Home » Forum » Scheur in bank

Scheur in bank

34 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Zeetakje
Scheur in bank

In onze 2-zitsbank zit middenin 1 van de zitkussens een scheur van een cm of 5. Omdraaien gaat niet en helaas zit een nieuwe bank er momenteel niet in. De rest van de bank en de 3-zits zien er verder ook nog wel goed uit.

Ik heb op handwerkgebied twee linkerhanden, hoewel ik dan wel weer kan borduren en breien, maar daar repareer je geen bank mee.

Ik heb even gegoogeld en daar kom ik van alles tegen voor het repareren van scheuren, maar dan vooral bij kleding. Ik kom Prym reparatiepoeder tegen, reparatiedoek voor tenten, strijkvlieseline, noem maar op.

Iemand ervaring met het repareren van een scheur in een bank. Het is de bedoeling dat we er daarna voorlopig weer even op kunnen zitten, dus het moet wel een beetje stevig zijn. Ik heb geen naaimachine en geen handige (schoon)moeder meer, die daar misschien raad mee zouden weten.

Een kleed erover kan natuurlijk altijd nog, maar dat glijdt zo en verder willen we voorkomen dat de scheur groter wordt.

Flavia
Materiaal?

Van welk materiaal is de bekleding?
Hoe loopt de scheur: van de rugleuning naar voren of over de breedte?
Kan de bekleding er af?

Zeetakje
Flavia

De bank is antracietgrijs, suede. Of in ieder geval suedelook. De bekleding kan eraf. De scheur zit middenop het zitkussen en loopt van de rugleuning naar voren.

Flavia
Stomerij/Kledingatelier

Wellicht de hoes er af halen en bij een Kledingatelier vragen of ze het kunnen repareren. Daar hebben ze de apparatuur en de spullen.

Suède/suedine is lastiger dan gewoon textiel.

Dat is minder duur dan de hele bank vervangen en waarschijnlijk in 1* goed terwijl je de ondergrond niet verpest voor een professionele reparatie.

Zeetakje
Flavia

Dat kan natuurlijk ook. Het is waarschijnlijk een verstandigere en langdurigere oplossing dan zelf gaan experimenteren. Bedankt voor de tip.

rode krullenbol
Als je toch voor goedkoop en makkelijk zou willen gaan ...

Dan zou je een lapje stof aan de binnenkant van de hoes kunnen aanbrengen met behulp van strijkvlieseline voor zware stoffen. Anders ducttape misschien?

Zeetakje
Ducttape of vlieseline

Op de één of andere manier heb ik het gevoel dat die scheur dicht moet. Als er alleen aan de binnenkant iets geplakt wordt, ben ik (als leek op dit gebied) toch bang dat aan de buitenkant die scheur verdergaat.

Of dat je bezoek aan de ducttape vast blijft kleven, als de scheur niet helemaal strak tegen elkaar aanzit en de ducttape door de scheur heen komt piepen.

Oh...waarom ben ik niet handig met naald en draad?

Flavia
Spanning

Zeker als het midden op het kussen is komt er als er iemand op gaat zitten spanning op. Daarbij schuiven mensen ook nog op hun plek.

Die spanning moet goed verdeeld worden, en dat is lastig met ducttape of vlieseline.
Zeker op een suede/suedine achtige ondergrond.

Ik zou zelf er een lapje onder doen en dat vast naaien met een matchende kleur garen. Je blijft het wel zien maar het valt minder op. Door het naaien verdeel je de spanning en kun je bv de uiteinden al als een knoopsgat verstevigen waardoor je verder scheuren voorkomt.

Alleen het materiaal maakt dat je een steviger naaimachine daar voor nodig hebt. Ik zou dit ook niet zelf kunnen doen daardoor.

Dendy Pearson
Op fb vragen

Ik zie hier op de plaatselijke koopjeshoek-groep op fb regelmatig vragen of iemand iets kan maken of doen. Tegen een kleine vergoeding.
Zou je kunnen proberen

Zeetakje
Heb geen facebook 😊

Ook geen Twitter of Instagram enzo. Ik weet het, niet van deze tijd, maar ik denk dat ze me op kunnen bergen als ik naast telefoon, mail en whatsapp ook nog Facebook en/of andere social media bij moet gaan houden.

Het is wel een goed idee trouwens als je op Facebook zit, maar het gaat me net ff te ver om daar dan weer speciaal een account voor aan te maken dat ik eigenlijk helemaal niet wil hebben.

