Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Bob de (ver)Bouwer

Bob de (ver)Bouwer

26-11-2018 om 12:01

Verbouwen; hoe pak ik dat aan?

Wij hebben plannen om ons huis te verbouwen. Er moet best wat gebeuren. Maar hoe en waar begin ik? We hebben wel een beetje in ons hoofd wat we willen, maar we zijn geen architecten en ook geen stylisten. Er is hier vast wel iemand die me kan vertellen hoe je zoiets aanpakt en waar je begint. Zoek je eerst een aannemer, een binnenhuisarchitect of zet je eerst zelf iets op papier? Alle tips zijn welkom!

Fransien

Fransien

26-11-2018 om 15:36

Eerst zelf

Een aannemer voert uit wat jij bedacht hebt, wij hebben zelf ook meerdere verbouwingen gedaan en we hebben altijd eerst het plan zelf bedacht. Neem voor die fase ruim de tijd, gooi het plan op duizend manieren om en dan combineer je dat tot een definitief plan. Of maak beide compleet onafhankelijk van elkaar een of meerdere plannen en ga dan combineren, dat werkt ook goed om te voorkomen dat je te snel op één spoor blijft zitten.

Met een stylist heb ik geen ervaring, maar als ik de woonprogramma's bekijk zou ik ze persoonlijk niet zo snel in de arm nemen.

bicyclette

bicyclette

26-11-2018 om 15:50

aannemer kan ook meedenken

Op zich eens met Fransien. Maar ik zou in de voorbereiding wel al een keer de aannemer uitnodigen. Gewoon om eens te bespreken wat je in gedachten hebt. Mijn ervaring is dat een aannemer weer andere dingen ziet en soms heel goede ideeën heeft, waar je zelf nooit aan gedacht hebt.

Wij gaan binnenkort de bovenverdieping aanpakken. We weten nog niet precies wat we gaan doen, maar laten deze week de aannemer wel al even komen om mee te denken. Ook om te toetsen of onze ideeën een beetje realistisch zijn. Dat werkte bij de vorige verbouwingen erg prettig.

Stylist hebben wij ook nooit ingeschakeld. Of je een architect nodig hebt, hangt af van wat je allemaal wilt. En van de capaciteiten van de aannemer.

Tuintje

Tuintje

26-11-2018 om 15:56

Aanpak

Hoe zou je het willen, alles achter elkaar of gefaseerd?
Als het het gefaseerd doet, kun je je ideeen tussentijds gemakkelijker aanpassen.
Wij zijn zelf al een jaar bezig en werken met een ZZPer voor de technische zaken en een kennis voor het schilderwerk.
Het ligt er aan wat je allemaal wilt doen natuurlijk. Hier moest veel leidingwerk en bedrading opnieuw worden aangelegd, zulke zaken moeten goed gepland worden en hebben soms ook invloed op andere etages.
Verder heb ik zelf alles uitgedacht qua indelingen, maar niet iedereen kan/durft dat. Hier zijn trappen verplaatst en muren/plafonds doorgebroken, dakkapellen er op... Ik denk dat graag zelf uit, scheelt ook weer geld. Echter als je flink wilt wijzigen en zelf weinig "inzicht" hebt, dan zou ik wel een binnenhuisarchitect vragen.

zebra

zebra

26-11-2018 om 15:57

aannemer

we hebben destijds bedacht wat we wilden en toen een aannemer erbij gehaald, die heeft dan soms ook nog wat tips waar je zelf niet op zou komen.

Tuintje

Tuintje

26-11-2018 om 16:04

Uurloon

En wij hebben dus gekozen voor iemand die op uurloon werkt, na eerdere ervaring met schimmige aannemers die alleen met bevriende bedrijven werken en dan 20% bovenop de kostprijs gooien. Gipsplaten voor een tientje per stuk neerzetten, dingen slopen maar niet herstellen want dat stond niet in de offerte. Alleen vloeren of tegels van Pietje of Henkie willen leggen en zo nee, nou dan wordt het duurder.
Wij zorgen zelf voor de materialen, naar onze smaak en zonder opslagen. Wees voorzichtig op dit gebied, ze maken hier vaak grote winst op.

Lou

Lou

26-11-2018 om 16:32

Aannemer mee laten denken

Wij hebben de aannemer juist wel mee laten denken. Dan kan hij meteen een prijsindicatie geven en bovendien verzin je misschien dingen die helemaal niet kunnen of zie je een veel handigere oplossing over het hoofd.

Bij een compleet nieuwe uitbouw hebben we ook een technisch tekenaar ingeschakeld. Die tekeningen hadden we ook nodig voor de vergunning maar het werkte ook wel prettig, met aannemer en tekenaar bij elkaar.

Bob de (ver)Bouwer

Bob de (ver)Bouwer

26-11-2018 om 16:46

Nuttige tips!

