Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Supergoedkope recepten voor op de camping (2 volwassen en 4 tieners)

Dag allemaal
In een vlaag van verstandsverbijstering hebben we besloten dat mijn zoon en de zoon van mijn vriend allebei een vriend mogen meenemen voor 11 dagen kamperen in Frankrijk. Het moet echt low budget, en we hebben gelukkig een geweldige camping municipal gevonden aan een rivier waar we met ons zessen, de hond en de auto 25€ per nacht kwijt zijn. De jongens gaan elkaar bezig houden, en wij (is het plan) gaan boekjes lezen en breien.
Maar nu: eten! Vier jongens tussen van 14, 15 en 2x16 respectievelijk. Ik wil proberen voor 5€ pp per dag te koken. Ik denk dat het haalbaar is door veel gerechten met pasta/rijst/aardappels en bonen met salade erbij te maken, maar veel verder dan carbonara/chili/nasi kan ik niet denken.
Wie heeft een super lekker (en makkelijk) recept in de categorie: we zijn dit jaar heel blut volgend jaar beter? Oh ja: ik neem een grote soeppan (koken van pasta/aardappels/rijst) + 1 braadpan van 30cm diameter en 2 kleine pannetjes voor eieren of pannenkoekjes. Meer past er niet. En we hebben een 3 pitter kooktoestel.
Sini


margaretha

margaretha

19-07-2017 om 19:57

couscous

en goedkope groenten (of 2 blikken groenten) erbij, evt. aangevuld met kipfilet reepjes/ shoarma/ pita vlees (wat je maar kan vinden in koeling of diepvries en in aanbieding)
Pannenkoeken met kaas of spek
Stevige soep met grof gesneden groenten en aardappel/ pasta, evt. knakworstjes of zo en iets van brood erbij

Zoek het vooral ook in goedkope producten als blik en diepvries. Hou het makkelijk

Wat ik doe

Ik kampeer bijna altijd in Frankrijk en daar doe ik meestal het volgende:

Basis is een grote bak salade met vooral kropsla die je zelf schoonwast. N zak is makkelijk maar ook duurder. Dan veel stokbrood erbij. Oud stokbrood in schijfjes bakken/grillen en insmeren met knoflook en tomaat. Vinden ze heerlijk met wat olijfolie. En dan tja vlees en dat is moeilijk voor die prijs. Dat hebben ze hier wel graag. Tortilla (dat eigerecht) met aardappel ui en tomaat of paprika of erwten. Kan eigenlijk alle groente in!
Maar sla en brood met vlees of vis eten we vaak op de camping. Lekker makkelijk en je hebt maar 1 pit nodig.
Chili con carne met weinig gehakt? Ik zag jn Frankrijk altijd veel aanbod van minder mooi gegroeide groente voor weinig. En seizoensproducten zijn gewoon t goedkoopst. Knoflook olijfolie pepertje bakken en dat door spaghetti scheppen is hier ook n toppertje. Aan tafel peper en zout erover. Daar kun je n warme groente bij eten en vlees. Merguez worstjes vinden ze altijd geweldig en niet duur! In het rode vet je stokbroodje dopen. Ohhhhhh je snapt wel dat ik nooit afval in de vakantie!!
Couscous maken. Ik vind (heel ordinair) de blikken van garbarit altijd heerlijk. Of je maskt n couscous salade met kippepootjes. Ik ben dus echt van een pan bakkem of stoven en verder koud.
Bakjes olijven stillen de honger en schijfjes komkommer of cherrytomaatjes. Mijn kinderen doen n moord voor m stokbroodje met amora mayonaisse. Alleen op vakantie he. Thuis is er niks aan. En wijn tappen bij de plaatselijke cooperatie. Skip de desserts. Die maken het duur. Ijsjes ook.
Briepuntjes paneren en bakken met sla en stokbrood serveren!!
Veel plezier ik zal onderweg naat je zwaaien. Ga ook kamperen en we hebben er allemaal enorme zin in!