Zeetakje
Flavia

Zou jij die hele scheur dan dichtnaaien, of alleen de uiteinden als een knoopsgat afwerken met een lapje achter de hele scheur?

In ons dorp zit geen kledingatelier, maar wel een schoenmaker, die ook weleens de rugzak van onze dochter heeft gerepareerd, maar dat zal wel geen optie zijn, denk ik?

Flavia
uiteinden

ik zou de uiteinden afwerken als knoopgat om verder scheuren te voorkomen, en dan het lapje om het gat te dichten.

Guppie
Meubelstoffeerderij

Zie kop.

Zeetakje
Flavia

Dank je wel. Ik zie de bedoeling voor me. Ik ga op internet even op zoek naar een kledingatelier in de buurt.

Zeetakje
Guppie

Bij een meubelstoffeerderij heb ik dan weer het gevoel dat die erop uit zijn om de hele bank opnieuw te bekleden of veel te duur zijn. Gebaseerd op niets overigens, hooguit op de vage, mij totaal niet aansprekende flyer, die van tijd tot tijd in de brievenbus zit.

Chiquita
schoenmaker

ik zou idd de hoes van de stoel afhalen, meenemen naar schoenmaker, laten zien en vragen of hij deze kan repareren. Met beetje geluk is hij vriendelijk, handig en doet hij het voor je. Nee heb je, ja kun je krijgen.

rode krullenbol
Nog een mogelijkheid: naald en draad leren hanteren

Laat je daartoe bijvoorbeeld inspireren en instrueren door zeilmaker Pieter van der Werf uit Made, die onmiskenbaar van wanten weet! Zie: https://youtu.be/cdeU2dmzZDQ.

Neem vooral ook notie van zijn opmerking vanaf minuut 1.43: "En je zou daarna een stukje tape er overheen doen, nou dan ken je, ken je zó de oceaan over!" Het subtiele triomfantelijke glimlachje dat hij erop laat volgen, spreekt vermoedelijk boekdelen over de waarde van deze suggestie voor het repareren van een zeil.

Rest natuurlijk de vraag of windkracht en de krachten die loskomen door toedoen van een zitvlak dat rust op een kussen met elkaar te vergelijken zijn. Wat denk jij?

Rode krullenbol

rode krullenbol
P.S.

Zie voor een (nog) uitgebreider uitleg in het Engels: https://youtu.be/bbl0_FB6EHs.

Dendy Pearson
Kleermaker

Hier in de stad zit ook een Turkse kleermaker, die zou zoiets ook wel kunnen.

Zeetakje
Bedankt voor de ideeën

@ Chiquita: Morgen eerst even langs de schoenmaker. Die kant moet ik toch op en vragen kan geen kwaad.

@ rode krullebol: ziet er goed uit, maar het gaat me denk ik wat ver om op mijn (verder in best aardige staat verkerende) bank te gaan oefenen met naald en draad. Maar zeker een optie als ik niemand kan vinden die het een beetje betaalbaar kan doen.

@ Dendy: is ook een idee inderdaad. Die bij ons in het dorp heeft ooit op gruwelijke wijze een blouse van mij verpest, maar ergens in de omtrek is vast wel een betere te vinden.

En verder rode krullebol,

"Rest natuurlijk de vraag of windkracht en de krachten die loskomen door toedoen van een zitvlak dat rust op een kussen met elkaar te vergelijken zijn. Wat denk jij?"

Ik heb het vage vermoeden dat windkracht misschien toch minder schadelijk is dan onnadenkende, neerploffende puberbillen. Maar toch, als het allemaal niets wordt, ga ik een poging wagen. Een kleed eroverheen, als ik het helemaal verpest, kan ook altijd nog.

Ad Hombre
Tweedehands

Als een nieuwe bank er niet vanaf kan is een tweedehands van Marktplaats misschien een optie?

rode krullenbol
Amai!

