Home » Forum » Spaarlampen 3

Spaarlampen

Kind mee naar een uitvaart, wel of niet?

En wat doe je als je kind gaat lachen of keten? Lees deze tips van een rouwcoach.

 

28 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
IngridT
Spaarlampen

Geven spaarlampen minder licht dan ouderwetse gloeilampen?? Mijn wederhelft is meesta degene die lampen inslaat & wanneer nodig vervangt, maar sinds we aan de spaarlamp zijn vind ik dat het her en der in en om het huis steeds schemeriger wordt. Heeft ie vorige week de defecte buitenlamp bij de garage vervangen, sta ik nog steeds 's morgens vroeg te turen waar het sleutelgat nou zit. Toen er nog een 'gewone' lamp inzat was dat een stuk beter. En toen realiseerde ik me dat het in mijn bijkeuken en washok ook een stuk schemeriger is geworden sinds er spaarlampen in gebruik zijn genoemen. Hoe kan dat nou? Moet je spaarlampen een graadje sterker kopen dan gloeilampen om dezelfde lichtopbrengst te krijgen of zo??

Ingrid (en dan hebben we ook nog een kroonluchterdilemma trouwens, we hebben een echt oude, antieke kroonluchter met heel veel van die kaarsgloeilampjes. man heeft een hele voorraad gekocht, maar zijn er daarvoor ook leuk-ogende spaarlampalternatieven?? Weten jullie dat?)

rosa
Lux

Volgens mij moet je naar het aantal lux kijken. Daar heeft mijn man het tenminste steeds over. Ik luister helaas maar half, dus ik weet niet of dat wel op de verpakking vermeld staat. Met Google is wel te vinden hoeveel lux je voor bijv. een leeslamp nodig hebt.

mix
Hier

http://nl.wikipedia.org/wiki/Spaarlamp

ik heb ze op de overloop en in de garage, ik zie veel te weinig, het duurt even eer ze op volle sterkte branden, maar zelfs dan vind ik het niet voldoende. Lees hier dat er ook wel wat nadelen aan de besparingen zitten en dat ze bij klein chemisch afval moeten ivm kwikdamp (fantastisch). Ik weet niet of dat bij LED anders is, maar wat mij betreft stap ik met liefde weer over op de gewone. Ik bedoel: je steekt een lamp aan om licht te hebben en beter te kunnen zien, het halve werk werkt niet;-)

bromvlieg
Als ze maar kort branden

geven ze minder licht, ze moeten even op sterkte komen. Vandaar je sleutelgatprobleem denk ik.

Savon
Hetzelfde verhaal als mix

Die krengen geven veel te weinig licht. Na mijn eindeloze geklaag dat ik in de gang niks kon zien heeft mijnheer Savon nog ergens een gewone gloeilamp opgeduikeld. Wat een verademing zeg!

Temet
Ze takelen af

Twee problemen met spaarlampen: 1. ze moeten op gang komen (wat hiervoor al werd beschreven) en 2. ze takelen af. Dat geldt niet voor gloeilampen, daar is het alles of niks: volledige lichtopbrengst tot het pang zegt en je een nieuwe moet kopen.
Bij spaarlampen neemt de lichtopbrengst na een tijdje af. En daarnaast is het inderdaad mijn idee dat die fabrikanten wel zeggen dat spaarlamp x overeenkomt met gloeilamp y maar dat dat in de praktijk tegenvalt.

Wij hebben hier op sommige punten spaarlampen hangen van ik meen 20 watt. Zou overeenkomen met een 100W peertje. Of dat klopt weet ik niet, want ik heb nooit zulke peertjes gehad (dat konden de fittingen ook niet hebben) maar we kunnen wel alles veel beter zien.

Dus ja, zwaardere spaarlampen erin. Helaas.

Groeten,

Temet

Tihama
Factor 5

Dat is grofweg de rekensom, dus wat Temet zegt.

Vanwege het opwarmgedrag van spaarlampen hebben we die alleen op de plekken waar we langer sfeerlicht willen hebben. Verder zoveel mogelijk LED. Dat is snel aan en uit. Flinke lichtopbrengst. Enorm lange levensduur.

