Home » Forum » Sinterklaas perikelen aantal cadeaus per kind

Sinterklaas perikelen -aantal cadeaus per kind

72 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
AN8011
Sinterklaas perikelen -aantal cadeaus per kind

Sinterklaas is nog niet eens in het land en bij ons in de familie is er al discussie over het aantal cadeaus:-).
Oma en tante zijn voor nu 7 jarig nichtje al jaren gewend om veel cadeautjes te kopen. En met veel bedoel ik totaal 25+ per kind. De afgelopen 2 jaar zijn wij meegegaan in die flow voor nu bijna 5 jarig stiefdochtertje. Maar ik merkte de afgelopen 2 jaar dat dit gewoon veel te veel is voor haar. Op een gegeven moment vond ze het ook niet leuk meer om nog meer te krijgen. Vorig jaar waren er gelukkig al een paar cadeaus minder, maar toch nog steeds rond de 20 per kind, maar voor dit jaar willen we echt rond de 10-12 cadeaus totaal voor onze dochter. Maar tante gaat niet echt minderen voor haar dochter (die nu laatste jaar zal geloven), en oma zegt ook dat nichtje altijd al zoveel cadeaus gewend is. Iemand ervaring met soortgelijk iets? Bij ons kopen oma en de ouders de meeste cadeaus voor kind en oom/tante 1-2 per kind. Ik wil nu uitkomen op max 10-12 totaal voor die van ons terwijl haar nichtje 20+ cadeaus zal krijgen. Kunnen we het beter dit jaar apart vieren of het uitpakken zo regelen dat het voor onze dochter minder opvalt dat nicht meer cadeaus krijgt?

AnneJ
Of

Laat iedereen een beperkt aantal cadeaus geven, zeg 2. Stel voor om dan gezamenlijk een duur cadeau te geven, zeg een nieuwe meisjesfiets met toeters en bellen. Ook een step kan nog leuk zijn voor een 7 jarige, of als je daar plaats voor hebt een skelter. Een levensgrote pop met kleding en schoeisel en toebehoren, een formaat paard. Een groot poppenhuis. Een nieuw meisjesbed met kasten. Een vakantie naar Disneyland met iedereen. Verzin ze waar je bijstaat.

Aagje Helderder
Tja....

25+ cadeautjes per kind is in mijn ogen waanzin. 10+ in mijn ogen trouwens ook hoor. Hier nooit op die manier gedaan. Maar dat is dus weer iets heel persoonlijks.

Ik vrees dat je daar met de mensen in kwestie niet uit zult komen. Zij zijn overtuigd van hun ideeën en jullie ook. Wij zouden in zo'n situatie daarom gestopt zijn met samen Sinterklaas vieren. Dan kan ieder het op de eigen manier doen zonder zich aan de gewoonten van anderen te ergeren. En je kunt het voor je eigen (stief)kind doen zoals je het zelf goed vindt.

Aagje

AnneJ
Eigen familie

Er lijkt hier een addertje onder het gras. Zijn oma en tante soms familie van de biologische moeder? En jij bent uiteraard de pleegmoeder?
Dan zal jou keuze om apart te gaan vieren uitgelegd worden als een poging om nichtje te vervreemden van haar eigen familie.

AN8011
Gezinssituatie

Is dat we de sint met mijn familie vieren dus met mijn moeder, zus en broer. Mijn zus heeft 7 jarig dochtertje. Mijn stiefdochtertje woont bij mijn vriend en mij want haar biologische moeder is overleden toen ze baby was.

AN8011
Aagje

Jouw idee spreekt mij ook aan. Want mijn zus vindt dat ons (stief)dochertje veel te weinig krijgt als ze 10 cadeaus zou krijgen en wij vinden dat haar dochter veel te veel krijgt. Wij zouden zelf ook graag teruggaan naar sint thuis vieren met een paar mooie cadeaus die ze wilt, maar dan verbreek ik wel een echte traditie in mijn familie en dat vind ik ook weer zonde. Voor dit jaar hadden we al enigszins afgesproken om gezamenlijk sint te vieren, bij mij in de hoop dat het voor onze dochter normaal blijft qua cadeaus. Voor one dochter zou dat wel kunnen, maar dan krijgt haar nichtje dus wel het dubbele aan cadeaus

Aagje Helderder
Het is ook lastig natuurlijk

Dat lijkt me helder. Het anders doen dan de traditie heeft gedoe en dat verbreek je niet voor de lol. Maar als de verschillen zo groot zijn en de anderen zo afwijken van wat je samen goed vindt, dan moet je kiezen. Of je verzoent je ermee maar dan moet je wel bijna mee in de stroom omdat het anders voor je kind te zeer opvalt dat nichtje veel meer krijgt. Of je doet daar niet aan mee, maar dan lijkt het me beter om op ge splitsen.

