Home » Forum » Planning eten bbq groter gezelschap

Planning eten/ bbq groter gezelschap

30 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Kaaskopje
Planning eten/ bbq groter gezelschap

Deze maand hebben we twee feestjes met eters. Bij de eerste is er geen duidelijke vorm, de gasten weten dat er eten is, meer niet. De tweede is met barbecue. Bij de eerste en tweede avond moet een deel vegetarisch worden.

Een valkuil van mij is, dat ik graag iets bijzonders wil serveren, terwijl ik weet dat ik daar eigenlijk te chaotisch voor ben. Het gebeurt ook niet zelden dat ik na afloop opeens ontdek dat ik van alles vergeten ben op tafel te zetten.

Ik ben jaloers op de georganiseerde keukenprins(es)en onder ons, die hun hand er niet voor omdraaien 😀.

Ik zit met een paar vragen: kun je een barbecue gebruiken om eten op warm te houden? Blijft dat lekker? Vlees is gebakken, groente spiesjes al gaar, maar gasten mogen pakken waar en wanneer ze daar zin in hebben, dus het moet warm blijven.

We hebben ook een slowcooker, die kan ik misschien ook inzetten?

Ik heb een buffetje met drie warmhoud-bakken. Er is ook een rechaud. Wat koud moet blijven gaat in een kruiwagen gevuld met ijs.

Ik wil graag tips voor een goede planning en eventueel wat bij jullie goed uitpakte.

Knurf
Nou

'kun je een barbecue gebruiken om eten op warm te houden? Blijft dat lekker? Vlees is gebakken, groente spiesjes al gaar, maar gasten mogen pakken waar en wanneer ze daar zin in hebben, dus het moet warm blijven.'

Het leuke van barbecuen is juist dat het vlees wordt klaargemaakt waar je bij bent. En dat je dan allemaal naar de barbecue sprint als de eerste lading vlees klaar is. Dus ik zou juist niet te veel vooraf al klaar maken.

Verder natuurlijk grote ladingen stokbrood, er is altijd wel iemand bereid om die in stukjes te snijden.

Jacquel
Wees een piloot

en werk een draaiboek af. Piloten moeten voordat ze vertrekken een hele, vaststaande lijst aan checks afwerken. Maak dus ruim van tevoren een draaiboek. Dan kom je er bv. achter dat je de stokbroden moet afbakken terwijl men aan het eerste drankje zit. Of dat dat juist later kan, als het vlees op de bbq gaat, zodat het brood nog lekker warm is. Met een draaiboek is je timing op orde én je vergeet niet om het brood in de oven te stoppen. Heel belangrijk: kijk ook echt regelmatig naar dat draaiboek op de avond zelf en ga niet improviseren.

Verder zou ik geen grote lappen vlees doen, maar juist dingen die snel klaar zijn, zoals spiesjes en hamburgers.

Belangrijk is om zones te maken in de bbq. Dus eentje die echt heet is voor het grillen en eentje met minder kolen, waar het vlees naartoe kan als het klaar is. Niet om warm te houden, want eigenlijk moet dat direct opgegeten worden, maar om te voorkomen dat het verbrandt of uitdroogt.

Die laatste tip heb ik van internet. Dus google is your friend.

Pirata
nee

Niet warmhouden op de BBQ. Ten eerste wordt het er niet lekkerder van, ten tweede moet je het vlees vers bereiden.
Je kunt wel bv. de kipkluifjes voorkoken (daarna marineren). Die zijn dan zéker gaar.
Qua vegetarisch: denk erom dat niet alle vegetariers vegaschijven of groentespiezen willen eten die tussen het vlees in zijn gegaard.
Zorg dus voor voldoende vegetarische bijgerechten (jaaaa de aardappelsalade blijft lekker).
Stokbrood bak je overigens niet af maar koop je natuurlijk vers.
Ik vergeet ook altijd e.e.a. te serveren, de gasten merken dat toch niet. En dat eten we dan lekker zelf de volgende dag op :-)

Kaaskopje
Pirata

Wat vega en vlees betreft kan ik het scheiden. Twee aparte barbecues.

Kaaskopje
Draaiboek

Ja, dat is een goed idee!

Kaaskopje
Warmhouden

Oké warmhouden op een barbecue is dus niet geslaagd. Dan blijft die de eerste avond uit.

