Home » Forum » Verplichte verkooptraining geen overuren

Verplichte verkooptraining, geen overuren?

27 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Miek
Verplichte verkooptraining, geen overuren?

Binnenkort moeten wij naar een verplichte verkooptraining van onze werkgever. Nou heb ik daaar eerlijk gezegt weinig zin in, ik werk er al 20 jaar en bovendien is het op mijn vrije dag, sávonds en moet ik er ruim een uur voor rijden. Nu blijkt ook nog dat we daar geen overuren voor mogen schrijven? We hebben geen cao-boekje ik kan op internet niets vinden, weet iemand of dat inderdaad klopt dat je in je vrije tijd, zonder enige vergoeding daar heen moet??
Alvast bedankt!
Miek

Temet
Cao wel of niet

Mijn eerste reactie is: dit kan niet. Tenzij jij in je contract hebt staan dat je meer werk moet doen dan de contracturen zonder dat dit wordt betaald (dat is bij hogere functies niet ongebruikelijk). Maar verder lijkt mij dat het algemene uitgangspunt is: als het moet van de baas, moet het ook betaald worden.

Je zegt dat je geen CAO-boekje hebt. Bedoel je dat je alleen dat boekje niet hebt, of dat er helemaal geen CAO geldt?

Wat voor bedrijf/branche is het?

En ben je lid van de bond en/of heb je een rechtsbijstandverzekering?

Groeten,

Temet

Kaaskopje
Eens met temet

Een training voor je werk hoor je naar mijn idee gewoon als werktijd uitbetaald te krijgen.

Kari1
Overuren schrijven

Daarmee kunnen verschillende dingen worden bedoeld. Voor overuren wordt soms een hoger uurloon gerekend, misschien wordt bedoeld dat dat hiervoor niet opgaat en dat de uren tegen het gewone uurloon zullen worden betaald.
Of er wordt bedoeld dat het niet extra uitbetaald zal worden maar dat je er tijd voor terugkrijgt.
Al je er idd én geen tijd én geen geld voor krijgt dan is dat vreemd, tenzij daarover eerdere afspraken zijn gemaakt. (B.v bij je aanname dat je die cursus nog moest volgen oid.)
Kari

Yta Chalne
En..

..'s avonds krijg je ook nog eens meer dan overdag, dus niet alleen overuren maar ook nog eens toeslag. Ik snap dat een werkgever dat niet leuk vindt, maar dat is dan jammer.

Yta Chalne
Overigens

Ik ben wél groot voorstander van verkooptrainingen, juist als je ergens al lang werkt kan dat buitengewoon verfrissend zijn.

Annet
Algemene training = uren betalen

Of dat overuren (hoger loon) moeten zijn is de vraag. Reiskosten moet je natuurlijk wel krijgen.

Het gebeurt wel dat training/cursus niet betaald wordt in uren maar dan is het een cursus die jij zelf wilt. Dan is er soms de afspraak dat de werkgever de cursus betaalt en werknemer in eigen tijd ernaar toe gaat. Of dat de werkgever de uren deels betaalt.

Miek
Temet

het bedrijf waar ik werk is een schoenenzaak, ik werk er al vanaf 1985 en heb nooit een contrakt getekend. Ben geen lid van een bond omdat dat voor het aantal uren wat ik nu nog wer (17u per week) te duur is..
En nee ook geen tijd voor tijd, gewoon gaan en verder niks, vreemd hé??
groetjes,Miek

Klaartje
Bond

Het is zo dat als je lid wordt van FNV, je kunt aangeven wat je verdient. Je betaalt dan contributie naar je verdienste.
Ook al heb je nooit een contract getekend. Na zoveel jaar heb je volgens mij gewoon een vast dienstverband. Is het niet zo dat er per branche een cao is en dat die altijd telt?? Of ben ik nu erg kortzichtig. Ik vind het niet meer dan normaal dat je reiskostenvergoeding en geld/tijd voor tijd krijgt.
Zo maken ze zich er wel erg makkelijk vanaf.
Klaartje

even zo
Juist na zo veel jaar

zou je juichend op cursus moeten gaan. Een kans om de nieuwste dingen op jou vakgebied te leren.
Ik probeer zelfs elk jaar een cursus te versieren. Mijn volgende zal wel een paar jaar zeuren gaan kosten (denk aan 2 jaar elk jaar 25.000 euro aan kosten! (ex btw naturlijk en dan nog de reiskosten) En dan moet ik mijn eigen tijd er nog in stoppen. Overuren zal ik er zeker niet voor uitbetaald krijgen.

e.z.

