Home » Forum » Vet vrije recepten

Vet vrije recepten

68 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Dumbledore
Vet vrije recepten

Wie heeft er lekkere recepten om vetvrij te koken.

Bijvoorbeeld lasagna, bami etc etc en dat allemaal bereid zonder boter.

De Hollanse pot lukt me allemaal wel zonder, kipspiesjes uit de grilpan etc. Maar ik wil ook weleens iets anders dan Hollanse pot.

Ook lekkere vetvrije recepten voor op brood zijn welkom!

IngridT
Tja, wat is vetvrij?

IN een stukje kip of ander vlees zit toch ook vet?

Dus of een scheutje (olijf)olie om groente in te (roer)bakken nou zoveel uitmaakt?

Als ik bv bami oid maak gooi ik er vaak een onsje bacon oid doorheen. Als ik dat uitbak is de pan daarna ongeveer al ingevet zodat ik zonder extra boter of olie het andere vlees en/of de groenten kan bakken. Maar is dat wat je bedoelt?

Als je lasagna maakt met gehakt/tomatensaus dan heb je in je vlees ook al aardig wat vet. Geen zelfgemaakte bechamelsaus erover waar veel roomboter in zit of iets zuiniger met de kaas & je hebt dat scheutje olie om wat groenten in te bakken al lang weer terugverdiend.

Of snap ik je vraag niet helemaal?

Ingrid

Hanne.
Jam

Ik sluit me aan bij Ingrid, bedoel je vetvrij of vetarm. Echt vetvrij is best moeilijk. Ik ken op zicht genoeg recepten zonder boter, maar daar zit dan spekof roomkaas of olijfolie of kaas in. wordt het niet veel vetvrijer van.

Tav broodbeleg zou ik in het in het zoete zoeken, Jam, appelstroop, vruchtenhagel etc

e.j.
Net als ingridt

In kipspiesjes zit ook vet. Als je bedoelt zonder toegevoegd vet, dan vind ik lasagne enzo makkelijker zonder toegevoegd vet dan Holandse pot. Voor lasagnesaus heb je geen vet nodig en de groenten en uitgebakken gehakt of kaas kan er zo in. Bami: kip of gehakt bakken in de anti-aanbakpan, groenten erbij, sudderen en zo door de bami of macaroni kieperen.
Echt helemaal vetvrij lijkt me niet zo gezond trouwens, in vet zitten ook dingen die je nodig hebt.

Dumbledore
Echt vetvrij

Het heeft een medische reden. Er mag echt geen vet aan toegevoegd zijn. Dus daarom zoek ik recepten voor eten bereid zonder boter of olie.

Ik kan redelijk gemakkelijk met Hollanse pot uit de voeten, zeker als we eens zonder vlees eet. Maar een keertje iets buitenlands is ook wel eens lekker.

Van spaghetti heb ik al een lekker recept met ham. Misschien niet ultra mager, maar ik heb geen boter of olie gebruikt.

En ipv gehakt zou ik tartaar kunnen gebruiken en dit dan op keukenpapier uitlekken en deppen.

Tihama
Vitamines

Dat wordt dan wel een hele screening. Je moet namelijk eerst op zoek naar ingrediënten die van zichzelf in elk geval geen vet bevatten. De eerste stap lijkt me dat je dan puur vegetarisch gaat. Maar zelfs dan is het lastig, want je zult wel moeten zorgen voor je vitamines. Sommige vitamines zijn alleen in vet aanwezig, dus ik zou de vitaminen pot er maar bij zetten.

Ik begrijp overigens niet goed waarom er dan alleen gesproken wordt over 'geen vet toevoegen'. Je kunt namelijk beter zuiver vegetarisch gaan roerbakken met een pietsie olijfolie, dan vlees eten dat je zonder vet bereidt. In het laatste geval krijg je namelijk uiteindelijk effectief meer vet binnen.

Maar heeft de arts hier geen tips voor? Of de betrokken patientenvereniging?

Tihama

IngridT
? dumbledore?

'Van spaghetti heb ik al een lekker recept met ham.'