Tine Winkel
stokbroden

wat mij betreft dus vooral juist niet stokbroden vers kopen, behalve als je dat uiterlijk 1 uur voor de BBQ zelf doet. Want als stokbroden wat ouder zijn, wordt de korst taai, brr. Zelf wil ik zo kort voor een BBQ niet meer naar een bakker hoeven gaan, dus ik koop in t groot stokbroden/ciabatta etc. in en zorg dat er de hele avond warm brood is. En wat niet opgaat, kun je dan later nog ns afbakken.

pam
stokbrood

Als je de stokbroden vers koopt, kan je ze ook nog even roosteren op de bbq. Insmeren met olijfolie met daarin wat knoflook (kunnen de gasten zelf doen). Tomaten fijnsnijden met een bosuitje en dat mengen met witte wijnazijn en een beetje olie, peper en zout. Daarmee het knapperige stokbroodje beleggen.

pam
Hoeveel gasten?

Hoeveel gasten krijg je? Ik had laatst 30 gasten en wat hier ook een groot succes was, waren grote gemarineerde garnalen die ik op de bakplaat bakte. Scheelt heel erg in voorbereiding, omdat je ze niet op spiesjes hoeft te doen. Als er weer een baksel klaar was, ging ik (of een van de gasten) even rond met de schaal en kon iedereen er van af pakken. Hetzelfde met gemarineerde champignons. Die zette ik gewoon op tafel en die kregen eigenlijk geen kans om koud te worden.
Een bakplaat er bij vond ik dus erg handig.

Pirata
wat ga je allemaal maken?

En wat ga je allemaal serveren/maken?
Zelf geef ik dolgraag halfjes. Halve hamburgers enzo. Het feestje duurt dan veel langer en niet iedereen zit na 2 stuks van de BBQ al vol.
Qua stokbrood: ik heb zelf het liefste vers, maar dat moet je wel kunnen kopen op die dag natuurlijk. Of vers en dan de afbakbroden als reserve.

Flanagan
Aluminiumbakjes-tip

Groetentip

In de rechthoekige aluminiumbakken van ca 20 x10 en ca 5 cm hoog, vullen met:
1) kleine groene asperges gemarineerd in ketjap
2) plakken courgette , bestreken met olijfolie en Italiaanse kruiden
3) plakken champignons met wat peper, zout en wederom ketjap
4) wokgarnalen in knoflookolie gemarineerd

Zo heb je vier bakken op de BBQ die je op een hoger rek kan plaatsen en relatief weinig ruimte in beslag nemen. Je kan ze daarna ook gemakkelijk op de opscheptafel zetten omdat de schaal met hoge rand makkelijk tilt.

Verder een stuk zalm met kruiden, wijn en citroensap in de aluminium inpakken.
Als de vis klaar is, zo in zijn geheel op tafel leggen; de mensen scheppen maar wat ze nodig hebben. Dat is meestal minder dan de voorgesneden moten uit de winkel.
Drumsticks zijn lastig; duurt lang voor ze gaar zijn en grotere kans op te harde korst.
Saté is sneller klaar; van te voren marineren en op pen prikken.

Door meer de aandacht te richten op gegrilde groenten, gaan mensen minder alleen maar vlees en stokbrood en satesaus eten.
Mensen willen graag gevarieerde producten.

Bij laatste BBQ met 12 man, heb ik geeneens rijst gekookt. Ik had ook aan één stokbrood ruim genoeg. Mensen proberen andere dingen uit. Zo hadden we ook jacoksschelpen in katenspek op de BBQ.

Dus een aparte opscheptafel is echt aan te raden. De mensen aten van grote borden op hun schoot. De tafel was voor de glazen etc. Zo is er ook meer loopruimte.

Bo
stokbrood

Koop je vers (beter: laat een gezinslid dit doen) en laat het ter plekke snijden. Scheelt een boel werk, zeker met van die grote hoeveelheden.

Andere tips: maiskolf (voorkoken en dan in partjes met boter, zout en peper in als folie op de bbq), champignons vullen met gorgonzola of omwikkelen met spek, plak feta met paprika, tomaat, kruiden en een pepertje in als folie, etc.

Grote pan satesaus kan je voorbereiden.

Kruidenboter zelf maken is het lekkerst.

Panzanella vind ik ook een heerlijke salade voor bij de bbq.

