Home » Forum » Urinegeur uit kleding verwijderen

Urinegeur uit kleding verwijderen

41 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
**Chrissie**
Urinegeur uit kleding verwijderen

Mijn moeder van 92 jaar is opgenomen op een kortverblijfafdeling van een verzorgingshuis en ik verzorg haar wasgoed. Helaas is ze nu ook incontinent en ondanks het gebruik van incontinentiemateriaal krijg ik een paar keer per week een vreselijk stinkende was mee naar huis. Niet alleen haar ondergoed en broeken stinken, maar alles, want het wordt bij elkaar in een wasmand bewaard tot ik het meeneem. Maar ik krijg die geur er gewoon niet uitgewassen! Niet alles kan op 60 graden (ze heeft nogal dure kleding). Maar ook bij 60 graden krijg ik die geur er niet uit. Zelfs mijn wasmachine blijft ruiken...

Iemand tips hoe ik dit het beste kan wassen met zo min mogelijk restgeur??

Barvaux
chrissie

Misschien moet jij ook met die blue magic ball gaan wassen zoals in dat andere draadje. Ben benieuwd of die urinegeur er dan ook uit gaat. Zweetgeur dus wel blijkbaar.

Angela67
probleem eerder aanpakken?

zet een tweede wasmand neer en met grote letters papier erop plakken dat onderkleding apart moet. Da's stap 1. Hopelijk helpt het een beetje.
Als daar geen plaats voor is dan aparte plastic zak in de wasmand doen en vragen (wederom met groot papier erop) dat ze onderkleding daarin doen.

voor-weken lijkt me een mogelijkheid als je het eenmaal thuis hebt. Dus buiten in een (grote) emmer/bak? dan komt het iets schoner in je machine in ieder geval. Ossegal zeep misschien?

En als ik google kom ik dit tegen: http://www.uri-go.com/uri-go-mens/ (geen idee of het wat is). Hier ook nog wat tips: http://forum.viva.nl/forum/list_message/9346751#m9346751

gr Angela

Temet
die bal zou wel eens tegen kunnen vallen

De grap van die blue magic ball is dat de zilverionen bacteriedodend werken, en bij zweetgeur zijn het de bacteriën die de narigheid veroorzaken. Urinelucht heeft vziw weinig met bacteriën van doen. Ik vrees dus dat die bal daar niet tegen helpt.

Groeten,

Temet

Marie
Biotex groen

Inweken met Biotex Groen.

Rafelkap
kleding

Kan je niet voor tijdelijk wat kleding kopen die wel op 60 graden gewassen kan worden? Wat ontzettend naar, voor haar en voor jou, zo mensonterend..

Het stinkt ook extra omdat het zo lang in de wasmand ligt. Is het mogelijk vaker tussendoor de was te komen ophalen? Bv door familie/kinderen/buren in toerbeurt?

Inweken met biotex groen lijkt me daarnaast ook waard om te proberen.

Rafelkap
incontinentiemateriaal

Er schiet me nog wat te binnen, vandaar nog een aanvullend berichtje;
jij zegt dat je moeder incontinentiemateriaal draagt en dat het daar niet aan kan liggen. Maar dat kan zeker wel, als het niet goed past of als er niet genoeg verschoond wordt. Hierover zou ik met de instelling praten. Ik weet niet of de apotheek dit verstrekt of het verzorgingstehuis, maar ik zou dit wel even checken of ze de goede maat draagt.
Mijn zoon draagt namelijk luiers (verstandelijke handicap) en ik moest zijn benen en middel opmeten want er zijn heel veel soorten en maten. Het is ook een kwestie van uitproberen welk merk goed zit.
Nu is het zelfs met een goed passende luiers niet te voorkomen dat het doorlekt, ook als je regelmatig verschoont. Ook nu draait er hier weer een wasje. Maar mijn zoon is een jongetje en die piemels wijzen wel eens de verkeerde kant op. We proberen nu met een romper, onderbroek en hansop die luier op zijn plek te laten houden. Hierdoor zijn ongelukjes zoals vanochtend wel drastisch verminderd. Dus nog een tip: een grote onderbroek om de luier op zijn plaats te houden wil ook nog wel helpen.
Sterkte!

