Home » Forum » Tips koffie zetten

tips koffie zetten

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

73 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
dihanne
tips koffie zetten

Beste OOL'ers,

Graag jullie tips en advies over koffie.
Zelf drink ik nooit koffie.
Mijn partner wel, en hij bereidt dat in een (stokoude) Senseo.
Dan wordt het niet helemaal warm genoeg, dus gooit hij er een scheutje kokend water bij.
Hij is daar heel tevreden mee, dus OK.

Maar als we bezoek hebben, zit ik altijd te martelen met de koffie.
Ik heb zo'n los koffiefilter gekocht, om op een thermoskan te zetten.
Dat gaat op zich aardig, maar ik vertel me steeds met het aantal kopjes water,
of het hele zaakje stroomt weer over (zet ik kan wel in gootsteen, maar toch).
Als er bezoek is, voel ik me ook wel knullig.
Bovendien ben ik onzeker over het resultaat, want ik kan niet voorproeven.
Ik heb gasten wel eens geserveerd wat uit die oude Senseo kwam,
maar voelde me daar niet goed over. Bovendien is het onhandig met grotere groepen.

Dus ik overweeg de aanschaf van een koffiezetapparaat.
Dat mag niet te groot zijn, want man wil Senseo graag houden,
en we hebben niet veel plek.

Ik heb een beetje rondgekeken, maar kan niet echt kiezen.

Hebben jullie een koffiezetapparaat?
Zo ja: welk? en hoe bevalt 'ie?

groetjes,
Dihanne

AnneJ
weggegeven

Ik heb het ding weggegeven aan iemand bij wie de Senseo even stuk was gegaan. Die enkele keer dat er echt groepen koffiedrinkers zijn doe ik het gewoon in een grootformaat koffiepompkan.
Zet er een plastic filter op met een papieren filter en stort wat koffie en giet bij tot het ding bijna vol is.

Losse koffiedrinkers krijgen hier, net als ik, een kopje goudmerk oplosskoffie.

Als je echt wat wil zou je een Senseo kunnen aanschaffen met diverse soorten pads. Even een investering maar dan kun je ook echt koffie naar de smaak van je gasten even.

40er
Is dit iets?

https://www.senseo.nl/koffie-pad-machine/switch/hd6592/
Voor als je man toch senseo wil blijven drinken.

Hier is de senseo weg gegaan, gewoon filterapparaat ervoor terug. 2 kopjes zijn het minimum, maar dat drinkt man hier wel. Of een enkele keer een nescafe oploskoffie.

🎶🎵Sinbads vrouw🎵🎶
Uitproberen

De manier om het lowbudget uit te proberen is om bij de kringloop een koffiezet apparaat te kopen en een maatschepje.

Vervolgens meet je hoeveel water er in moet en weeg je je koffie af.
Er gaat gemiddeld 6 gr koffie op 100 ml water. Dus heb je een apparaat wat 800 ml water in gaat, dan doe je er 8 x 6 gr koffie in = 48 gr. Koffie

Weeg ook hoeveel koffie er in het schepje gaat. Stel dat er 7 gr. In gaat, Dan weet je dat je voor een pot koffie 7 schepjes gaan.

Zet een pot koffie, en laat je vriend proeven :-) dan weet je of er meer of minder schepjes in moeten.

Op deze manier heb je voor een tientje een vriendje 😜😜😜😜

wil40
Wat wil je man?

Hij vindt senseo prima, dan koop je toch een nieuwe en klaar ben je?
Je kan 2 kopjes tegelijk zetten. Bij grotere groepen duurt het idd wat langer maar dat is toch niet ze erg?
Theedrinkers moeten ook altijd even wachten, dat kunnen koffiedrinkers ook.

Of heb je het over echt hele grote groepen, meer dan 30 mensen bijvoorbeeld, en hoe vaak is dat?

Zelf heb ik een espressomachine en bij verjaardagen gebruik ik een filterapparaat.