Kaaskopje
Ja maar even zo

jij aast dus op cursussen die aardig wat geld kosten en waarschijnlijk weegt de kans dat je zo'n cursus mag doen dan ruimschoots op tegen de vrije tijd die je ervoor in moet leveren. (aast is niet negatief bedoeld!). Miek móet de training doen. Ik heb in de twee jaar dat ik bij mijn werkgever werk al heel wat trainingen gehad, kort en lang, allemaal binnen werktijd en gewoon als werk uitbetaald. Bij de vorige werkgever van mijn man was dat ook de gang van zaken.
Ik vind het om eerlijk te zijn een beetje flauw dat de werkgever van Miek na zoveel jaar trouwe dienst verwacht dat ze dat in haar eigen tijd doet. De werkgever plukt er de vruchten van. Tenminste dat is het doel van de training.

Miek
Tops

Tops,dat was mijn vraag niet, als je mij geen antwoord kan geven reageer dan ook niet op die manier, Miek doet flauw,verzint argumenten om lekker thuis te blijven..zo kinderachtig!

bdw er zijn al meer van deze verkooptrainingen geweest en we krijgen er geen certificaat of iets voor..

even zo
Wij moeten

elke 2 jaar tenminste op cursus; de verplichte brandblusoefening. Erg fijn om te doen omdat je er thuis ook wat aan hebt. En zo zijn er meer verplichte dingen; de EHBO training van 1 ochtend.
En nee het is niet in de kinderopvang of zorg. Gewoon een productiebedrijf.

Zelf wil ik idd blijven ontwikkelen en probeer naast de verplichte dingen ook andere cursusen te krijgen. Niet om om hoog te gaan in functie, maar vooral om bij te blijven in mijn vakgebied. Elke cursus die mijn baas daar aan toevoegd zou ik dus met beide handen aan grijpen.

Dat ik nu een dure lange opleiding op het oog heb is toeval. Op dit moment volg ik een cursus van een aantal weken, naast mijn studie die ik uit eigenzak betaal en waar ik ook in mijn werk wat aan heb.
groet,
e.z.

Temet
Miek

VZIW geldt er een CAO voor de schoenenbranche. Heb alleen nu even geen tijd om 'm op te zoeken, maar ik heb m wel eens op internet gevonden.

Groeten,

Temet

Poezie
Ik zou niet gaan

Ik zou niet gaan, gewoon zeggen dat het niet kan omdat je dan al wat anders te doen hebt. In vind het een beetje raar dat je met zoveel werkervaring nog zo'n cursus moet doen.
Tops, jij hebt het over heel wat anders. Je kunt zo'n dure opleiding niet vergelijken met een "opfris" cursus. Ik snap je "pissed off" reactie ook niet, Mieke kan er toch gewoon geen zin in hebben omdat ze het nut er niet van inziet? Ze heeft wel wat beters te doen in haar eigen vrije tijd.

Gr. Poezie.

Miek
Wat jammer..

Ik vind het jammer dat er soms zo "raar "wordt gereageerd.( Dank je Poezie voor je begrip.) Het gaat mij helemaal niet om een vette discussie hier neer te zetten. Ik had gewoon een vraag of dat iemand weet of ik hier een vergoeding/overuren voor hoort te krijgen ja of nee. Ik vind mezelf ook helemaal niet te goed om iets bij te leren, maar wat mij wel tegen de borst stuit is dat dit door de werkgever verplicht wordt, er van mij verwacht wordt dat ik dus voor mijn kids maar even oppas regel,het is op mijn vrije dag, een uur daarheen rijd(en hopen om die tijd zonder file..) en ik daar geen vergoeding voor krijg. Vrijwillige cursussen is iets heel anders.
En als ik dan te lezen krijg, dat ik er onderuit probeer te komen en liever lekker thuis blijf,dan heb ik eigenlijk al spijt dat ik deze "gewone"vraag hier heb gesteld.
Mensen die mij wel probeerde te helpen, heel erg bedankt!
Fijn weekend allemaal.
Miek

Mamasan
Geen reiskostenvergoeding?

