Home » Forum » Ramen op het zuiden open of dicht

Ramen op het zuiden - open of dicht?

23 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Temet
Ramen op het zuiden - open of dicht?

De voorkant van ons huis ligt (min of meer) op het zuiden, de achterkant op het noorden. Als het goed weer is en er is iemand thuis, dan staan gewoonlijk ramen aan beide kanten open. Nu het zo warm is, zijn aan de schaduwkant de ramen en gordijnen open. Maar aan de voorkant is het inmiddels buiten warmer dan binnen. Wat is in dat geval beter: aan die kant: gordijnen dicht (om de zon uit de kamer te houden) maar ramen open zodat het nog een beetje kan doortochten, of zowel de ramen als de gordijnen dicht, om de warme lucht zoveel mogelijk buiten te houden?

Nog mooier zou het trouwens zijn als we buitenzonwering aan de voorkant hadden, maar goed, die hebben we (nog?) niet.

Groeten,

Temet

ElenaH
Dicht

Alles aan de zonkant dicht houden, en pas 's avonds open zetten.

Lusithania
Dicht

De kant op het zuiden heeft overdag tot bijna bedtijd alles potdicht zitten. Dus veluxrolluiken op zolder, screens en gordijnen op 1 hoog plus het zonnescherm en screen op de begane grond. Verder allee deuren en ramen (ook de noordkant) dicht. Buiten is het veel warmer als binnen en dan houden we alles dicht.

Famke
Volgens mijn werkgever

roept op de ramen gesloten te laten, omdat je anders alleen maar warme lucht binnen haalt. De tips van het intranet:
-Open de ramen alleen als het buiten nog koel is, op warme dagen is dat meestal tot 9.30 uur.
- Laat de buitenzonwering naar beneden. Het kan ook helpen de luxaflex dicht te draaien.
- Zet apparatuur uit als je naar huis gaat en als je langere tijd van je kamer bent.
- Stel de verlichting niet hoger in dan nodig is.

Deze instructies zijn voor het kantoor overigens. En we werken zoveel mogelijk thuis (al waar geen buitenzonwering, luxaflex en instelbare verlichting).

Ik heb voorlopig de ramen wel open, omdat er op dit moment nog een koel briesje naar binnen komt. De gordijnen heb ik wel zoveel mogelijk dicht, in ieder geval aan de zonzijde. Aan de andere kant niet in de twee zolderkamers waar iemand zit te werken, verder wel.

Hangkous
Alles dicht

Zowel op noord als zuid. Dan kan de warme lucht niet naar binnen. Aan de noordkant hoeven de gordijnen niet dicht dan heb je nog een beetje licht in huis.
Tussen 6.30 en 8.00 had ik van vanochtend alles open en flink doorgetocht. Toen was het buiten aan de noordnoordoost kant met zo warm als binnen een heb ik de boel dicht gedaan aan die kant. Een half uur later ook aan de a nderen kant alles dicht.
Inmiddels is het buiten 26 en binnen een aangename 23.
Van mij mag het snel weet wat minder met de temperatuur. Ik hou hier niet zo van.

Pirata
Zolder

Hier alles open op zolder, ander wordt het daar een sauna. De tuindeuren op het zuiden staan nu wel open, want ik zit daar. Wel met grote parasol.

40er
Hier

Op een kier open, zodat het wat kan door waaien. Wel zo er zonnewering voor de ramen. Als ik hier alles pot dicht doe is het op de slaapkamers zo een graad of 4 warmer. Zodra de zon niet meer naar binnen schijnt dan gaan de ramen weer helemaal open.

Flavia
Zoals bij Hangkous

Alles dicht en pas open als het weer koeler is 's avonds om dan 's morgens om een uur of 7 alles weer dicht te doen en de gordijnen en luxaflex te sluiten.

Tine Winkel
Famke - werkgever

Heeft jouw werkgever het over werken op kantoor of thuis? Voor kantoren geldt zeker dan een klimaatinstallatie die kan koelen, het best werkt als er geen warme lucht kan binnenkomen. Dus dan idd ramen gesloten houden.

Maar thuis geeft het openen van ramen wel lekkere luchtverplaatsing. Alle deuren staan hier nu open en vast (dus kunnen niet dichtklappen) en ik moet de losse papieren op tafel verzwaren anders waaien ze weg. Ik vind dat toch echt een stuk lekkerder dan ramen dicht houden in combinatie met geen luchtverplaatsing. Je kunt natuurlijk ook een ventilator aanzetten voor n briesje, maar dat kost weer stroom...
Wel zijn op de zuid- en ondertussen ook westzijde waar mogelijk de gordijnen dicht.