Rafelkap
en dit

http://www.ecodor.nl/Winkel/vmchk/EcoClinic-ontgeurder/Bekijk-alle-produ...
er bestaan wel wat middeltjes, dit wordt gebruikt in de gezondheidszorg. Maar een passende luier en een die op zijn plek blijft zitten lijken me even belangrijk.

mama2
3 gelijke delen

meng in een spuitflesje 3 gelijke delen van azijn/water/schoonmaakmiddel(maakt niet uit welke). Spray hier de plekken mee in en dan de wasmachine in....ontneemt niet alleen de geur, maar ook de vlekken die het in kleding kan veroorzaken.

Hier gebruikt voor onze bank waar onze schattige kater (grrrrr) geplast had.

amk
genoeg verschonen

zou wel eens heel goed de oplossing kunnen zijn. Hier moet de bevriende ergotherapeut regelmatig adviseren dat er extra verschoont moet worden omdat het in de instelling maar 2 of zelfs 1x per dag gebeurt. Het incontinentiemateriaal kan namelijk de urine en ontlasting van 24 uur aan (en er moet bezuinigd worden op materiaal en personele inzet natuurlijk)

**Chrissie**
Dank voor de tips

Ik denk dat het voorweken de beste oplossing is inderdaad. Heb vandaag een trui in de biotex laten weken en dat is er wel schoon uitgekomen. Maar het sopje stonk ook nog behoorlijk dus dat moet ik in vervolg buiten doen. Maar eigenlijk kost me dit teveel tijd. Nu lukt het wel maar op andere dagen is het lastiger i.v.m. werk. En ook al kom ik er 3 a 4 keer per week, elke keer weer een behoorlijke was mee terug...

Die uri-go en ecodor kwam ik ook tegen. Maar kan nog niet vinden hoe dat werkt. Inspuiten vind ik nl. niet echt handig, het is daar echt te vies voor, dan zou het beter bij de was in de machine toegevoegd kunnen worden ofzo.

Het is zeker heel naar, mensonterend ook wel. Zeker voor iemand die altijd zo netjes en clean was. En als dit nog het enige was... maar ze is beginnend dementerend, heeft daaroverheen een delier gehad (deed dus de meest vreemde dingen) en valt vaak, afgelopen week ook weer 2 keer. En nog nooit iets gebroken (nou ja, diverse wervels waardoor ze helemaal krom loopt en veel pijn heeft). Bah, ik wil er niet teveel over nadenken, dan word ik er nog triester van.

Ik denk ook dat die luiers en inlegdingen niet echt goed passen, anders zou het toch niet elke keer zo nat zijn? Ik zal het eens gaan vragen. Ook over die onderbroeken er overheen.

De tip van mama2 zal ik ook eens uitproberen.

Op dat regelmatig verschonen heb ik helemaal geen zicht. Ze hebben daar ook nog wel een klus aan merk ik wel eens. De andere mensen op de afdeling zijn er soms nog slechter aan toe en dan zijn ze een aardige tijd bezig om ze weer helemaal te verschonen e.d.

Tante Tiny
Geen inlegluiers laten gebruiken!

Dat vraagt om ongelukjes.
Vraag om luierbroekjes. Die zijn veel praktischer, kunnen bij de juiste maat goed aansluiten en zijn ook nog zelf aan en uit te doen als je moeder wel naar de wc kan.

Marie
inweken in wasmachine

Ik week ook wel eens wat voor in de wasmachine. Mijn wasmachine heeft daar een speciale stand voor. Doe ik het 's avonds laat erin met Biotex groen in voorwasbakje en gewoon poeder (Ariël) in hoofdwasmiddelbakje en dan is de machine 's morgens weer klaar. Dan kost het je ook haast geen extra tijd.

Ander vraagje. Ik neem aan dat er ook bewoners in de instelling zijn, waarbij de was niet met de familie mee naar huis gegeven kan worden? Hoe wordt die was gedaan? Gaat dat naar een wasserij? Kan de was van jou moeder daar evt. ook naar toe?

Over dat niet op 60 graden durven wassen. Ik doe dat toch soms wel om vlekken eruit te krijgen. "Bedorven" is het immers toch al?

Rafelkap
tijd

Ik vrees wel dat ze geen luierbroekjes gebruiken omdat dit meer tijd kost. En ik vrees ook dat een onderbroek eroverheen ze ook teveel tijd kost. Maar ik zou er zeker een gesprek over beginnen. Dit is niet fijn voor je moeder, maar ook niet voor hen, het kost meer tijd om natte kleren uit te trekken en het stinkt ook voor hen. Het is dus ook in hun belang het aantal 'ongelukjes' te verminderen, dus ik hoop dat ze mee denken.

