Home » Forum » Pubers op bezoek

Pubers op bezoek

42 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Brandweervrouw
Pubers op bezoek

Oudste zit op de middelbare school, en neemt geregeld hordes vrienden mee uit school. Heel gezellig. En die vrienden hebben best honger als ze uit school komen. Dat snap ik heel goed, want hebben mijn kinderen ook altijd gehad. Maar hoe groter de kinderen, hoe groter de honger, en hoe meer ze eten en drinken.
Nu kom ik weleens thuis na mijn werk, tussen 6 en 7 uur en hebben de pubers regelmatig een groot deel van de voorraad opgegeten. Het lijken wel van die zwermen sprinkhanen die langs trekken en alles kaalgevreten achterlaten ;-)

Mijn, hele praktische, vraag is eigenlijk: hoe doen jullie dat met de voorraden? Hebben jullie slimme trucs om de pubers te voeden zodat ik niet alsnog 's avonds naar de super moet om fruit, brood, beleg en eieren enzo bij te halen.
En hebben jullie regels wat wel en niet opgegeten mag worden?

Brandweervrouw

AnneJ
iets meer improviseren

Hier grijp ik ook weleens mis, maar iets meer improviseren werkt dan meestal wel. Dan maar spaghetti zonder ei of zo. En als ik echt iets apart wil houden leg ik het elders, bijvoorbeeld koekjes voor verwachtte visitie, of ik waarschuw zoon, dat is meestal die van de 'sprinkhanen', dat het vlees in de juspan voor de avondmaaltijd is.
Voor nood heb ik altijd pannekoekenmeel en rijstmelk in voorraad. Bij pech met alleen stroop of andere zoetigheid.
En altijd brood in de vriezer.

AnneJ
noodles

Pubers hebben ook 'eigen' pubereten. Er liggen hier ook alle soorten noodles in de la en satehsaus, ketchup en pepers. Meestal laten ze je fruit toch wel liggen.:-)

Kaaskopje
Geen pubers meer

Die tijd hebben we gehad:-) Maar ik zou dat sprinkhanengedrag dus echt niet stilzwijgend goedkeuren. Ik reken niet op dat soort gedrag met mijn inkopen. Gewoon normaal eten en de kasten en pannen verder met rust laten. Als er extra chips gegeten 'moet' worden, halen ze dat maar van hun eigen geld.

Eieren zijn er altijd voldoende en verder is de voorraad afgestemd op normaal gezinsgebruik.

Mussie
Speciaal pubereten

Rollen goedkope koekjes, cup à soup, ingevroren soep, en ik heb altijd wat diepvriespizza's. Dat laatste moeten ze wel even vragen, maar dat doen ze ook keurig via de whatsapp. Met frisdrank ben ik lastiger, ik haal wel iets in huis maar op is op. Dan drinken ze maar water of thee.

Brandweervrouw
Ha, al wat goeie ideeën

Ik kan idd de vriezer vullen met pizza en soep. Brood ligt meestal wel al in de vriezer. En noodles, ook een goeie. Dank alvast, en meer tips zijn welkom.

AnneJ
grote pannen

Als er geplande pubervisites zijn zorg ik voor een grote pan macaroni of chili met rijst, of twee. Soms leuk om ook met de pubermeisjes, meestal willen de meisjes wel helpen, zelf te maken. Zitten we gezellig in een groepje te snijden aan de keukentafel. Dan kunnen ze altijd een bordje in de magnetron zetten met kaas of zo.

Juno
Pizzakaas

Ik haal bij de Lidl één keer per week zo'n bonk kaas van een euro of vijf en witbrood. Dat is de tostiekaas en het tostiebrood en mogen ze eten zonder te vragen. Voorheen pakten ze het brood van de bakker en de dure kaas, vond ik minder. Verder hier ingevroren soep en pubervoer zoals noodles, saté, pizza. Pauzehap koop ik één keer en ze nemen alles mee naar school. De ene dag zijn ze hongeriger dan de andere dus dat is handiger dan afgepast mee te nemen.
Sinds kort werk ik met weekmenu's en er onder schrijf ik op waar ze af moeten blijven ivm de planning. Het weekmenu hangt in de keuken.

Juno
O ja

Ptabroodjes, ook fijn.

Barvaux
juno

Tip: koop twee van die witbroden en laat je puber ze beleggen met om en om een goedkope plak ham en een goedkope plak kaas (als ze ham willen) en vries de hele zak in. Je kunt nu kant en klare bevroren tosti's uit de vriezer halen en in het tosti-ijzer leggen.