Kaaskopje
AnneJ

Ie, oploskoffie voor gasten? Dat zou mijn keus niet zijn. Ik proef altijd gelijk of ik oploskoffie voorgeschoteld krijg. Als de nood aan de man komt, is oploskoffie een handig alternatief, maar als je iedere week wel wát visite krijgt en je drinkt zelf ook nog eens wel koffie, is een koffie-apparaat best een nuttige investering. Je zou ook kunnen overwegen om een cafetiére en grof gemalen koffie te gebruiken. Die kun je gewoon in de kast zetten als hij niet gebruikt wordt. Het kost niet meer tijd dan oploskoffie, op het schoonmaken na, het drab moet weggegooid worden.

Phryne Fisher
Ik heb er nog een staan

Ik heb nog een filterapparaat staan, nieuw in doos. Mijn vader had hem gekocht, maar bedacht later dat voor een eenpersoonshuishouden een kofffiezetapparaat voor een ruim een liter niet handig is.
Qua schepjes doe ik altijd een eetlepel per kopje -1, dus voor drie kopjes twee eetlepels. Met een normaal maatschepje is het gewoon een op een. En een kopje koffie is 150 ml schat ik.

Phryne Fisher
Oh ja

Die ene die ik heb staan moet dus nog op marktplaats. Je mag hem overnemen ;-)

Kaaskopje
Senseo

Wat er altijd mis gaat met onze Senseo's, ik weet het niet, maar feit is, dat er altijd water onderuit komt. Het apparaat staat daarom op een dienblaadje met daarin een doekje, maar die is dezelfde dag alweer doorweekt. En dat gebeurt niet voor het eerst, voorgaanden hadden dit ook. Daarom o.a. denken wij ook na over een nieuw koffie-apparaat. Ik heb vorig jaar een espressomachinientje gekregen, maar tot mijn schande moet ik constateren dat ik het teveel gedoe vind en hij dus werkloos op het aanrecht staat. Bij het zoeken naar 'wat dan?' kwam ik een apparaat tegen waar je én koffie én heet water in kunt maken. Dat scheelt flink wat ruimte op het aanrecht. Het lijkt me ideaal wat het hete water betreft. Thee, cup a soup e.d. kun je per kop bereiden. De koffie per pot (oploskoffie zou ook met het hete water kunnen).

Man wil absoluut geen koffiezetter met een thermoskan, dat vind ik wel jammer, maar goed... dan maar wat sneller doordrinken met de gezette koffie. Of, bedenk ik nu, ik schenk gewoon een deel in mijn dubbelwandige reisbeker, zodat dat wel heet blijft, zonder stroom te gebruiken. Heeft die beker ook weer wat te doen. :-)

wil40
Espressomachine Kaaskopje.

Je hebt handmatig en volautomatisch....ik druk op de knop en hij gaat heerlijk vers de bonen malen.
Geen cupjes en pads verwisselen, het is juist minder gedoe.

Emmawee
Dan liever thee

Als liefhebber van koffie drink ik liever thee dan Senseo of oploskoffie. Van beiden word ik echt misselijk. Ik vind filterkoffie gewoon het lekkerst en dat blijkt nog het gezondst te zijn ook.

Wij nemen altijd "camping koffie", dus met losse koffie in een papieren filter in een filterhouder. Daar kun je ook best een potje mee zetten. Maar voor verjaardagen enzo gebruiken we ons mooie Douwe Egberts koffiezetapparaat, van de door mijn schoonouders gespaarde punten.

In jouw geval zou ik inderdaad op MP of in de kringloop kijken, of meteen die van Phryne overnemen.

Mijntje
gewoon met de hand

Wij zetten gewoon met de hand. Water koken, dit gieten in filter met extra lange tuut (van de 'bever', speciaal kampeerfilter, dat valt er niet af) op thermoskan. Idd papieren filter en twee of drie schepjes koffie.
Hoe kan je daar teveel water in gieten? Het is veel en veel lekkerder dan senseo of oploskoffie.

Flanagan
Waterkoker

Als je weet hoeveel kopjes je uit de thermoskan kan schenken en een schep met een kop erop hanteertvoor twee kopjes, heb je alleen een waterkoker met maataanduiding nodig om niet te veel water op te schenken en zo te voorkomen dat de thermoskan overloopt.

Hete opgeschonken koffie vind ik lekkerder dan uit een Senseo of welke andere koffiezetapparaat. Je moet er bij opschenken alleen even bij blijven maar deze wijze geeft hete koffie zonder veel herrie.