Ik zou er ook niet blij mee zijn. Op je vrije dag naar een cursus waar je dan ook nog eens geen reiskostenvergoeding voor krijgt (waarom eigenlijk niet?). Krijg je wel gewoon je uren vergoed, of mag je een andere dag compenseren? Wij moeten op het werk ook een aantal verplichte verschrikkelijke cursussen doen (ook regelmatig leuke gelukkig). Ik krijg dan wel mijn reiskosten vergoed en het geldt als werktijd. Ik ga overigens alleen voor leuke dingen op mijn vrije dag op pad, dus wat mij betreft heb je gelijk. Ze weten gelukkig op mijn werk wat voor heksentoeren ik moet uithalen om de kinderopvang te regelen op mijn vrije dag.

Kaaskopje
Niet flauw doen

Als er een prettige wisselwerking tussen werkgever en werknemer is zou het kunnen dat je wat eerder van mening bent dat een keertje cursus op een vrije dag niet zo erg is. Ik vind alleen niet dat een werkgever daarvan uit hoort te gaan. Als men ervan uitgaat dat je blij mag zijn dat je zo'n cursus moet doen en er daarom maar op toe moet leggen als werknemer is dat niet bepaald een houding die ik zou waarderen van mijn werkgever. Dat heeft niets met flauw doen te maken. Door trainingen ben ik in staat te doen wat de werkgever van mij vraagt, door mijn nieuwe kennis ben ik nog beter in staat de inkomsten van het bedrijf (en met mij mijn collega's uiteraard) te bevorderen. Als het goed is verdien ik uiteindelijk de trainingen wel weer terug. Het lijkt mij normaal als de 'baas' daar ook vanuit gaat.

Jujube
Trainingen en zo

Dat een training buiten werktijd valt is niet zo raar. Dat is heel vaak zo, m.n. in de detailhandel. Je kunt moeilijk tijdens openingsuren met z'n allen een training volgen.
Maar ik vind dat die uren gewoon betaald horen te worden en ook de reiskosten als je een uur moet rijden om er te komen. Ik heb nog nooit een werkgever getroffen (gelukkig!) die niet betaalt voor de cursus/trainings/opleidingstijd. En reiskosten worden ook standaard vergoed. Is i.m.h.o. niet meer dan normaal.
Groet,
Jujube

Pisa
Hier

Hetzelfde als bij Tops. Werkgever betaald de opleidingen, die veelal in eigen tijd plaatsvindt. Ik vind het ook niet meer dan normaal. Als het goed is zie je dat, op een gegeven moment, in de waardering in salaris terug. En misschien wel in een promotie. Ik vind het niet meer dan billijk dat hier ook enige inspanning/inzet/tegemoetkoming van de medewerker vandaan komt. Die wordt er tenslotte ook alleen maar beter van. Ook al werk je ergens al 20 jaar dat wil niet zeggen dat er niets meer te verbeteren of te leren valt. Sterker nog. Met zo'n instelling werk je jezelf alleen maar tegen. Fijn juist toch dat je werkgever in je wilt investeren? En fijn juist voor de werkgever wanneer hij gemotiveerde mensen in dienst heeft die wat voor hun eigen ontwikkeling en ook voor het bedrijf over hebben.

Mamasan
Verplicht

Ik heb toch ernstige moeite met een verplichte cursus in eigen tijd, zonder compensatie van uren. Als het nu nog een training of cursus is die je zelf wilt vind ik het een ander verhaal, maar ook daar vind ik dat als je werkgever je vraagt dat te doen, hij ook de uren moet compenseren. Gelukkig heb ik altijd bij bedrijven gewerkt waar dat niet meer dan normaal is.