Paasei
's nachts open

Wij hebben boven alleen maar Velux ramen, met sunscreens ervoor. 'S morgens gaat alles dicht, 's avonds -wijd- open. De ramen staan de hele nacht open (tip: Xenos heeft hele handige muggenhorren met elastiek voor dakramen!) en gaan 's morgens weer dicht. Beneden staat de keukendeur open totdat de zon op de plaats komt, uur of 10, dan gaat die ook dicht.
Daarnaast hebben we een luchtkoeler gekocht. Zo'n ventilator met een waterbak. Ben benieuwd of dat gaat werken. Staat in de huiskamer. Op de slaapkamers hangen al jaren plafondventilatoren. Tijdens plaknachten blijven die draaien op stand 1.

Lusithania
Dicht

De kant op het zuiden heeft overdag tot bijna bedtijd alles potdicht zitten. Dus veluxrolluiken op zolder, screens en gordijnen op 1 hoog plus het zonnescherm en screen op de begane grond. Verder allee deuren en ramen (ook de noordkant) dicht. Buiten is het veel warmer als binnen en dan houden we alles dicht.

Hangkous
Thermometer buiten en binnen

Buiten in de tuin in het windje in de schaduw geeft nu 34 aan. Bij nee is het met alles dicht en de screen maar beneden toch opgelopen tot 24 graden in de huiskamer een 25 boven.
Met raampjes open was dat nog warmer geweest.
Weer blijkt gisteren toch 1 heel klein raampje open te zijn geweest waardoor het iets te warm is geworden.
Hoop echt op een paar stevige buiten morgenavond dan koelt het even lekker af.

rode krullenbol
Natte was

Hier in huis ondervinden we verkoeling van de natte wassen die er te drogen hangen. In principe leent elke was zich voor dit doel, maar als ik mij niet vergis zijn grote, zware strandlakens extra effectief!

Rode krullenbol

Famke
Kantoor - maar geen klimaatinstallatie

net zo min als thuis overigens.

Ginny Twijfelvuur
Ook dicht

Waar de zon staat gaan de ramen dicht

Kaaskopje
Ik ga voor lekker doorwaaien

Dus als de zon bij het zuidoosten niet meer door het raam schijnt, gaat hij open, zodat het tussen voor en achter lekker kan doorwapperen. Ook zonwarmte door dichte ramen blijft als dikke deken hangen. En dat is niet zomaar weer weg.

Triva
Tip

Voor velux: trek een oud hoeslaken aan de buitenkant om het raam heen terug naar binnen. Beter dan de zonwering aan de binnenkant. Eigen moet je bij elk raam altijd aan de buitenkant de zon tegenhouden.

Kaaskopje
Triva,

Wat een simpel maar goed idee!

Ik zag dat er ook vertikale zonwering is. Een soort oprolbaar gordijnpaneel zou je het kunnen noemen, maar dan voor buiten. Vooral geschikt voor overhangende daken. Daarmee heb je tot de grond schaduw.

Triva
25 jaar geleden

had iedereen op urk met wat minder geld tentdoek aan de buitenkant voor het raam met een gat zoals in zeildoek. Dingetje in de muur viel in dat gat. Dát houdt het beste de hitte buiten.

Pirata
Triva

25 jaar geleden? Ik heb dat nu ook, voor 1 raam. Niet dat we het hebben opgehangen voor die 3 warme dagen... die komt er pas bij een echte hittegolf.

Gunstig planten van bomen is overigens een goed idee tegen hitte binnen. En buiten. 's Zomers schaduw, 's winters schijnt de zon er door. Sowieso zijn bomen verkoelend dus ik zeg dóen!

Triva
Ja

Ik ben er al heel lang niet meer geweest. Ik zie dat in het westen nergens structureel. Iedereen heeft markiezen of andere dingen.

Pirata
Geen Urk

Ik woon natuurlijk niet op Urk hoor...
En ik heb ook een knikarmscherm bij 1 pui.
Ik ben nog op zoek naar een 2ehands scherm (die strak voor het raam loopt) voor dat ene raam. En dan nieuw doek er op. Maar het is lastig 2ehands precies die maat te krijgen. En ach, ik kan wel tegen wat warmte, ook in huis.

Triva
Ja

Dat begreep ik. Ik weet alleen niet hoe ze het nu hebben op Urk.. alleen daar zag ik toen dat hele straten het hadden. Verder nooit ergens zoveel gezien. Maar het hoeslaken over een veluxraam werkt prima.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.