Home » Forum » Overgebleven chinees eten

Overgebleven chinees eten

30 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Ellis Lloyd
Overgebleven chinees eten

Als je een afhaalmaaltijd van de Chinees gehaald hebt en je houdt nog best veel over, wat doe je daarmee?
Van sommigen mensen weet ik dat ze het zelfs invriezen, maar dat zou ik dus zelf nooit doen.
Zelf bewaren we het wel en eten het de dag erna gewoon nog op. In elk geval de nasi en de bami.
Maar ik weet dat sommige anderen dat dus zeer zeker niet doen omdat een afhaalmaaltijd nooit vers is en altijd al door de Chinees is opgewarmd.
Wat doen jullie?
En zou je een restje van zaterdagavond nog op maandag opeten of gooi je het dan alsnog weg?

Manda Rijn
Wel vers

het wordt gewoon in de keuken klaar gemaakt hoor. Verder bewaar ik niets.

Temet
Gewoon opeten

Wij eten regelmatig restjes afhaaleten van de Chinees, vaak zelfs twee dagen later (en ik sluit ook niet uit dat een enkele keer iets zelfs drie dagen later nog gegeten werd)

Het eten wordt vziw gewoonlijk vers bereid, meestal in de wok (het wordt dus gloeiend heet). Als je restjes thuis bij later gebruik ook weer door en door verhit kan er volgens mij weinig misgaan. Wij doen het in elk geval al jaren zo, en hebben nog nooit iets van nadelige gevolgen gemerkt. Alleen worden sommige gerechten natuurlijk minder lekker van bewaren, maar dat staat hier los van.

Groeten,

Temet

Ellis Lloyd
Vers?

Ja tuurlijk wordt het wel in de keuken klaargemaakt, maar niet op het moment dat je erop staat te wachten. Dan warmen ze gewoon het eerder klaargemaakte eten voor je op.
We hebben zaterdagavond wat opgehaald. Het betrof een restaurant waar zelden of nooit iemand zit te eten maar waar wel vrij veel wordt opgehaald. Dit keer was het er extreem rustig, ik was de eerste klant vertelde ze terwijl ik al helemaal niet vroeg was. Maar hun telefoon was afgsloten dus waarschijnlijk was dat de oorzaak. Vijf minuten nadat ik mijn bestelling gedaan had kon ik het mee naar huis nemen. Speciaal voor mij weer opgewarmd ;-)

Temet
Apart

Het verbaast mij wat, mijn ervaring is anders. Maar misschien werken de restaurantkoks hier gewoon trager.

Overigens kunnen sommige gerechten (niet alle, neem ik aan) denk ik best in vijf minuten worden gemaakt, juist door dat loeihete wokken zijn dingen vaak snel klaar. Die rijst voor de nasi is natuurlijk wel van tevoren gekookt, en het vlees is al kleingesneden etc.

Maar in alle restaurants zal zoveel mogelijk worden voorbereid. Ook in een sterrenrestaurant gaan ze niet voor elke bestelling apart uien snipperen, vermoed ik.

Groeten,

Temet

Yta Chalne
Folders

Ik kom het regelmatig tegen in folders van het voedingscentrum: geen afhaaleten bewaren, dat geeft onnodig risico op voedselvergiftigingen. Juist gewokt eten dat in 5 minuten klaar is is een bron van besmettingen begreep ik van AMK (pasgeleden in een ander draadje), dus gewokte dingen al helemaal niet bewaren.

Yta Chalne
Waarbij...

..ik wel moet zeggen dat ik vroeger, toen ik nog wel eens afhaaleten at, het gerust bewaarde in de koelkast zonder er ooit ziek van te zijn geworden. Ik zou het nu echt nooit meer doen, maar voor de gemiddelde gezonde mens lijkt het risico me niet erg groot.

