Home » Forum » Verlichting in de keuken boven spoelbak onder raam

Verlichting in de keuken boven spoelbak onder raam

11 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Pelle
Verlichting in de keuken boven spoelbak onder raam

We zijn weer een stap verder met de keuken. Mijn vraag nu is de verlichting. De spoelbak komt voor het raam maar daar kun je geen onderkastverlichting kwijt (lees: er hangen geen bovenkastjes boven de gootsteen). Wat voor soort verlichting hebben jullie daar dan?

egberdien
Wij

hebben aan het plafond een koof met verlichting (spotjes) er in. Dat voldoet prima.

Damajo@
Spaarspot

Ik heb spotjes met spaarlampen (Een staat er gericht op het aanrecht.

Damajo

Mare
Niets!

Wij zijn bezig met de aankoopnieuwbouw huis. Van as. buren hoorden we ook van hoe gaan we dat doen, want spoelbak voor het raam etc. Ik begon al helemaal mee te denken en puzzelen want hoe gaan we dat dan zelf doen... tot manlief droog zei 'euh, nou, net als nu, niets!'
Want verhip; dat hebben we nu ook. Oude keuken had het wel, vonden we niet mooi en leek ons ook niet nodig. Dus bewust niet meer genomen. En oprecht nooit spijt van gehad.

Hebben nu U-vormige keuken. Gewone plafondlamp in het midden die echter alleen aangaat als er bv een glas stuk valt op de vloer en we moeten even heel exact zien of er geen glas ligt. Verder onder de bovenkastjes aan de linkerpoot van de U een drietal (dimbare) spotjes, en aan de rechterpoot van de U boven de kookplaat afzuigkap met licht. Maar - echt waar - 's avonds zijn alleen de spotjes ruim voldoende.
Bij afruimen + inruimen vaatwasser doen we soms het licht vd afzuigkap aan, maar meestal niet. Een koof vonden we niet mooi, dus destijd bewust niet voor gekozen.

Onze nieuwe keuken is groter, en daar komt ook een keukentafel. Daar komt dus wel een extra lichtpunt. Verder wordt het een L-vormige keuken, met links de grote 'pilaren' met koelkast, oven etc, daarnaast aanrecht met kookplaat, en links en rechts daarvan kastjes met spotjes voor op het werkblad. Dan de hoek om voor spoelbak. Maar ook hier laten we geen koof boven maken.

Sterkte met al je beslissingen! Erg leuk maar het kan je ook duizelen, toch?

Kaaskopje
Hanglampjes

Wij hebben hanglampjes boven het aanrecht. Dat staat wel gezellig. Maar een koof met goede spotjes erin is misschien nog wel een betere oplossing. Mmmm, daar ga ik ook eens over nadenken.

egberdien
Koof

tja, is het wel een koof. Toen ik het tiepte (het woord kwam zo in mij op) dacht ik ook: zeg ik het nu wel goed, is het een koof? Dus even aan mijn vriend google gevraagd.
koof: een horizontale of verticale ruimte die bestemd is om er onderdelen voor de bediening, ophanging en beweging van de vensters en de aanvullende voorzieningen in te plaatsen
Dus: als je de lampjes beschouwt als bv. "aanvullende voorzieningen" dan is het een koof. En ook als je er onderdelen voor de bediening van de vensters in plaatst.
Ik vind het een te mooi woord om zomaar ongebruikt in het woordenboek te laten liggen!

Margriet*
Pelle

"Wat doe je nog in het donker bij het aanrecht?"

Nou in de winter is het wel donker als wij koken rond 18.00 uur.
Wij hebben onder de kastjes verlichting en inderdaad spoelbak voor het raam. Maar daar hoef je niet zoveel licht 's avonds. En anders doen we de grote lamp (een oude jaren dertig bol aan een stok) aan of even de afzuigkap verlichting, dat is TL en heel fel. Maar anders hebben we alleen de verlichting onder de kastjes aan.

Polly Shearman
Pelle

jou keuken word dus ongeveer zoals de mijne,
wij hebben 3 spotjes op een balk aan het plafond hangen... jaaaa hangen... dus die balk aan 2 kettingen en dan 3 spotjes, genoeg licht, het staat ook nog leuk! maar dat schoonhouden aaaaargh!! maar dat is voor jou vast makkelijker als voor mij!
ik ga dan weer staan poetsen en soppen terwijl jij het gewoon schoonmaakt.

xk

mem
Net iets gezien

bij een programma op tv, bij "help mijn man is een klusser", net zo,n programma als "eerste hulp bij klussen" alleen dan op een belgische zender. Ik ben er pas op het eind ingevallen maar er was dus een keuken aangepakt en daar zat een kraan in met een ingebouwd lampje. Waarvandaan weet ik niet maar daar moet op te googlen zijn. Leek mij wel heel duur maar of dat zo is weet ik niet zolang ik nog niks meer kan vertellen. In dat programma was het ook een gootsteen voor/achter een raam en ze noemden het dus als handig bij het afwassen.

Mamasan
Ook

Wij hebben ook een koof met spotjes boven het aanrecht (met daarin de afvoer van de afzuigkap). In eerste instantie wilde ik hang- of wandlampjes, maar omdat het vinden van badkamerlampen al zo'n drama is durfde ik het niet aan om ook nog op zoek te moeten naar leuke hanglampjes voor de keuken.

toja
Inbouwspots

zijn er geplaatst in mijn nieuwe keuken. Ik heb licht boven mijn werkblad en aan de andere kant (boven spoelbak) dus spotjes die in het plafond zitten. (Dit was voor ons goed te doen omdat het plafond is verlaagd). Zit er heel netjes uit.

Onderwerp gesloten