Evanlyn
Hier

dozen en dozen goedkope crackers. Die eten ze meestal zo, soms met een plakje kaas.

Sava
zelf kopen

Hier geldt dat bij visite kind zelf voor de versnaperingen zorgt. AH is om de hoek.

Ik zou het helemaal niet waarderen als mijn boodschappen weggegeten zouden worden terwijl ik daar geen zicht op heb.

Mijn huis staat altijd open voor de jeugd hoor, maar dat hoeft me geen extra winkelwagen vol te kosten. Dit is trouwens bij de jongelui thuis ook op deze manier afgesproken.

Juno
Barvaux

Dat is toch helemaal geen tijdwinst? Nu pakken ze zo veel brood als ze willen uit de vriezer en snijden zo veel kaas als ze nodig hebben en op dat moment gaan eten.

Barvaux
Juno

Nou, ze hoeven dus op het moment zelf geen kaas en ham te snijden dus ik zie dat wel als tijdwinst ;)

Barvaux
en

en een schoner aanrecht ;)

AnneJ
zelf kopen

Gaat hier vanzelf. Chips en frisdrank of andere gewenste versnaperingen, sommigen halen patat of andere snacks, zijn hier gewoon niet in huis dus de pubers die dat wel wensen weten blijkbaar vanzelf dat ze dat mee moeten nemen, en dat gebeurt dan ook. Gewaarschuwd wil ik (ex) verkerings snoepvoorkeur wel een keer aanschaffen of op verzoek een paar zakken chips, maar dat spreekt niet vanzelf en hoeft ook niet in banen geleid.
Ook alcohol is hier niet en op sommige zomeravonden nemen ze dan zelf weleens een paar blikjes bier mee.

Half a twin
Vragen of het mag

Ik ben pas een beginnende pubermoeder maar heb duidelijke afspraken gemaakt met oudste (brugklas). Na 10 km fietsen lust ze wel wat en een eventueel meegenomen klasgenoot ook. Ze weet wat er zonder vragen te pakken is, koekjes uit het blikken trommeltje, ieder 1 portie fruit, thee en siroop, andere dingen moeten worden gevraagd. Ook als ik niet thuis ben is vragen bv via de app verplicht. Willen de meiden iets dat niet mag dan is de supermarkt op het plein, kunnen ze van hun zakgeld daar chips kopen zoveel als ze willen. De ervaring leert dat 1 zak dan meestal voldoende is.

Emine
Ontbijtkoek en indische cake....

......of ze vragen of ze om bladerdeeg mogen om zelf iets te bakken....zijn ze anderhalf uur verder voor ze een hapje hebben, maar goed.....

Het echte plunderen ken ik niet, maar ik ben meestal ook thuis als ze uit school komen, dus dat scheelt misschien.

Katniss
Koek en chips

Koek en chips is hier van de kinderen 'zelf', dat koop ik een keer per week op hun verzoek en daarbij geldt op is op. Ik heb hier geen 'last' van hordes pubers die meekomen dus als er een vriendin komt vraagt puber meestal of ik iets extra's kan kopen. Ze heeft zelf wel last van lekkere trek als ze uit school komt, maar weet inmiddels wel wat ze wel en niet kan nemen. Toestemming vragen doet ze dan achteraf ;-) Zo kreeg ik laatst een appje dat ze broodjes met gerookte zalm had gemaakt. Met de zalm die bedoeld was voor door de pasta, dus daar was ik minder gelukkig mee.

Nur
Aparte spullen

Ik doe een keer in de twee weken boodschappen bij de Aldi/Lidl en een keer in de twee weken bestel ik boodschappen bij de AH. Ik wil dat ook best wat extra's kopen voor de kinderen en hun vrienden. Ik koop dan inderdaad chips, biscuitjes, fris pizza's, snoep en dergelijke. Daar mogen ze dan van pakken. Als het op is dan is het op en koop ik niet meer.
Ik heb een apart plankje in de voorraadkast met koekjes/chips/chocolade voor mij en voor mijn bezoek (en van mijn man). Ze weten dat ze daar niet aan mogen kopen.
Brood mogen ze altijd pakken. Ik bak elke dag zelf vers brood en ik kan heel makkelijk een extra brood maken als bijvoorbeeld blijkt dat het vlug opgaat en we vaak tekort zouden kopen.
Beleg is ook prima. We hebben zelf kippen dus eieren zijn er hier in overvloed aanwezig. Verder veel jam, honing, appelstroop, nutella, pindakaas... allemaal prima. Als we dure vleeswaren/kaas zouden hebben is het misschien een ander verhaal maar wij zijn geen enorme broodeters dus dat soort dingen hebben we sowieso niet vaak in huis.
Restjes die in de vriezer zitten mogen ze ook altijd opmaken. Daar heb ik geen speciale bestemming voor en ik ben juist blij als dat goed wordt opgegeten.
Fruit mogen ze ook altijd pakken. Soms hebben ze een periode dat ze veel fruit eten en dan koop ik gewoon meer fruit in. Als het fruit een bepaalde bestemming heeft dan leg ik het apart (niet in de fruitschaal) en dan is het duidelijk dat het niet bedoeld is voor algemene consumptie.

