Home » Forum » Oven keuzestress luxeprobleem

Oven-keuzestress (luxeprobleem)

7 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Tijgeroog
Oven-keuzestress (luxeprobleem)

Ik heb een nieuw (tweedehands) huis met een nieuwe (tweedehands) keuken. En die keuken is veel groter en luxer dan ik gewend ben. Ik geniet er van, maar het levert ook problemen op. ;-)
Zo had ik eerst alleen een combi oven, nu heb ik een grotere combi oven en een nog grotere oven. Dus waar ik voorheen alle ovenschotels, broden en andere baksels zonder nadenken in de combi oven knikkerde sta ik nu steeds te twijfelen welke van de 2 het meest geschikt is.

M’n puber heeft een duidelijke voorkeur. Hij wil graag dat ik de oven gebruik, zodat de magnetron altijd (voor hem) beschikbaar blijft om bijvoorbeeld soep op te kunnen warmen. Ik heb andere prioriteiten. :-) Ik wil graag dat er lekker eten uit de oven komt, en als dat weinig tot geen verschil maakt vind ik het energieverbruik ook belangrijk. Ik kan me voorstellen dat de kleinere combi oven minder energie verbruikt omdat de te verwarmen hoeveelheid lucht kleiner is (en daardoor ook sneller opwarmt).

Heeft iemand hier iets zinnigs over te zeggen? Het gaat overigens om ovens van hetzelfde merk (Siemens), van dezelfde generatie/serie.

Hangkous
Twee ovens van verschillende merken

De een een combi-oven en de ander een extra brede oven onder een 6 pits fornuis.
De combi-oven (ook te gebruiken als oven, grill of als magnetron) wordt hier voornamelijk gebruikt voor "snelle dingen" zoals:
- even een paar afbakbroodjes bij het zondagse ontbijt (stand oven)
- even de andijviestamp voorzien van een kaaskorstje en goed doorwarmen (combi oven-magnetron
- 4 stukjes zalm garen (grill)
- een klein stukje rollade garen
- estafette maaltijden met lasagne, voor iedere huisgenoot een eigen schaaltje, op te eten op een eigen tijd waarbij er maximaal 2 tegelijkertijd in kunnen.
- sausje maken voor over de groenten.

De grote oven gaat hier aan voor:
- pizza's (met de pizzasteen)
- mijn bakhobby (brood, cake, appeltaart enzovoorts)
- spareribs (voorgaren en grillen)
- grote rollade of suddervlees (nagaren op 110 graden Celsius)

Als de grote oven aangaat probeer ik wel altijd meerdere dingen te doen. Als ik op vrijdagmiddag heb gebakken en we eten andijviestamp dan gaat de kleine oven niet aan. Grote oven op temperatuur houden kost minder dan ook nog de kleine oven opwarmen.
Vaak begin ik dan met het brood, dat moet het heetst. Daarna gaat de cake/appeltaart erin en soms gebruik ik de afkoelperiode (er draait dan een ventilator) om van wat bewaard oud brood paneermeel te maken. Brood in de oven en dan als het krokant is even door het hakmolentje van de staafmixer.

Mijn combi-oven draait iedere dag wel een keer. Even warme melk maken voor chocolademelk voor de jongste maar ook melk voor de stamppot warm maken, zodat de stamppot goed van temperatuur blijft.
Toen dit exemplaar na 9 maanden al de geest gaf en ik hem dus terugbracht naar de winkel zei de verkoper dat zulke apparaten eigenlijk niet geschikt zijn voor zulk intensief gebruik. Hij is toen onder garantie gerepareerd en daarna heeft man er al een en ander aan versleuteld. Die combi-magnetron is bij ons in huis onmisbaar er komt zeker een nieuwe als de oude het opgeeft.

Ik kies echt heel bewust welk apparaat ik gebruik, cake en appeltaart zouden ook in de kleine oven kunnen als ik kleinere blikken/springvormen had. Die grote cakeblikken kunnen niet draaien in de combi. Draaiplateau stilzetten kan wel maar dan gaart de cake niet overal even goed dus dat is nadelig voor het eindresultaat.

Flanagan
Losse magnetron

Als in de keuken ruimte is een een kleine vrijstaande magnetron, is het probleem met je zoon ook opgelost. Een enkele magnetron is altijd handig, ook voor jou.

wil40
Watt?