Ik snap het niet. ham is hartstikke vet. Waarom is vet dat in het vlees zit niet erg? Maar een scheut (olijf)olie of boter om bv iets in te (roer)bakken wel? Jouw lichaam weet toch niet of het vet dat binnenkomt uit een apart flesje of pakje komt, danwel verstopt in een gehaktbal of blokjes ham?

Ik ben trouwens ook heel benieuwd hoe hollandse pot zonder vlees eruit ziet als het vetloos is...?? Ik stel me dan iets voor als een paar 'kale' gekookte aardappels met een berg sperziebonen ernaast. Alles wat je daaraan wilt opleuken bevat al snel weer vet denk ik (beetje room, klontje boter, wat geraspte kaas, nootjes ergens doorheen)

Ingrid

Dumbledore
Oh

dat wist ik niet vd ham. Tis niet zo dat ik helemaal geen eten wil eten waarbij er vet in het eten zelf zit. Ik wil gewoon geen extra vet toevoegen.

Ik wil eigenlijk voorlopig nog even niet ingaan op het hoe en het waarom. Dat ligt erg moeilijk. Anders had ik misschien in de rubriek Gezondheid gepost. Ik wil gewoon graag wat recepten.

Dus kom maar op met jullie recepten!

Vic
Kennis

Het is dan misschien handiger om adviezen te vragen aan een diëtist. Als voorbeeld: de vetste vis bevat minder vet dan het magerste vlees, dus zelfs als je een lepeltje olie zou gebruiken om de vis te bakken, krijg je met die vis minder vet binnen.
Low fat pastagerechten zou je kunnen maken met gegrilde kipfilet (misschien even insmeren met een theelepel olie, anders wordt het echt te droog), en rode saus. Mijn kinderen zijn ook dol op pasta met broccoli, vis en tomatensaus.

Margriet*
Verhoudingen

Meer groente en fruit en minder dingen waar vet in zit. Dus 3/5 groenten, 1/5 wat anders (pasta/bonen oid) en 1/5 bijv. vlees of vis oid (bij vegetarisch noten).
Dus weinig van dingen waar vet in zit. Hoeft dus niet perse vegetarisch te zijn.
Pasta met ham klinkt zwaar. Broccoli met pasta en ham klinkt al anders...

Tihama
Dietist

Dat lijkt me echt het verstandigste.

Je geeft aan dat het medisch is. Ik ga er dan vanuit dat dit door een arts geadviseerd is. Dat betekent dan ook dat de arts een verwijzing kan schrijven voor een dietist. Dat wordt vanuit de AWBZ vergoed als er een medische reden voor is.

Tihama

Lilian1
Een goede anti aanbak-pan

is denk ik het eerste vereiste? Ik bak veel zonder boter, bv rundergehakt rullen? Of zalm,kip?
Dan kun je groentes met kip roerbakken,kruiden erdoor met bami,lekker!!
En macaroni wordt zo ook niet vet?

Of bedoel je wat anders?
Ik weet wel een cake zonder boter :)

Triple
Vic

Vic, in zalm, makreel en haring zit echt veel meer vet dan in kipfilet hoor! Het zijn dan wel 'goede' vetten, maar in dit draadje lijkt het te gaan over het vermijden van alle oliën en vetten.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app

Dumbledore
Dietist

Ik loop af bij een dietist. Moet binnenkort voor de 3e keer. Ik heb daar al allerlei tips gekregen voornamelijk voor eten overdag. Ik wil eigenlijk gewoon recepten van jullie horen. Dan kan ik zelf kiezen. Ik hou niet zo van vergezette gerechten en menu's zoals bijvoorbeeld bij Sonja Bakker. Ik wil graag zelf bepalen wanneer we wat eten. Vandaar mijn vraag hier naar recepten.

