Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Watnu

Watnu

20-10-2020 om 16:12

Verbouwing buren

De buren zijn inmiddels al een aantal maanden aan het verbouwen en langzamerhand blijkt steeds meer dat zij zich niet houden aan de door eerdere bewoners van beide panden vastgelegde notariële afspraken, zonder overleg met ons, wat wel staat in de acte.

In eerste instantie waren het zaken die niet zoveel impact hadden, maar nu zijn ze een zijgevel aan het ophogen, na aandringen hebben ze aangegeven dat het om 15 cm zou gaan, nu ligt er inmiddels 50 extra op de muur. We hebben mondeling al aangegeven dat dit niet is zoals ligt vastgelegd. Dit heeft gevolgen voor het licht wat er binnenkomt. Eigenlijk baal ik er steeds meer van, want het is de kamer waar ik het meest ben. Maar ik merk ook dat ik niet goed weet wat ik nu het beste kan doen. Gewoon accepteren, het ligt er nu toch of toch het conflict, want dat zal ontstaan opzoeken.

Wat zouden jullie doen?

ElenaH

ElenaH

20-10-2020 om 16:19

Gemeente

Ik zou bij de gemeente navragen wat er kan en mag. En afhankelijk daarvan een hanhavingsverzoek doen.

vlinder72

vlinder72

20-10-2020 om 16:21

Bouwvergunning?

Mogen ze dit op deze manier wel verbouwen zonder bouwvergunning? Dit kan je bij de gemeente checken.

In onze koopakte stonden ook bepalingen zoals bepaalde kleurstellingen maar legde onze notaris bij aankoop van de woning uit dat betekent alleen dat als wij ons er niet aan zouden hebben de buren dan wel een rechtszaak moeten starten. Waarschijnlijk winnen de buren dat dan omdat het zo in de koopakte stond maar het kost wel moeite om je recht te krijgen.

Hanne

Hanne

20-10-2020 om 16:23

Gemeente

De regels van de gemeente zijn niet van belang. De muur waarop ze nu aan het bouwen zijn staat op onze grond. Er is een notariële actie dat die daarvoor toestemming geeft. Er is toestemming voor onderhoud, maar er mag niets meer worden verandert aan de constructie.

De gemeente gaat dit niet handhaven, dat zou via juridische weg moeten.

vlinder72

vlinder72

20-10-2020 om 16:28

Hanne

Dan zal je dus contact op moeten nemen met een advocaat. Welllicht kan die jullie buren waarschuwen dat als zij zich niet houden aan de notariële afspraken alles wat onjuist gebouwd is weer moet worden afgebroken en terug gebracht moet worden in de oude staat. Misschien is zo'n waarschuwing gelijk voldoende en hoeven jullie niet echt een rechtszaak te starten.

Hou er wel rekening mee dat de verhouding met jullie buren daarna ook gelijk niet meer goed is dus als jullie er onderling nog uit kunnen komen dan is dat natuurlijk wel prettiger.

Hanne

Hanne

20-10-2020 om 16:33

verhouding met de buren

De verhouding met de buren is al niet helemaal optimaal en zal ook echt niet beter worden als we dit zouden doen.

Eigenlijk zoek ik liever dit conflict niet op, maar ik ben toch ook niet blij met een stuk donkerdere kamer en we doen het maar ze doen er toch niets aan. Als vooraf overlegd was, dan hadden wij nog de mogelijkheid om een keus te maken, die hebben we nu niet gehad. Daar zit mijn dilemma.

Marie

Marie

20-10-2020 om 17:51

gemeente

Huh, er wordt een zijgevel opgehoogd. Daarvoor is volgens mij toch echt een omgevingsvergunning voor nodig. En dan maakt het niet uit op wiens grond die muur staat. Ik zou toch maar eens contact opnemen met de gemeente en een bouwstop vragen.
Ik ga er wel vanuit dat het hier om een woning in Nederland gaat.

