Home » Forum » Slowcooker 1

Slowcooker

35 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Kaaskopje
Slowcooker

Naar aanleiding van het invriesdraadje heb ik het met man over de slowcooker gehad en hij wil 'm :-). Wat is een verstandige keus? En dan liever in het niet al te dure segment. En wat we ons ook afvragen is of een slowcooker niet duur in het gebruik is (elektriciteit)

Lente
Enkele tips

Zelf heb ik deze: http://www.ebay.co.uk/itm/Morphy-Richards-48697-6-Litre-Slow-Cooker-Cera...
Die heb ik via een niet meer bestaande website gekocht voor 34 euro incl verzending. Ik gebruik 'm nu twee jaar zonder problemen.

Een slow cooker (crock pot) is eigenlijk een heel simpel ding.
Je hebt een pan in een opwarm-unit. Eigenlijk lijkt het op een flessenwarmer voor babyvoeding ;-)

Zelf vond ik het volgende belangrijk:
- hoeveel inhoud. Zelf heb ik een cooker van 6 liter. In de praktijk kan ik daar maximaal 3kg vlees in doen met nog andere ingrediënten. Dan is die wel aan de volle kant, waardoor de pan lastig te dragen is en iets te vol om goed te kunnen roeren.
- lage aanschafprijs Ik wilde afwachten of het wel zou bevallen.
- 2 standen (low en high). Dat betekent ongeveer 70 graden en 85 graden (precies weet ik het niet meer).

Wat leuk is, is als de pan ook op het fornuis kan. Dan kun je vooraf uien/kruiden zacht bakken of vlees aanbakken zonder dat je een extra pan vies maakt. Die zijn wel duurder. Daarom heb ik die niet. Er zijn ook pannen die in de oven mogen. Ik weet zo snel niet wat daar het voordeel van is.
Er zijn cookers met een instelbare temperatuur. Die zijn duurder dan die van mij met twee standen. Ik heb dat nog niet gemist maar misschien zitten er speciale voordelen aan.

Een complete maaltijd maak ik er nooit in. Wel heerlijke bouillon van botten of erwtensoep. En allerlei soorten stoofvlees.

Ik dacht gelezen te hebben dat een cooker ongeveer evenveel energie verbruikt als een koelkast. Alleen is die natuurlijk korter aan.
Online staat vast het verbruik bij elk model.

Onze cooker heeft een buitenlandse stekker. Er zat een tussenstuk bij voor de Nederlandse stopcontacten.

Er zijn apparaten die je kan gebruiker als cooker maar ook om sous vide te koken. Dan heb je wel de precies instelbare temperatuur nodig. Sous vide koken zag ik veel voorbij komen bij masterchef programma's. Lijkt me erg lekker. Is uiteraard een duurder apparaat.

Lente
kleine aanvulling

Je hebt slow cookers met een timer. Dan gaat die bijvoorbeeld alvast aan terwijl je nog niet thuis bent. Ik kan me bovendien voorstellen dat je dat ook kunt doen met een gewone timer in het stopcontact.

Ik mis die functie niet.

40er
Blij mee

Ik heb er ook al een paar jaar 1 en ben er nog steeds blij mee! Bij de slowcookery kun je ze super bestellen. Diverse soorten en maten. Zelf heb ik een keramische binnenpan, maar ik wil er graag 1 die je op het vuur kunt gebruiken om aan te bakken en dan in je slowcooker doen. Maar dat komt nog wel een keer.
Bedenk goed wat je wil, 1 maaltijd klaar maken of meer om in te vriezen? Dit voor de maat.
En als je hem hebt, doe er niet teveel water in..ik spreek uit ervaring. Er verdampt weinig.

Kenfan
Instant pot

Dat is een elektrische snelkookpan, die je ook kunt gebruiken als slow cooker. Er zit een stevige rvs binnenpan in, die je ook op het fornuis kunt zetten om je vlees eerst aan te braden. Niet dat dat nodig is, want daarvoor heeft hij ook aandelen.Je kunt hem ook als rijstkoker en zelfs als yoghurtmaker inzetten. En er zit een timer op.
Vooral met die functie ben ik erg blij , want ik heb het ding gekocht nadat ik mijn gewone snelkookpan net iets te vaak had laten droogkoken

Misschien boven het budget dat je in gedachten had, maar het ding is zooo handig. Ik gebruik hem iedere dag, met het bijkomende voordeel dat het fornuis ook schoon blijft. En de prijs vind ik nog wel meevallen voor zo'n veelzijdig apparaat, als je bedenkt dat een airfryer evenveel kost.

https://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2016/12/nieuw-keukenspeelgoed-de...