Kaaskopje
Investeren

Fijn juist toch dat je werkgever in je wilt investeren?
Inderdaad dat voelt goed. Waarom dan niet in de vorm van uitbetaalde werkuren? Bij ons is echt alles onder werktijd. Ik heb ook een cursus gedaan wat enig leerwerk vergde, dat doe ik thuis in mijn eigen tijd. Daar zeur ik niet over, omdat ik dat niet meer dan logisch vind. Een cursus of training wordt bij ons overigens niet omgezet in grotere promotiekansen. Het hoort gewoon bij het werk om bepaalde dingen te weten en te leren.

Tirza G.
Kaaskopje, wat bedoel je met onder werktijd?

Bedoel je dat de cursus wordt gegeven op jouw werkdag en dat er voor jou een andere collega invalt? Dát is inderdaad echt onder werktijd ja. Of bedoel je dat je op een dag/tijd die je normaal gesproken niet werkt, toch moet komen voor de cursus, die dan wel in gewone "kantoortijd" wordt gegeven?

Tirza

Kaaskopje
Echt onder werktijd

Ik werk volgens een bepaald rooster en daar wordt zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Ik hoef voor een training van een uurtje niet speciaal te komen. Ik heb o.a. een opleiding in drie dagen gehad. In zo'n geval houden ze geen rekening met dag- of avonddiensten. Dat gebeurt op kantooruren en anders niet. Ik moet wel zeggen dat ze die opleiding als een soort spoedcursus gegeven hebben. De officiële tijd die ervoor stond was 2 weken. Maar ja, daar stond dan weer tegenover dat er op de werkvloer speciaal begeleiding was om ons overal in bij te staan.

Fraz
Ook niet meer dan normaal

dat ik een verplichte cursus als werktijd krijg. En de reiskosten vergoedt is ook niet meer dan normaal (krijg ik normaal gesproken ook). Wat ik dan als werknemer op mij neem is de extra reistijd, extra overblijfkosten en het regelen van opvang voor mijn kinderen.

Ik heb trouwens twee banen. Als ik voor mijn ene werk naar een cursus moet ben ik niet beschikbaar voor mijn andere baan dus zou het mij geld kosten om naar een verplichte cursus te gaan. Dat vind ik echt teveel van het goede. Is het nu een echte studie (met erkend diploma) die ik op mijn cv kan zetten dan wil ik daar best tijd in steken (vooral als werkgever studie vergoedt) maar een cursus waar ik verder niet zoveel aan heb behalve bij huidige baan echt in baas zijn tijd dus...

An
Normaal

Hoi,

in onderwijsland is het volkomen 'normaal' dat je als parttimer cursusdagen, vergaderingen, studiedagen op je 'vrije' dagen hebt. Deze worden niet uitbetaald en kosten mij veel geld ivm met oppas voor 3 kinderen. Aankomende 2 weken heb ik 2 x een middag en 1 zaterdag. Cursus, vergadering en studiedag op niet werkdagen dus. Ik krijg het dan echt benauwd vanwege financiele moeilijkheden.(oppas is 3,50 per uur/per kind) Volgens de bond is dit volkomen normaal. Wil niet zeggen dat ik het normaal vind, maar wat doe ik eraan?
Groetjes, An

Inge M
An, in onderwijsland wel normaal

Volgens mij hebben leerkrachten deels directe onderwijstijd (op de dagen dat ze ingeroosterd zijn) en indirecte onderwijstijd (voorbereiding, overleg, studie). Voor de indirecte onderwijstijd worden uren gerekend die dus ook betaald worden. Helaas voor jou zullen dat geregeld dagen zijn die niet in jouw gewone werkdagen vallen. Maar dat geldt voor alle parttimers in alle branches. Jouw uren worden dan wel betaald maar de kinderopvang niet (tenzij je die via de formele kinderopvang kunt doen, dan krijg je wel dezelfde bijdrage als voor andere opvanguren).
In het voorbeeld van Miek moet zij èn reiskosten èn reistijd èn opleidingstijd èn kinderopvang voor eigen rekening nemen. En dat voor een kleine parttime baan met een relatief lage betaling (Sorry Miek, ik ga nu uit van het gemiddelde salaris in de detailhandel)

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.