Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

koolwitje

koolwitje

19-10-2008 om 15:14

Thee opwarmen..kan dat?

Stomme vraag misschien maar het dagelijkse (soms 2x per dag) potje thee (bij ontbijt) staat vaak half vol en afgekoeld op het aanrecht als ik nog wel een tweede kopje lust (rond 11u ofzo). Ik maak dan nieuwe, en 's middags ook vaak. Eigenlijk best zonde van al dat gekookte water en de thee(zakjes). Voorheen deed ik de thee in de thermofles maar dat vind ik niet lekker, de thee is dan toch al afgekoeld en smaakt niet meer. Ik ga denk ik maar met losse thee beginnen, kan je zelf bepalen hoeveel enzo.
Zijn er ook mensen die thee opwarmen in de magnetron bijv.?
Ik doe dit wel eens..en het smaakt niet verkeerd (wel wat honing erbij!)

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Kaaskopje

Kaaskopje

19-10-2008 om 15:17

Als het niet verkeerd is

kun je ermee doorgaan

Koud

Ik vind koude thee, mits sterk genoeg, ook al lekker.

Yta Chalne

Yta Chalne

19-10-2008 om 19:56

Bah

Wat zijn jullie vies zeg Opgewarmde thee, theezakjes hergebruiken (thee is heel gevoelig voor schimmels als het nat is, dus gewoon weggooien alsjeblieft) Zo duur zijn die dingen niet, en wil je meer smaak koop dan losse thee, is veel beter te doseren, dan gebruik je geen heel zakje voor 1 kopje. Thuis (én op het werk) gebruik ik overigens graag twee liter airpotten voor thee. Gefilterd water gebruiken en het blijft warm én lekker, en lekker makkelijk. Thuis heb ik een hele goedkope ( http://www.kijkshop.nl/product/3652/245-441-443/huishoudelijk/kook_-eetgerei/isoleerkannen/airpot/) en de thee blijft tien uur goed warm. Echt de investering wel waard!

Ik vind thee zetten overigens een prettig werkje. Water koken, thee uitzoeken, theefilter vullen, water met de juiste temperatuur er bovenop, lekker laten trekken (niet bewegen), ik doe het met plezier.

Sophie.

Sophie.

19-10-2008 om 20:05

Thee

Voor gewone thee (zonder smaakje) koop ik een doosje met volgens mij zo'n 20 theezakjes (kan ook 12 zijn, dat weet ik niet zeker) van € 0,27.
Voor dat geld ga ik echt geen oude thee opwarmen.
De smaakjes-thee (officieel voor 1 kopje geschikt) gebruik ik voor 2 kopjes die ik redelijk snel achter elkaar gebruik.
Als ik dan bedenk dat er hier toch wel eens restjes eten weggegooid worden (nadat ze 3 dagen in de koelkast hebben gestaan) dan lijkt de thee me niet echt interessant.
Groet,
Sophie

Mary-Jane

Mary-Jane

19-10-2008 om 20:54

Yta, of anderen

Wat is gefilterd water? Ik probeer thee ook wel eens langer warm te houden, maar dan komt er zo'n "laagje" op en dat vind ik niet lekker. Misschien maakt dat magische gefilterde water het verschil?

Kaaskopje

Kaaskopje

19-10-2008 om 22:04

Schimmel

Ik neem niet aan dat de natte zakjes bewaard worden tot ze zelf naar de beker kunnen lopen. Hergebruiken doe ik niet vaak, maar als ik het doe bij 2 rondes achter elkaar.

Jesse_1

Jesse_1

19-10-2008 om 22:04

Toch thermosfles

Zelf zet ik altijd thee in een thermosfles. Ik drink de thee sowieso niet superheet, daaruit moet ik altijd nog af laten koelen. Dus wellicht een betere thermosfles?
Bij mij is het overigens meer gemak, ik heb geen zin om steeds weer thee te moeten zetten, want ik drink door de dag heen. (En vergeet anders het theezakje en zo...)
Thee van het ontbijt drink ik soms in de middag nog!
Jesse

Yta Chalne

Yta Chalne

20-10-2008 om 07:53

Mary-jane, pelle

Dat (verre van magische gefilterde water maakt inderdaad het verschil. De best verkrijgbare en bekendste is Brita (http://www.brita.net/nl/index.html?&L=2) Met gefilterd water blijft de thee gewoon z'n eigen kleur houden, ziet er wel zo prettig uit.
En Pelle, van een 5 uur liggend theezakje kan ik zomaar flink ziek worden. Ik zou het dus niet doen (en ik hoop de mensen waar ik op bezoek ben ook niet

