Home » Forum » Speelgoed niet uit china

Speelgoed niet uit China

18 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Wilgenkatje
Speelgoed niet uit China

Zoals de titel al zegt: bestaat er nog speelgoed dat niet uit China komt?
Waarom komt er tegenwoordig zo ontzettend veel uit China? 'Omdat dat goedkoop is' hoor ik altijd als ik die vraag stel.

Wat schieten we op met al dat weggooispeelgoed? Waarom stoppen we daar niet mee? En waarom komt er geen einde aan al die eendagsvliegen? Vandaag werd er een officiele eerste paal geslagen voor een nieuw schoolgebouw. Alle leerlingen waren getuige van het heuglijke feit, voorzien van een gele (heel slappe) bouwvakkershelm. Why oh why? Weer zo'n 250 voorwerpen voor de plasticberg. En uiteraard made in PRC.

Rissie
ja

Het is verschrikkelijk, en toch soms ook zo makkelijk...
Ik ben het volledig met je eens, en toch maak ik ook nog wel eens gebruik van de mogelijkheden die het geeft. Even goedkoop iets uitproberen, voor een feestje wat leuke extra dingetjes aanschaffen, ik probeer dit wel echt te beperken!

Ik kan me vooral zo ergeren in de Action: ouders met zeurende kinderen die speelgoed krijgen, in mijn ogen "zomaar" en waarschijnlijk elke keer dat ze daar komen. Weet natuurlijk niet of dat zo is, maar het lijkt er wel heel erg op!

Zoon is trouwens even genezen: heeft een smartwatch bij Alie besteld die helaas helemaal niets doet...

Dees
Niet

Er is genoeg niet Chinees speelgoed. Mijn zoon heeft weinig Chinees spul, veel Deens ;) en ook Noors speelgoed.

Wilgenkatje
Leuk Dees

Ben benieuwd naar de winkels die dat verkopen.

skik
Lego?

Wordt tegenwoordig ook gemaakt in China. Maar is wel lekker stevig.

skik

Tamar
antroposofische winkeltjes

daar zul je niets uit China aantreffen. De Ommekeer uit Badhoevedorp, bijvoorbeeld. Veel hout en wol.

Sydney
Tamar

Viga toys importeert gewoon uit China hoor. En dat is toch echt antroposofisch houten speelgoed.

Dees
Skik

Ook ja maar voornamelijk nog Denemarken. En ja speelgoed uit China is gewoon goedkoper en dat is vaak waar mensen naar kijken. Want een houten speeltje in Nederland gemaakt is vaak 4 keer zo duur als dat het uit China komt. Mensen willen een normaal loon.

juf Ank
oh...

ik dacht even dat je bang was voor het coronavirus...

Sinilind
Omdat we allemaal op de eerste rij willen zitten voor een dubbel

Het is niet alleen speelgoed uit China. Ik ga je vraag heel breed trekken. We menen allemaal dat we recht hebben op alles wat beschikbaar is in de wereld. Dus: skivakantie en vliegvakantie voor een goedkoop prijsje, ook al betekent het dat we met z'n allen in vliegtuigen zitten die enorm vervuilen en toch vol zijn omdat kerosene niet belast is. Omdat we met z'n allen de kiloknaller kopen (lekker veel vlees voor 4 euros) zonder te kijken naar de productie en vervoer van de dieren. Omdat we allemaal auto blijven rijden. Omdat we allemaal leuke shirtjes willen kopen, 4 keer per jaar. Omdat we geen nee verkopen (durven verkopen?) aan onze kinderen wanneer ze zeuren om het zoveelste poppetje uit China
à € 1.99 van de Action.
Ik ben (voordat iemand me beschuldig van hypocrisie) even schuldig als de rest, ook al probeer ik te veranderen. Ik vlieg nog steeds een paar keer per jaar, heb net een auto gekocht dat niet elektrisch ...
Ik trek de vraag heel breed maar nu een antwoord: er is wel speelgoed te koop uit andere landen, ik kocht zelf altijd veel (houten) speelgoed uit Estland wanneer ik er in de zomer was, gemaakt door lokale producenten. Het was duurder dan meuk uit China maar wel te doen. Er zijn een paar winkels in Haarlem (Krokodil op de Gedempte Oude Gracht en Game Time in de Generaal Cronjéstraat) waar mooi speelgoed uit Europa of Zuid-Amerika te koop is.
De kringloop is ook een optie. Er rust bog een taboe op het geven van cadeaux uit de kringloop, ik doe het heel vaak, er zijn echt mooie spullen te koop.
Kortom, mogelijkheden zat maar we moeten wel durven.
Sini