Ja, dat wij wel dingen kunnen bedenken, maar dat die niet kunnen, of dat we geen weet hebben van dingen die wel kunnen en/of handig zijn, dat bedoel ik dus.

Wat we willen is een nieuwe vloer, de vloerverwarming heeft het begeven en de plavuizen hebben ook hun beste tijd wel gehad. Maar of we opnieuw vloerverwarming willen? Geen idee. En het moet beter geïsoleerd worden. Verder openslaande deuren waar nu een schuifpui zit. Een gashaard verwijderen, en wat doe je dan met het gat in je plafond? Toilet geheel vernieuwen. Misschien een uitbouwtje aan de voorzijde, het stuk tussen voordeur en schuur bij het huis trekken. Maar geen idee wat dat zou kosten, en dat is wel een doorslaggevend argument. Nieuwe keuken. Eigenlijk dus kortom de hele benedenverdieping. Het in stukjes hakken is daarom dus niet zinnig. Dan hadden we het zelf wel aangekund denk ik, maar juist omdat alles samenhangt en tegelijk moet overzie ik het niet. En een jaar in de verbouw van je benedenverdieping, nee, dan kan ik door naar een gesticht denk ik, dat zie ik echt niet zitten. Ik denk meer aan zo snel mogelijk alles achter elkaar, en dat wij dan een poosje in een vakantiehuis gaan zitten of zo.

Goed, op zoek naar een goede aannemer dus, eentje die een beetje mee kan denken. Suggesties in Zuid-Holland, omgeving Den Haag, zijn (ook) van harte welkom!

Lou

Lou

26-11-2018 om 17:07

Spannend

Ik zit ook tegen zoiets aan te kijken. Iets minder rigoureus zelfs nog. Maar wel: de hele benedenverdieping leeg, nieuwe vloer, nieuwe keuken, alle muren en plafonds stuken. Ik zie er zo tegenop dat ik het maar gewoon niet doe

Tuintje

Tuintje

26-11-2018 om 17:08

Okee

Even inhaken op enkele van je klussen:
Isoleren: bedoel je de spouwmuur? Daar heb je speciale bedrijven voor, die zijn in een paar uur klaar.
Aanbouwen aan de voorkant: check bij de gemeente of dat mag, heel vaak niet of er zijn beperkende regels
Plafond: kan meestal aangeheeld worden. Moet het wel in zijn geheel gewit worden daarna.
Ik denk dat je met een goede ZZP-er een eind komt. Vraag aan je kennissen of ze iemand weten.
Nog een tip: een showroomkeuken scheelde ons 15.000 eurootjes.

Tuintje

Tuintje

26-11-2018 om 17:11

En deuren

Ik heb die openslaande deuren op internet besteld, op maat. Zzp-er heeft ze er in 1 dag ingezet. Ik vermoed dat een aannemer 6000 had gevraagd voor alles. Nu zitten we op 3500.

Angela67

Angela67

26-11-2018 om 17:19

tekort aan bouwpersoneel

Het loont de moeite om zelf je heel goed te verdiepen in wat je wilt zodat je niet te afhankelijk bent van aannemers. Er is een fiks tekort in de sector. Dat wil niet zeggen dat er geen goed werk geleverd wordt, maar wel dat de wachttijden lang zijn, je hun tijd moet delen met anderen en qua prijs er op toe moet leggen ten opzichte van andere tijden. Ik zou zeker niet zwart gaan betalen, ook al zul je dat soort aanbiedingen wel krijgen.
Aan de andere kant: als je een aantal standaard zaken wilt dan kun je ook kijken wie die dingen vaak doet en dan gewoon degene vragen die het eerste tijd heeft. Dan pas je je aan aan wat zij kunnen en willen leveren.

Wat ik me zelf heb voorgenomen is dit soort zaken in stukjes te hakken zodat één specialist één ding komt doen waar zij of hij goed in is. Desnoods duurt het dan wat langer en moeten dingen achterelkaar, maar dan blijf je zelf 'in control' en kun je ook mensen vragen die hun ding goed kunnen.
gr Angela

Bob de (ver)Bouwer

Bob de (ver)Bouwer

26-11-2018 om 17:28

Lou

Ja, dat herken ik! Wij schuiven dit project nu al bijna 10 jaar voor ons uit, dus nu MOET het. Vind ik.

Bob de (ver)Bouwer

Bob de (ver)Bouwer

26-11-2018 om 17:41

Teuntje en Angela

Nee, de vloer moet geïsoleerd worden. De muren zijn wel oke, geloof ik.
Die aanbouw is al gerealiseerd bij verschillende huizen in de buurt, dus dat moet wel lukken.
Alles moet toch opnieuw gewit worden, er zitten steenstrips op de muren tot aan de openhaard, dus als die eruit gaat moeten ook de strips eraf (vinden we toch lelijk, dus niet rouwig om) dus de boel moet ook gestuct worden. En dus gewit.