Hanne

Hanne

20-10-2020 om 18:47

Ja in Nederland

Maar of ze die vergunning hebben, is eigenlijk helemaal niet relevant, ik ga er vanuit dat die hebben aangevraagd, ze hebben echt flink verbouwd. Ik ga morgen in ieder geval even bellen met de gemeente.

Zelfs als ze een bouwvergunning hebben, mogen ze dit nog niet zomaar bouwen. Wij moeten gedogen dat wat er stond bleef staan, maar zij mochten niets aanpassen aan de constructie.

Het probleem zit meer in wil ik dit conflict op zoeken. Wat schiet ik op met het stopleggen van de bouw. Het dak ligt er inmiddels op en ik begrijp, uit mijn zoektocht op internet, dat de rechter het niet gaat laten afbreken als het er eenmaal staat.

Hanne

" Het dak ligt er inmiddels op en ik begrijp, uit mijn zoektocht op internet, dat de rechter het niet gaat laten afbreken als het er eenmaal staat.""

Ik vraag me af of die conclusie niet een tikje voorbarig is.

Het is denk ik wel van belang om nu een beetje voortvarend op te treden. Je kan dit niet twee jaar laten rusten en dan alsnog komen, dat werkt niet in je voordeel. Wat je misschien zou kunnen doen is een brief schrijven - bewaar een kopie - waarin je aangeeft wat er is afgesproken, hoe de situatie nu afwijkt van die afspraken, welke nadelige gevolgen dit voor jou heeft, en dat je hiermee niet akkoord bent. Je kan daarbij dan ook nog zeggen dat je nog nadenkt over welke gevolgen dit moet/gaat hebben. Dan heb je alvast duidelijk gemaakt dat je dit niet accepteert, zonder een concrete uitspraak te doen over je vervolgacties, zodat je nog alle kanten op kunt.

En dan zou ik eens een afspraak maken met een gespecialiseerde rechtshulpverlener oid. Als je lid bent van de Vereniging Eigen Huis zou ik beginnen die te bellen. Als je een huurhuis bewoont - ik vermoed zomaar van niet - dan zou ik contact opnemen met de verhuurder. En als je in een koophuis woont maar geen lid bent van Eigen Huis, dan wordt het tijd voor een telefoontje met je rechtsbijstandsverzekeraar als je die hebt, en anders met het Juridisch Loket. Of met een advocaat, als je er toevallig eentje kent die hier verstand van heeft (het Juridisch Loket kan je aan namen van advocaten helpen).

Groeten,

Temet

Hanne

Hanne

21-10-2020 om 09:36

Brief

Bedankt voor je reactie.

Wij wonen idd in een koophuis. Die brief is wat mij betreft dé tip.... Ik zat een beetje tussen niets doen, wat niet goed voelt en naar een rechter gaan wat niet goed voelt. Ik had wel bedacht om een brief te sturen, maar ik had niet helemaal duidelijk op welke manier ik dit moest insteken.

Op deze manier maak ik iig duidelijk dat ik het niet accepteer en nog niet weet wat de gevolgen zullen zijn. Vooraf bel ik met de rechtsbijstandsverzekering.

ElenaH

ElenaH

21-10-2020 om 12:02

Klopt

Als je dit niet tijdig oppakt, zal een rechter vinden dat er buren erop mochten vertrouwen dt je instemt. Nu actie dus.

Hanne

Hanne

21-10-2020 om 12:40

Actie

Actie is in gang gezet, ik heb contact gehad met de rechtsbijstandsverzekering en wacht op een telefoontje van iemand met kennis van zaken.

En hoewel ik normaal conflicten zal vermijden, merk ik dat dit een goede keus is geweest.

Lente

Lente

21-10-2020 om 15:07

En informeer nu bij de gemeente

Zoek uit of er een omgevingsvergunning is aangevraagd. Dat kunnen ze op basis van het adres zo vinden. Of verwijzen door naar de omgevingsdienst en dan ga je die bellen.

