Home » Forum » Verwarming weer langzaam aan

Verwarming weer langzaam aan!

42 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Ivanka10
Verwarming weer langzaam aan!

hallo

de tijd voor de verwarming komt weer aan, maar nu is eigenlijk mijn vraag hoe hoog zetten jullie je cv overdag en hoe laag 's nachts ???
ik heb gehoord dat als je hem voor de nacht te laag zet hij 's morgens heel veel moet verbruiken om warm te worden wat is jullie ervaring ???

groetjes

Guinevere
18 en 14

Overdag als er iemand thuis is op 18 graden, en 's nachts op 14 graden. Maar eigenlijk vind ik die 14 graden te koud, dus ik ga deze winter eens op 15 graden zitten.
Van het verbruik met meer en minder opwarmen weet ik niets, maar het lijkt me dat het niet om een groot verschil gaat. Zeker niet bij die moderne computergestuurde cv-ketels die kunnen "denken".

amk
Als de n in de maand is

dus mijn streven is de kachel niet eerder als 1 november te ontsteken. Heb gister even geprobeerd of ik 'm nog wel aan kon krijgen en welke knopjes ik dan in moest duwen. Hij sloeg aan. Vervolgens heb ik voor het eerst eens alle knoppen voluit gedaan. Men de vlammen kwamen er aan de bovenkant bijna uit volgens mij. Dus kom maar op met die strenge winter. Tot nog toe is ie nooit hoger gekomen dan 1 brander op standje 2.
Ik heb dus geen thermostaat. En regel het geheel op een aantal thermometers door het huis.
Ik verwarm slechts 2 kamers en de hal. En daarmee doen we het dan. Heel soms staat de radiator in dochters kamer open als we de hele dag thuis zijn en het is erg fris.
Ik probeer het overdag niet warmer als 18 graden te stoken als er iemand thuis is en 's nachts gaat de kachel gewoon uit.

groet,
angela

Guinevere
Dat trek ik niet angela

Bij mij mag de verwarming af en toe aan als de "r" in de maand is hoor! Maar ik woon wel in een hoekwoning met deels enkel glas, dat kan ook nog verschil maken natuurlijk. Ik probeer het wel in eerste instantie met truien en dikke sokken op te lossen, maar het moet niet té bibberig worden voor mij.

angel3
Hier

een 100 jaar oude woning, vrij aan het water. Ik had in aug. soms de verwarming al aan!!! KOUD!
Hier overdag op 19 a 20 en s nachts naar 14 a 15.
Die reden over dat opwarmen ken ik ook. Is hetzelfde als bij een auto. Die verbruikt ook veel meer benzine bij opstarten dan bij stationair draaien. Steeds aan/uit verbruikt meer.
groet

IngridT
Huh? ben ik raar?

Ik heb gewoon het hele jaar de thermostaat aanstaan (overdag 19.5, 's nachts 15 of 16 of zo). Ik merk vanzelf wanneer het buiten (en dus ook binnen) zover afkoelt dat ie weer eens aanslaat. Dat was gisterochtend, by the way, toen was de handdoek die ik van de radiator pakte een beetje warm...lekker! Maar dan slaat ie na een half uurtje volgens mij wel weer af voor de rest vd dag.

Ingrid

Merla
Nee hoor ingridt

Jij bent niet raar, of we moeten dat samen zijn hehe
Ik zat net ook te denken dat ik maar niet moet reageren in deze draad want ik dacht dus hetzelfde als jij "ben ik raar?"
Maar wij hebben hem standaard wel iets lager staan nog (18 en 15). Af en toe geef ik hem in de winter 's avonds even een tikje extra, maar verder zitten wij er niet aan. Alles gaat automatisch. Ideaal!

ayla
Hier

hier staat die ingesteld dat die aanslaat bij 19 graden, ook 's nachts. Het bijstoken kost volgens mij evenveel energie als hem gewoon continu op 19 te laten staan. Maar nu pas ons huis laten isoleren dus ben benieuwd

maggietel
Automatisch

Overdag op 19 graden, 's nachts 15 graden. Door de klokthermostaat werkt dat perfect voor ons. 's Avonds wil ik hem nog wel eens een graadje hoger drukken hoor.
Gisteren juist de thermostaat weer van de continue stand (15 graden) afgehaald, daar hebben we hem 's zomers altijd op staan. Ik streef ook naar zo laat mogelijk de verwarming aan maar ga toch echt niet kou zitten kleumen op de bank.