Sally MacLennane
budgetslowcooker

Als je op budget moet letten is een timer al snel duurder. Ik heb zelf de Russell Hobbs (https://www.bol.com/nl/p/russell-hobbs-22740-56-cook-home-searing-slowco...).

Ik vind wel de "bite" van vlees minder prettig (velen zijn het daar niet mee eens), maar voor soep is het onmisbaar. En ik ben dol op soep!

Dorry1
Ik zeg niks

:-)

40er
Dorry

Waarom niet?

skik
Ik weet 't, ik weet 't!

Dorry heeft een heeeele grote slowcooker, namelijk een AGA.

Heb ik het goed?

skik

Kaaskopje
Jaaa... AGA

Ik hang wel een foto aan de muur, dan heb ik ook een AGA, haha.

skik
Nut

Maar wat kan je nou met zo'n slowcooker/crockpot wat je niet kan met je moeder's oude braadpan en een oven?

skik

40er
Skik

Buiten koken ;-)
Ik denk dat het in zekere zin niet veel uit maakt, het resultaat zal hetzelfde zijn. En in de winter zou ik dat geen probleem vinden, keuken lekker warm, maar hartje zomer vind ik dat minder prettig. Dan is de slowcooker ideaal. En wat ik ooit eens begrepen heb verbruik je minder stroom, maar dat weet ik niet zeker.

Oh en Dorry, als het in mijn keuken zou passen zou ik graag een aga hebben!

Brianna F
Hier eentje

Ik heb ooit een slowcooker bij de Lidl gekocht, inmiddels gaat deze al 10 jaar mee. De stoofpotten worden zo lekker, het vlees wordt veel malser. Zelfs een slecht stuk vlees wordt heerlijk. Vooral het feit dat je 'm 's ochtends aanzet en 's avonds kun je aanschuiven is ideaal.
Hij verbruikt evenveel stroom als een koelkast, dus daar liggen de kosten niet.
Ik maak er stoofpotjes in, soepen, alle soorten vlees, puddingen, op internet vind je een schat aan informatie en recepten.
Neem wel een grote, al doe je 'm maar halfvol. Als je eens een keer een flinke pan erwtensoep wilt maken ben je blij met die afmetingen.

Alison
Reden

De reden dat ik een slowcooker heb gekocht is dat het een veiliger apparaat is dan de oven. Als ik mijn prachtige gietijzeren braadpan in de oven heb staan kan ik niet de deur uit. Het kan droogkoken, ik vertrouw de oven minder en het verbruikt veel meer stroom.
De slowcooker zet ik aan en dan ga ik rustig uren weg.
Het heeft ook nadelen. Complete gerechten met aardappelen zijn hier geen succes. Gewoon niet echt lekker. En het vlees is vaak toch wat droog. Maar ik heb hem nu een jaar of twee en ik ontdek steeds meer wat wel en wat niet werkt.
De mijne heeft trouwens een timer maar die gebruik ik eigenlijk nooit. Het komt natuurlijk ook niet op een half uurtje met een slowcooker.
Verder las ik ooit dat iemand persé een glazen deksel wilde. Ik heb dat niet gedaan. Ik heb een ovenschotel met een glazen deksel waar je niks door ziet vanwege de condens. Daar geef ik dus geen extra geld aan uit. Hij moet toch open om te roeren en te proeven.
Dat stuk van Levine had ik ook gelezen en nu ben ik toch aan het twijfelen. Misschien dat die Instant Pot op het verlanglijstje gaat. Of ik spaar toch door voor mijn ultieme droom de Cooking Chef. Ik heb zijn minder begaafde broertje gekocht destijds want die prijzen zijn toch wel heel pittig. Het broertje was al een rib uit mijn lijf maar wel de moeite waard want Kenny wordt veel gebruikt.

skik
En vleesloos?

Heb je er als vegetariër ook wat aan? Ik vind bijvoorbeeld een tajine ook een geweldig ding, maar dat werkt toch het beste als er lekker wat vlees in ligt te sudderen en garen. Met alleen groente heeft zo'n ding niet echt meerwaarde, werkt het ook niet zo goed.

Ik maak wel eens 'zongedroogde' tomaatjes in de oven, of ik rooster pompoen voor de risotto, dan laat ik die in een ovenschaal gewoon heel langzaam garen op lage temperatuur in de oven. Als ik soep maak, breng ik de (vegetarische) ingrediënten even aan de kook en zet het gas dan uit, dan gaart het genoeg na.