ElenaH

ElenaH

21-10-2020 om 15:38

Hanne

'Actie is in gang gezet, ik heb contact gehad met de rechtsbijstandsverzekering en wacht op een telefoontje van iemand met kennis van zaken.'

De rechter zal vooral willen weten of je richting de buren actie hebt ondernomen. Weten zij dat je je verzet tegen het bouwsel?

Marie

Marie

21-10-2020 om 16:32

Site bekendmakingen bouwvergunningen

Op www.overheid.nl kun je alle bouwvergunningen bekijken

https://www.overheid.nl/aankondigingen-over-uw-buurt

Hanne

Hanne

21-10-2020 om 21:53

ElenaH

De rechtsbijstandsverzekering heeft een dossier aangemaakt en daarmee bepalen we hoe we het verder aanpakken. Het is nu slimmer om het even via deze weg te doen.

De buren mogen niets veranderen aan de huidige constructie. Zij kennen de erfdienstbaarheid, die hebben ze al een keer eerder van ons gekregen. Daarin is vastgelegd dat ze toestemming hebben voor onderhoud, maar er mag niet anders of meer worden gebouwd. Zij hebben ervoor gekozen om dit zonder overleg toch te doen en daarmee dat risico genomen.

Er is overigens geen bouwvergunning, iig ik heb die niet gevonden maar ook dat laat ik bij de rechtsbijstandsverzekering. Het is mij niet eens duidelijk of die echt nodig is. Zij hebben meer inzicht in de beste manier van reageren is

Isella

Isella

22-10-2020 om 12:36

rechter

" Het dak ligt er inmiddels op en ik begrijp, uit mijn zoektocht op internet, dat de rechter het niet gaat laten afbreken als het er eenmaal staat.""

Dat zou toch wel raar zijn. Dan zou iedereen maar dingen bouwen als ze weten dat een rechter ze niet verplicht om het ongedaan te maken.

Hanne

Hanne

22-10-2020 om 13:18

Klopt

Maar wat ik heb gelezen gaat er dan om dat de buurman door het moeten afbreken van het dan onevenredig zwaar benadeeld wordt. Dat was wat ik vaak op internet ben tegengekomen.

Maar ze wisten dat er een erfdienstbaarheid bestaat. En ze kenden ze inhoud van deze. Dus ze hebben dit risico bewust genomen.

Ik weet niet wat daar de gevolgen van zijn.

Zwaar benadeeld?

Hij zwaar benadeeld? Ik denk eerder dat jij zwaar benadeeld wordt daar je huis in waarde daalt omdat de opgehoogde muur van de buur het licht uit jouw kamer haalt.
Iets waar hij niet bij nadenkt, of van wakker ligt.

Hanne

Hanne

22-10-2020 om 17:38

Nou fijn is anders

Het is gewoon niet prettig. Ik overzie nu niet helemaal wat behalve minder licht en zicht de gevolgen zijn.

Ze hebben gewoon het risico genomen en misschien gedacht dat wij toch geen stappen zouden durven nemen of zo. Voor de derde keer de afgelopen drie maanden is er gemeld dat ze op ons terrein moesten zijn om de muur te voegen. De andere keren is niets gezegd. Ik heb vandaag wel gemeld dat wij de rechtsbijstandsverzekering hebben ingeschakeld, ik denk dat ze al iets voelden aankomen. Dat ze nu heel boos op ons zijn weet ik zeker.

Jesse_1

Jesse_1

22-10-2020 om 18:09

Ik vind je nog soepel hoor

Als het zo duidelijk is dat niet mag wat zij aan het doen zijn, en jij het vooraf ook nog een keer hebt gemeld, zou ik gelijk bij de eerst kleine overschrijding al gemeld hebben dat ze er meteen mee kunnen stoppen (en herstellen wat ze gedaan hebben) of dat ik juridische bijstand zou inschakelen.
De overeenkomst ligt er toch niet voor niets? En iemand anders dan jij gaat het niet aankaarten hoor.

Succes.