Mamasan
Zo ziek geweest

Ik heb een keer een ontzettend verschrikkelijke voedselvergiftiging gehad van het eten van bewaard chinees eten (met garnalen, dat wel). Het was zo afschuwelijk en ik dacht op het moment zelf dat ik het niet zou overleven (3 uur in de badkuip gestaan, zal daar niet over uitwijden, en daarna nog 3 dagen ziek in bed). Ik doe dat dus echt nooit meer. Garnalen van de chinees heb ik sowieso niet meer aangedurfd.

Diaantje
Oh.....

... ik vries de restjes vaak gewoon in om ze later op te warmen en op te eten. Nooit ziek ervan geweest overigens, maar ik begrijp dat het niet wordt aangeraden.

Diaantje

sus-anne
Invriezen

hier wordt het altijd ingevroren en een week later ontdooit en opgegeten.
nooit problemen mee gehad.

Puck2
Hier ook suzanne

Puckman neemt de ingrvroren restanten mee als lunch op zijn werk. Ook nog nooit ziek van geweest.

Pinkelot
Ook invriezen

Van de restjes maakte mijn man altijd één bak/portie, die nam hij mee als hij avonddienst had. Wij vroren het dus ook altijd in.

Nu is er meestal niks meer over haha, de kinderen eten ook flink mee tegenwoordig, maar wat er over is eet manlief 's avonds laat alsnog op. Dus dan warmte hij het op.

Nog nooit in ons opgekomen dat dat niet goed is.

Pinkelot

Nasha the first
Of wij

hebben stalen ingewanden of het is hier gewoon geen probleem, wij vriezen het heel vaak in, man neemt het ook vaak mee naar het werk. Meestal eten we het de volgende dag, maar dan zou dat toch ook problemen moeten geven als het verhaal van Ellis Lloyd klopt?

amk
Wokken is gokken

zeker voor zwangeren. Het wordt wel heel heet, maar helaas niet lang genoeg verhit om de echte ettertjes dood te krijgen. Zo fijn een cursus levensmiddelenmicrobiologie en hygiene (ja ik heb 'm nog steeds, 25e examen)
Sommige bacterien hebben meer als 5 minuten nodig om met 90% te verminderen. Stel er zitten 1000 bacterien in je portie eten. Dan heb je 5 minuten bij 100 graden nodig om tot 100 te reduceren. Nog 5 minuten om er nog 10 te hebben, weer 5 minuten om tot 1 te komen en om die laatste ook uit te moorden moet je nog 5 minuten door verwarmen. Ben je dus al 20 minuten verder. Zo lang duurt het meestal niet bij de Chinees. En laten deze etterbakjes nu net een lage DR hebben, dus van een paar kun je al behoorlijk ziek worden.
Met name risico groepen zou ik niet aanraden eten van de chinees eerst lekker op tafel te laten staan afkoelen tot heerlijke groei temperaturen voor bacterien. En dan ook nog eens in een vaak te warme koelkast te bewaren. Hoeveel mensen hebben er echt een thermometer in de koelkast en lezen die ook regelmatig af? 4-7 graden is koud. Vervolgens een paar minuten opwarmen in de magnetron en hopla een heerlijke dosis bacterien binnen. Je loopt een zeker riscio. Het is geen garantie dat je ziek wordt.

groet,
Angela

Roos
Amk

Oke dan...tot zover weer de chinees voorlopig hahaha. Sommige dingen moet je gewoon niet willen weten geloof ik :-).
Roos

Marmar
Gisteren chinees, vandaag gevlekt...

Chinees gegeten in een restaurant. Vandaag zit ik opeens onder de rode vlekjes. Ze jeuken niet, maar het lijkt wel of ik de mazelen heb, voel me een mislukte dalmatier. Ik heb dit nog nooit eerder gehad. Vreemd hoor. 's Avonds waren de vlekken al een stuk bleker.