Thee-ei

Dames, een thee-ei kost echt bijna niks, en dat dan met losse thee vullen. Lijkt me veel lekkerder dan hergebruikte zakjes, en is ook veel beter voor het milieu.
Persoonlijk vind ik dat je thee met een smaakje (Earl Grey uitgezonderd) zelfs de eerste keer niet zou moeten gebruiken, laat staan een tweede keer, maar over smaak valt niet te twisten

Groeten,

Temet

Overigens

Die thermosfles.... je doet toch niet toevallig thee in een fles waar je ook wel eens koffie in doet he? Iets smerigers is nauwelijks voorstelbaar. Investeer in dat geval gewoon in een extra thermosfles, (en zet daar met een markeerstift met koeienletters 'alleen thee' op, anders gaat het weer fout).

Groeten,

Temet

Guinevere

Guinevere

20-10-2008 om 10:58

Pelle

Je kunt voor de zekerheid je gebruikte theezakje in de koelkast bewaren! Daar krijgen die schimmels echt geen kans hoor!

Mary-Jane

Mary-Jane

20-10-2008 om 11:14

Bedankt yta

Ik wist niet dat zoiets bestond Ga er zeker eens over denken om aan te schaffen, want ik ben nogal een thee-leut en ik blijf zetten.....

Chinees

Veel Chinese thee smaakt bij het 2e of 3e zetsel beter dan bij het eerste.

Sommige )(chinese) mensen schenken heet water op de blaadjes, gieten dat af (want dat kun je je bezoek niet voorzetten) en schenken dan opnieuw op.

Yta Chalne

Yta Chalne

20-10-2008 om 16:16

Chinees

Weggooien van een eerste zetsel is gangbaar bij Chinese groene thee, maar is weer niet gangbaar met de kwaliteit die je in Nl koopt. Die zet je met wat minder heet water, zodat de groene thee niet bitter wordt, en het eerste zetsel is dan het mooiste.
Met zwarte thee gaat het hele verhaal niet op, dat drinkt men in China niet (is een typisch exportproduct) Ik denk ook niet dat er mensen zijn die blij worden van een derde zetsel English Breakfast ofzo

En Temet, er zijn meer drinkbare gearomatiseerde theeën hoor, zoals de beroemde jasmijnthee, de in India gedronken Chai met gember, kardemom, peper, etc.) of een Chinese osmanthus. Da's zelfs alweer veel beter dan een Earl Grey, wat goed bekeken niet veel meer is dan een hele bekende citrusthee, niets anders gefabriceerd dan citroen- of sinaasappelthee.

En, nog meer o.t., de allerlekkerste thee is en blijft voor mij de yunnan (FOP), zwart, geurig, zeer betaalbaar, vol, laag looizuur, laag theïne. Verkleurt nauwelijks in een thermoskan en blijft echt uren en uren lekker. Los, uiteraard, geen builtjes.

Yta

Zo leert men elke dag weer wat. Mijn kennis gaat niet verder dan de aardbeien- kaneel- etc thee. Ik ben niet zo'n fijnproever hoor, ik drink thee van zakjes Pickwick etc, waar jij waarschijnlijk niet aan begint. Alleen die smaakjestheeën vind ik meestal vies. Behalve Earl Grey dan. En inderdaad, de citroenvariant van DE vind ik ook nog wel drinkbaar.

Dat thee-ei heb ik niet zozeer om redenen van smaak, maar omdat ik bij het ontbijt 1 mok thee drink en die eenpersoonszakjes zo duur vindt (en als je zo'n zakje uit je beker haalt is de helft van de thee ook weg - waarom houden ze in de horeca niet eens met die onzin op! maar ik dwaal af).

Een vraagje, trouwens - geheel ot en bovendien gaat het me geen barst aan, maar ik vroeg het me gewoon af: heb jij nou zo'n interesse in thee en koffie ontwikkeld omdat je zoveel zaken niet mag eten, of heeft dat niks met elkaar te maken?