purk
Altijd de thermostaat aan..

hier staat 365 dagen per jaar de thermostaat in gesteld op 20 graden overdag en 15 graden 's nachts. Een paar dagen geleden, zat ik de internetten...pc staat op bureau voor verwarming...heerlijk voeten tegen warme radiator.

Groetjes van Purk

IngridT
He gelukkig.

ik ben niet raar!;-)

Voor de wel-uitzetters...waarom doen jullie dat?? Hij slaat toch de hele zomer niet aan, de thermostaat, dus wat is het voordeel van 'op 15 graden continu zetten? Dat je in het najaar eerst 3 weken lang kleumerig doet voordat je denkt 'oh, ja! verwarming! Die hadden we ook nog!'????

Ingrid

Silone
Zo doen wij het nu

Ik zet 's avonds als we naar bed gaan de thermostaat op ingesteld programma, dan is het 's ochtends lekker warm (19,5). Dan gaat ie direct uit, omdat ik toch hetzij binnenshuis hetzij buitenshuis aan het werk ben en de rest ook allemaal de deur uit gaat. Als we het 's avonds fris krijgen gooien we hout in de kachel. Heerlijk knus!! En we krijgen het er op dit moment warm genoeg mee in de kamers.

Silone
O en ingridt

Wij zijn vaker de weekenden niet dan wel thuis, dus we kunnen de uit-knop cq andere standenknoppen wel vinden op de thermostaat. Ik heb er niks aan als dat ding op zaterdag en zondag staat te loeien terwijl niemand er is.

IngridT
Ja, silone...

dat doe ik ook. Als er niemand thuis is gaat ie natuurlijk op laag. Da's energieverspilling anders!

Ingrid

*Diana*
Amk

Oh, als de n in de maand is? Dus jij hebt de verwarming alleen aan in november en juni? ;-)

Je bent wel een bikkel hoor, 18 graden vind ik te koud. ik ben wel van eerst de warme truien, maar ik kom daarna toch al snel op een graad of 20 uit. Voorlopig staat ie nog uit.

*Diana*
Ingridt

Toen we nog een thermostaat hadden stond die ook het hele jaar aan. Of ik zette 'm een keer uit als opeens de verwarming aanging omdat ik een raam open gezet had ofzo. Maar in principe doet je thermostaat in de zomer niets, omdat het dan warm genoeg is (lees: zou moeten zijn)

Maar nu hebben we stadsverwarming en geen thermostaat, en gaan alle radiatoren handmatig aan en uit. Ik moet zeggen dat we nu ook niet meer 's nachts de verwarming laag zetten, want dan moet ik alle radiatoren dichtdraaien. En 's ochtends weer open. Ik zou dan ook graag hier ook een keer een thermostaat inbouwen, maar dat wordt een duur en lastig geintje.

Hanne.
Oud of nieuw huis

Was het niet zo dat je in een oud huis de termostaat 's nachts beter op max 5 graden onder de dagtemperatuur kan zetten omdat opwarmen anders te veel energie kost, terwijl je 'm in een goed geisoleerd nieuwbouwhuis net zo goed aan kan laten staan omdat het toch vrijwel niet afkoelt.

Bij ons was het verschil duidelijk merkbaar. In het oude (100+jr) huis koelde het 's winters 's nachts echt af tot 12 graden als de verwarming niet aansloeg, terwijl in het nieuwbouwhuis de temp max 2-3 graden daalt.

De verwarming staat overigens nogsteeds uit. En als ie aan staat dan op 18 (max 19 graden) en alleen in de woonkamer en hééél af en toe de badkamer. Heb het nogal snel warm

Tirza G.
Ingewikkeld

Het programmeren van onze klokthermostaat is nog een hele klus met een man in continudienst en verder iedereen in het gezin ook wisselende activiteiten. Hij staat hier min. op 15, ook in de zomer want ons warm water zit er ook op. Als we de verwarming uitploffen staan we dus ook onder een koude douche.