Angela, je laat het wel heel gemakkelijk klinken, maar ik vind het alles bij elkaar denk ik echt teveel (uitzoek)werk om het allemaal zelf te doen. Als we alles zelf zouden uitdokteren, hoe weet ik dan dat ik overal aan gedacht heb? En dan voor alle klussen een aparte specialist, dan wordt het toch een (meer)jaar(s) project, en daar heb ik geen zin in.
We hebben gekozen voor verbouwen/opknappen in plaats van verhuizen, omdat de kinderen over een paar jaar uitvliegen. Ik wil niet dat daarvan dan een jaar opgaat aan verbouwen en de ellende die daarbij hoort.

Straks maar weer eens met man om de tafel.

OND

OND

26-11-2018 om 17:44

Angela 67

"Het loont de moeite om zelf je heel goed te verdiepen in wat je wilt zodat je niet te afhankelijk bent van aannemers. Er is een fiks tekort in de sector. ".

Niet moeilijk: de voorbije financieel/economische crisis heeft Nederland hard getroffen. Tal van aannemers zijn op de fles gegaan en jullie bouwvakkers zijn massaal naar België gevlucht. In de bouw hier zijn de Nederlanders de grootste groep binnen de "buitenlandse bouwvakkers actief in België". En het zijn er niet weinig.
Ze hebben het hier goed. De lonen in België liggen, globaal genomen, een 10% hoger dan die in Nederland, de ziekteverzekering is goedkoper en (sorry) beter toegankelijk en hier worden, zeker in de bouw, overuren nog vaak "in het zwart" betaald...

Tine Winkel

Tine Winkel

26-11-2018 om 17:51

kritische aannemer

onze bovenverdieping zelf wel heel duidelijke plannen wat we wilden. Hebben toen enkele aannemers laten komen. De ene zei alleen ja en amen en gaf een prijs. Een ander gaf (terechte) kritiek op onze plannen en een hogere prijs. De laatste is het geworden: hij dacht duidelijk mee in het proces, zag haken en ogen/leeuwen en beren - daar was ik heel blij mee. Tijdens het verbouwproces werkte het ook prima.
Kortom, vgm heb je zelf al wel een globaal idee. Laat 2 aannemers komen en kijk met wie je klik hebt en wie er met je meedenkt.

Tuintje

Tuintje

26-11-2018 om 18:30

1 klus

Ooit heb ik ook de benedenverdieping als 1 klus laten aanpakken. Maar dat pakte toch anders uit. Zo'n aannemer huurt ook onderaannemers in. En die gaan ook onverwacht op vakantie of weet ik wat. Zit je alsnog een week op een stukadoor te wachten in je half afgemaakte woonkamer. Als het meezit. 😖

Lou

Lou

26-11-2018 om 19:16

Tuintje

Ja, daar zeg je wat, met die onderaannemers. Bij mijn zwager heb ik gezien hoe mis dat kan gaan. Bij ons ging het goed, de aannemer nam zijn verantwoordelijkheid als coördinator en regelde alles met iedereen, met inderdaad hier en daar een invaller of ander spoedgevalletje.

Lydia

Lydia

04-12-2018 om 13:40

Wij hebben wel een binnenhuisarchitectect ingeschakeld

Zij heeft heel goed meegedacht met de indeling van de keuken/woonkamer. Dat was een lastige ruimte die we graag goed wilden hebben, als belangrijkste plek van het huis. Daar hoorde ook een schets van de keuken bij. Dat is erg goed bevallen. Ze heeft ook een lichtplan gemaakt en een kleurenplan (kleur vloer, wand, aanrechtblad, achterwand keuken, etc.). Daarnaast nog ideeën aangedragen voor de keuze van het meubilair.

Dat betekent niet dat het nu uitziet als styling in een woonmagazine. Dat zijn enorm gepimpte foto's.
Het resultaat is veel beter geworden dan als we het zelf hadden gedaan.
De keukenoplossing was ook creatief. Dat kon zij veel beter dan een keukenzaak. Met haar oplossing zijn we naar keukenzaken gegaan.

Bob de (ver)Bouwer

Bob de (ver)Bouwer

04-12-2018 om 13:46

Dankjewel Lydia

Dat lijkt ons ook wel een goed startpunt. We hebben zelf zeker wel ideeën, maar wij hebben er ook geen verstand van. Fijn als er iemand met ons mee kan denken dus. Volgende week heb ik een afspraak met een kennis die ook een grote verbouwing achter de rug hebben. Hopelijk hebben zij ook een suggestie voor goede vakmensen, want dat is ook wel belangrijk...

Goede aannemer

Het duurde bij ons een paar maanden voordat we 3 aannemers gevonden hadden, die langs konden komen om een offerte op te stellen. Na het bezoek van de aannemers en de offertes bekeken te hebben, kozen we voor 1 van de 3. We zijn hier heel erg tevreden mee (omgeving Den Haag). Zoek eens op (verwijderd door forumbeheer)

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.