Jackie

Jackie

19-07-2017 om 20:01

Probeer ook eens

Eiernoodles. Goedkoop en heel lekker. Wat uien, tauge, champignons en stukjes pangasiusfilet bakken/wokken met wat kruiden of een sausje en dan de eiernoodles er doorheen.

Ook lekker: salade met kidneyboontjes, komkommer, wortel, ev. sla, ei, maiskorrels en stukjes augurk.

Bovenstaande ingredienten kan je ook gebruiken als beleg voor wraps. Daar heb je verder gehakt voor nodig en kruiden, een sausje, geraspte kaas en eventueel creme fraiche en uien.

Clowntje

Clowntje

19-07-2017 om 20:19

In Frankrijk?? Makkely

Die heerlijke blikken kant en klare tabouleh. Blikje met pakje mengen, half uurtje koud zetten en dan lekker eten. Kan je aanvullen met munt, sla, tomaat etc indien nodig. Kipfilet, worstje what ever erbij, heerlijke maaltijd. Kost geen drol, idd garbani of zo. Eet dat 2 dagen en weer budget om iets anders te doen.
Of Italiaanse tomatensalade met grote stukken stokbrood (geroosterd met knoflook en olie) erdoor, ook met stukje vlees/vis.
Pasta en blik tonijn/tomatenblokjes/lekkere kruiden / groente die je wil
Couscous met veeeeel groente
Keertje friet halen en geen groente eten.......

Lusithania

Lusithania

19-07-2017 om 20:43

Diepvries

Van die zakken kant en klaar uit de diepvries, bijv. Paella of aardappelen met groente schotel.

specht

specht

19-07-2017 om 21:20

Bijdrage vragen?

Als jullie het zo krap hebben, is het dan niet mogelijk de ouders van de vrienden om een (bescheiden) bijdrage in de extra kosten voor hun kinderen te vragen?

bieb63

bieb63

19-07-2017 om 21:22

pastasalade met tonijn. En nog wat dingen

Erg lekker en goedkoop. En hou het simpel.
Kook pasta (gewoon een goedkope soort) en laat afkoelen. Meng met 1 of 2 blikjes tonijn in water (tonijn lekker fijn wrijven met je vingers). Uitje erdoor en wat stukjes tomaat. Je kan er ook nog wat stukjes appel door doen. En evt wat (overgebleven) sla. En dan niet moeilijk doen over de dressing, maar gewoon wat (goedkope) slasaus uit een fles. Die je dan de volgende keer weer voor een andere salade gebruikt. Wat stokbrood erbij als het niet genoeg is.

Hamburgers (meestal niet duur) bakken en beleggen op een broodje. Wat uit en ketchup erover en een eenvoudige tomatensla erbij.

Simpele tomatensoep: Uitje fruiten in de soeppan. Paar blikken tomaat erdoor. Aanlengen met bouillonblokje(s) en water tot gewenste dikte en smaak. Evt wat kruiden, peper. En evt. kant en klare gehaktballejes. Stokbrood erbij.

Koop zo'n weggooi bbq schaal (is een bak van alufolie met aanmaakblokje en wat houtskool. Kost weinig. Daar wat worstje en hamburgers op grillen. Evt. ook tomaat en courgette plakjes er bij grillen.

En een heeeeel ouderwets recept(zoet, maar zeer vullend en erg lekker...). Rijst met krenten. Een flinke pan rijst koken. Hierdoor gewelde krenten doen. Opscheppen en op bord afmaken met kaneel, suiker en roomboter.

Macaroni

Ik nam altijd een aantal pakjes mix vanthuis uit de kast mee.macaroni spagetti bami enz
Dan hoefde ik maar wat aanvullingen te kopen zoals gehakt en courgette en tomaat.

