Home » Forum » Oven schoonmaken voor luie madame

Oven schoonmaken voor luie Madame

65 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Sinilind
Oven schoonmaken voor luie Madame

Nou. Ik moet dus de oven schoonmaken, veel aangekoekte resten. Heb de truuc met schaaltje heet water en ammonia toegepast, is al beter maar niet goed schoon. En de binnenkant van de glazen deur krijg ik niet schoon.
Is er een wondermiddel?
Sini

Half a twin
speciale oven reiniger

Dat is er van verschillende merken. Zelf gebruik ik altijd die van HG. Inspuiten, wachten(even op OO rondkijken) met een doekje afnemen, inspuiten, wachten (de boodschappen doen) met een doekje afnemen, inspuiten wachten (de badkamer soppen) met een doekje afnemen, wachten enzovoorts.
Na een dag is dw fles leeg en je oven schoon.

Miep Kraak
Ammoniak

Hoe lang heb je de ammoniak ( waarom verdund?) laten inwerken?

Oven erbij voorverwarmd?

Evt groene zeep gebruikt?

Temet
Half a Twin,

Helpt die HG ook tegen vieze glazen deuren? Want die wordt hier dus ook niet schoon.

De rest overigens ook niet heel goed, maar ik laat het maar...

Groeten,

Temet

Half a twin
ja ook glas

Wij hebben het tussen kerst en oud en nieuw een dag gewerkt. Aan de oven. Ook het glas is weer spic en span.

Jasmijn
krabbertje

Ik heb zo'n ding van de bouwmarkt gebruikt waarmee je verf van ramen afkrabt. Nu weet ik niet of jullie ovenruit nog een extra laagje ofzo heeft, maar ik kreeg er op die manier ook al heel veel vanaf. Verder ook iets van ovenreiniger meerdere maken gebruikt.

Kenfan
Die groene zeep

Truc met de ammoniac is niet compleet zonder de wanden in te smeren met groene zeep uit een bakje. En dan minstens een dag in laten trekken.

Met insmeren met en intrekken van krijg je bijna alle aangekoekte/ingebrande/aangebakken narigheid weg.

Sinilind
Ok dan inderdaad niet goed gedaan

Want geen groene zeep en niet voorverwarmd. Ik doe het nog een keer
Sini

Ava
zeep

Smeer driehoek zeep op de wanden van de oven met ammonia erin, even de oven aan en de ammonia reageert met de zeep en lost het vuil op.

zebra
combi oven

ik lees even mee want onze combi oven is ook vies. Maar moet je dan echt de oven aanzetten of de magnetronfunctie? En wanneer kun je de oven dan weer gebruiken, ivm de geur. Hier wordt de oven erg veel gebruikt namelijk, bijna dagelijks.

Ava
liever

de magnetron-functie. Het gaat erom dat de ammonia als damp een reactie aangaat met de zeep en dat gaat makkelijker en sneller met de magnetron.

Half a twin
wel je keukendeur/raam open zetten

En goed ventileren. Dit klinkt als een recept voor instant hoofdpijn voor drie dagen.

Li
Waar

is Yvan als je 'm nodig hebt??

Ava
Li

mánnen!

Li
Tja...

Meestal is hij nogal van de schoonmaakmiddelen en andere chemische troep. Maar inderdaad, je kan er niet van op aan...

Lou
zonder ammonia?

Ik ben ook een luie madam met een vieze oven. Maar dan ook nog met een open keuken. Die ammonia zie ik dus niet zo zitten, ik kan niet goed ventileren zonder meteen de tuindeuren open te zetten en dan is meteen de hele benedenverdieping koud.

Is er ook een truc zonder ammonia?

Dendy Pearson
Dasty

Gewoon schoonmaken met Dasty natuurlijk. Op de fles staat hoe

Miep Kraak
Geduld

De truuk is naast genoemde producten, kort voorverwarmen vooral ook: geduld en dan als in bijvoorbeeld een nacht in laten trekken.
De ammoniak damp is zo vervluchtigd daar hoef je echt je verdieping niet voor te luchten.

Kenfan
Reukloos

Hier ook een open keuken, Maar met een dichte ovendeur is het geen enkel probleem. Hier krijgt de oven altijd een beurt na de kerstkalkoen, en dan staat ie te weken terwijl wij de restjes wegwerken.

carootje
hoe dan precies?