Wat ook wel leuk is: in de middag schijnt de zon pál op de thermostaat, die zich daar vreselijk over aan gaat lopen stellen en dan zo 24, 25 graden aangeeft. En dan springt de verwarming dus mooi niet aan en zitten mijn huiswerkende kindertjes te vernikkelen boven. Ach gossie.

Tirza

Ivanka10
Ayla

hallo

vorige winter hadden wij hem ook standaard op 19 graden staan overdag en 's nachts ja heel afentoe ging hij 's avonds wel eens warmer als het echt koud was maar eigenlijk was het altijd lekker warm in huis.

maar ik krijg nog al eens rare gezichten van mensen als ik zeg dat ik de kachel eigenlijk altijd op 19 heb staan dus daarom deze vraag, want ik dacht ik ben gek.

hij staat opdit moment op 17 graden want tja als het daar niet onder komt slaat hij niet aan, al hoor ik hem nu als we op bed liggen wel iets aanslaan

groetjes

Guinevere
's nachts laag

Ik zet de thermostaat 's nachts altijd lager, in die warmte kan ik niet lekker slapen hoor! Heerlijk, een koele kamer en dan onder een warm dekbed! En het spaart weer energie.

Ivanka10
Niet aan op slaapkamer

ik heb de kachel eigenlijk nooit aan op de slaapkamers of het moet echt koud zijn dan gaan ze even aan en dan snel weer uit, vind niets erger dan een warme slaapkamer alhoewel manlief een koukleum is en het liefst een super warme slaapkamer heeft hihi

moon32
Ook thermostaat

die op 15 graden 's nachts staat (vanaf 10 uur 's avonds) en 's ochtends op 19, 's avonds op 20 en soms dan draai ik er nog wel eens een graadje bij. Volgens mij ben ik een koukleum want 18 graden vind ik toch echt te koud overdag hoor! Hangt er natuurlijk ook vanaf wat je aan het doen bent maar als ik hier ene uurtje zit en hij staat op 19 heb ik toch kouwe handjes. Ligt dat nu aan mij, ik vind dat iedereen de thermostaat zo laag heeft staan?!
Hij slaat overigens al 3 dagen zelf aan 's ochtends, dan is het dus kouder dan 19 graden in huis.

Gr.
Moon32

Guinevere
Moon

Nou Moon32, die 18 graden bij mij is meer een loffelijk streven. 's Avonds zetten we hem vaak decadent op 18,5 of 19 graden hoor!
's Morgens tot 10.00 staat ie bij ons trouwens niet op 18, maar op 17 graden. Als er dan al iemand thuis is, is die toch druk heen en weer aan het rennen.

Guinevere
En nog iets (mijn schrikbeeld)

Ik zet de thermostaat zo laag, omdat ik altijd moet denken aan mijn oma en zwager. Bij mijn zwager stond dat ding op 26 graden, en bij oma nog hoger. Die warmte die je dan bedwelmt als je daar bent, aaaaaargh! Om het bij mij nóóit zo ver te laten komen, probeer ik nu te bikkelen en te bibberen en mezelf niet stiekum aan die hoge kamertemperatuur te laten wennen.

amk
*diana*

De vraag is wanneer ie weer aan gaat, niet hoelang hij blijft branden of wanneer ie weer uit gaat :-)))

Ik heb geen cv maar een moederhaard systeem en ik zit letterlijk ongeveer met mijn rug tegen de moederhaard. En daar is het lekker warm. De thermometer staat aan de andere kant van de kamer. Waar ik niet zit.

Verder loopt de verwarmingsbuis van mijn werkkamer onder mijn buro door, dus daar heb ik ook lekker warme voeten.

Ik woon in een midden appartement, dus ik heb vloer, plafond en buurverwarming. En ik ben verzot op vesten en dikke sokken en sloffen.