Zelf heb ik een apparaat dat ook bonen moet malen; wat een irritante herrie. (Was een kado, dus moet ik niet ondankbaar over komen.)

wil40
Flanagan.

Ja, het koffie zetten maakt wel herrie, dat klopt. De bonen malen kost kracht.
Maar vers gemalen koffie is mij de herrie wel waard. Vroeger thuis maalden wij thuis ook de koffie zelf maar dat kon in een afgesloten keuken. Ik heb een open keuken dan krijg je ook de geluiden erbij in de woonkamer.

Lou
Senseo of cafetière

Als je maar weinig of geen koffie drinkt zou ik niet een duur en groot espressoapparaat gaan neerzetten. Koop een nieuwe Senseo of een cafetière, dat is best een klein dingetje en ook niet duur denk ik. Ik heb er eentje voor op de camping, die zet je op het gas als een pannetje.

Maar als je man Senseo lekker vindt, ben je met een nieuwe Senseo natuurlijk ook klaar. Heel veel mensen vinden Senseo prima koffie (ik heb zelf liever espresso uit een apparaat maar Senseo is wel weer een stuk beter dan oploskoffie).

Kenfan
Deze

Ik heb al een espresso apparaat en koffiemolen op het aanrecht staan. Dit apparaat kon er nog bij : https://www.bol.com/nl/p/melitta-optima-timer-koffiezetapparaat-zwart/90...
Handzaam, niet te duur en hij misstaat niet naast zijn prijziger collega's. Koffie die er uit komt is prima. Niet zo super als de espresso, maar die is me voor een feestje wat te bewerkelijk. Timer functie is heel fijn op dagen dat ik echt vroeg op moet.

juf Ank
is je man

Misschien zo iemand die bang is geld uit te geven of spullen weg te doen?
Hoe dan ook, waarom koop je niet een cafetiere bij Blokker? Dat is zo'n hand koffiezetapparaatje waar je onderin grof gemalen koffie doet, kokend water erop en dan het zeefje naar beneden drukken? Kost geen drol, werkt prima en zolang je hem niet stuk gooit blijft ie het altijd doen.

Flukske
Oh

Ik heb zelf een automatisch malende espresso machine, overheerlijk.
Maar elders verkies ik eigenlijk oploskoffie boven de rest.. Ik vind er niets mis mee.
(en ik kan het net zo sterk maken als ik wil, mijn grootste ergernis op dit vlak: slappe koffie bleeeh!! Dat vind ik heel wat erger dan een manier van bereiden.

Ad Hombre
dihanne

Wat je misschien parten speelt is dat de koffie-experience voor veel mensen nogal veranderd is in de afgelopen, zeg, 10 jaar. Vroeger waren we allemaal tevreden met onze koffiezetapparaten met filters, maar sinds senseo en nespresso hun intrede hebben gedaan zijn mensen meer gewend.

Zelfs op het kantoor krijg je tegenwoordig vaak versgemalen espresso's en cappucino's en daar raak je toch een beetje door verwend. Het voelt niet zo lekker als de koffie thuis slechter smaakt dan op kantoor!

Ook in huize Hombre heeft het koffieapparaat plaatsgemaakt voor een nespresso masjien en een jaar of wat terug zelfs voor zo'n glanzende espressoautomaat met automatische schuimer etc. etc.

D'oude nespresso nemen we tegenwoordig mee op vakantie want daar wil je toch liever ook geen oploskoffie.

Dus dat soort mensen krijg jij met een beetje pech op bezoek...

Een nespresso is voor iemand die niet veel koffie drinkt maar de visite toch iets aardigs wil voorzetten een redelijk economische optie. Zeker, de capsules zijn wat duur (maar er is nu concurrentie dus misschien valt het mee) maar als je niet zoveel drinkt is dat een klein bezwaar. Wat er uitkomt is heel behoorlijk en die apparaatjes zijn kleiner dan een klassieke koffiezetter.

Milcham
Of

Een bialetti mokaexpress. Niet duur, weinig ruimte, heerlijke koffie. Ik heb ze in verschillende maten maar dat is ook omdat ik grote koppen schenk.
Wat een voorganger zei over de hoeveelheid koffie: het aantal kopjes koffie min één ben ik het niet mee eens. Plus één. Minstens. En koop goede koffie. Te slappe koffie of vieze koffie is het recept om enorm misselijk te worden. Zorg ook dat je melk in huis hebt, daar kun je een vieze koffie nog enigszins mee verbloemen door er een cappuccino van te maken.
Op mijn werk drink ik nooit koffie. Ik ben namelijk een koffieliefhebber.