Hangkous
Gepofte aardappelen

Grote kruimige aardappelen op de kop tikken. Goed schoon boenen, aan 4 kanten inprikken met een vork, dan in aluminiumfolie inpakken en in de gloeiende houtskool leggen. Regelmatig keren gedurende ruim een uur.
Uit de houtskool halen en insnijden door de folie heen.
Bestrooien met zeezout/geraspte kaas/kruidenboter erop smeren of alles door elkaar, ook lekker.

Dit doe ik altijd als ik meerdere gasten heb, dan grillen we vlees op de gas barbecue en die aardappelen in de houtskoolbarbecue. Boven de houtskool kan je dan als toetje nog iets doen met marshmallows en ijs.

Voor ons is gepofte aardappelen iets dat goed vult, waardoor er minder stokbrood nodig is.

Sas
Indische maiskoekjes

Erg lekker. Je kunt ze vooraf maken. En legt ze vlak voor consumptie nog even op de bbq om op te warmen.

Deze indische maiskoekjes kunnen zowel koud als warm gegeten worden.
De suiker laat ik weg.

Ingrediënten:

" 1 blikje mais
" 2 eetlepels uien (gesnipperd)
" 2 teentjes knoflook (gesnipperd)
" 1 eetlepel selderij (fijngehakt)
" 1 eetlepel prei (fijngehakt)
" 2 eetlepels bloem
" 2 eieren
" 1 theelepel nootmuskaat
" 1 theelepel ketoembar (koriander)
" beetje suiker
" peper en zout
" olie

Bereidingswijze:

" Eerst de mais goed laten uitlekken in een zeef of vergiet.(vocht moet zoveel mogelijk verwijderd zijn!)
" Alle ingrediënten in een kom doen samen met de eieren.
" Alles goed door elkaar mengen
" Als het mengsel niet stevig genoeg is, wat bloem erbij doen.
" In een koekepan de olie heet laten worden. (let op: neem een ruime laag olie, de koekjes worden min of meer gefrituurd)Neem telkens 1 eetlepel per koekje en laat het in de olie glijden en bak er platte koekjes van.
" Draai de koekjes om als de onderkant lichtbruin is.
" Bak niet teveel koekjes tegelijk. Mochten de koekjes uit elkaar vallen tijdens het bakken, doe er dan nog een ei bij.

Sas
En als vlees: kipsate zonder stokje

Vlees aan stokjes rijgen is zonde van het werk.
Neem kippedijvlees (kipfilet wordt te droog). Snijd dat in stukjes. Marineer met ketjap en sambal. Bak ter plekke op de bbq.

Je kunt het ook vooraf bakken, in oven of pan. Wel zo kort mogelijk zodat het net aan gaar is.
Eventueel rijg je het daarna aan stokjes. Is veel makkelijker met gaar vlees dan met rauw vlees.

Daarna kun je het opwarmen op de bbq of in de oven (grill). Dit vlees kan wel een tijdje warm gehouden worden, droogt niet zo snel uit.

Astrid
Pam

Heb je een receptje/werkwijze voor de gemarineerde champignons? Klinkt namelijk heel zo erg goed dat ik er trek van krijg ☺

Kaaskopje
Hier word ik vrolijk van

Bedankt tot zover. Meer blijft welkom.

Hopelijk hebben meer mensen iets aan de tips 😊

40er
Warmhouden

Van bv saté gaat prima in de slow cooker hoor! Of je maakt de drumsticks vooraf klaar en zet ze in de slow cooker erbij.

pam
Astrid

o, dat is heel simpel hoor. Ik pers een teentje knoflook in olijfolie, en doe daar flink wat italiaanse kruiden in. Het moet echt een drabje worden. Dan de schoongemaakte champignons hiermee helemaal insmeren. Dit gaat het beste door ze gewoon in een schaaltje te doen en ze met je handen insmeren. Even laten intrekken en dan op de bbq of bakplaat. Wij vinden ze heel erg lekker.

Kaaskopje
40er

Als ik de antwoorden zie, vraag ik me af waarom ik die niet zelf heb bedacht, maar zo werkt dat dus kennelijk niet :-). Maar inderdaad, saté zou daar heel goed in kunnen. Zonder stokjes, zoals eerder werd geopperd.

Pirata
Sate

Ik vind dat sate aan een stokje hoort...
Om het werk te verminderen: maak geen blokjes, maar snijd de kip in lange smalle repen.
Champignons marineren kan overigens ook in een plastic zakje.

