Home » Forum » Tuinvraagje dahlias

Tuinvraagje: dahlia's

WINNEN! 

We geven 3x het boek Eerste Hulp Bij Kinderen weg: zo doe je mee!

7 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Xsara
Tuinvraagje: dahlia's

Ik heb me dit jaar voor het eerst aan dahlia's gewaagd. Manlief ging mee naar het tuincentrum, een primeur!, en viel als een blok voor de rood/gele bloemen. Ik heb geen spijt van de aankoop, want ze staan nog steeds volop in bloei en de vele dikke bloemknoppen beloven nog meer moois. Of zouden die niet meer opengaan, omdat het nu toch snel kouder wordt?
Ik had nooit eerder dahlia's genomen vanwege alle gedoe (las ik in de boeken) met knollen die er op tijd uit moeten, zorgvuldig opgeslagen dienen te worden en in het voorjaar natuurlijk weer geplant moeten te worden. Maar ja, nu zit ik ermee...(een wereldprobleem idd). Moeten ze er echt uit? En wanneer dan? En wat zou er gebeuren als ik ze per ongeluk expres gewoon laat zitten, gokkend op weer zo'n non-winter?
Xsara

reina
Ja

Ik zou ze er zeker uit halen, dahliaknollen kunnen slecht tegen vorst en tegen te natte grond. Eruit halen, afknippen en bewaren in kranten op een koele droge plek, dan heb je er volgend jaar weer plezier van.

reina
Xsara

Ik haal ze eruit als ze serieus nachtvorst voorspellen.

Ineke P.
Grondsoort

Het hangt er ook wel van af wat voor grond je hebt. Kleigrond blijft in de winter vaak lang nat waardoor de knollen gaan rotten. Op zandgrond heb je daar veel minder last van, en als je dan bij vorst de grond afdekt is de kans groot dat ze het overleven. Ik laat ze altijd zitten en met succes.

reina
Ineke

Da's waar, ik zit op klei. Maar mijn vader, die bloemist is en op zandgrond tuiniert ( ook voor een heel bekende kwekerij) haalt zijn, overigens prachtige!, dahlia's ook altijd uit de grond, want tegen strenge vorst kunnen ze niet, ook niet in zandgrond en dat weet je nou eenmaal niet van tevoren.

Ineke P.
Vorst

Daar heb je gelijk in Reina, maar die gok neem ik dan. Ik haalde in het verleden ook de knollen uit de grond, maar blijkbaar bewaarde ik ze dan niet helemaal goed, want dan waren ze in de schuur alsnog verrot. Sinds ik ze erin laat zitten gaat het goed. Maar ja, de laatste elfstedentocht is ook al lang geleden.

reina
Ineke

Misschien is het in je schuur te vochtig? Voorheen verrotten ze bij mij ook, daarna heb ik ze op zolder gelegd, gewoon in een lege schoenendoos en ging het wel goed, nu hang ik ze in een netje of rol ze in een krant en bewaar ze in mijn kasje waarin de kuipplanten overwinteren. Met de vorst van de vorst van de laatste jaren hadden ze 't ws in de tuin ook overleefd, maar ik blijf optimistisch hopen op een echt strenge winter :-)

Onderwerp gesloten

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.