Kip pilaf is ook makkelijk en goedkoop: kip klein snijden,bakken en 2blikjes tomatenpuree toevoegen,even aanbakken en dan t sap v d perziken erbij. Evt wat water en de perziken klein snijden en erdoor doen. Ik doe er ook wel eens stukjes courgette en ui door. Lekker met rijst of brood en sla.

belle mara

belle mara

19-07-2017 om 22:33

Pasta met spinazie en roomkaas

Studenten gerecht. Maar wij eten het nog regelmatig.

Pasta koken. Diepvries spinazie erdoor. Bakje roomkaas erdoor. Klaar.

Eventueel oppimpen met uitgebakken spekjes (of gerookte zalm. Maar dan is het geen budgetgerecht meer)

Phryne Fisher

Phryne Fisher

19-07-2017 om 22:52

Pastasalade

Ik maak vaak pastasalade, meestal met 'luxe' ingrediënten als buffelmozzarella of garnalen, maar ook met een blikje tonijn is het natuurlijk prima te eten. Verschillende soorten groenten erdoor, misschien een klein blikje ansjovis.
Verder denk ik aan gebakken aardappels met sla en een klein stukje vlees, boerenomelet met blokjes salami, ui en champignons (brood erbij), bonensalade met ui, gebakken kipfiletblokjes, rucola, avocado en tortillachips.
Hoeveel wil je alleen voor het avondeten uitgeven? Ik kan prima koken voor minder dan 15 euro voor 6 personen, 10 euro moet ook lukken.

Tijgeroog

Tijgeroog

19-07-2017 om 23:23

Campingeten

Campingeten van m'n oma: spekblokjes, uien en tomaten bakken. Heerlijk prutje, erg lekker met brood. Werd ik als kind helemaal bl van, en mijn kinderen nu ook.

40er

40er

20-07-2017 om 08:16

Hier?

https://uitpaulineskeuken.nl/2017/07/10-x-campinggerechten.html

Ik weet niet of ze goedkoop zijn, maar wel leuke tips!

Sinilind

Sinilind

20-07-2017 om 09:54 Topicstarter

Bijdrage

Hebben we inderdaad gevraagd. Vriendjes (nou ja ouders) dragen elk 200€ bij. Campingkosten per kind is 3€ per nacht, de rest is voor eten en een keertje kanos of fietsen huren.
Ik weet niet of we te optimistisch zijn maar het budget is dus 200€ pp + benzine. Luxe vakantie gaat het niet worden maar met de prachtige natuur van de Auvergne en hopelijk goed weer zou her moeten lukken.
Sini

Phryne Fisher

Phryne Fisher

20-07-2017 om 10:03

Veel

Oh 200 euro voor 11 dagen vind ik best veel, dan hoef je toch niet heel zuinig aan te doen? Zeker als je niet uit eten gaat of dure pretparken. Maar die jongens betalen dus hun eigen kosten allemaal zelf, en dat vonden de ouders prima?

Vesta

Vesta

20-07-2017 om 10:44

€ 5 pp per dag

Je zegt dat dat je voor € 5 pp per dag wilt koken. Is dat alleen voor de avondmaaltijden of voor alles dus ook lunch en ontbijt?

Half a twin

Half a twin

20-07-2017 om 11:17

Brood goedkoop?

Ik zie hier wat ideeën langskomen met brood. In Nederland is dat een budgetmaaltje, klopt.
Ik heb de ervaring dat brood in Frankrijk relatief veel kost. Hier kan ik voor 15 euro brood inslaan voor een hele week. Veel volkoren gesneden 800 grams broden en 1 zak "luxe" kadetten en wat krentenbollen.
In Frankrijk daarentegen ben ik soms al 5 euro per dag kwijt aan brood en dan hebben we pain complet (zelf snijden) en een stokbrood (of 2). Dat gaat dan op bij ontbijt en lunch.
Er is in supermarkten wel goedkoper brood te krijgen maar dat is van dat lang houdbare casinobrood gesneden. Persoonlijk vinden wij dat niet te knagen, zolang je er geen tosti van maakt. Gebakken gaat dat brood nog wel.