Lilian1
hier vraagt zoon t meestal

of hij t een en ander mag pakken.
Dochter met vriendinnen kunnen dr wel wat van, maar dat is roulerend per huishouden ;) dus dat valt mee. Ze nemen ook wel wat mee vanuit een winkel hoor maar zijn als ze binnen zijn inderdaad net muizen,overal wordt aan begonnen. Soms vraagt ze of ik wit brood en ham wil kopen voor de tosti's en dan bakken ze een brood weg. Kaas heb ik meestal wel( als puber geen reuzehonger heeft gehad )
Meestal heb ik wel een cake van de lidl, zak chips ,goedkope pizza's,manna's( van die kindersnoepjes hahha, vinden ze heerlijk ;) ) en worstenbroodjes in huis. Op is op.
Zoon gaat meestal op vrijdag naar een van de vrienden en dan nemen ze allemaal iets mee.
Ze mogen van mij best wat pakken maar alles open maken en aan t volgende beginnen heb ik meer moeite mee.

IngridT
Verbaasd.

Pubers mogen geen lekkere kaas? En alleen goedkope pizza's? En ze eten chips en koek als ze uit school komen?

Ik herken het helemaal niet. Chips wordt hier alleen 's avonds gegeten, nooit midden overdag. ( en echt niet elke avond). Pizza is af en roe avondeten, maar zelden een tussendoortje.

Wie hier uit school komt binnenvallen stort zich meestal op de fruitschaal, het brood ( al dan niet als tosti) of op de soep ( ik maak vaak soep, en er is altijd over voor een volgende dag)

Wat ze dan hit de fruitschaal snaaien of op hun brood doen mogen ze helemaal zelf weten. Ik zorg wel coor voorraad. Pubers zijn in de groei en hebben veel voedingsstoffen nodig. Als ze spontaan naar min of meer gezond en gevarieerd voedsel grijpen ben ik de laatste om ze te stimuleren om voor goedkoop kantenklaarvoer te gaan. En wat voor mijn eigen kinderen oke is is ook oke voor vrienden. Die mogen lekker mee eten. Ook als de kaas daarna opeens op is.

Overigens liggen de voorraadkasten hier altijd overvol. Ook met ongezonde dingen als chips, koek en snoep of chocola. We hebben geen enkele echte regel over wat wel of biet mag, en toch is de fruitschaal altijd veel eerder leeg dan de snoep pot...

Ingrid

IngridT
Haha

Wel of biet mag.

Bietjes mogen ook best. Maar dat bedoelde ik niet... C

Half a twin
IngridT

Dat ligt er aan wat ze geleerd hebben, hier is de fruit voorraad ook eerder op dan de snoep/koek/chips voorraad. Maar ik ken ook gezinnen waar chips iedere dag een na-schoolse snack is, vanaf de basisschool. Die kinderen zetten dat voort als pubers.
Onze kinderen gelukkig niet.

Hadewich
Goh...

Ik herken het helemaal niet! Mijn pubers zijn nooit veel meer gaan eten toen ze in de groei waren, eentje at 's nachts nog wel eens boterham maar daar bleef het bij. Vrienden en vriendinnen die hier zijn eten gewoon een koekje. Heel af en toe willen ze meer en dan halen ze zelf wat bij de supermarkt.

Uit school eten ze hier een stuk fruit, chips hebben we alleen in het weekend.

Limi
ha

" Dat ligt er aan wat ze geleerd hebben, "

Ga je wel eens 's morgens boodschappen doen in een supermarkt vlakbij een middelbare school?
Het lijkt me sterk dat al die kinderen 'slechte' eetgewoonten hebben aangeleerd thuis.
En misschien eten ze dan na school ook wel fruit; je kunt niet de héle dag chips, croissants en koeken eten natuurlijk ;-)

Half a twin
OK

Even overnieuw formuleren: ze laten thuis zien wat er van ze verwacht wordt/wat ze geleerd hebben. Dat ze bij de vroeg openende supermarkt halen van hun eigen geld daar heb ik geen zicht op. Zolang puberella 13 hier nog uitkomt met haar zakgeld, weet ik niet precies waar het blijft. Ik controleer har portemonnee niet en ook geen bonnetjes.