Groene zeep mengen met ammoniak en dan op de vlekken smeren, oven aan, hoe warm?
Werkt dit ook voor de bakplaten?

Yvan
oven voorverwarmen enz is overbodig, zelfs ongewenst.

Wel van belang: vieze wanden etc even vochtig maken. Ik bespaar u de chemische uitleg: ik probeer een niet-pedante kloothommel te zijn.

Schaaltje ammonia in de oven en na een dag of zo de oven afwassen. Indien nodig herhalen. En nog eens en nog eens.
Er zijn drastischer en véél efficienter methoden. Die werken met natrium- of kaliumhydroxide en ze verwijderen vrijwel onmiddellijk aangebakken vet etc. Even snel als ze uw huid verwijderen of uw oog vernietigen.

Li
Mooi Yvan

Als je over de duvel spreekt, trap je op zijn staart, zei mijn moeder altijd.

Die "duvel" is niet kwetsend bedoeld, zeg ik maar voor de zekerheid. Ze zei het ook over geliefde personen die opeens binnen kwamen als je het over ze had.

Ik ga het proberen.

Miep Kraak
Verwarnen

Ik smeer de groene zeep vaak niet eens op. Puur ammoniak in een schaaltje en een nacht laten inwerken. Doe je dat wel dan de pot groene zeep en kluiten hiervan tegen de wand smeren, het schaaltje zet je nog steeds gewoon neer.
De platen met een scheut ammoniak in een afgesloten vuilniszak een nacht laten staan.
Herhalen tot je alles er afhaalt.
Muscle ovenreiniger doet het ook redelijk, maar daar zou ik ivm verspreiding door de spray nog eerder een mondkapje voor dragen dan voor de ammoniak.

carootje
ik vraag me af

waarom je de platen niet gewoon in de oven kan laten zitten, ipv apart in een vuilniszak

Yvan
Zo doe ik het en waarom ik het zo doe

1. bakpoeder

buitenkant (ook goed bruikbaar voor de buitenkant van vb. koelkasten, wasmachines etc., al die spullen met tere, gelakte oppervlakken)

Maak een dik papje van bakpoeder (natrium-, kalium- of ammoniumBIcarbonaat. Niet te verwarren met soda: natriumcarbonaat!) en water. Breng aan met een borstel, laat even inwerken en was af met water met wat afwasmiddel. Naspoelen, afdrogen.

2. met ammonia

Oven UIT.
Warme lucht of combi-oven: VENTILATOR UIT! Bij sommige modellen begint de ventlator te draaien als de verlichting ingeschakeld wordt. Da's hoogst ongewenst, omdat zo ammonia-dampen in het luchtgeleidingscircuit terecht komen.

Alle wanden, bakplaten etc... bevochtigen met een natte spons o.i.d.
Schaal ammonia in de oven, laten inwerken. Oven uitwrijven met een vochtige spons. Eventueel herhalen indien nodig.
Merk op: ammonia "verwijdert" geen ingebakken vet. Er moet nog steeds wat geschrobt worden met warm water en wat afwasmiddel.
Eens de oven weer proper is: nog even uitwassen met water met een scheut azijn. Droog wrijven en nog even laten verluchten.

Pedante uitleg: ammonia is een base, een oplossing van een gas (NH3) in water, resulterend dus in ... ammonia(k), NH4OH.
Ammoniumgas lost erg makkelijk op in water, maar het ontwijkt er ook makkelijk uit.
Uit de schaal met ammonia ontwijkt ammoniumgas, dat weer opgenomen wordt door het waterlaagje in de oven.
Vervolgens doet de ammonia wat elke base doet in aanwezigheid van vetten: er worden zepen gevormd.
Door uitwassen van de oven met azijn worden de eventuele resten ammonia geneutraliseerd volgens het allicht gekende zuur + base => zout + water. Hier ammonia + azijn = ammoniumacetaat en water. Het onschuldige ammoniumacetaat lost op in de overmaat water.

3. met natrium- of kaliumhydroxide

Oven UIT.
Warme lucht of combi-oven: VENTILATOR UIT! Oven verwarmen is niet nodig.
Huishoudhandschoenen, veiligheidsbril, werkkledij.