Volgens mijn herinnering is Sinilind francaise van oorsprong dus misschien weet zij wel adressen waar je goed brood voor een redelijke prijs kunt krijgen.
Persoonlijk eten wij thuis meer brood dan op vakantie.

Pirata

Pirata

20-07-2017 om 11:54

Ik ben er nu

En wij eten veel taboule met sla en geraspte worteltjes (mayo erdoor). Ernaast iets van de grillplaat. Gisteren toevallig wel duur (krabpoten en verse grote garnalen) maar een enorme bak worstjes is niet heel duur.

De ervaring is hier wel dat er op vakantie veeeeeel meer wordt gegeten dan thuis. Zeker een zomerse groeispurt. En de cola vliegt er doorheen, dus als je dat niet wilt: veel thee en siroop serveren.

Ijsjes kun je beter in de super halen. Ze vragen gerust 3 euro voor een magnum of grote cornetto. Per doos uit de super ben je een zesde daarvan kwijt.

blikjes vis

Tonijn en andere vis uit blik is goedkoop. Er zijn verschillende varianten te bedenken waar je uitgaat van gebakken ui ( plus ev knoflook), iets anders groenterigs (prei, champignons, paprika, tomaat, bliktomaat) en vis uit blik.

Varieer met wat voor groenten, wat voor vis (en doe eens wild, neem een keer gehakt), pasta, rijst of couscous, en neem wat kruiderij mee. Dus: ui + knoflook + gedroogde spaanse pepertjes + bliktomaat + prei + tonijn = prutje voor bij rijst. Ui + knof + bliktomaat + paprika + provencaalse kruiden = prutje over pasta. Of zoiets. Ik heb het menig vakantie op dat soort gerechten volgehouden (ik trok gewoonlijk langs jeugdherbergen). In mijn rugzak zaten een klein flesje olijfolie, een klein dingetje met peper en zout, en kleine potjes met provencaalse kruiden, "season all" en een paar gedroogde spaanse pepertjes.
Haute cuisine is het niet, maar het was goed te doen. En spotgoedkoop. Vlees at ik meestal niet omdat dat vaak niet in houdbare vorm te krijgen was, al helemaal niet in eenpersoonsporties.

Groeten,

Temet

Lente

Lente

20-07-2017 om 21:14

Spagetti carbonara

En dan de originele versie met eieren en niet met room
Je hebt alleen wat spekjes nodig, zo'n dubbelpak dat in NL verkocht wordt is al genoeg voor zes personen. Daarnaast heb je alleen spagetti en eieren nodig. Vult heel goed door het ei.
Voor het gezonde idee kun je er komkommer en tomaat bij geven.

Dit gerecht is ook een prima alternatief voor de lunch. Brood is inderdaad duur in Frankrijk.

Wat ook leuk is, als je jongens daar zin in hebben, is zelf brooddeeg maken en dat uitrollen. Daar bak je dan flatbread mee. Een pak broodmix is goed te betalen en levert veel brood op. Een wijnfles is een prima deegroller.

Licht ot vraag

5 euro per persoon per dag. Dat klinkt best goedkoop, maar met 6 personen is dat 30 euro per dag. Dat is 210 euro per week.

Als ik hier op OOL wel eens iets lees over hoeveel geld je per week aan boodschappen uitgeeft zijn dat over her algemeen bedragen die aardig wat lager liggen. Daar zitten ook non food dingen bij. Wc papier, filterzakjes, afwasmiddel. .dat soort dingen. Nou ben ik best een Bourgondiër, en hebben we geen geldprobleem, dus ik vind die bedragen over het algemeen altijd erg laag. Maar in het licht van wat ik daar altijd lees moet voor 30 euro per dag voedsel voor 6 regelen toch een makkie zijn???. Of mis ik iets?