Net nog een kleine discussie met een collega gehad over een open raam...

groet,
Angela (die volgens eigen zeggen toch wel een koukleum is, want met 30 graden trek ik ook een vest aan)

Ivanka10
Dit vond ik op internet

hallo

deze info vond ik op internet, op een site over energiebesparing

8. Verwarming: uurtje eerder omlaag

Laat de verwarming niet aan staan als u voor langere tijd afwezig bent. De kamerthermostaat kunt u een uur voor vertrek of voor het slapen gaan 5 tot 7 graden lager zetten dan de dagtemperatuur. Het huis is dan 's ochtends of bij thuiskomst weer snel op temperatuur. Tijdens vakanties kan de kamerthermostaat op de vorstvrij-stand.

In nieuwere huizen (na 1994) kan het efficiënter zijn om het huis 's nachts op gelijke temperatuur te houden, dan het 's ochtends weer warm te stoken. Maar veel zal dit niet uitmaken. Deze huizen zijn namelijk zeer goed geïsoleerd en hebben vaak vloer- of wandverwarming.

groetjes

Tirza G.
Gaat toch gebeuren guinevere

Of jij nu alvast bikkelt of niet: het gaat toch gebeuren. Als je oud wordt, gaat je thermostaatje (vanjezelf dus) vaak van de leg en bovendien doe je niet zo bar veel meer. En dan krijg je het koud :-)

Tirza (met licht gestoofde schoonmoeder, taai volhardend in 25 graden)

moon32
Bikkelen ;-)

Ik vind het ongezellig om te bikkelen, ik vind het ook vreselijk als ik op bezoek ga waar ze de thermostaat altijd heel laag hebben staan (en dan bedoel ik onder de 19 graden). Een hele middag of avond kou lijden, daar word ik niet vrolijk van hoor. Als ik het van tevoren weet dan doe ik een extra dikke trui aan maar soms vergeet je dat en kom je helemaal koud en onplezierig thuis..... (in een warm huis, dat dan weer wel hahaha, heerlijk!)

Gr.
Moon32

Hanne.
Gein ;)

Moon: Ik word er een beetje onpasselijk van als het ergens erg warm is (boven de 19 graden)volgens mij moeten wij maar niet bij elkaar op bezoek gaan!

Maar een troost: ik ben me er van bewust dat ik warmbloedig ben aangelegd, en ik zeg heel vaak tegen bezoek dat als ze het koud hebben ze het moeten zeggen. Dan doe ik de verwarming aan, en een laagje kleren uit. Best grappig, zit ik midden in de winter met een t-shirt met korte mouwen, terwijl het bezoek een trui aan heeft....

Fraz
En hier

's nachts 15 graden, ben ik overdag thuis dan 18 graden en 's avonds 19 graden (soms even een tikkie naar 20)

In de zomer heb ik hem altijd op 15 graden. Soms is het wel lekker weer maar niet zo warm maar staat wel lekker de deur open.

Ach heb het vrij snel warm. Kan er ook slecht tegen om ergens binnenshuis te zijn waar het te warm is. Buiten kan ik juist wel tegen ;-)

wosy
Ik durf het bijna niet te zeggen...

...maar met die 19 of 20 graden van jullie zou ik hier toch echt met van de kou verkrampte vingers zitten typen :( Om over mijn ijsklompvoeten nog maar niet te spreken. Ohhh ook erg: zo'n koude neus dat ik dan heb, bah! Nee, hier gaat de thermostaat standaard op 21 's avonds en als manlief (heeft het altijd warm) niet thuis is gooi ik er gelukzalig nog een graadje bij.
In verband met het energie-verhaal staat de thermostaat op 15 tijdens normale winterse nachten en op 18 bij echte vorst. Er zit ook een tijdklok op, heerlijk vind ik het om 's morgens in een lekkere warme kamer m'n bakkie te drinken en de krant te lezen. Overigens stoken wij alleen in de huiskamer en de gang en heel soms op de slaapkamer van de kinderen, want slapen doe ik dan wel weer graag in een koude kamer. Zolang ik maar in mijn met elektrisch verwarmde bedje kan stappen ;))

Pagina's

Onderwerp gesloten