Silone
Amk en marmar

Ik had begrepen AMK dat met name het terugkoelen veel sneller moet gebeuren dan de gemiddelde nasieter doet. Dus niet in een bakje op het aanrecht laten staan tot het koud is, maar ook niet te snel in de koelkast zetten. In beide gevallen blijft temperatuur te lang in de kritische 30-40 graden zitten. De ideale kweektemperatuur voor akelige ziekmakers. Ja ook als je het te snel in de koelkast zet, omdat je het afdekt slaat de damp door de kou neer en blijft het binnen het bakje vrij lang warm of zoiets. In ieder geval zou ik persoonlijk nooit chinees eten opnieuw opwarmen, maar áls je het wilt, koel dan snel af in een bak met (ijs)koud water voor je het in de koelkast zet.
En Marmar, misschien te veel vet-sin in de maaltijd? Die smaakmaker is ook vaak de boosdoener bij hoofdpijnklachten na een chinese maaltijd.

Nasha the first
Tjonge.... :-)

ik ben wel een lopend gevaar dan....ik laat het namelijk ALTIJD op het aanrecht afkoelen, en zet het dan in de koelkast of vriezer en warm het dus of de volgende dag of later op .... :-)

amk
Nasha

je stelt je gezin alleen aan een risico bloot. 't is maar waar je voor kiest.
Beste is idd de porties niet optafel laten staan, maar gelijk koelen in een bak ijswater en dan de diepvries of koelkast in.
En dan goed door en door opwarmen, en dat lukt nu net niet goed in de gewone huis tuin en keuken magnetrons. (Vandaag weer les gehad) Er zijn daar veel zogenaamde cold spots die dus helemaal niet warm worden en waar onze lieve vrienden dus gewoon in leven blijven.

En ik eet gewoon nog alles, maar pas wel veel handelingen thuis aan, was ook een redelijke smeerkees. Mijn vaatdoekjes bv gaan nu 2x per dag de wasmand in. Ik heb verschillend gekleurde snijplanken voor rauw vlees en gegaarde producten etc.

Vandaag ook geleerd dat die stoommaaltijden waarschijnlijk helemaal nog niet zo veilig zijn. Echt een erg leuke cursus.

groet,
Angela

amk
Silone

je kunt pas groeien als je er in zit. Voorkomen is beter als genezen. Dus als je bakje bij de chinees al 'besmet' is is het juist zaak om goed te koelen. Idd snel.
Zit het er niet in, loop je gewoon minder risico. Daarom is het zaak ook bij de chinees al goed door en door te verhitten.

groet,
Angela

Temet
Amk

Stom he, je had in een ander verhaaltje al uitgebreid tekst en uitleg gegeven en nog denk ik dat het allemaal koek en ei is...

Een blinde vlek, za'k maar zeggen... Waarschijnlijk omdat wij hier buiten verhouding vaak Chinees eten. Gewoonlijk van een restaurant. Maar ook wel eens van mijn schoonmama. Dan wordt dat eten dus gedurende uren in de auto bewaard en daarna aan ons gegeven waarna wij er vaak nog twee dagen van eten.

Gelet op de hygiene die mijn schoonmoeder zo op het oog betracht, heb ik nog meer vertrouwen in de eerste de beste buurtchinees...

Desondanks is er vziw nog nooit iemand ziek geworden. Nu ben ik zwanger en vraag mij af of ik nu extra moet gaan opletten (ja, eigenlijk wel dus...). Eén ding scheelt: voor toxoplasmose ben ik getest en ik zit tjokvol antistoffen, maar dat zijn vast weer niet de beestjes die jij op het oog hebt. Nou ja, ik zet de magnetron wel een minuutje langer op vol vermogen en gooi er een schietgebedje tegenaan...

