Home » Forum » Spinazie met zalm ongezond

Spinazie met zalm ongezond?

8 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
mopperkont
Spinazie met zalm ongezond?

Hoe ongezond is nu eigenlijk spinazie met zalm? Ik zie het wel overal in recepten staan, in de Allerhande en op de verpakking van spinazie met Boursin staat ook al een recept met stukjes zalm. Maar op de site van het voedingscentrum wordt het afgeraden. Maar het is wel lekker... wat doen jullie?

meg
Tegenstrijdige berichten...

... als je even googled over de combi vis en spinazie. Ik heb het zelf donderdag nog gegeten, heerlijk. Alles met mate, niet elke dag nitraatrijke groenten en vis, gewoon lekker veel afwisseling. Nitrosamines die uit het nitriet (groente zoals ook in all sla) en aminen (vis) gevormd worden zijn kankerverwekkend, maar ik las op een site dat je wel héél veel ervan moet eten wil het kwaad kunnen. Dus ik geniet er heel af en toe van en maak me er maar niet zo druk over. Ik geef het alleen niet aan de kinderen... die eten worteltjes ipv spinazie of er een vleesje bij ipv vis. Groetjes meg

bertje1
Dietist: het echte antwoord

het zit zo: vis vormt inderdaad met hun eiwitten, nitrosamines met nitraatrijke groenten (let op: nitraat zit niet alleen in spinazie! zie voedingscentrum). Maar er zijn 2 uitzonderingen: zalm en makreel. Om onbekende reden worden er bij deze combinatie nauwelijks nitrosaminen gevormd. Dus in andere gevallen: vermijden. Bij zalm en makreel: af en toe geen probleem.

gruffalo
Hmm

mijn dochters zijn dol op 'spinazie-vis' van Iglo, een stukje vis met daarop een laagje spinazie en daar om heen een paneerlaagje. Ik vind het ideaal voor drukke dagen, maar als ik dit lees begrijp ik dat het dus erg ongezond is.

dat is nu het enige gerecht met groente dat ze met smaak opeten!
toch maar op zoek naar iets anders. Jammer!

Gruffalo

Kari1
Soep

wordt die soep echt zo heet gegeten? Te allen tijd vermijden van de combi vis en nitraatrijke groenten, dat gaat vrij ver. En wat is dan nitraatrijk? Daar zijn lijstjes van, maar de ene groente bevat meer dan de andere, dus die grens en daarmee of een groente wel of niet op het lijstje staat is vrij arbitrair. En daar zijn de hoeveelheden nog niet in meegenomen.
Was bietjes met vis niet van oudsher een klassiek vrijdag-gerecht? Ik denk dat als je met verstand eet, gezond bent en niet bij wijze van spreken elke dag voor nitrosamines zorgt, het advies om de combi vis en nitraatrijke groenten te vermijden wel erg streng is. Ik zou mijn kinderen af en toe die iglo-vis-spinazie wel durven geven.
Kari

mopperkont
Dus ook de haringsalade...

Bij bietjes had ik nog niet eens stilgestaan, die eten we wel eens door de haringsalade.

Temet
Katan

Ik heb nu even geen tijd om het zelf na te zoeken en te knippen en plakken, maar ik verwijs weer eens naar de site van Martijn Katan, hoogleraar humane voeding (ik dacht www.mkatan.nl) die vrij overtuigend uitlegt waarom het voedingscentrum zeurt als ze de combinatie vis met spinazie ontraden. Zijn slotregel is zoiets als: je moet al zoveel doen voor de gezondheid, nutteloze voorschriften kunnen we missen als kiespijn.

Er zijn dus geen gezondheidsbezwaren tegen Iglo's viscuisine Florentine aan te voeren (culinaire bezwaren allicht wel, maar daar ging het niet over ;-) )

Groeten,

Temet

Temet
Een paar links

Alsnog enige links van de al genoemde site:

Het openingsartikel van Katan:
http://www.falw.vu.nl/nl/Images/16%20feb_tcm19-33888.pdf

Een ondersteunende reactie: http://www.falw.vu.nl/nl/onderzoek/health-sciences/homepage-of-prof-dr-m...

Reactie van het Voedingscentrum: http://www.falw.vu.nl/nl/Images/voedingscentrum_tcm19-33926.pdf

En Katans reactie daar weer op:
http://www.falw.vu.nl/nl/Images/volkskr%2025%20feb_tcm19-33865.pdf

Groeten,

Temet

Onderwerp gesloten