Bedankt voor de tip van dat vel in de oven. Ik ga die volgende week eens even halen. Ik maak trouwens weleens aardappeltjes in de oven zonder olie of boter.. Gewoon met kruiden en dat is heerlijk.

bertje1
Dietist

(ben ook dietist) zij kan toch wel wat aandragen qua tips? bovendien: sommig vet is best gezond hoor! Lekker op brood bijvoorbeeld: groente bakken (jaja, in boter) bv champignons, ui, prei, is heerlijk! of tuinkers op brood/beschuit, plak ontbijtkoek op brood, jam, of 1 speculaasje, een stel tomaten met wat peper en een ietsie fritessaus er op , casselerrib, rookvlees, ham, sanwichspread, vis... moet ik nog doorgaan?
ps kijk eens op www.voedingscentrum.nl

Sascha2
Dumbledore

Wraps met gerookte zalm, of met gerookte kip, lekker met avocado (of is dat ook een vettige soort die je niet wilt eten?)
Lasagne met rundergehakt, spinazie en tomatenblokjes
Aardappeltjes uit de oven met wat zeezout en rozemarijn
Fusili met tonijnsaus
Pekingeend, mjammie!
Canneloni met spinazie en ricotta (o nee dat is ook een vet)
Kipsateetjes met rijst en roerbakgroenten

Het ontbreekt me even aan tijd om de recepten neer te zetten maar als je iets wil weten dan mail ik het met plezier naar je toe.

Biene M.
Ah

Kijk hier eens: http://www.ah.nl/recepten/zoek?rq=hoofdgerecht&slim=on

En let op, sommige gerechten die daar staan bevatten toch nog relatief veel vet. Als ik er wat kilo's af wil hebben, kies ik hier gerechten uit met maximaal 25 gram vet per persoon. Deze bijvoorbeeld: http://www.ah.nl/recepten/recept?id=375654&rq=hoofdgerecht+slank+lasagne...

Dumbledore
Thanks

Sascha en Biene hier kan ik wat mee. Ga zeker een variate op de wraps proberen en de kip met rijst. Dat ik daar nou zelf niet aan gedacht heb.

En sorry voor de typefouten in mijn vorige berichtje. Ik zit hier met een dochter met een gebroken beentje. Eergisteren gebeurt. Dus ze wil alleen maar heeeeeeeel dicht tegen mama aan zitten. Met alle type gevolgen van dien, hahaha.....

Nog meer tips en recepten zijn welkom... Ik hou vooral van koken met de oven en lang sudder gerechten zijn hier ook een favoriet... Ik zal ook eens het draadje met: "Wat eten we vandaag" doorkijken.

M Lavell
Te weinig vet en toch te dik

Dumbledore, het waarom van vetarm willen eten is wel relevant. Als er een medische oorzaak is waarom je vet niet verdraagt dan is dat toch andere koek dan de meest gangbare reden: af willen vallen.
De 'let op vet' formule in verband met dat laatste, kent grote nadelen. Zie http://www.gezondheidsnet.nl/alles-over-afvallen/artikelen/2639/pas-op-v...
Die nadelen doen zich steeds vaker ook voor bij jonge kinderen die van thuis _te weinig_ vet meekrijgen.
http://www.voorlichtingmvo.nl/gfx/file/Infokaart_Jonge_peuters.pdf
Merk op dat deze trend samengaat met die andere, namelijk dat steeds meer peuters te dik zijn.
En dan is er nog dit http://www.nu.nl/gezondheid/2545982/light-chips-maken-dik.html
Kortom: Ik zou toch gewoon met je dietist overleggen. Hoeveel vet (en van welke soort) mag _jij_ hebben? Is je normale menu daadwerkelijk structureel te vet? Moet je wel wat veranderen aan vet uit dat menu, of moet je iets anders veranderen? Welke gevolgen zijn er voor je gezin als je anders gaat koken?
Koken zonder vet in de pan te gooien is overigens kinderlijk eenvoudig. Zeker als je van stoofpotten houdt. Het originele basisrecept voor stoofpot is wereldwijd ongeveer hetzelfde: Zet water op het vuur, gooi er groente en vlees (of vis) in en laat het gaar sudderen.
Stel je hierbij een groot vuur in de schouw voor waar de pot boven hangt. Je mikt de boel erin, dat staat de hele dag te pruttelen terwijl je op het land werkt, en als je thuis komt is er eten. Je gooit er elke dag weer wat bij.
Sinds de VOC gooien we er zout, peper, laurierblad, en evt. knoflook bij. Dat maakt het extra lekker. De aardappel is ook relatief nieuw. Voor de aardappel werd in Nederland pastinaak gebruikt in dit soort gerechten.
Je kunt het zo gek niet verzinnen. Je kunt alle combinaties gebruiken, als je het geheel maar rustig de tijd geeft om gaar te sudderen. Dat sudderen kan ook in tomatensap. Je kunt er ook rijst of oud brood in doen.
Er komt geen klodder vet aan te pas, behalve dat wat je erin stopt via vis of vlees.
Groet,
Miriam Lavell

Dumbledore
Aap uit de mouw

Zal ik het dan maar vertellen. Dan is het tenminste duidelijk waarom ik niet tegen vet kan.