Groeten,

Temet

amk
Temet

beter: steeds tussen door even goed doorroeren zodat de warmte goed verdeelt wordt.
Dat uren in de auto vervoeren is juist een risico als dat niet goed gekoeld plaats vindt.
En je bent op dit moment een risicogroep.
En ik heb mijn vorige les een leuk onderzoek gezien naar thuis hygiene, bleek bij de studenten in Wageningen hygienischer te zijn als in de Goudkust van Wageningen.
Je zou het zelfs beter langer kunnen opwarmen in de oven omdat de warmte dan gelijkmatiger verdeeld wordt. Oven thermometer er in en als de kern de 70 graden of hoger heeft gehaald is het redelijk veilig.

Groet,
Angela

amk
O, ja

het gaat natuurlijk voor alle 'kliekjes' op.
Zeker thuis heb je kans op na-besmetting. Opscheplepel komt in contact met het bord waar ook de afgelebberde vorken op komen etc. Even iets uit de pan vissen, met kleine, net niet helemaal schone kinderhandjes.

groetjes,
Angela

Temet
Amk (studenten)

Ja, studenten in Wageningen weten waarschijnlijk van de (microbiologische) hoed en de rand. Ik heb weinig vertrouwen de gemiddelde student elders.

Ik heb in Amsterdam enige tijd in een studentenflat gewoond, en ik roep altijd dat ik mijn sterke weerstand aan die periode te danken heb ...

Groeten,

Temet

Temet
Lidwientje

Ik moet ineens heel erg aan de film Victor/Victoria denken.

Overigens, in vervolg op mijn vorige posting, ik heb nog nooit zoveel kakkerlakken gezien als in het studentenhuis waar een vriendin van mij woonde. Ze marcheerden in rotten van 3 langs het keukenplafond, en als je vegetariër was, was het zaak altijd een deksel op je pan te doen...
Zo af en toe kwam er een bestrijdingsmeneer, maar omdat e.e.a. niet consequent werd volgehouden zaten die beesten er in no-time weer.

Groeten,

Temet

Ellis Lloyd
Getver de getver

Sorry, maar ik ben geloof ik ineens helemaal klaar met Chinees eten. Wij halen eigenlijk zeer regelmatig wat, zeker eens in de 14 dagen, maar voorlopig hoef ik even niet meer. Brrrrr
Een paar jaar terug vonden we wel met regelmatig van die dikke zwarte haren in de nasi, maar kakkerlakken... brrrr alleen al het idee!
Ik maak voortaan zelf wel Chinees eten. Is nog veel lekkerder ook ;-)

Nasha the first
Toch stalen ingewanden dan....

aangezien hier nog nooit iemand ziek is geworden na chinees eten, danwel opgewarmd chinees.... :-)

Silone
Maar dan nog

Ik vind afhaalchinees toch al niet zo geweldig, maar opgewarmd? Dat smaakt dan toch helemaal niet meer? Zeker niet als je het ook nog een wokmaaltijd in de magnetron opwarmt, brrr.
Silone, the iron lady, die eens per ongeluk een beste hap brood met leverkaas ophad die ruim een week in mijn tas had gezeten, zonder enige nare consequenties.

Temet
Silone

Of afhaalchinees - net afgehaald dan wel opgewarmd - lekker is hangt gewoon erg van het betreffende restaurant (en van het gerecht) af. Het eten van de Chinees bij ons om de hoek is inderdaad niet heel geweldig en gaat van opwarmen ook niet vooruit. De met vis gevulde aubergine van New King op de Zeedijk echter is om je vingers bij af te likken, ook als het een dag later in de magnetron is opgepiept.

Dingen die knapperig moeten zijn gaan natuurlijk altijd achteruit van een verblijf in de koelkast ...

Groeten,

Temet

Silone
Mmmm

lekkerrrr!
Da's dan weer één van de vele voordelen van een grote stad. Wij moeten het doen met de buurtchinees in geval van nood. En dan kijk ik nog goed uit welke het wordt ook. Ik sta niet voor niks zo vaak boven die wok, weet ik zeker dat het lekker is ;-)

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.