Sterkte met afwegen.

Aagje

Kyana
Als

Als dit het laatste jaar is dat nichtje nog volop in het Sint geloof zit dan is het misschien een idee om het dit jaar nog gewoon te vieren zoals jullie gewend zijn. Volgend jaar kan je het dan anders vormgeven (of eventueel zelf vieren).

Je kan overleggen met tante dat ze er misschien voor kan kiezen om meerdere cadeautjes in 1 pakje te doen. Dan valt het verschil in hoeveelheid minder op.

Mocht dat niet werken dan zou je voor dit jaar voor je stiefdochter ook zo'n voorraad kunnen aanschaffen want anders valt het voor haar wel erg op dat ze minder krijgt en dat is ook zielig. Dat is dan wel heel veel maar je hebt natuurlijk wel in de hand wat ze krijgt. je kan naast speelgoed ook nuttige voorwerpen geven (pantoffels, dekbed, shirtje van Disney, een lampje voor op haar kamer...) en goedkopere dingen die makkelijk opgaan (vouwblaadjes, stickers). Dan is het enige probleem nog de enorme uitpak berg. Maar goed zo erg is dat niet voor nog 1 jaartje.

AnneJ
Kerst

Is het een idee om samen met je stiefdochter de helft van de cadeautjes weer in te pakken voor Kerst?

Ik kreeg hier vaak ook veel cadeaus, en kocht ze zelf ook (:-) en legde dan uiteindelijk de helft weg voor onder de Kerstboom.

Triva
pick your battles inderdaad

Kies of je de confrontatie aangaat voor dit jaar of dat je het laat zitten. Ga je de confrontatie aan dan kun je ook voorstellen dat nichtje thuis nog wat kadootjes krijgt (viert ze het niet bij haar andere opa en oma?) Ik snap nooit dat alles op 1 avond moet. Wij vierden het nooit op 5 dec dus in dat geval kun je altijd je kadootjes nog wel op een andere dag laten brengen (in geval van nichtje)

Laat je het zitten: zorg dat je dochter wat dingetjes krijgt die ze toch nodig heeft en pak desnoods sokken in twee kadootjes (och wat een domme sint en piet)

AN8011
Mijn vriend

heeft sowieso geen zin in sinterklaas en hij zei vandaag dat we het volgend jaar gewoon echt thuis doen en dat we het dit jaar dan nog bij mijn familie doen. Ik heb zelf geen zin om mee te gaan in de waanzin van de grote hoeveelheid cadeaus alleen omdat mijn nichtje dat is gewend want ons dochtertje zal daar niet gelukkig van worden. Vorig jaar gaf ze tijdens het uitpakken van het zoveelste cadeau dat ze er geen zin meer in had dus dat is voor mij wel een belangrijk punt.

Yaron
Hier

Ik vind meer dan 25 cadeaus echt heel erg veel. Wij vieren sinterklaas met ons eigen gezin en hebben dan 5 tot 6 cadeaus per kind en dan voor elk kind ongeveer 50 euro. Meestal is dat één duurder cadeau, zoals Playmobil of lego, een boek en wat kleinere/goedkopere dingen. Ik merk dat de aandacht na cadeau vier vaak al minder wordt, dus er komen zeker niet meer cadeaus. Bij opa en oma krijgen ze een chocoladeletter en een cadeau-of boekenbon.

AN8011
Beperkt aantal

Ik zou dus zelf liever ook een beperkt aantal geven: een mooi boek, een knutselding, een knuffel/zoomer achtig iets en een leuk spelletje. Volgend jaar gaat het dus sowieso anders worden. Alleen moeten we dit jaar dus nog in goede banen leiden. De afgelopen 2 jaar kreeg ze ook veel 'rotzooi' dus dat wil ik ook echt voorkomen.

Lente
Ik zou zeker niet zoveel cadeaus laten geven als aan nichtje

Je zegt terecht dat ze het vorig jaar niet leuk meer vond.
Is het een oplossing om dit jaar alleen cadeaus door de familie te laten geven en tegen de familie te zeggen dat je je eigen cadeaus op een ander moment geeft (kerst, schoencadeau, nog een keer Sint).
Vervolgens ben je vrij om dat wel of niet te doen.

Zo te lezen vind je dochter het niet erg om minder cadeaus te krijgen, als ze dat al opmerkt. En zo nodig tover je een brief van de Sint te voorschijn (als ze nog gelooft) waarin hij uitlegt waarom.

Handig richting je familie is je vriend te 'gebruiken'. Het is zijn kind dus hij bepaalt. En hij heeft besloten dat zijn dochter 'maar' 10 cadeaus krijgt.