In 2009 is mijn galblaas verwijderd omdat ik galstenen had. In maart vervolgens kreeg ik toch weer galstenen. Die maakt mijn lichaam nog steeds aan. Ik heb daardoor ten eerste weer een aantal weken met galkolieken gelopen. Ik had om de 2/3 dagen een koliek. Na zo'n koliek was ik zo verzwakt dat het wel leek of ik griep had gehad. Als je niet weet wat een koliek is vergelijk het maar met een bevalling maar dan 2 x zo erg. Ik vond mijn bevallingen iig een eitje vergeleken bij deze pijn.

Ik heb in maart een ingreep gehad waarbij mijn galstenen zijn verwijderd. Die ingreep was eng, (het roesje werkte niet goed) pijnlijk en behoorlijk gevaarlijk. Je galwegen zijn nmelijk extreem dun dus de kans dat er iets misgaat is aanzienlijk.

Tijdens de periode van voor de ingreep merkte ik dat ik prompt een galkoliek kreeg als ik wat vettig had gegeten. Ik ben dus als de dood voor vet eten.. Want echt als je die pijn voelt dan lijkt het of je dood gaat. En dat is echt niet overdreven.

Inmiddels ben ik een half jaar verder en ik voel nu al dat mijn lichaam weer stenen aan het maken is of dat ze er al zelfs al zijn.

Ik zal heus dit allemaal bespreken met mijn dietist. Maar ga me alsjeblief niet vertellen dat ik vet nodig heb.. Ik gruwel bij het idee dat die kolieken er weer aankomen. Daarom heb ik die recepten nodig en ik heb ook eigenlijk geen zin om me verder te verantwoorden. Ik weet wat mijn lichaam nodig heeft en er is niemand die me wijs kan maken dat ik vet nodig heb als ik er zulke pijnen van krijg.
En als er nu weer iemand gaat vertellen over het belang van vetten. Dan stop ik met dit draadje.

M Lavell
Herkenning

Ik herken je verhaal. Als puber heb ik een mysterieus virus doorgemaakt met dezelfde effecten (koliek en bijna allergische reactie bij gebruik van vetten).
Blijft dat als je werkelijk zonder vet wilt koken, dat je dan op moet letten op vitamine (misschien moet je bij slikken) en op de rest van je gezin.
Ondertussen nog een kooktip: het roken van vlees of vis kan zonder vet en is heel erg makkelijk, snel klaar en lekker. Wij hebben er zo een http://www.janvanpeer.nl/site/product/18
Groet,
Miriam Lavell

Tirza G.
Meieiieieid

Wat een rotverhaal. En of het nou wel of niet 1-op-1 verband houdt met elkaar, ik kan me er alles bij voorstellen dat je dit wilt vermijden. Als niet linksom dan maar rechtsom.
Ik krijg 'het zuur' van amandelspijs. Dat is makkelijk te vermijden en als ik het per ongeluk toch binnenkrijg, heb ik zwaar de pest in. Nou. Het zuur. Dat is eigenlijk een soort van niks :-)

Sterkte.

Tirza

Biene M.
Vet

Dumbledore, dan gaat het dus echt niet alleen om het toevoegen van vet aan het eten, maar ook om alle "verborgen" vetten. Dus alleen nog maar mager vlees eten en oppassen met alles wat kant en klaar is. Veel koekjes zijn ook erg vet. Miriams tip om stoofpotten te eten is een goeie, dat gaat ook prima met redelijk mager vlees.

Wat vervelend dat je ondanks het verwijderen van je galblaas nog galstenen hebt. Mijn schoonmoeder had weleens van die kolieken, het is inderdaad behoorlijk afschuwelijk. Sterkte, ik hoop dat je er bent met een aangepast dieet.

Biene M.
Oh en...

sterkte voor je dochtertje!

