Home » Forum » Voor het eerst een caravan gekocht

Voor het eerst een caravan gekocht!

Top 3 nieuwe artikelen

  1. Rouwverwerking van je kind, lees hier hoe je kunt helpen.
  2. Thuis sporten met het gezin, check deze tips voor kinderen vanaf 8 jaar.
  3. Mijn kind is bang voor corona, wat kan ik doen? Je leest het hier.
19 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Caravaneigenaar
Voor het eerst een caravan gekocht!

We hebben voor het eerst een caravan gekocht. Tweedehands via een dealer. We hebben nu dus niks meer dan een caravan, een fietsendrager en een voortent, geen extra spullen.

In het voorjaar gaan we de caravan ophalen en meteen vier nachtjes erin slapen. Dus niet eerst naar huis. We maken hem een beetje schoon de eerste dag etc. Dit zodat die meteen terug kan mocht er iets aan schelen (garantie). Wat moeten we echt vooraf aanschaffen? Dan kunnen we daar nu rustig naar kijken en niet alles holderdebolder dan. Wat kan ook wel na dat testweekend?

Tine Winkel
Caravanspullen

Dan denk ik aan gasflessen, goede elektrakabel, servies, bestek, pannen, stoelen, tafel en dat soort werk? Leuk, lekker snuffelen bij een kampeerwinkel. En dan evt proberen dingen via MP goedkoop op de kop te tikken.

Marie
Spullen

Grondzeil voor in de voortent (of zit dat er wel bij?)
Gaatjesdoek voor voor de voortent (scheelt inloop van zand)
Veger met steel
Veger en blik
Tafel en stoelen (dan kun je "wonen" in de voortent en in de caravan de bedden laten liggen)
Kacheltje voor in de voortent (lekker in voor- en naseizoen)
Eventueel een kastje voor in de voortent
Borden, bekers, bestek
Pannen, pollepels,
aardappelschilmesje, etc.
Afwasteil (met handvat) en afwaskwast

Speelgoed voor de kinderen (emmer, schep, badmintonset, enzo)
Waterslang voor het automatisch vullen voor de watertank (als je die hebt)
Afvoerslang
Lange elektrakabel
Emmer

Heb je al nagedacht over beddengoed?
Wij slapen niet graag in slaapzakken en nemen ons eigen beddengoed mee (ben zelf nogal gehecht aan mijn eigen kussen bijvoorbeeld).

Setje gereedschap
Zaklamp
Lamp voor in de voortent

margaretha
hamers

een tenthamer maar zeker ook een gewone echte hamer, bij een iets hardere bodem veel handiger. Een waterpas om de caravan goed stabiel en gelijk neer te kunnen zetten, slaapt prettiger als je niet steeds naar 1 kant rolt en koken is ook prettiger.

wil40
ANWB

Ideaal, de ANWB kampeer inpaklijst. Een lijst die je kan uitprinten en afvinken.
Op hun site staan sowieso leuke vakantietips, ook voor kampeerders. Geen aandelen, wel fan:-)

40er
Hier

Ging ook altijd duct tape mee en tyraps. Gewoon standaard in de caravan hebben liggen.
Voor de rest zijn er al veel goede tips gegeven.
Neem een kladblok mee, noteer wat je bent vergeten.

Hangkous
Donkere handdoeken

Voor op de camping heb ik voor iedereen in ons gezin donkere handdoeken ieder in een eigen kleur en ook voor de "keuken" heb ik donkere hand- thee- en vaatdoeken.
Donkere was droogt, met een klein beetje zon, sneller dan lichte was. Bijkomend voordeel is ook dat het op donkere kleuren niet zo opvalt als het een beetje smoezelig wordt. Een handig kind dat de theekopjes een beetje af poedelt en dan met de theedoek de echte aanslag er uit veegt heeft dan niet meteen de theedoek verpest.
Campingwasmachines wassen soms niet zo schoon als thuis en een handwasje frist de boel wel even op maar is toch anders dan thuis in de machine gewassen.