Ingrid( enne .,sini..,ik vind je trouwens een topper. Hoe je je aanpast aan de omstandigheden. En er mee omgaat)

€5/pp/dag

is geen megabudget, maar er valt toch wel een lekker potje mee te koken.

Blikken taboule zijn duur voor wat het maar is. U kan wellicht beter droog, voorgekookt, middelfijn griesmeel gebruiken.
Gekocht in allochtone winkels (zak 5kg) kost dat ca. € 1/kg. Een "normale portie" is ca. 75 - 150 g/pp.
Bereiding is erg eenvoudig: heet water toevoegen, klontje boter/margarin of een lepel olijfolie. Goed doorroeren, klaar.
Combineren met plakjes gebakken courgette en aubergine (worden nu volop geoogst, dus goedkoop) en merguez. Courgette en aubergine snijden, bestrooien met wat zout, na enige tijd het vocht afdeppen en bakken.
Merguez worstjes nooit doorprikken tijdens het bakken! Gewoon opzetten in een braadpan (vetstof is niet nodig) op een zacht vuurtje. Ze zijn het lekkerst als ze saignant gebakken zijn.
Zoek een allochtone slager, daar zijn die dingen doorgaans stukken goedkoper en ook nog eens veel beter. Merguez van schaap moet niet meer kosten dan zo'n €7 - €9/kg. 1kg is zo'n 20 worstjes.

Couscous

Het basisrecept is steeds hetzelfde: een groentenbouillon waarin het vlees (behalve merguez) gaar gekookt wordt. Uiteindelijk wordt de zo bekomen soep, samen met het vlees en griesmeel gegeten. Het heeft wat tijd nodig, maar veel "werk" is er niet aan en het is een godenmaal.
Ik heb het nog nooit uitgerekend, maar een couscous voor, ik zeg maar iets, €2 - €2,50/pp moet doenbaar zijn. Het is een erg rijkelijke bereiding, maar het gebruikte vlees is goedkoop (kip, kookvlees van schaap, vb: plakken uit de nek, merguez).
Het geheim wapen is de kruiding. Vergeet "ras-el-hanout": een nietszeggende Arabische naam, die zoveel betekent als: "de keuze van de winkelier". Het hoofdingrediënt is komijn.
Enige hinderpaal is wellicht de bereidingstijd (uur of 2). Als er gekookt wordt op gasflessen tikt dat natuurlijk wel aan.

Jasmijn

Jasmijn

21-07-2017 om 11:14

zou wel moeten lukken toch?

Ik budgetteer enorm met mijn boodschappen en koop voor max 70 euro per week in (1 ouder, 3 pubers) en dat gaat prima. Nu weet ik niet of er in de buurt van jouw vakantie adres een soort van Lidl is, want het ligt er wel aan waar je je boodschappen haalt natuurlijk. Sommige dingen zijn in frankrijk misschien duurder.
Er zijn al super veel lekkere dingen genoemd, en ik zou ook een paar gerechten voor de tweede keer herhalen. Een keer nasi met een gebakken ei erop de andere keer net een wat andere versie bijvoorbeeld. Met 5 tot 6 receptjes, zou ik gewoon prima 11 dagen vullen, het lastige lijkt me het gepuzzel met de pannen en de pitjes maar ach, het is vakantie! Gewoon een beetje aanrommelen!

Jasmijn,

Dan voorzie jij je gezin van voedsel voor 2,50 per persoon per dag. Niet af en toe eens een keertje, maar standaard. De helft van wat sini een uitdaging vindt. Ik vind de verschillen in perceptie echt enorm.

Ingrid

follow the locals

Eigenlijk is er maar een goede raad in deze, denk ik: "try to blend in and follow the locals". Die weten ook wel hoe het werkt en, in tegenstelling tot wat sommigen denken, zijn die Fransen absoluut niet zo verwaand en chauvinistisch als soms beweerd wordt...