LED heb je tegenwoordig trouwens ook in allerlei sfeerkleuren. Het is echt allang niet meer dat koele licht.
Philips heeft bijv. ook de Living Colors: de kinderen hebben er daar allebei een van op hun kamer. Heerlijk licht en maar 15W. : http://www.philips.nl/c/livingambiance/livingcolors-helder-6917160ph/prd...

We hebben daarnaast ook gasontladingslampen (TL, maar dan anders). Ik heb boven mijn aanrecht LED's van 7 Watt en er tussenin een paar grote gasontladingslampen. Die doe ik alleen aan als ik langer aan het werk ben, maar mén wat een bak licht.

We hebben ook nog een paar gasontladingslampen op andere plekken. Ik herinner me nog dat de hele woonkamer gestript was en we een van die lampen aandeden.
Mijn pa vroeg: "Het lijkt wel een bouwlamp, hoeveel Watt is die?"
Ik zei: "Vijfendertig".
Mijn pa:"530? Ja, dat zie je wel"
Ik: "Nee: 35 Watt".

Mijn man heeft ze via internet bij een business-to-business bedrijf gekocht. Ze worden vaak in winkels gebruikt om daglichtsfeer na te maken. Voor de particulier waren ze toen nog niet te koop (3 jaar geleden). Het was zoeken naar geschikte armaturen. Maar dat is echt geweldig: het is net een hoogtezon, maar dan anders ;-)

Hier in de stad hebben we trouwens tegenwoordig zelfs straatverlichting met slechts 15W per lamp. LED dus.
http://www.lighting.philips.nl/pwc_li/main/shared/assets/downloads/pdf/L...
Ik heb bij nacht in die straat rondgereden en het is echt geweldig. Ik pleit dus voor LED. Grote lichtopbrengst, heel laag verbruik en lange levensduur.

Oja, Ingrid: voor onze kroonluchter staan er ook ongeveer 100 lampjes in voorraad, want voorlopig is er nog geen aantrekkelijk alternatief voor mooie kaarsmodellen. Helaas.

Tihama

dirksmama
Levensduur

ik vind dat de levensduur ook vies tegenvalt. In een aantal armaturen had ik eerst gloeilampen, sommige nog uithuwt ouderlijk huis, die zijn minstens 20 jaar meegegaan. Spaarlamp haalt soms het jaar niet eens.

Led is inderdaad prettiger. Maar doe mijn maar gloei!

Fiorucci
Bbrr led

Ik ben migraineklant en nogal lichtgevoelig, ik heb dus veel last van led, ik vind het vreselijk schel en hard licht. Halogeen is ook niet prettig.

IngridT
Goh.

Blij dat ik dit hier neergezet heb, ik ben dus niet de enige! Ik voelde me echt een beetje zo'n milieubarbaar dat ik terugwil naar mijn gloeilampen.

Ledlampjes hebben we trouwens ook wel een aantal van, bv van die fijne leeslampjes bij de kinderbedden. Vinden ze heel prettig. maar als ik allerlei van die saaie plafonnieres in hallen en bijkeukens en washokken wil vervangen door LED moet ik natuurlijk hele andere lampen kopen (niet dat dat zo'n probleem is, maar wel weer een klusje) En in allerlei sfeerlampen hebben we volgens mij ook spaarlampen, maar da's niet echt hinderlijk. het zijn idd vooral de plekker waar je helder & clean licht wilt, en wel METEEN als je de lichtschakelaar indrukt.

Overigens 100 lampjes voor de kroonluchter!? Whaah! Da's echt veel. Zal man eens vragen hoeveel wij er hebben liggen, misschien moet er idd nog maar een voorraadje bij! (of zijn we nute laat?)

Ingrid

Tihama
Ontwikkeling

Led heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling door gemaakt. Ooit was het zo dat ze na 1 jaar halveerden in opbrengst, maar nu hebben ze levensduren van meer dan 10.000 branduren zonder terug te gaan in niveau. Je kunt ze tegenwoordig in dimuitvoeringen kopen, je kunt ze in diverse kleuren kopen. Er is echt een wereld veranderd.