Groeten,

Temet

Theesmaak

Ha, ha, mooie kreet 'smaakjes-thee'. Ik vind die kunstmatig gearomatiseerde thee extreem vies. Op de vraag 'Welke smaak thee wil je' antwoord ik dan ook altijd: 'Theesmaak natuurlijk!'

Yta Chalne

Yta Chalne

21-10-2008 om 10:19

Nog meer thee

Temet: De interesse in koffie en thee is vooral ontstaan, ooit, doordat het mijn werk is. Sommige theesoorten en alle koffiesoorten kan ik overigens niet meer drinken, het is niet allemaal even maagvriendelijk.
Met thee (en koffie) is het vooral zo dat je snel went aan beter, builtjesthee bijvoorbeeld zal ik inderdaad niet gauw meer drinken, ik zou ook niet zo goed weten waarom: het is duurder (of heel goedkoop maar dan is het niet bepaald een mooie thee), slecht te doseren, weinig keus, kunstmatige smaakstoffen, etc.
Triple, er zijn echt prima drinkbare theesoorten mét aroma, wat dacht je van citroenthee met citroen, of kaneelthee met kaneel Echt een wereld van verschil met builtjes die als je ze openmaakt van die witte korreltjes met kunstmatige smaakstoffen bevatten...Maar echt veel keus is er pas in thee met theesmaak, daar gaat een wereld voor je open: Darjeeling, Assam, China, Zuid-India, Sri Lanka, Java, Kania, allemaal verschillend en allemaal theesmaak!

koolwitje

koolwitje

26-10-2008 om 10:38

En de theepot...wel omspoelen dan?

Wat een geweldige informatie allemaal, dank jullie wel, vooral Yta, echt bedankt voor jou info, een airpot nooit van gehoord ik ga er eens naar kijken straks...
En over het 2e keer opwarmen;
Het is luiheid van mij; om thee 2x op te warmen....maar ik zal het niet meer doen...ik heb ook een thermofles waar ik de thee in giet, alleen ik moet echt een nieuwe fles aanschaffen, deze lekt bij het uitschenken(evenals mijn fluitketel ;-(. Leuk boekje: Thee van Jane Pettigrew. En thee met een synthetisch smaakje (van pickwick enzo) vind ik ook heeeel vies! Wel erg verleidelijk vind ik de thee uit de natuurwinkels, vooral van het merk yogi, wat is die lekker! Ik ga ook weer voor losse thee in het thee-eitje! En inderdaad voor de prijs hoef je het niet te laten, maar ik wil toch enigszins rekening houden met het milieu en ik heb respect voor de vele theeplukkers, dus wil ik het niet zomaar weggooien..Maar nog een vraagje voor jou Yta, als thee snel kan schimmelen, hoe zit het dan met het theepotje (die ik nooit afwas, maar omspoel ivm de smaak) komen daar ook schimmels in?
O ja wat ik lekker vind is dus de yogi, maar ik kan kamille en jasmijn ook erg waarderen!

Yta Chalne

Yta Chalne

26-10-2008 om 11:57

Theepot

Theepotten moeten gewoon goed afgewassen worden. Het is een (onnodige en onsmakelijke Engelse gewoonte om theepotten niet schoon te maken, de smaak van de thee wordt gegarandeerd niet beter als je een theepot zowel voor kamille als voor jasmijn als voor yogithee gebruikt....
Yogithee is echt een goed drankje voor nu inderdaad. De yogi classic kun je ook als losse specerijenmix kopen, dan bereid je het als volgt: je gooit een eetlepel yogithee in een steelpannetje in een liter melk, een minuut of tien tegen de kook aanhouden, eventueel een schep zwarte thee erbij de laatste minuut en klaar is het (uitschenken door een zeefje). Het is het favoriete drankje van één van de puberella's hier, een echte verwarmende en oppeppende drank, typisch Indiaas.

Yta

Wel potverkaatje! Ooit van iemand gehoord dat theepotten niet afgewassen moesten worden. Aangezien de persoon in kwestie een Chinees was geloofde ik hem op zijn woord. Het kwam me, lui als ik ben, ook prima uit.

Ik vraag me af of het nu nog zin heeft die pot af te gaan wassen, er zit al van enkele jaren aanslag in (hij wordt wel eens omgespoeld trouwens).