Hanne

Hanne

22-10-2020 om 20:38

Elkaar iets gunnen

Zelfs als het nadelig voor ons is, kan ik het anderen nog gunnen. Een beetje minder licht en wel veel meer woongenot voor anderen, zou voor mij een overweging zijn om me er niet te druk over te maken. Hier is de weegschaal doorgeslagen naar de andere kant. Waar ik eerst nog dacht dat ik alleen zou waarschuwen, weet ik nu dat ik maatregelen moet nemen.

Misschien helpt het niet mee dat ik er gewoon niet de energie voor heb. En dit kost mij bergen energie. Misschien hebben ze daarom ook wel gedacht dat het zo'n vaart niet zou lopen.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

23-10-2020 om 18:49

je bent erg soepel

de buren gaan stevig over jouw grenzen en zouden het beslist niet pikken als jij dat zo zou doen! Minder licht en minder zicht is sterk in jouw nadeel, jouw woonbeleving.

Gedoe met je buren is niet fijn. Ze voelen aan dat je geen ruzie wilt, gaan er wellicht van uit dat je niets gaat ondernemen - en ze gaan lekker hun gang. Laat dat niet gebeuren. Laat hen merken dat jouw eigenwaarde van even groot belang is als hun woonwensen.

Jesse_1

Jesse_1

23-10-2020 om 19:29

Elkaar iets gunnen

Nu snap ik je verhaal niet helemaal meer. Jullie hebben al eerder aangegeven dat er notariële afspraken liggen en dat tijdens de bouw nogmaals gezegd.
De buren hebben sch*t hieraan.

Als je de buur iets gunt, is dat iets anders dan als de buur jou iets afpakt.

Je waarschuwt iemand, maar je neemt geen maatregelen als diegene zich daar niets van aantrekt. Dát snap ik dus niet. (Je hebt nu wel actie ondernomen, maar je was dat niet zeker van plan).

Bovendien kan ik mij voorstellen dat jullie woning in waarde verminderd, of in ieder geval minder aantrekkelijk wordt in de verkoop.

Hanne

Hanne

23-10-2020 om 20:16

Bedankt voor jullie reacties

Jullie hebben gewoon helemaal gelijk en hoe meer in erover aan het nadenken ben ik minder ik van mezelf snap. De stap om actie te nemen, vond ik echt ingewikkeld. Maar steeds meer komt het besef dat ze me gewoon bedrogen hebben. Het is onrecht. Ik merk steeds meer dat ik pisnijdig erom ben. Hoe onfatsoenlijk kun je zijn, zij hebben ruzie veroorzaakt, niet wij. Hoe durven ze.

Om mezelf een beetje goed te praten of in ieder geval een beetje uitleg te geven, ik heb een aantal jaar geleden een cva gehad en daardoor gaan sommige dingen net iets anders dan vroeger. En ben ik het afgelopen half jaar twee keer aan mijn hand geopereerd, dus revalideren tot een nieuwe operatie. Daarnaast drie maanden nagenoeg iedere dag van vroeg in de ochtend tot regelmatig 10 uur herrie in huis, waarvoor ik overgevoelig ben (de hele dag oordoppen in en koptelefoon op) door de verbouwing heeft mij ook niet bepaald geholpen.

Maar goed mede dankzij jullie reacties ben ik toch in actie gekomen. Waar ik me eerst focuste op alleen die muur, heb ik vanmiddag besloten dat ook de andere dingen stuk dak wat verder uitsteekt en een muur die ze 30 op onze grond hebben gebouwd meeneem.

Jesse_1

Jesse_1

24-10-2020 om 19:32

Heel goed Hanne

Ik begrijp ook heel goed dat het lastig is om daadwerkelijk de stap te zetten. Je hoopt toch eigenlijk dat mensen na een waarschuwing wel begrijpen dat ze niet de goede dingen gaan doen en in overleg gaan of dingen anders aanpakken.

Vooral als je fysiek niet helemaal optimaal bent, is dit een zware dobber, nog naast de overlast van de verbouwing.

Beterschap en veel succes!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.