Ik hoop dat ze gauw weer naar huis kan. Sterkte..

tante Sidonia
even naast

Alle tips ter voorkoming; voortwerken in een emmer water met een flinke scheut azijn zou de geur absoluut moeten verwijderen. Stuk goedkoper dan biotexe ook.

Angela67
en die wasmand?

de oplossing om het probleem voor te zijn door extra bak neer te zetten, misschien zijn ze daartoe bereid?

gr Angela

Fenix78
Luierbroekjes

kosten niet eens zo heel veel meer tijd; maar 1 broekspijp en evt 1 schoen uittrekken t.o.v. een 'gewone' inco. Die moet je ook nog weer precies goed voorhebben en in de liezen manouvreren voor je de plakstrips kunt plakken, ik vond dat altijd veel meer gehannes dan zo'n broekje.

claire
toch andere kleren?

Ik vrees dat je zo praktisch mogelijk moet gaan denken. In instellingen ontbreekt eenvoudigweg het personeel vaak om zaken goed te doen. (werk in zorg) Niets aan te doen. Al zou ik zeker blijven klagen. Managers nemen klachten van familie vaak serieuzer dan van personeel.(bij geen klachten verandert het zeker niet)
Ik snap dat je de mooie kleding niet weg wilt doen maar het moet echt zo praktisch mogelijk, anders houd je het niet vol. Vraag je ook af wat het je kost, wasserij via instelling is duur maar zelf wassen op deze manier vast ook.

Ilva
laten wassen

Kan je de was niet in het verpleeghuis laten doen? Mijn moeder zit ook in een verpleeghuis (en draagt ook inderdaad van die luierbroekjes, veel beter dan die inlegluiers) en daar kon je kiezen om de was mee te nemen of om het in het huis te laten wassen. Je betaald er wel voor maar aangezien ze verder bijna geen geld uitgeeft is dat goed te betalen. Zij hebben er veel meer ervaring in en het scheelt jou een hoop werk. Bovendien vouwen de mensen in het huis de was zelf en hebben ze ook nog wat te doen. Dit moet natuurlijk wel mogelijk zijn voor je moeder. Mijn moeder heeft Alzheimer, maar de was vouwen dat lukt prima en zo voelt ze zich ook weer nuttig.

tonny
wat word je hier vreselijk verdrietig van

er wordt volop geinvesteerd in luiers voor vrolijke blije baby's, maar hoogbejaarden die zichzelf niet meer kunnen verzorgen moeten het doen met het uiterste minimum. Ook heel ellendig voor familie die zorgdraagt voor de was.

'Het is zeker heel naar, mensonterend ook wel. Zeker voor iemand die altijd zo netjes en clean was.' ' Bah, ik wil er niet teveel over nadenken, dan word ik er nog triester van.'

Ik herken het helemaal...

Teuntje
Draadje omhoog

Ik was op zoek naar tips hierover. Heb het gehad bij mijn schoonmoeder in verzorgingshuis (is inmiddels overleden) en nu bij mijn eigen moeder (woont nog thuis, flink dementerend, drie keer per dag wijkverpleging).
Wat Chrissie zegt, de stank is niet te harden, mijn wasmachine stinkt nu ook.
Heb het vannacht geweekt in azijn. Dat heeft het niet verbeterd (understatement), wat een meur. Ik ga maar biotex groen kopen straks, hopelijk helpt dat.
En nog even over alle andere tips, been there, done that. Denk vooral niet dat 2 wasmanden neerzetten in een verzorgingshuis ook maar iets helpt. Ook al staat er met koeieletters op wat de bedoeling is. De mensen die daar werken zijn ofwel functioneel analfabeet, ofwel zijn veel te druk, ofwel interesseert het niet.
Goed incomateriaal, leuk idee. Ik zie nu bij moeder weer terug wat ik alweer had verdrongen na schoonmoeder: dat krijg je zomaar niet. De zorgverzekering is daar heeeel zuinig mee. Wordt er aangegeven dat de inleggers niet meer voldoen en er broekjes nodig zijn? Nouhouhou...eerst toch maar eens grotere inleggers proberen. Werkt ook niet? Eerst nog maar eens een andere tussenvorm proberen. Intussen is haar bank, waar ze het grootste deel van de tijd op verblijft en erg aan verknocht is, dermate doorgez*ken (matjes om op de zitten liggen nooit goed) dat die uit huis moet. Ook een dejavu, ging bij schoonmoeder net zo. En die was verre van dementerend en vond het vreselijk.
Ja Tonny, ik word er ook erg verdrietig van!

zebra
dit is zeker triest

en herkenbaar. De incontinentiespullen voor een van mijn ouders moesten via de huisarts besteld worden. Helaas werd hier een fout gemaakt en duurde het 2 weken voordat de juiste spullen in huis waren. In tussentijd dan maar wat aan zitten rommelen met wat ander materiaal waardoor een kussen in een van de stoelen weggegooid kon worden door de urine. Heel mensonterend inderdaad!