Kaaskopje
Pirata

Ik vind saté eten bij een ander altijd een gedoe :-). Of altijd... het kan gedoe zijn. Zie het maar eens elegant van het stokje te krijgen als het muurvast zit. Ik zou er zelf wel blij van worden als ik geen stokje hoef leeg te trekken. Maar ook hierbij mogen smaken verschillen en in zekere zin heb je gelijk.. saté 'hoort' op een stokje :-). Het idee om repen te snijden vind ik op zich wel een goed idee.

Champignons in een zakje marineren is zeker een goed idee!

specht
Saté

Klinkt handig, maar hoe eet je dan een reep saté aan een stokje? Lijkt mij lastig eten.

Pirata
reep sate

Het is heel dun, het hapt heel gemakkelijk. Mijn saté is nooit taai in elk geval, het gaart ook heel snel.
Die kippepoten gaar ik dus altijd voor, omdat ze anders zwart zijn van buiten en rauw van binnen.

wil40
Saté.

Die laat ik met behulp van een vork altijd op mijn bordje glijden. En daarna snijd ik me in mijn lip met dat plastic vorkje. Plastic met zo'n kartelrandje, ik haat ze.

Pirata
oh ja, bestek enzo

Ik gebruik altijd echt bestek. Soms wel wegwerpbordjes, maar tegenwoordig meestal echte borden (kosten toch niks bij IKEA). En iedereen zo'n simpel Duralex glaasje waar alle dranken in kunnen. 0,99 voor 6 bij Ikea.

Astrid
Pam

Dank je wel dat ga ik heel snel eens maken!

Kaaskopje
Nee, geen plastic vorkjes

Ik heb houten vorken, lepels en messen en daarnaast ons eigen bestek. Inmiddels ook kartonnen schaaltjes en serveerborden. Vlaggetjes van papier.

Pirata, ik weet niet of ik nog de gelegenheid krijg om naar Ikea te gaan, maar we hebben hier ook Action en Big Bazar.

Chantelle
Ik draai mijn hand er niet meer voor om...

BBQ: ik ga naar de slager en ga uit van 3 tot 4 stukjes vlees per persoon. Liever te veel dan te weinig. Ik haal het op de dag zelf, bewaar het ookt ijdens de BBQ in de koelkast. Wat overblijft kan na de BBQ in de diepvries.

Bij slager bestel ik vaak ook de salade en sausjes en kruidenboter.

Daarbij maak ik grote bakken met salade. Standaard: stukjes watermeloen (eventueel met munt en feta), bulgur/couscoussalade (supersimpel, goedkoop en altijd oh's en ah's (couscous, ras el hanout kruiden, paprika, kikker of doperwten, verse spinazie, eventueel feta) en pasta pestosalade. Gaat royaal op.

Stokbrood e/o turkse broden eof gewoon een ongesneden vloerbrood oppiepen in de oven en aan grove stukken (laten) snijden. Liefst op een mooie grote, houten snijplank met broodmes erbij.

Vooraf: zet ik alles klaar (borden, bestek, glazen, schalen (bij Action heb je voor 2 euro grote, vrolijke schalen voor salade en ideaal!). Help yourself.

Drankjes in de koelkast (eventueel bordje op de deur). Op iedere tafel leg ik 1 of 2 vrolijke servetjes, zet ik een karaf water (leuk met schijfje citroen en takje munt), waterglaasjes, servetjes in een glaasje en een glazen vaasje/potje met wat bloemetjes die ik buiten pluk.

Er zijn altijd wel een paar mannen die vlees willen bakken en daarna loopt het wel vanzelf.

Vega: ik heb liever bv puntpaprika's met feta dan kant en klare vleesvervangers.

Qua andere bijeenkomst weet ik niet precies wat je bedoeling is. Je kunt bij veel slagers etc voor 10 euro pp een buffetje bestellen. Dan ben je overal klaar mee. Vind je dat wat te gortig, een paar andere ideeën. Op verjaardagen maken we altijd voor de famlie (lees: 30 pp) iets te eten.

Vaak maak ik een stoofpot. Nu pruttelt er bijvoorbeeld een grote pan boemboe bali vlees (zo noemen wij het). Hacheevlees, kant en klare boemboe en 3 uur laten pruttelen. Eventueel doen je er sateetjes (ook vega) bij. Ik serveer ze vaak zonder stokjes (in een glaasje). Datzelfde kan met drumsticks/kippenpootjes en een andere boemboe. Grote schalen kroepoek, witte rijst, atjar, rijstsalade (ook heel simpel), komkommersalade, ...

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.