Hahaha yvan

Sini is een soort van local. Dus dat gaat vast lukken...

Ingrid

Sinilind

Sinilind

21-07-2017 om 15:45 Topicstarter

Haha

IngridT, dank voor de compliment! Het is echt lief en doet me goed. Het is niet altijd makkelijk maar het blijft een luxe probleem, we kunnen toch op vakantie waar andere mensen al jaren niet gaan.
De 200€ pp is voor alle kosten: meebetalen aan camping/benzine (een grote Toyota automaat slurpt best veel, vooral in bergachtige gebieden), peage, eten en een keer kano huren (al gauw 15€ pp per dag) of een dagje accrobranches. Het komt op 1200€ voor 12 dagen, vind ik zelf aan de krappe kant maar we zullen het zien.
Ik heb gezien dat er in het stadje verderop een Aldi en een Intermarché zijn, beide goedkoop. Ik heb hier alvast wat pakjes droogvoer gekocht (4kg Surinamse rijst en 1,5 kg spaghetti voor resp. 3,5€ en 1,25€) + wat mixjes voor nasi/chili con carne etc
Yvan: ik ben Francaise. Daar ligt ook de grootste challenge: voor her eerst kan ik niet mijn instinct volgen en de lekkere winkeltjes binnengaan voor lokale specialiteiten maar moet ik echt een budget houden.
Brood is inderdaad niet goedkoop, een stokbrood is 0,80€ en je hebt al gauw 1 pp per dag nodig, vooral met pubers.
Het wordt inderdaad water met siroop.
Koelkast hebben we niet, er zijn op de camping municipal koelkastjes te huur voor 3€ per dag, is goedkoper om zo'n ding te huren dan iedere dag 15 km naar de supermarkt, maar we hebben 3 kleine iglootentjes en een tarp. Ik vraag me f of de koelkast buiten kan staan onder de tarp maar dat zullen we ontdekken.
Vive la France! Sini

Sinilind

Sinilind

21-07-2017 om 15:54 Topicstarter

Eerste post van mij was niet duidelijk

Elk gast (2 jongens dus) draagt 200€ bij. De rest betalen mijn vriend en ik zelf. Eigenlijk verwacht ik dat de grootste kostenpost de benzine zal zijn: de auto is een automaat (7 stoeen) met 6 mensen erin+2 honden+dakkoffer. Met airco aan als het warm wordt. Dan is het een wonder als je Parijs bereikt zonder nog een keer te tanken. Zeg maar 2x75€ om de bestemming te bereiken,
2x75€ terug, en nog 1 of 2 keer tanken tijdens vakantie. Het tikt enorm aan. En de peage...
Ach ja desnoods leven we een paar weken nog goedkoper bij terugkomst. Vanaf augustus ga ik naar een andere schaal (LC) en veel meer uren, en vriend heeft eindelijk een baantje. Komt goed
Sini

verhuiswagen

verhuiswagen

21-07-2017 om 16:18

joepie

Sini,

Ja, heeft hij een baan? Of baantje? Joh wat maakt het uit. Dat is pas extra fijn vakantie hebben. Wetende dat je straks lekker aan de slag kunt. Heel veel plezier!

specht

specht

21-07-2017 om 16:21

Tank in Luxemburg

Ik zou zo wie zo zorgen dat ik met een ongeveer lege tank in Luzemburg aankom. Dat scheelt iets van 30 cent per liter met Nederland dat is snel verdient. Kun je natuurlijk zowel op de heen als op de terugweg doen.

Sinilind

Sinilind

21-07-2017 om 16:46 Topicstarter

Verhuiswagen

Jep, hij heeft een baantje. Minimumloon maar leuk en voor +_ 25 a 30 per week. Het is een basis
Sini

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.