Ava
inderdaad biotex

Ik was in de wachtkamer van de dierenarts waar een dame met haar iet-wat incontinente kat was. Ze maakte alles schoon met biotex in een spuitfles (de was maar ook de bank, kleed etc) en volgens haar verdween de geur gelijk. Nu heb ik het ook in huis. Soms even laten inweken om het sop zijn werk te laten doen.

Helaas kreeg ik deze tip pas nadat ik een door de kat ondergezeken rugzak heb weggegooid omdat ik de geur steeds terugkwam na een wasbeurt met een gewoon wasmiddel.

Yvan
een woord...

wa-ter-stof-per-ox-ide.

Overigens: urine "ruikt", maar stinkt niet. Die typische urinestank wordt wel degelijk veroorzaakt door bacteriële degradatie, waarbij ondermeer het aanwezige ureum afgebroken wordt tot ammonia.

Teuntje
Ja!

Puik idee Yvan, ik ga de bloesjes en pantalons van mijn moeder in de waterstofperoxide zetten! (Of toch maar niet?)

Yvan
Altijd eerst proberen op een weinig zichtbaar hoekje

maar vrijwel alle textielkleurstoffen zijn beter bestand tegen de inwerking van zuurstof in een pH-neutraal milieu dan tegen de inwerking van (alkalische) voorweek- en wasmiddelen (die vrijwel alle een zuurstofleverancier bevatten, doorgaans een perboraat).

Jackie
:(

Wat verdrietig om te lezen dit. Is het echt zo dat er in sommige instellingen maar 2 of zelfs 1 (!) keer per dag wordt verschoond?

OT: weken met azijn in de wasmachine. Dat kan ook als je geen weekprogramma hebt: 's avonds de was in de wasmachine met een flink wat azijn, wannneer het programma even bezig is (5-10 minuten) op pauze zetten tot de volgende ochtend, dan weer laten draaien. Daarna nog een kort wasje er achter met gewone wasmiddel zodat het lekker fris ruikt.

Alison
Professioneel materiaal

http://m.ecodor.nl/Huishouden/uf2000-tegen-urinegeur

Misschien het proberen waard. Duur maar een nieuwe bank/kleding/matras kost ook wat.
Het is overigens te idioot voor woorden dat er geen fatsoenlijk incontinentie materiaal gebruikt wordt. Dat heb ik bij mijn moeder gelukkig niet mee gemaakt. Eigenlijk zou iemand die nog wat energie en tijd over heeft daar eens een klacht over moeten indienen. Geen mantelzorger dus want die zijn vaak al overbelast.

Teuntje
Jackie

Die azijntip heb ik toegepast, een nacht in de wasmachine op pauze laten staan, afpompen/centrigugeren en daarna met een gewoon programma gewassen. Hielp niets, het stonk nog net zo hard. Biotex doet het wel wat beter. Ik laat het nu eerst buiten goed uitluchten voor het wassen, dat lijkt ook wel te schelen.
Goed materiaal krijg je pas als je alle verplichte stappen van kleine inlegger, grotere inlegger, soort van half broekje etc. hebt doorlopen en bij iedere stap moet je dan aangeven: nee dit werkt ook niet goed. Terwijl dat allang duidelijk was, want volledige volwassen incontinentie vang je echt niet op met een inlegkruisje. Maar scheelt misschien per verzekering. Hier ervaringen met delta lloyd en ohra.

🎶🎵Sinbads vrouw🎵🎶
En de kookwas?

De was van opa (ondergoed, urine plus ontlasting) doe ik meestal in de kookwas.

Of kan de stof niet tegen zulke hoge temperaturen?

Yvan
Dat vraagt om een experimentje...

Wat versleten handdoeken flink nat plassen, een paar dagen in een plastic zak en proberen maar. Ik zal het eens doen, deze week.

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.