Home » Forum » Piepende rookmelder

Piepende rookmelder ?(

10 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
ils
Piepende rookmelder ?(

wij wonen nu 5 jaar in een nieuwbouw huis ( wij zijn de eerste bewoners) omdat de rookmelders verplicht waren hebben we 3 van die melders in huis (keuken, gang en overloop)
gister morgen om 6.30uur begon de melder op de overloop te piepen. 1 piepje en toen was het ongeveer 5 min. stil ( je gaat dan denken heb ik het wel goed gehoord) en toen begon hij weer ongeveer 6 / 7 keer in 5 minuten een piep. Iedereen wakker (man was al naar zijn werk)en ik in lichtelijk paniek. Toen was het weer 5 min. stil en daarna weer 5 min. gepiep, weer 5 minuten stil en vanaf dat moment dik 2 uur elke minuut een piep.
De rest van de dag geen piep meer gehoord, tot vanochtend 5.30uur. Man was gelukkig nog thuis en heeft de rookmelder er af gehaald.
Wat moeten we hier mee? wie weet wat dit is? is hij stuk? ligt het aan de batterij?? vind het maar eng, wat gebeurt er als we de melder weer aansluiten?? straks gaat hij midden in de nacht piepen of nog erger gaat het alarm af.
dit is geen melder die je bij de gamma/ karwei of ander bouwmarkt koopt, deze melders komen van het bouwbedrijf die ons huis gebouwd hebben

IngridT
Batterij bijna leeg....

dan gaat ie piepen, handig toch!!

Snel een nieuwe erin en klaar is kees.

Ingrid

ils
Melder zonder batterij

dat had het kunnen zijn, ware het niet dat de melder op electriciteit gaat en er alleen een nood accu in zit.
geen batterij dus.....dus ook geen piep omdat de batterij leeg is

Genista
Bellen met de fabrikant

Dat zou ik dat als eerste doen. Of kijken op zijn website of daar een verklaring staat voor deze piepjes.

ils
Man gevraagd

ik heb mijn man even gevraagd,er zit een back-up accu / batterij in. het lijkt op een batterij (groen en qua grootte van penlite)
op de achterkant staat wel een data : juni 2002 (wij wonen er vanaf juli 2003)hi is dus bijna 6 1/2 jaar oud ik weet niet hoe lang de accu / batterij mee gaat?

sw4
Doet me denken

aan een jaar of 7 geleden, toen wij net in een ander huis woonden. Op een gegeven moment dacht ik een vogel in huis te hebben. Ik, absoluut geen fan van gefladder om me heen, werd steeds banger en banger, want er zat ergens een vogel! Deuren hield ik angstvallig dicht, mijn baby liet ik in de wagen bij me in de keuken slapen, want die vogel zat ergens in het trappengat of boven. Uren later kwam ik er achter dat het de rookmelder was die piepte om nieuwe batterijen...

Ardnax
Echt de batterij

In onze alarminstallatie (echt op elektriciteit) zit een back-up accu, zodat het alarm toch blijft werken, ook al heeft hij geen stroom.
Opeens ging om 4 uur 's nachts de sirene van het alarm af en het was niet uit te krijgen. Toen maar de accu eruit gesloopt. Wat bleek is dat er een beveiliging opzit, als de accu bijna leeg is, geeft hij piepjes, is hij écht op het laatste moment dan laat hij het alarm afgaan.
Dat is bij een elektrische brandmelder ook. Als je lang genoeg wacht, gaat het échte brandalarm af en dat stopt pas als je er een nieuwe batterij in doet (en de elektriciteit aan laat staan). Je kan natuurlijk ook de stop omzetten en de batterij eruit, maar ik denk dat het dan een beetje donker wordt, je kaarsen zal moeten gaan gebruiken en je dan eigenlijk een brandmelder hard nodig hebt.
Grtz.
Ardnax

ils
Zal toch de accu zijn

nadat de 2 ochtend de melder weer begon te piepen heeft mijn man de alarm eraf gehaald, en op het buro gelegd. we hebben hem daarna niet weer gehoord...
man is al aan het zoeken geweest op internet voor een nieuwe accu maar er schijnen dus meer dan 1200 verschillende te zijn. hij wou op zijn werk iemand vragen.
Ardnax, hoe hebben jullie een nieuwe accu gevonden?? via je bouwbedrijf?
vind het toch maar raar, we wonen hier 5 jaar en dat dan de batterij al leeg is. kan nu dus gewoon wachten tot dat de andere ook beginnen te piepen

Tihama
Verschillen

Je hebt rookmelders op batterij, op lichtnet en op lichtnet met batterij als backup.
Sinds 1992 was bij wet voorgeschreven dat er een rookmelder moest zijn, zonder bepaling wat voor rookmelder. In 2003 is die wet aangepast en opgenomen dat het een rookmelder moest zijn die in elk geval op het lichtnet aangesloten was.
Die bepaling was opgenomen omdat mensen vaak vergaten de batterij te vervangen. Men hoopte toen dat de nieuwbouwontwikkelaars zelf wel zo verstandig zouden zijn om dan de gecombineerde rookmelder te installeren. Want brand ontstaat vaak door kortsluiting en dan heb je dus niets meer aan het lichtnet als voeding.

Dat was te positief, want men bleek massaal voor de goedkoopste oplossing te kiezen, dus een paar jaar geleden is de wet weer aangepast. Nu is een rookmelder op het lichtnet mét backup batterij verplicht.

Deze historie is de reden waarom je in de verschillende nieuwbouwhuizen verschillende varianten aantreft.
Wat betreft de backup batterij: een batterij veroudert ook, ook al gebruik je hem niet. Dus het is best mogelijk dat deze batterij nu toch piept omdat hij op is.

Tihama

Triple
Accu

Batterijen en accu's hebben een uniek typenummer. Kijk op het batterijtje, zoek het nummer op en koop een nieuwe batterij met hetzelfde nummer. Of ga (met de oude accu!) naar een of ander onderdelenhuis en laat de mensen daar uitzoeken welk type je nodig hebt.

Onderwerp gesloten