja, geen vrienden, hè :-)

Helemaal dicht vind ik niet fijn, want dan verlies je tijdelijk het contact. Helemaal open ook niet vanwege alle nadelen hier opgesomd.

Maar woonprogramma' s zijn sowieso achterlijk. Wij waren gisteren op zoek naar leisteen voor onze terrasuitbreiding. Daar ligt nu al 10 jaar mooie antraciet leisteen en we willen dus hetzelfde. Moesten we met de man van de steenhandel uren lopen zodat hij een stukje kon laten zien. Ja, het is uit, hè. Ik kan het wel bestellen, hoor, maar er is geen vraag meer naar.
Dat verbaasde ons nou ook weer. Maar goed, trends komen en gaan. We hebben nog de lampen van mijn schoonouders op zolder liggen uit de jaren '70. Kunnen we straks gebruiken als we een leefkuil in de woonkamer gaan maken. Geeft dan mooi licht op het macrameewandkleed.

Lilian1
nu dicht

in t eerste huis keuken als verlengde van woonkamer, t 2e huis keuken "om de hoek"en nu een dichte keuken. Ik vind t hier wel fijn omdat anders de geluiden in dit huis erg naar de kamer komen. We hebben dus bijna altijd de keukendeur dicht als we in de keuken zijn en de anderen willen iets kijken.
Er staat een eettafel in waar we met t gein wel aan eten,komen er eter(s) dan verhuizen we naar de kamer.

Jamie
Ik denk dat dat het probleem is Lilian

Ik ken geen dichte keukens waar ook nog een flinke eettafel in past. Als dat kon gaan er veel meer mensen overstag denk ik voor een dichte keuken. Ik wil niet opgesloten zitten in een hokje van 2 bij 3 om te koken.

Katniss
Kleine open keuken

Hier in het dorp is een wijk met huizen uit de jaren '80, allemaal met open keuken. Een piepklein kabouter open keukentje dan ;-) Het gros heeft een U-vormige keuken met dan op 'de onderkant van de u' hooguit 2,5 kastje (om en nabij 1,40 m. dus). Mijn eigen keuken is ongeveer 3,20 x 2,50, en I-vormig. Maar door de (al zeg ik het zelf) handige indeling heb ik veel meer werkruimte dan in zo'n U-vormige open keuken. Helemaal ideaal is natuurlijk een dichte keuken van 20 vierkante meter, kookeiland, forse eettafel (waar we dan gezellig met zijn drieën aan zitten).

marinade
Hier

Hier een jaren 30 woning. De oorspronkelijke keuken was alleen via de gang te bereiken en heel klein. We hebben verbouwd en een woonkeuken van 7x 4 gekregen. Aan de voorkant is de keuken in L-vorm. De lengte van het keukenblok is 3.5 meter. In de resterende 3.5 meter staat een grote eettafel voor grote ramen en openslaande tuindeuren en uitzicht op terras en tuin.

Ik heb niet vaak gasten of grote gezelschappen, paar keer per jaar, maar dan kan de keuken heel wat herbergen. Daar zit dan het hele gezelschap terwijl wij wat in de keuken doen. Ik vind dat idd gezellig. Verder, hoewel ik graag kook zou ik het een straf vinden om direct na het werk in mijn afgesloten kookhok aan de gang te moeten. Nu kletsen we al doende wat bij. Ook geen tijd trouwens om even te relaxen op de bank, als ik tegen zes uur thuiskom.

Naast de woonkeuken ligt de achterkamer, nu met studeerhoek en boekenkasten en daarna, na de schuifdeuren, pas de woonkamer met bank en tv etc. Dus daar geen enkel zicht op een aanrecht, dat idd best wel vol staat.

Lou
Groot en open

Onze keuken was een smalle tochtige pijpenla als aanbouw achter het huis (uit 1910) met daarachter nog de wc. We hebben er een grote vierkante keuken van gemaakt, min of meer open, er staat alleen een dikke paal tussen de woonkamer en de keuken.

We eten in de keuken, dochter maakt ook vaak huiswerk in de keuken, het is een gezellig zitje daar. Alsof de bank in de keuken staat, zei iemand. Ik zie daar geen bezwaar in. Als je een gezellige keuken hebt dan. Wij ploffen in de praktijk bij thuiskomst dus net zo makkelijk op de bank als op een keukenstoel. Met bezoek ga ik ook vaak in de keuken zitten. Rommel en etensluchten deren me niet zo.

Met meer dan twee gasten gaan we wel aan de grote tafel in de voorkamer zitten. Gelukkig komt dat dan ook wel af en toe voor, want dan ruimen we die tafel tenminste ook eens leeg.

AnneJ
Handige

Als ik personeel zou hebben en een butler dan zou ik wel een aparte keuken willen. Maar nu vind ik het maar wat handig dat je niet de tafel hoeft te dekken en dan steeds door een paar deuren heen of over de balie aangeven of zoiets. En van een beetje afwas heb ik geen last en anders is het zo weggewerkt.
En inderdaad, je kunt beter op de kinderen letten. In eerdere stadia kon ik mooi na het eten mijn aandacht verdelen tussen huiswerkmakende kinderen, de afwas en de was, want de keuken was destijds zo groot dat er ook een wasmachine en droger stond. Ideaal.

Marjoleine64
Halfopen

Net zoiets als wat Theekopje beschrijft, een halfopen keuken, aansluitend aan de eethoek die dan tussen keuken en woonkamer ligt. In ons geval ligt de eethoek in de korte poot van een grote L-vormige woonkamer, en vanuit de zithoek zien we dus niets van de keuken. Tussen eethoek en keuken hebben we een muurtje op borsthoogte, zo dat je zittend aan tafel net niet kan zien wat er allemaal in de keuken ligt aan troep, maar wel kan kletsen etc. Het enige echte nadeel is de herrie van de vaatwasser die dus wel de kamer inkomt. Maar die moet binnenkort vervangen worden waarschijnlijk, dus dan kiezen we er een die minder lawaai maakt.

Pagina's