Ad Hombre
Micham

"Op mijn werk drink ik nooit koffie. Ik ben namelijk een koffieliefhebber."

Ja, mooi he, het worden al net zulke snobs als wijndrinkers.

Zaterdag stond er in een of andere modewinkel waar mrs Hombre naar binnen wilde een of andere bebaarde hipsterbarista zich luidkeels te beklagen tegen een klant over die barbaarse koffiedrinkers die niet begrepen dat het echt net zo nauw luisterde als met wijn....

Kaaskopje
Wil

Ik vrees dat wij geen budget voor volautomatisch hebben. Dus hebben we er een die je zelf met koffie vult en dan moet je erbij blijven, hij stopt niet automatisch. Dus lig ik met mijn kippige neus bij mijn kopje om het in de gaten te houden. Dat was in het begin niet erg, maar ik betrapte me er na een paar maanden op dat ik de Senseo weer vaker ging gebruiken en inmiddels staat "espresso" heel sneu te verkommeren.

Kaaskopje
Merk

Wat ik zo wonderlijk vind, is dat ik het merk wat mijn ouders hadden als filterkoffie echt niet lekker vond, maar in padvorm wél. Ze hadden een DE-koffiezetapparaat, dus wel gewoon goede kwaliteit, daarom gooide ik het op het koffiemerk. Maar de koffiepads zorgen wél voor lekkere koffie. Ik vind het een van de lekkerste. Apart toch? Zelfs schoonzoon wil nu voortaan dát merk. Hij is het met ons eens dus 😃

Milcham
Mwah

Ik beschouw mezelf niet als een koffiesnob maar op het werk is een apparaat met een soort siroop waar lauw water door gaat en dat is de koffie. Mijn man is helemaal niet kritisch maar die kreeg het echt niet weg. Als er externen zijn, vind ik het gewoon gênant om dit aan te bieden.
Ik vind filterkoffie prima, espresso heerlijk, zo'n bialetti potje helemaal prima, zelfs zo'n percolator. Maar geen oploskoffie aub. Als het moet, lukt senseo ook nog wel maar niet meer dan één kopje. En geen slappe bak.
TO koop gewoon een ouderwets filter. Twee scheppen koffie. Water koken. Scheutje water zodat koffie bevochtigd wordt. Nog een scheutje. Als alle koffie nat is, iets meer water er op. Niet te veel ineens, dan spoelt de koffie naar boven en heb je een slappe bak. Net zo lang doorgieten tot het kopje vol is.
Of koop een percolator of zo'n mokapotje.

Flanagan
Als enige koffiedrinkster in huis,

Heb ik jarenlang water opgeschonken boven een thermoskan omdat ik die hete koffie ca zes uur later nog prima te drinken vond.
Het lijkt mij voor de huishoudens met één koffiedrinker zo veel fijner als je koffie reeds kant en klaar in een kan wordt warm gehouden, klaar om te schenken, dan wanneer je steeds moet wachten tot de Senseo opgewarmd is of de bonen gemalen worden.

Ons volautomatische is ook niet perfect; de watervoorraadbak is uit zicht waardoor ik ook wel eens ongewenst een half bakkie krijg. De apparaten moeten ook regelmatig gereinigd worden. Die klusjes heb je niet bij opschenken.