Om een voorbeeld te geven: dit http://www.welke.nl/artikelen/Nieuws/Kleur-je-keuken-met-SieMatic-verlic... is ook LED.

De link met migraine ken ik nog niet. Ik heb net even zitten zoeken en ik begrijp nu het volgende: bij sommige mensen kan de felheid van het licht zorgen voor aanvallen en bij sommigen juist flikkerend licht. LED heeft niet het nadeel van flikkeren en zou daarmee juist een oplossing zijn voor degenen die daar last van hebben. De felheid is vaak gekoppeld aan lichtkleur, rechtstreeks instraling en hoge sterkten. Door een slim lichtplan kun je dit nadeel volgens mij ondervangen. Je moet dan letten op meerdere lampen in een andere lichtkleur en met minder directe instraling.

Tihama

Tihama
Geen idee

Er zitten 12 lampen in onze kroonluchter. Van die mooie gedraaide kaarslampjes. We wilden een voorraad voor een heel lange tijd. Geen idee wanneer er een goede vervanging komt, maar de lamp zelf willen we behouden. Dus 100 leek ons wel mooi. Die heeft man dus ook bij een B2B besteld.

Tihama

Fiorucci
Tihama ot

Nee, het is gelukkig niet zo dat het een aanval oproept. Maar het is een bepaalde overgevoeligheid voor bepaald licht, die als naar wordt ervaren. Ik krijg er hele moeie ogen van. Als ik een tijdje in het ziekenhuis heb gezeten in de wachtkamer van de poli heb ik echt last van mijn ogen. Mijn oudste heeft epilepsie sinds een paar jaar, hij heeft er ook last van. (Overigens krijgt hij gelukkig geen aanvallen van flikkerend licht.)

skik
Die lampen takelen niet af...

maar jijzelf. Wij wonen nu vier jaar in dit huis, we hebben in alle lampen spaarlampen gezet. Sinds een jaar begon ik steeds meer moeite te krijgen met lezen. Ik was al op de lampen aan het mopperen (die dingen worden zwakker), maar eigenlijk heb ik in de keuken ook meer moeite met lezen, en daar zitten wat halogeenlampjes en de tl-buis in de afzuigkap. Ik heb onlangs een paar spaarlampen door nieuwe om te kijken of het toch echt niet aan de lampen lag, maar ik zag geen verschil tussen de oude en de nieuwe spaarlampen (en ik heb 5 precies dezelfde lampen in de kamer). Het ligt volgens mij niet aan de lampen, maar aan veertigplus zijn.

skik

Temet
Ook

Skik, de lichamelijke aftakeling doet zich hier aan alle kanten pijnlijk gevoelen, maar die lampen schijnen wel degelijk ook af te takelen. Die wijsheid heb ik niet van mezelf maar las ik ooit eens in een of ander consumentenmagazine ofzo.

Nou ja, een dubbele aftakeling dus. Geen wonder dat ik het somber inzie :-)

Groeten,

Temet

dirksmama
V&d

wt fio beschrijft heb ik met sommige soorten tl-verlichting, vooral in combi met donker. Ik kan nooit lang in een V&D rondlopen zonder knallende hoofdpijn te krijgen. De verlichting in die zaak klopt niet.

Ik heb trouwens led-bolletjes die er uit zien als gloeilamp. Dus geen plafonnières vervangen, gewoon ander bolletje er in draaien.

Spaarlampen koop ik trouwen alleen met equivalent 75 of 100 watt, anders zie ik niet genoeg.