IngridT
Ach dumbledore....

dat is echt NIET leuk!!

Maar please, focus je dan op vetarm eten, en niet perse op maaltijden waar je geen boter of olie hoeft te gebruiken voor het bakken. Ik denk echt dat die pasta met ham waarbij je geen boter of olie gebruikt 'slechter' voor je is dan any gerecht met mager vlees waar je een scheutje olijfolie voor hebt gebruikt om het in te bakken. Je lichaam (nogmaals) zal het echt worst zijn waar dat vet vandaan komt.

Misschien toch maar eens naar een dietist...puur om een beetje te leren over wat vet is, en wat niet. En wie weet (geen idee hoor)...zijn er soorten vet die je lichaam beter 'aankan' dan andere...

Sterkte!!

Ingrid

Fiorucci
Wat naar zeg

Een dietiste kan uitkomst bieden, maar het zal ook een kwestie van uitproberen zijn, vrees ik. een stoompan kan een nuttige aanschaf zijn, hele maalEijden kun je daarin stomen, vooral autenthieke chinese recepten, Ik heb bijv. een recept van gehaktballetjes en paksoi.
En is er misschien ergens een forum te vinden emt lotgenoten, waarin tips etc te vinden zijn??

Sascha2
He toch

Wat een narigheid Dumbledore. Ik kan me voorstellen dat je er alles aan wil doen om niet weer met die galstenen te maken te krijgen.
Merk je bij jezelf vooral een toename bij het toevoegen van vetsoorten of ook bij het eten van producten die van zichzelf vet zijn? Kun je bijv. wel tegen vette vissoorten en avocado's (natuurlijke vetten) en niet tegen boter? Goh, ik ga echt nog even mijn brein breken om wat meer suggesties te bedenken.
Gelukkig zit er in biscuitdeeg geen boter :), kun je toch je lekkere taartjes blijven bakken.
Gehaktballetjes bak ik trouwens vaak in de oven: ik zet ze kort aan in de koekenpan en gooi ze daarna in een ovenschaal in de oven, allemaal zonder toegevoegd vet.
En wat denk je van pitabroodjes met kalkoenreepjes?
Stoofschotels, daar is van alles van te maken. Als je in een anti-aanbakpan het stoofvlees goed aanbakt, dan kun je daarna zonder toevoeging van vet je stoofschotel laten pruttelen.
Heb je weleens couscous gemaakt? Dat kan helemaal vegetarisch, ook lekker! Met gewelde abrikozen bijv.
En dan je dochter een gebroken been, sjonge wat erg voor haar! Hoe is het nu met haar?

Sascha2
Bakvellen

En die bakvellen zijn voor een paar euro ook te kopen bij de action.

Sascha2
En deze link
Sascha2
Als de link het niet doet

Op smulweb kun je uitgebreid zoeken op bereidingswijze (bijv. bakken in oven), dieetmaaltijd etc. Daar komen vast wat lekkere suggesties in voor!

Dumbledore
Aaaaaah

wat lief al die jullie reacties...Dat is echt super van jullie.

Ik ga zeker eens kijken naar meer recepten voor stoofpotten. Ik hou van zulk soort dingen. Mjammie... Lekker uren op staan en telkens even koekeloeren in de pan.

Ik denk dat ik misschien wel op allerlei vetten reageer. Ik reageer bijv niet op kaas. Wat raar is, maar welk op pindakaas en slasaus, gehaktballen. Zelfs op cripspino's van iglo. Die zullen dan zeker ook heel vet zijn...

Over mijn pastasaus. Het is 125 gram en we eten daar met zijn 4en van. De rest is heul veul (haha) tomaten en uien... Zou dat echt zo slecht zijn? Want dan zoek ik gewoon kalkoenreepjes.. Ook een makkelijk alternatief. Ik weet zelfs nog dat ik in maart ook reageerde op uien, maar die waren gebakken in boter.

Over die stomer. Dat is ook een goeie.. We gaan vanmiddag een broodbakmachine aanschaffen... Heb ik zin in. Kan ik gelijk eens kijken naar zo'n stomer. Kun je ook vlees stomen dan? Ik dacht alleen rijst en groente.

Pagina's

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.