OND
Ik heb ook

zo'n "automatisch malende espresso machine", deze: http://delonghi-magnifica-espresso-esam-4400.blogspot.com/ .
Gratis op de kop getikt, gerepareerd (een kleinigheid), klaar. Allemaal erg leuk, maar aan met de hand gezette koffie, met vers gemalen koffiebonen (met een ouderwetse koffiemolen), kan die hoegenaamd niet tippen...
Ik veronderstel dat het probleem gelegen is in de behandeling van de koffiebonen:
het bonenreservoir sluit niet hermetisch af, waardoor de vluchtigste aromatische bestanddelen van de koffiebonen snel verdwijnen.
Eens een kop koffie gevraagd wordt, wordt een instelbare hoeveelheid bonen gemalen, naar een instelbare graad van maling. Dat gebeurt snel en hard (de gemalen koffie heeft onmiddellijk na maling een temperatuur van ca. 45°C) waardoor nog meer vluchtige bestanddelen verloren gaan.
Dat zou dan, volgens de verkooppraatjes, ruimschoots gecompenseerd worden, omdat onder "hoge druk", "oververzadigde stoom" door de koffie "geperst" wordt en er dus tijdens dat proces geen smaakstoffen meer verloren gaan. Dat lijkt te kloppen, maar wat er niet meer is kan ook niet meer verloren gaan... Als je zo'n machientje gebruikt met zelf gemalen koffie (veel van die toestellen bieden die mogelijkheid), dan blijkt het kopje meteen een stuk lekkerder...

OND
De kracht van marketing...

"Ze hadden een DE-koffiezetapparaat, dus wel gewoon goede kwaliteit.".

Ad Hombre
OND

Ouderwetse koffiemolen als in met de hand aan zo'n zwengel draaien of mag het wel electrisch?

Zeetakje
Ouderwets filterpotje

Ik gebruik een jaren '60 filterpotje. Een stenen potje met een stenen filter. Dat filter tot bovenaan vullen met (grof) gemalen koffie, wat Buisman erdoorheen en dan steeds opgieten met kokend water, totdat het potje vol is. Dan heb je hele sterke koffie, een soort extract. Blijft zeker een paar dagen goed. Als er iemand koffie wil een laagje van ruim een centimeter in het kopje doen en kokend water erop. Ook heel lekker met opgeklopte melk i.p.v. kokend water.

Het potje is in slechte staat en ik heb er nog één staan, maar op de één of andere manier kloppen de verhoudingen van het filter t.o.v. het potje niet. Er kan veel te weinig koffie in dat filter. Ik hoop dat mijn potje het dus nog heel lang volhoudt.

We hebben ook een Senseo staan trouwens, maar die heeft ondanks het feit dat we hem maar weinig gebruiken, zijn beste tijd al gehad. Opstartproblemen.

OND
AH

Zo'n ouderwetse met een zwengel, ja. Die vindt je overal, ze kosten vrijwel niks, en het maalmechanisme is (betrekkelijk) eenvoudig weer in goede staat te krijgen.
Een elektrische koffiemolen heeft hetzelfde nadeel als de koffiemolens in die machines. Als je een elektrische koffiemolen opent na het malen, heb je de heerlijke geur van vers gemalen koffie, maar alles wat in de lucht verdwijnt, komt niet meer in het kopje terecht.

Die "automatisch malende espresso machines" zien er erg high tech uit, maar onder de motorkap is het allemaal toch maar erg bescheiden: de "boiler" is identiek aan die in elk klassiek koffiezetapparaat, de "compressor" die zogezegd drukken van soms tientallen bar opbouwt is een werkelijkheid een bescheiden aquariumpompje, enzovoort.

Dat soort apparaten zijn gewoon matig presterende miniatuurversies van de machines in de horeca.
In mijn verzameling "volkomen overbodige rommel" heb ik er lang zo een gehad: een jaren 1970 La San Marco. Die had wel een echte boiler, een echte compressor en maakte een perfect kopje koffie. Ze verbruikte wel evenveel elektriciteit als een gemiddeld gezin en de "opstartfase" duurde ongeveer een uur... Niet erg handig om in huis te hebben dus, maar fantastische koffie. Ik heb ze verkocht aan een horeca-zaak en ze is nog steeds in gebruik.

Kaaskopje
Koffiemolen

Voor de espresso heb ik koffiebonen in huis. Dat is goedkoper dan gemalen koffie. Maar dat maakt het geheel wel meer "gedoe". Die koffiemolen heb ik al jaren in huis. Het vergroot mijn plezier in het gebruik van het apparaat niet bepaald. In het begin had ik er nog wel een lekker ambachtelijk gevoel bij, kijk mij eens lekker bezig zijn, maar net als met het elektrische mes en ( door man en machine) zelfgebakken brood, is dat lekker bezig zijn er wel af en nu gewoon een vervelend klusje.

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.