Staat op de sticker van de fabriek hoeveel watt de apparaten zijn? Ter vergelijking; mijn combi-oven is 2800 watt. Een redelijk groot apparaat waar een normale bakplaat in past. En ik zou hem testen met een simpel gerechtje, klein cakeje ofzo. Is de mini cake in beide apparaten even snel gaar? Hoe lang duurt het voorverwarmen? Welk apparaat is het eenvoudigste schoon te houden? Is de combi ook met een hetelucht functie? Misschien verbruikt die iets meer maar is alles sneller gaar?

Tijgeroog
dank

Dank voor de reacties.

Flanagan, we hebben al een oven en een combi-oven, ik ga geen extra magnetron aanschaffen zodat hij soep kan opwarmen, want:
- dat doet hij bijna nooit (meestal worden er rozijnen en brood gesnaaid)
- in de situaties waarin dit relevant is, is meestal binnen een half uur voor het eten. Dan heeft ie dus pech.
- de soep kan ook in een pannetje op het fornuis
- hij kan ook noedelsoep maken, vindt hij heel lekker en is met de quooker net zo snel klaar.
Kortom, pech voor de puber. Waardeloze moeder die dat niet voor hem over heeft. ;-)

De combi-oven is echt wel een degelijk ding. Geen draaiplateau, heteluchtfunctie, heteluchtgrillen, circulatiegrillen en vlakgrillen. En vanalles qua magnetron natuurlijk. Warmt snel op en is groter dan m’n oude combi-oven. 3240 watt. En dat is de dus de kleine. ;-)
De grote is 3400 watt (scheelt dus niet zo veel) en heeft meer ovenfuncties. (Boven- en onderwarmte, boven- en onderwarmte speciaal (die is wat zuiniger, en de waterdamp blijft in de oven), 3d hetelucht, 3d hetelucht met onderwarmte, onderwarmte, circulatiegrillen en vlakgrillen)
Die mogelijkheden leveren trouwens meer keuzestress op. 😯 In de handleiding staat omschreven waar alle functies geschikt voor zijn, maar een ovenschotel of lasagne ofzo staat er nergens bij. En laat ik dat soort dingen nou net heel vaak maken...

Gaan experimenteren met cakejes enzo vind ik wel een goed plan, ik pak dat soort dingen graag goed gefundeerd aan. :-)

Hangkous, zo’n pizzasteen, werkt dat goed? Ik heb nu een torentje met dunne metalen platen van de xenos, waar ik een aantal pizza’s tegelijk in kan bakken. Maar nu is er plek voor allemaal nieuwe apparaten. :-)

Hangkous
Heb hem al 20 jaar

Echt geweldig, bak er ook vloerbrood op en kleine zoete broodjes. Kaneelbroodjes en koffiebroodjes.

Investering dubbel en dwars waard.

Dorry1
een oven is een oven

Een oven is een oven. Niet teveel nadenken over welke stand nu waarvoor is. Of magnetron; dat is voor ontdooien en opwarmen, vooral snel.
Maar een oven? Tussen 180-200 graden doe je bijna alles. Al die termen als boven en onderwarmte of hetelucht of 3d? Heel erg veel verschil maakt het niet hoor. Hetelucht droogt iets meer uit dan conventioneel omdat je dat laatste doet door de gloeispiraal heet te laten worden. Nadeel is dat hij het opwarmen je gerecht van boven zwart wordt en van binnen nog koud. Conventioneel; dan moet je dus eerst opwarmen tot de juiste themperatuur. Vlakgrillen is vaak lastig instellen en je bent er vaak net te laat bij als het mis gaat. Kijken of het al lekker bruin wordt is de beste graadmeter.
Alleen meringues; die maak je echt op een lage themperatuur; 90-100 graden en dan urenlang. En dat is vaak weer t nadeel van een combimagnetron; die schakelt na een paar uur vanzelf uit.
Ovenschotels en lasagne? 180-200 graden hete lucht en dan 20-35 minuten. Gewoon even kijken of t lekker pruttelt en of het bruin wordt en niet te bruin. Of je gebruikt een thermometer om te testen of het in het midden ook warm is. He gelukkig dat we Yvan niet meer hebben dus kan ik weer naar hartelust bleren over de IKEA oventhermometer met draadje. Pinnetje in het gerecht en het aparaat instellen op de kernthemperatuur. Krijg je een piepje als het zover is. Heel handig als je je oven moet leren kennen. Want als ik eerlijk ben is dat denk ik het probleem....
Snap je nu waarom ik een fornuis zonder knoppen heb? Zo handig, nooit meer keuzestress hahahaha

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.