Tango
Ben er ook niet blij mee

met die spaarlampen. Wij hebben ze nu op zolder en als ik dan boven kom om de wasmachine daar te legen, moet ik er altijd eerst even een extra lamp bij aan doen, omdat ik anders niet zie wat ik uit mijn wasmachine haal. Tja, waar bespaar je dan op?
Heb dus vooral last van het opstartprobleem, maar verder ook vanwege sfeer zou ik graag terug gaan naar de gloeilamp. In de woonkamer hebben we van die leuke sfeergloeilampen in onze wandverlichting. Geen idee waar we dat door moeten vervangen als ze kapot springen.
Ledlampen hebben we boven de eettafel, gelukkig met een dimmer. Want die wil je niet op volle sterkte, zeker niet als je 's morgens vroeg nog halfslapend beneden komt.

skik
Oh gelukkig temet

'T is dus zowel het één als het ander. Dat maakt het één net weer wat minder erg!

skik

Genista
Aangenaam verrast door led

Met de spaarlampen hadden wij het ook helemaal gehad. Vrijwel alle situaties hier zijn dat je het licht aandoet en dat er dan licht moet zijn, niet dat er dan langzaam licht moet komen. In de kerstvakantie hebben we de kamer van onze zoon helemaal ver- en omgebouwd, inclusief nieuwe lichtpunten. Hij heeft nu led-verlichting. Wat mooi, wat sfeervol! Heel prettig warm licht geeft het. En gewoon klak, schakelaar om, en er is licht. Voor mij geen spaarlampen meer.

Merel
Welke genista?

Wat voor een led lampen hebben jullie? Ik had een tijdje geleden de halogeenspotjes omgeruild voor led lampen (dat kon, zelfde aansluiting) maar toen kreeg ik veel zwakker licht en ook nog eens blauw-achtig) erg ongezellig. Nu was het wel een wat goedkoper merk van blokker (die groen met gele pakjes)

Genista
Philips

Je moet wel opletten wat je kiest. Er bestaan inderdaad van die ledlampen die van dat diepvrieslicht geven, maar wij hebben er speciaal op gelet dat we gezelliger, wat gelig licht hebben.

Pham
Je hebt ook

snelstarters, die starten zoals de naam al aangeeft snel op.
Hebben wij op de wc, is handig.

Pham

Valkyre
Dimbare ledlampen?

Ik had in een aanval van milieubewustheid maar liefst vier dimbare ledlampen gekocht. Helaas doen ze het niet in onze plafondlamp-met-dimmer, en in onze staande lamp met electronische dimmer (zo'n ding wat je met je voet aan en uit kunt doen) knipperde het ipv te dimmen. Toen we de stekker er opnieuw indeden knalde de lamp. Duur grapje... Wat doe ik verkeerd?

groet, Valkyre

Chippie
Valkyre

Je hebt ook een speciale fitting nodig. Meer weet ik er niet van, maar ik weet dus dat je meestal niet alleen het lampje moet vervangen maar ook de fitting (van de lamp).

Genista
Valkyre

Heb je wel een dimmer die ook bedoeld is voor LED-lampen? Want met dimmers die voor gloei- of halogeenlampen bedoeld zijn, gaat het inderdaad niet goed.

Tirza G.
Lichtkleur

Volgens mij is de lichtkleur van spaarlampen standaard wat gelig. En van gloeilampen wittig. Dat scheelt ook in mijn beleving.

Tirza

Mamvantwee
Andersom

Tirza, bedoel je niet net andersom? Spaarlampen zijn in mijn beleving juist wit en ongezellig, tenzij je de uitzondering kunt vinden.

Maar ik heb noodgedwongen spaarlampen in huis en koester de enkele gloeilamp die ik nog heb, heb nog geen ervaring met led. Passen ledlampen in gewone fittingen? En waar koop je ledlampen, met voldoende keuze?

Groet, Mamvantwee

Temet
Voor wie nog gloeilampen wil

Voor wie aan de gloeilamp is gehecht en in de buurt van Amsterdam woont: Contact Aurora (vziw in de wandeling bekend als Aurora) bij de Munt heeft een enorme voorraad ingeslagen van allerlei soorten. Grote kans dat ze daar de gewenste soort nog hebben.

Overigens zijn ze wel duur daar, tenminste wel met andere electronica.

Groeten,

Temet

Onderwerp gesloten

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.