Wilgenkatje
Zo bedoel ik het ook Sinilind

De vraag waarmee ik startte is de aanleiding waar ik toen tegenaan liep. Het is een veelomvattende kwestie, onze levensstijl en alle verwennerij. Als mijn schoonvader die bakker was en eind jaren 70 overleed terug zou keren, zou hij stomverbaasd rondkijken bij de actuele bakkersvitrine. Om maar een voorbeeldje te noemen.

Maar dan gaat het om dagelijks voedsel hier in Nederland, ik dwaal af. Aanleiding was alle goedkope spullen waarvan altijd gezegd wordt dat de consument erom vraagt. Geloof ik niks van. We worden aan de lopende band verleid en zijn kuddedieren, hoe hoog we autonomie en authenticiteit ook in het vaandel denken te hebben.

Verder - om het nog even over China te hebben- vraag ik me af hoe wijs het is dit enorme niet-democratische land zoveel economische macht te gunnen. Want waarden en normen zijn er echt anders. Kijk alleen maar even naar dr. Li die eind december het coronavirus ontdekte en niet werd geloofd maar beticht van onruststokerij. Brrr.

Sydney
Wilgenkatje

'Verder - om het nog even over China te hebben- vraag ik me af hoe wijs het is dit enorme niet-democratische land zoveel economische macht te gunnen. '

Hoe bedoel je? Denk je dat jij/wij daar iets over te zeggen hebben? De westerse wereld heeft gekozen voor marktwerking, en daar plukt China de vruchten van. Ook in Nederland lukt het een liberale marktknuffelaar als de VVD al jaren om de regering re formeren en leiden. En dat krijg je dit.

Sydney
Overigens

'Want waarden en normen zijn er echt anders. Kijk alleen maar even naar dr. Li die eind december het coronavirus ontdekte en niet werd geloofd maar beticht van onruststokerij. '

De waarden en normen zijn helemaal niet anders. Kijk maar hoe Nederland met zijn klokkenluiders omgaat. Google maar eens op Ad Bos of Paul van Buitenen. Of kijk naar hoe de top van Rijkswaterstaat omgaat met natuurgebied Over de Maas'. Om masr iets te noemen.

Angela67
Hallo Sydney

Als jij je hoogbegaafde kinderen met dit onverantwoordelijke gedrag opvoedt hoop ik dat zij slimmer zijn dan jij. Hoezo kan jij zelf niet kiezen voor niet-Chinese spullen? En waarom ga je het niet de politiek in als je het zo erg vindt? Wat doe jij er zelf aan behalve klagen?
Gr Angela

Sinilind
Eigenlijk zouden we een nieuw draadje

moeten maken met over consumeren als onderwerp. Of bewust consumeren. Het zou de lading meer dekken.
Sini

Wilgenkatje
marktwerking

Ja Sydney, zo is het, daar 'hebben we voor gekozen' en in dat schuitje zitten we.

Ik wil eruit!! (maar ja, wat dan??)

Wilgenkatje
klokkenluiders

Ook daar gaat marktwerking voor alles. Wat was er van de week ook alweer in Zembla? Over die grond die eigenlijk geen grond is. Over lagere ambtenaren die overruled werden?

Droomland bestaat niet. ik weet het. Maar - bah!!

Sydney
Lol Angela67

Ik ben niet degene die klaagt. Maarre, sinds de PvdA mij het gevoel gaf dat ik voorgelogen werd (Wouter Bos, weet je nog?) stem ik SP. Al heeft ook die partij nadelen, want ik ben niet Marxistisch.