Alle wanden, bakplaten etc... instrijken met 2 à 3% natrium- of kaliumhydroxide in water. Gebruik een verfborstel o.i.d. Zo'n "radiatorverfborstel" met lange steel is ideaal.
Laat enkele uren inwerken en herhaal (eventueel een paar keer). Als de vetvlekken min of meer weg gewreven kunnen worden met de borstel bent u er bijna.
Was de oven herhaaldelijk uit met warm water en wat afwasmiddel (opletten voor spatten!).
Eens de oven weer proper is: nog even uitwassen met water met een scheut azijn. Droog wrijven.

Pedante uitleg: Dit is de methode waar ook die spuitbussen genre "DecapFour" gebruik van maken: ze bevatten natrium- of kaliumhydroxide en wat toeslagstoffen die zorgen voor een wat betere aanhechting aan het bevuilde oppervlak. Natrium- of kaliumhydroxide doen wat elke base doet in aanwezigheid van vetten: er worden zepen gevormd.
Door uitwassen van de oven met azijn worden de eventuele resten natrium- of kaliumhydroxide geneutraliseerd volgens het allicht gekende zuur + base => zout + water. Hier natrium- of kaliumhydroxide + azijn => natrium- of kaliumacetaat en water. Het onschuldige natrium- of kaliumacetaat lost op in de overmaat water.

4. als ook dat niet lukt...

Bestaat er nog de mogelijkheid om de oven te reinigen met een zeer doortastende methode, maar die is echt voor de liefhebber...
Het toestel moet dan wel naar buiten gebracht worden. Daarna worden alle vervuilde oppervlakken herhaaldelijk ingestreken met een emulsie van natrium- of kaliumhydroxide en wasbenzine.

Yvan
bij "3." hierboven

natrium- of kaliumhydroxide zijn in de handel onder tal van vormen en namen.
Het goedje is te krijgen bij drogisten, verfhandels enz.
Het wordt o.m. gebruikt voor het bleken van grenenhout. De oplossing, ca. 30%, is hier in de handel als "kaligène", in verpakkingen van 1 en 5l.

Poeder/korrelvormige gootsteenontstoppers bestaan voornamelijk uit natriumhydroxide waaraan aluminiumkorrels zijn toegevoegd. Het aluminium zorgt voor een hevige exotherme reactie, waardoor dus veel warmte vrijkomt. Handig voor een gootsteenontstopper, natuurlijk. Voor wie loog wil maken om de oven te poetsen is het hinderlijk, maar een groot probleem is het niet. Wel een beetje voorzichtig zijn bij het oplossen in water.

Ginny Twijfelvuur
Wat doen jullie met die ovens?

Spraytje gewone Ajax of desnoods Ajax vetoplosser en een doekje erover is hier voldoende.
Of is mijn vuiltolerantie gewoon hoger?

Half a twin
appeltaart

In een oude springvorm lekt altijd iets. En dat brandt aan, bakt in en dat gaat stinken/blauw walmen.
Afgelopen jaar stond mijn fornuis 20 jaar en in de kerstvakantie hebben we er voor de tweede keer een fles Hg Op losgelaten. Meestal vind ik een sop doekje genoeg.

Yvan
Tja...

Zo'n gebruikte oven blijft al eens staan. Als hij de volgende keer gebruikt moet worden, wordt wel vaker het voornemen gemaakt om hem "na deze keer" een grondige beurt te geven. Maar het is morgen weer vroeg dag en zo. Misschien komend weekend... Maar de weekends zijn ook al zo druk, met de koters die naar de film willen en dan weer naar een verjaardagsfeestje moeten.

wil40
Bijhouden.

Kruimels van de broodjes, spetters gesmolten kaas e.d. direct verwijderen is voorkomen van inbranden.

Niet dat ik dat altijd doe, maar dat zou wel moeten. Ik hou het redelijk bij, dat scheelt enorm.

Grote beurt: stofzuiger erdoor voor de kruimels. Glasplaat en rooster met afwasmiddel of Dasty en speciale spons. (Anti-kras)
Hg ovenreiniger op de binnenwanden en afnemen met warm water.

Half a twin
Bijhouden inderdaad

Maar met die appeltaart gaat het altijd mis. Lekkend appelvocht geef altijd wat van die nare aangebakken resten. Daarvoor doen we dan af en toe die HG actie.
En soms wordt het doekje erdoor na gebruik vergeten zoals Yvan al zegt. Zondagochtend vond ik nog een vuil rooster van de kippenpoten van zaterdag, zo iewk op je nuchtere maag, gestold vet enzo, dat werden dus geen warme broodjes bij het ontbijt.

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.