Dat is overigens nog steeds erg veel.
Met mijn familie spraken we altijd 5 cadeaus af. Het geldbedrag deed er niet toe. Als sommige familieleden meer wilden geven aan een kind, dan gingen er inderdaad meer cadeaus in één verpakking. Mijn kinderen waren daar nooit mee bezig. Ook niet met de waarde van de cadeaus.
En zo kreeg iedereen zijn zin.

AN8011
Lente

Als we onze cadeaus later geven dan krijgt ze in verhouding met nichtje wel erg weinig vind ik. Van ons krijgt ze rond de 4 cadeaus en van oma waarschijnlijk ook denk ik, en dan nog ieder 1 van de oom en de tante. Ik denk zelf ook niet dat dochtertje het tijdens sinterklaasavond heel erg zal opvallen als nichtje meer krijgt want er is nog een babynichtje en de volwassenen die een cadeau via lootjes trekken krijgen, dus het zal niets om en om zijn tussen dochtertje en ouder nichtje met cadeaus uitpakken.
Ik wil mijn vriend niet de boeman laten worden, dus ik kan het helaas niet alleen op hem afschuiven;-)

Ginny Twijfelvuur
Wij

Doen ca. 15 cadeau's per kind, maar dan thuis. En samen met familie doen we ieder 3 cadeau's per kind, totaal max. 20 euro.
Je stiefdochter is nu een jaar ouder, dus het kan goed dat ze dit jaar het uitpakken van vele cadeautjes prima vindt. Ik denk echter dat als je stiefdochter eenmaal gewend is om een flinke berg te krijgen dat de toon dan gezet is. Dan zit je daar zelf ook aan vast, of hebt volgende keer een teleurgesteld kind.

Ginny Twijfelvuur
Aanvulling

Ik vind het een beetje van de zotte dat jouw zus het Sinterklaasbudget bepaalt, en daarmee dus beschikt over andermans portemonnee. Dat zou mij wel een discussie waard zijn.

AN8011
Volgend jaar

Heeft stiefdochtertje wellicht een broertje/zusje dus dan is het makkelijker te verkopen dat we het dan thuis doen en dat ze dan ieder wat minder cadeautjes krijgen. Ze had het intertoysboek doorgebladerd en eigenlijk wilde ze maar 3 cadeaus:-). Ook wel fijn dat ze met minder ook tevreden is. Nadeel is ook dat ze half november jarig is en dat het dus echt een cadeaumaaand wordt ieder jaar

Kaaskopje
Ja wel veel

Ik geef eerlijk toe dat ik ook de neiging had om door te slaan. Ik kon nooit stoppen, omdat ik dan spontaan iets leuks voor dochter 1 zag, maar ja, dan moest ik dat weer recht trekken naar dochter 2, dat liep wel eens uit de klauwen:-). En ja, ook weer eerlijk.. de laatste cadeautjes werden met iets minder enthousiasme uit de doos gehaald. "Nóg meer???" Ik vind 10 cadeautjes zelf overigens niet te veel. Dat aantal is zo bereikt. Misschien hangt de voorkeur voor meer of minder ook af van de prijs van de cadeaus. Ik heb Sinterklaas altijd meer een uitpakfeest gevonden dan een grote dure cadeaus-feest.

Ik denk dat ik in jullie situatie tóch zou vragen of men akkoord kan gaan met iets minder cadeaus tijdens pakjesavond en of het een idee is als ze de kleinere cadeautjes dan wat royaler in de schoen stoppen.

Pug
rommel

Krijgt nichtje ook veel rommel? Of zijn het 25 goede kado's?

Eén van mijn kinderen is ook vlakbij sinterklaas jarig en opa en oma zijn erg van veel, en veel rommel geven. Maar bij 2 jaar was het kind (dat toen nog alleen was), na 2-3 kadootjes echt wel klaar met uitpakken. Ik zag het dus niet zitten om de week erna wéér een berg rommel van opa en oma te krijgen, dus voordat die optie ter sprake kwam heb ik hem al gelijk als geen optie bestempeld. (Opa en oma zouden wel gewild hebben, denk ik, want nu geven ze de rommel later, want sint heeft ook wat bij hen gebracht - en helaas, alles kan gelijk weg.)
Ik koop zelf niet veel, maar ik wil wel alleen dingen geven die ze ook echt leuk vinden. De ene keer zijn dat 6 dingen met wat groots erbij, de andere keer 15 allemaal kleine dingen. Zoveel mogelijk dingen geven alleen maar voor het aantal is gewoon niet hoe ik ze wil opvoeden.
Ik zou nu al apart gaan vieren. Tenslotte heb je gezien dat je dochtertje er vorig jaar niet goed op reageerde. Jammer van tradities en zo, maar zodra er nieuwe mensen en mensjes in de familie komen moet dat toch ergens gaan veranderen. En als een kind het niet zo leuk vindt lijkt me dat meer dan genoeg rechtvaardiging om een feest voor kinderen even wat anders te gaan vieren. Het is geen feest voor jouw moeder en jouw zus, maar voor de kinderen.