Ik heb wel eens gezocht naar vegetarische slowcookerrecepten, maar alles wat ik daar vindt kan je net zo makkelijk in de oven of in een sudderpan op een laag pitje maken. Of in een hooikistachtige constructie. Dat lijkt me eigenlijk wel wat, een moderne variant van een hooikist. Zou je je pan na het aan de kook brengen ook in een koelbox kunnen zetten?

skik

Alison
Vegetarische recepten
Lente
Nut (voor Skik)

De cooker hoeft niet in de keuken aan. Dat scheelt heel veel kookluchtjes, vooral in de slaapkamer boven de keuken.
De oven is duurder (stroom) en lastiger (tussendoor roeren) en het bezet je oven voor heel veel uren.

Stoofvlees wordt het lekkerst met heel lang stoven op een lage temperatuur. Dat komt overeen met het petroleumstelletje van vroeger.
Alleen heb ik dat liever zonder petroleum.

Op het gewone gasstel werkt niet goed genoeg omdat de warmte te slecht verdeeld wordt en de onderste laag dan te hard gaat.

Temet
Lente

Je kan stoofschotels op het gas aan de gang brengen en dan in een niet te hete oven zetten. Als het gerecht daar 1-2 uur in gestaan heeft kan de oven uit, die blijft dan nog heel lang warm, en het gerecht gaart zo nog urenlang na, zonder stroomverbruik of risico op brand. Tussendoor roeren is niet nodig (wel deksel op de pan houden natuurlijk, anders droogt de boel in).

Inderdaad is de oven dan wel lang bezet, maar verder vind ik dit prima werken zo. Als je 's avonds iets maakt en in de oven zet en die oven dan uitdoet voor je naar bed gaat, gaart het eten feitelijk de hele nacht na - 's ochtends blijkt het dan gewoon nog lauw te zijn. En 's nachts heb je anders toch niks in de oven staan.

Groeten,

Temet

Kenfan
Vleesloos

Bij vegans is die instantpot geliefd omdat je er peulvruchten in kunt bereiden zonder voorweken. Er zijn zelfs vegan kookboeken voor de instantpot. Ding is amper bekend, maar in angelsaksiche landen razend populair. Misschien moet ik maar eens een importbedrijfje opzetten,mijn enthousiasme hoef ik niet te veinzen.

Ik stoom er groenten in, die blijven stuk smakelijker dan als je ze kookt. Broccoli moet je niet willen dat wordt pap, maar aardappels, wortels, bietjes smaken gestoomd een stuk beter dan gekookt.

Maar het meest gebruik ik hem toch om in een uur de stracotta van keesdeheer, goulash, hachee of een ander stoofgerecht te bereiden. Je zou misschien verwachten dat vlees door de hoge druk aan smaak verliest, maar het tegendeel is waar.

Ik weet het niet hoor met die crockpot. Ik heb me er ook wel eens op georienteerd. Zo duur is ie niet en mijn hart en kelder zijn tenslotte groot genoeg voor alle keukenvriendjes met een stekker (keuken helaas dan weer niet voor een AGA). Dan kom je verhalen tegen van drukbezette amerikaanse vrouwen die 's ochtends voor hun werk het vlees aanbraden in een aparte pan en dat reuze handig vinden. En dat vlees dat dan de hele dag staat te broeien op een temperatuur waar bacterien ook wel pap van lusten, neuh, ik kan me niet echt voorstellen dat het daar nu beter van wordt. Maar misschien is dat een vooroordeel en moet ik eens een keertje goulash of rotikip op de slowcookstand proberen.Ruikt het de hele dag lekker in huis.

Kenfan
Allison , over CC

Van die cooking chef ging mijn hart ook sneller kloppen, en ik had 'm voor een kroonjaar op mijn verlanglijstje gezet. Ik las van verschillende kanten dat er problemen waren met het inductiegedeelte, en erger nog, vaak ook net buiten de garantieperiode. Dat risico ga ik niet nemen met een luxebeestje van dik 1000 euro.