Over thee gesproken: ik heb nu iets heel mafs in huis. Een Chinese collega van mijn vriend, die nu tijdelijk op het Amsterdamse kantoor werkt, had dit als aardigheidje voor collega's meegebracht. Het zijn bolletjes, kennelijk gemaakt van hele (groene) theeblaadjes, waarin dan een bloemetje verstopt zit. Je gooit zo'n bolletje in heet water en langzaam ontvouwt het zich. Dan is je theekop of potje dus deels gevuld met een soort groenbruin borstelig geval met daarboven een rood of oranje chrysantachtig bloemetje, en in het ding dat ik gisteren in mijn kop had gemikt zat dan ook nog jasmijn verwerkt.

Volgens de bijgesloten info - in erg grappig pseudo- Engels - is het goed voor en tegen van alles. En het ziet er dus heel apart uit. Het smaakt alleen niet bijzonder lekker, da's dan wel weer jammer...

Groeten,

Temet

Yta Chalne

Yta Chalne

28-10-2008 om 15:11

Temet

Er zíjn Chinese theepotten die zo poreus zijn dat ze er níet beter op worden als je ze afwast. Prachtige potten overigens, vrijwel onbetaalbaar. Alle andere theepotten kunnen meestal gewoon in de vaatwasser (metalen potten beter niet, Japanse gietijzeren potten absoluut niet).

Die theeparels, ja, die zijn leuk. In China bedoeld om zeer gewaardeerde gasten voor te zetten, en met de hand gemaakt (van witte thee en allerlei bloemen) Meestal bedoeld voor een pot, en ze worden lekkerder als je ze met niet té heet water overgiet (80 graden is heet zat) Een glazen pot is het aardigst natuurlijk, dan zie je 'm openvouwen. Goedkoop zijn ze niet trouwens, ook in China niet, het is echt een leuk kadootje.

Puck2

Puck2

29-10-2008 om 09:13

Theeparels

Ik koop mijn thee en theecadeautjes altijd bij de theefabriek in Houwerzijl. Gewoon via de webwinkel. Daar hebben ze behalve heel veel verschillende theesoorten ook heel veel van die leuke theeparels en theebloemen. Idd zoals Yta al zegt bepaald niet goedkoop maar wel leuk om te krijgen of weg te geven. En ik denk dat gespecialiseerde theewinkels ze ook wel zullen verkopen (maar die heb ik helaas niet in de buurt).

Yta

Dank je, nu ik dit weet zal ik wat minder achteloos met die dingen omgaan. Dat ze handgemaakt zijn dacht ik al te zien op een fotootje in dat bijgeleverde foldertje. Daar stond trouwens ook een foto op van zo'n theeparel in een glazen theepot, maar dat leek me een vrij klein potje.
Helaas heb ik hier een metalen theepot (met aanslag, zoals vermeld), voor het goede effect heb ik zo'n parel dus in mijn grote theeglas gedaan. Met te heet water, weet ik nu.

Groeten,

Temet

Schoonmaken

Ooit een tip uit grootmoeders tijd gehad die prima werkt als je iets moet schoonmaken met (veel) thee-aanslag erin: zout!
Ik doe dus zout op een vochtig keukensponsje, en ga daarmee de aanslag te lijf. Het vlíegt er werkelijk af!

(Hopelijk is dit voor de echte theekenner ook niet zoiets als vloeken in de kerk )

Mickey

Die tip ken ik, en het werkt fantastisch. Alleen is mijn theepot al zolang niet afgewassen dat ik vrees dat zout alleen het niet aankan (denk eerder aan een hogedrukspuit ) Voor mijn vieze theeglazen gaat het echter perfect, en het verbaast mij altijd dat zo weinig mensen dat lijken te weten.

Groeten,

Temet

Probeer het eens

Bij mijn theepot lukte het ook, en die was toen toch ook al een hele poos (lees: jaren) alleen maar afgespoeld geweest geworden. Ik wist net als jij niet dat het ook anders kon.

Hogedrukspuit, grijns! Dat zou ik dan wel buiten proberen, zal leuke watersproei-effecten geven denk ik

Ik las hier laatst ergens ook iets over chloor of bleek in de pot gooien, dat zou ik nou nooit doen. Griezeldegriezel.

Ineke P.

Ineke P.

30-10-2008 om 18:12

Soda

Als je de theepot een half uurtje weg zet met kokend heet water en soda, hoef je niet eens te boenen. Je veegt hem dan zo schoon. En je proeft er na het uitspoelen niets van.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.