AN8011
Familie

Dat is precies hoe ik er ook over denk, dat sint iets is voor kinderen, en dat zij het leuk moeten vinden. Ik denk alleen wel dat onze dochtertje het wel heel graag met haar nichtje en babynichtje zou willen vieren, dus daarom doen we het dit jaar dus nog wel een laatste keer gemeenschappelijk.

Dees
Cadeaus

Hier vorig jaar 1 cadeau en dit jaar 2, wellicht ook nog een cadeautje vande oma’s.

Phryne Fisher
Zes

Mijn zus en ik spreken meestal af om vijf of zes middelgrote en grote cadeaus per kind te kopen, inclusief die ze van ons over en weer krijgen, en het grotere cadeau van mijn ouders. Mijn ouders nemen daarnaast de halve Action mee.

Bennikki
Zoals Kaaskopje

Loopt het hier ook af en toe nogal uit de hand. Ik vind het zó leuk om leuke dingen voor de kinderen (en man)te verzinnen en zal dat blijven doen tot mijn dood.
Ik lees wel elk jaar dit soort draadjes op OO, waarin sommige mensen schrijven dat ze 1 of maximaal 2 kado's geven voor maximaal 25 euro en dat dat zat is. Dan schaam en erger ik me een beetje maar ga ik toch gewoon door op de ingeslagen weg.
We vieren het ook niet met ooms en tantes, dat zou niet goed gaan, het is inderdaad best lastig verschillende opvattingen over kado-geven te verenigen.

Kyana
Ja

25 cadeautjes is wel heel veel maar 10 cadeautjes kom ik meestal ook wel aan. Er is inderdaad zoveel leuks te koop. Ze krijgen niet alleen speelgoed maar ook boeken, tekenspullen, wat lekkers en nuttige cadeautjes zoals pantoffels, een dekbedovertrek, sokken, spulletjes voor hun kamers..
Dus al met al is het meestal wel een flinke stapel. Ik probeer me altijd wel wat in te houden. Mijn man vindt het ook het te veel.
Wij vieren naast sinterklaas ook kerst met cadeautjes. Maar met kerst geven we gezamenlijke cadeaus zoals een spel en een puzzel. En verder krijgen ze met kerst boeken en soms nog een nuttig cadeautje en een kleinigheidje.
Het echte speelgoed geef ik vooral met sinterklaas.

Kaaskopje
1 cadeau?

Daar kan ik me echt niets bij voorstellen.

Kaaskopje
Bennikki

Waarom zou je je schamen? Het is jullie feest. Het enige wat er toe doet is of je kinderen het leuk vinden om zoveel te krijgen. Ondanks dat mijn dochters het heerlijk vonden om een berg cadeautjes te krijgen, merkte je wel dat het aantal ook wel minder had gekund. Het is leuk om 25 cadeautjes te krijgen, maar ik merkte wel dat ze wat uitpak-moe werden.

Pug
Bennikki

Nou ja zo'n houding van 'ik doe het lekker toch' is precies waarom ik opa en oma er niet bij wil hebben.
Zelfs al zouden ze een hele zak vol leuke dingen meenemen (itt rommel en niet passend bij de leeftijd, of zoals laatst een al dooor een ander kind ingevuld puzzelboek) dan zouden ze met zo'n houding niet welkom zijn op pakjesavond.
Dus let wel op de signalen....
Maar mijn beeld is natuurlijk wel gekleurd door de kado's hier.

Dees
Kaaskopje

Mijn zoon was er anders superblij mee het was een cadeau van 20 euro.

skik
Kadoloze Sintactiviteit

Je kan ook 's middags met de familie een gezellige Sintactiviteit doen, bijvoorbeeld pepernoten en speculaasjes bakken met de meisjes, dan een wandeling (speurtocht misschien zelfs) en daarna het lekkers met een kop warme chocolademelk verorberen. Met zijn allen nog wat Sinterklaasliedjes zingen en dan ieder naar zijn eigen huis waar de zak met kadootjes staat.

skik

Boink
Och opa en oma

Mogen ze dan mij verwennen. Doe ik zelf ook. Van mij hoeft er geen educatief randje aan een feest te hangen.

Hier vroeger ook wel tussen de 15-20 kadootjes inclusief die van opa en oma.
Nu koopt iedereen voor iedereen een kadootje en komt het neer op 7 kadootjes. Ja, ook voor de groten, wat mij betreft is Sint gewoon een familiefeest. Niets zo leuk als kadootjes krijgen.

Pagina's