IngridT
Dan heb ik toch rare pubers

Ze nemen namelijk alle 3 zelden of nooit geld mee naar school omdat ze het zonde vonden om dat uit te geven aam eten. Dat kunnen ze nl thuis gratis pakken of meenemen.

Als ze een keer hun brood vergeten moeten ze geld lenen van een klasgenoot om iets de kunnen kopen, de oelewappers. En hoe vaak ik ook roep om dan in ieder geval ' voor de zekerheid' een paar euro bij je te hebben...nee hoor, ze doen het niet. Dus tenzij ze die chips bij de jumbo pikken ( en daar ga ik niet van uit) ben ik er vrij zeker van dat ze ook op school weinig chips en roze koeken verorberen. Misschien dat ze daarom altijd zo'n honger hebben als ze uit school komen..,hahaha.

En echt, we hebben hier nooit iets verboden qua eten. Sterker nog, de kasten liggen naast brood, fruit, kaas, ham en noem maar op ook echt standaard vol met koekjes, familiepakken twix. chips, nootjes etcetera.

Maar een koekje eten we s avonds bij de koffie, dectwoxen gaan eens mee als ze een sportdag hebben oid, en de chips en nootjes komen in weekend aan bod. Als ik doordeweeks s avonds op de bank zit en snaaitrek heb vraag ik wel eens aan oudste van 17 of we een bitterbal in de frituur zulken gooien of zo. Maar meestal heeft ie dan meer In in een banaan of nog een bak yoghurt met cruesli of zo.

Ik prijs me gelukkig. Maar nog,aals, ik heb er nooit echt iets voor hoeven doen qua paal en perk.....

Ingrid

Juno
Hmm

Mijn kinderen krijgen geen bagger, in tijden dat wij het financieel niet ruim hebben is de kaas van de Lidl mijn gewone kaas. Als ik kaas van de kaasboer haal vind ik het gewoon doodzonde als dat tussen de tostie verdwijnt. Wanneer je kaas gaat smelten of brood gaat roosteren proef je nauwelijks verschil tussen het ene of het andere merk.
Fruit is lekker, maar vult niet.
Pubers hebben zo'n 3000 calorieën nodig, dat red je gewoon niet met een wortel en een bakje druiven. De gezonde verantwoorde hap kennen ze echt wel maar ik heb kinderen die een uur na het avondeten gewoonweg klappen van de honger. Iets te veel groente en te weinig koolhydraten en eiwitten. Ik heb geen moeite met speciaal pubervoer.
Hier eten ze uit school een boterham of 6, een flinke portie avondeten en dan 's avonds havermout, weer brood of als er nog is weer avondeten. En uiteraard ook ontbijt, lunch, pauzehap om 10.00 en om 14.00. Graatmager zijn mijn pubers.

skik
IngridT, gasten

In de openingspost ging het vooral om de aanslag op je voorraad voor vrienden die in het kielzog meekomen. Als ze met zijn zessen aan je biologische kaas van het kaasboertje gaan wordt dat wat begrotelijk en grijp je zelf ook mis. Ik vind het geen gek idee om voor een horde hongerige tieners goedkope kaas neer te leggen, ze maken er toch tosti's van of schrokken het naar binnen zonder te proeven. Kan je eigen kind de volgende dag weer een verantwoorde boterham met ambachtelijke biokaas meenemen in de lunchtrommel.

skik

Half a twin
Altijd geld mee

Dochter heeft hier altijd wat geld mee naar school, kan ze iets kopen als haar brood in de kantine op de grond valt. Heel incidenteel koopt ze wat lekkers. Een zakje snoepjes uit de automaat, op de terugweg op woensdag een warme stroopwafel op de markt die ze passeert.
Het meegenomen brood gaat keurig op en ik heb niet het idee dat ze veel ander eten krijgt van klasgenoten.
Het scheelt ook dat de school aan de rand van dw gemeente ligt waar niet echt winkels in de buurt zijn. Bovendien mogen bruggers het terrein niet af tot na het laatste lesuur.
Bij thuiskomst krijgt/pakt ze theemet fruit en koek (ontbijtkoek, biscuits)

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.