Heb je van doen met onnadenkende puberbillen? Had dat meteen gezegd! Dan zou ik je meteen ook het volgende hebben voorgesteld:

* fabriceer zelf of koop een plat, glad kussentje dat qua kleur en dessin goed bij het bankstel past

* kies daarbij met het oog op de broodnodige stabiliteit eerder voor een exemplaar met een schuimrubberen vulling, dan één met een losse vulling van vlokken of korrels

* voorzie dit aan de onderzijde van klittenband (met lijm of met naald en draad)

* breng de andere zijde van het klittenband aan op de plek met de scheur, zodat je het kussentje precies daar kan vasthechten, alwaar het de scheur bedekt en het toch nog esthetisch verantwoord is

* wat dat laatste betreft kun je gaan voor groot of klein, vierkant of rond

* je zou er zelfs aan kunnen denken het kussen precies even groot te laten zijn als het betreffende bankkussen; dat maakt het klittenband wellicht overbodig

* en wil je dat alles er één en hetzelfde uitziet? Dan hou je het niet bij één kussen(tje) voor op de scheur, maar ga je (gewoon) voor vijf stuks

Succes ermee!

Rode krullenbol

rode krullenbol
P.S.

Je kunt in plaats van klittenband ook gebruik maken van ritsen, drukknopen of een veterverbinding met nestels.

rode krullenbol
Of ...

Lussen van elastiek.

rode krullenbol
Of ...

Dubbelzijdig tapijtband.

Zeetakje
Haha, rode krullebol

Dat is ook nog een optie. Klittenband vastmaken moet zelfs mij nog wel lukken. Ik zal eerst iedereen eens laten proefzitten met een los kussen erop, want comfortabel bankhangen wordt nogal op prijs gesteld. Mocht het niet bevallen dan is het fijn om dat te weten voordat de zitting volgeplakt wordt met klittenband. Maar zeker een mogelijkheid.

Een leuk plaid op de hele bank klittenbanden is dan misschien ook nog een mogelijkheid.

Zeetakje
Bedankt voor de ideeën

Blij met alle ideeën en de tip van Marktplaats houden we zeker ook in gedachten.

rode krullenbol
Tsja ...

Persoonlijk vind ik een plaid of grand foulard - op z'n Amsterdams gezegd - geen porem. Bovendien geraak je al snel in een voortdurende strijd verwikkeld met zo'n kleed, ook al fixeer je het hier en daar met klittenband of iets dergelijks.

Dan zou ik toch eerder aan een schapenvacht denken om de beschadigde plek mee aan het oog te onttrekken. Ofschoon het zeker zo is, dat aan een schapenvacht eveneens nadelen kleven, zoals ik reeds heb uiteengezet met bijdrage #16 aan het draadje 'Zijn hier mensen die thuis aan krachttraining doen?' in de rubriek 'Gezondheid' (https://www.ouders.nl/comment/7004844#comment-7004844).

En wat er nog meer tegen pleit? Zie maar eens een tevredenstellende keus te maken uit het extreem ruime aanbod van textielen kleedjes. Een eeuwige twijfelaar als ik althans zou de bijkomstige 'embarras de choix' ervaren als een regelrechte kwelling. Laat staan de gang langs de toeleveranciers!

Maar misschien dat jij daar anders in staat, natuurlijk.

Rode krullenbol

rode krullenbol
Aduh! Schiet me nog een idee te binnen ...

Via internet kun je hele meters vilt kopen - synthetisch, een wolmengsel of 100% wol -; en dat in zo'n beetje alle kleuren van de regenboog, in verschillende diktes en prijsklasses. Ook hiermee kun je het nodige herstel plegen aan een bank of fauteuil die tekenen van slijtage begint te vertonen. Knip er bijvoorbeeld grote ronden uit en bevestig die met textiellijm.

Toegegeven; het is een niet zo goedkope oplossing, maar het lijkt me wél een fraai resultaat kunnen geven. Je kunt het combineren met vilten vlakken op de muren in dezelfde kleur of juist een contrasterende.

Rode krullenbol

Ginny Twijfelvuur
Ja schapenvachtje...

Gewoon erover heen gooien.
Volgens mij is dat beter dan om in toch al zwakke stof te gaan zitten naaien.

Dan zou ik hooguit wat ducktape aan de binnenzijde plakken.

Ad Hombre
Zeetakje

"Blij met alle ideeën en de tip van Marktplaats houden we zeker ook in gedachten."

Het leuke van de marktplaatsoptie is dat je bij sommige spullen (waarvan er meer op de markt zijn) waar je aan gehecht bent, gewoon een onbeschadigd broertje kunt kopen zodat het net is of je de oude perfect gerepareerd hebt. Zo kocht ik laatst een vervanging voor een stel powered speakers waarvan ik de versterkers opgeblazen had. Een paar honderd euro en het was net of het hele onfortuinlijke incident nooit had plaatsgevonden :-)

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.