En een inductiegedeelte kan mijn Handige Harry ook niet fiksen, itt het mechanische binnenste van mijn ouwe Ken.

skik
Temet

Da's natuurlijk nog veel handiger, ik denk dat je zelfs al met een oven die je uitzet zodra die is voorverwarmd een heel end komt. En ik heb zojuist een gasfornuis met drie! ovens gekocht voor mijn nieuwe keuken, geen last van een bezette oven dus.

skik

Lente
Lijkt me niet zo handig Temet

Er zit dan 2 kg mooie riblappen in de oven en die laat ik afkoelen tot lauwwarm. Grote kans dat het vlees dan al bedorven is. En dat risico wil ik niet lopen.
In de cooker komt de temperatuur niet boven de 90 graden, dat maakt het vlees zo lekker. Als je dat in de oven doet, dan kom je veel te snel op een te lage temperatuur, lees bederven.

Temet
hoezo bedorven?

Hoezo bedorven? bedoel je dat de structuur achteruit gaat door het lange stoven? heb ik nooit wat van gemerkt. Of ben je bang voor bacteriën? Dat lijkt mij niet terecht. Het gerecht wordt op het fornuis tot kookpunt verhit en pruttelt enige tijd door op fornuis en/of in de oven. Pan staat in de oven met deksel erop. Op dat moment zijn veruit de meeste beestjes wel dood. Dat geheel koelt dan wel af, maar nieuwe bacterieën komen er niet zo een-twee-drie bij. Daarbij zijn stoofgerechten vaak ook nog vrij zurig, wat bacteriegroei ook nog tegengaat. Ik heb al heel vaak stoofgerechten in de oven laten afkoelen, en nog nooit iets van bederf gemerkt.

Groeten,

Temet

Lente
Voorbeeld
Alison
Kenfan

Ieks, dat had ik nog niet gelezen. Ik heb destijds zo zitten twijfelen. Deze kopen of door sparen. Maar eer ik 1400 euro had zou dat nog best lang duren en ik wilde hem zo graag in huis hebben. En Kenny en ik zijn nu al sinds januari 2013 voor 600 euro heel gelukkig samen ;)

Sally MacLennane
Het niet al te dure segment

Dat was wat Kaaskopje in het openingsbericht vroeg.

En daarna komen er bedragen langs waar mensen die het moeten hebben van niet al te dure segmenten het van moeten hebben.

Echt, geloof me, er is een leven in het niet al te dure segment ;-)

skik
Psies Sally

Met je moeder's oude braadpan in een oude fleecedeken ;0)

skik

40er
Oude fleecedeken

Ik heb van een oude slaapzak en 2 leuke stofjes en hooimadam gefröbeld. Zet ik wel eens de pan met aardappels, groente of soep in. Best makkelijk als je 2 uur later pas gaat eten, gaar geworden en nog steeds warm.

Maar een simpele slowcooker, redelijk formaat heb je echt al voor €40 hoor.

Sally MacLennane
Simple lowbudget slowcooker

Voor 35-40 euro heb je een Russell Hobbs (nee, geen aandelen hier) waar een tweepersoonshuishouden flink uit kan eten ;-)

En wie het met de oude slaapzak of zo wil proberen: vooral doen! ;-)

Kaaskopje
Sally

Ik haal uit de tips wat nuttig voor mij is. Dat het meer losmaakt, vind ik wel leuk eigenlijk:-).

Ooit, in het grijze verleden, heb ik eens een 'ding' van Tupperware gekocht. Een vierkante bak met een inzetmand, met deksel. De bedoeling was dat je daar voedsel in deed wat al aan de kook was gebracht. En vervolgens zette je het dan weg onder je dekbed of zo. Hooikistsysteem dus. Het idee was goed, maar ik deed 't niet. Ik vond het teveel gedoe.

Yvan
Nova...

Ik heb er nog steeds een (nu ca.35 jaar oud!) van het inmiddels al lang verdwenen Belgisch-Limburgse merk Nova, die destijds ook produceerden voor ACEC.
Hun toestellen zagen en zien er niet uit, maar ze zijn gewoonweg niet kapot te krijgen (vandaar allicht het faillissement van Nova, destijds).
Heb ook nog, alle ongeveer even oud, alle van Nova en alle nog in prima staat een frietketel, een koffiezetapparaat, een wafelijzer, een staafmixer, een toaster...
Toestellen van Nova kom je in B regelmatig tegen in kringloopwinkels, waar ze verkocht worden voor een paar Euro's.
De "Nieuwe" toestellen van Nova die je vindt in Kruidvat en zo hebben niks gemeen met het oude Nova: het is made in China, in opdracht van een pientere Nederlander die de merknaam kocht... Wie goed oplet ziet overigens op die toestellen in kleine lettertjes ergens: "inspired by -".

Pagina's