Voordat wij er met de vouwwagen op uit trekken spaar ik altijd wat goed afsluitbare yoghurtemmertjes op die dienst kunnen doen als koffiebus, droge plek om een aangebroken zak macaroni te bewaren, knijperemmer, koektrommel, verzamelbakje voor kleine spulletjes.
Op onze droomkeuken van de combi-camp staat altijd zo'n emmertje met een balpen een merkstift, een waterpasje om de tafel te stellen, de kookwekker, de douchemunten (als die nodig zijn).
Als ze leeg zijn en je hebt te weinig plek om ze mee naar huis te nemen kun je ze weggooien. Bij ons gebeurt dat ieder jaar, omdat ik graag in de Franse supermarkt uitgebreid boodschappen doe voor thuis.

Luna74
Wat wij nog gebruiken

Een (schone) gieter met een lange flexibele tuit die een stuk in de opening van de caravan kan voor het vullen van de watertank

4 Houten plankjes (15x15 cm) die je onder de caravanpootjes kunt leggen zodat ze wat stabieler staan en niet te ver het zand inzakken.

Een disselslot en een disselhoes

Een hele lange stroomkabel (omdat je nooit weet hoe ver je van een stroompunt af staat, vooral op Franse campings).

Een gewone kabelhaspel voor stroom in de voortent

Camping-oventje voor afbakbroodjes

Veel plezier met kamperen!

Aagje Helderder
Je kunt het niet anders regelen dan meteen

doorrijden? Lijkt me zo onhandig zoals jij het beschrijft.

Toen wij onze caravan ophaalden hebben we ‘m eerst een tijdje bij huis gehad en wat geoefend met dingen. Voortent een keer opgezet op een plek waar dat kon, moest er niet aan denken dat ongeoefend ineens echt te doen. Ook al omdat je moet uitzoeken welke stangen waarbij horen en zo. Ook lijkt het me onhandig om ter plekke je serviesgoed op te bergen als je van te voren weinig idee hebt hoe je je kastjes ingevuld krijgt en hoe het handig ligt.

Wij hebben trouwens altijd veel rollen wc-papier bij ons om op te vullen in kastjes zodat dingen niet zo hard tegen elkaar aan rammelen of de hele inhoud van de kastjes gaat zwerven tijdens het rijden.

Pirata
En mijn glazen

Mijn glazen staan in een schoenendoosje tegen het rammelen. Je kunt daar ook superdure plastic boxen voor kopen, maar persoonlijk vind ik dat geldverspilling.
Ikea barst van het onbreekbare glas, betaalbaar bestek en op de kinderafdeling ook borden en bekers. Dat scheelt je een kapitaal t.o.v. "camping" spullen.

Tine Winkel
Kussens

Wij zetten de spullen in de keukenkastjes vast met kussens. We hebben 2 dunne kussens pp zodat we altijd voldoende kussens hebben om alle kastjes klem te zetten.
Dat is wel een dingetje, zorg dat de potjes en andere wat zwaardere dingen in de bovenkastjes niet kunnen verschuiven tijdens t rijden. De sluitingen van de kastjes zijn daar niet altijd tegen bestand.

AnnaNiem
action/ikea

Wij reizen met een oudere vouwwagen en voor de bagage een dakkoffer aangezien onze hond in de achterbak zit.

Wat belangrijk is, is dat je het gewicht in de gaten houdt. Je kan het ding volstouwen met lood maar dat kan en mag je auto niet trekken. Dus alle spullen die je inpakt, zo licht mogelijk. Denk praktisch en oefen in de kunst van het weglaten. Je hele huisraad past er echt niet in. En die 5 kg aardappels hoeven niet, daar zijn ook winkels. Wij nemen alleen boodschappen mee voor onderweg en de eerste dag zodat je niet gelijk alles moet gaan doen als je aankomt. Wij hebben een kogeldrukmeter zodat we het gewicht kunnen bepalen, anders kan het ook wel met een balkje en een weegschaal, maar zo duur zijn die kogeldrukmeters niet.

Ga eens kijken bij een kampeerwinkel wat ze er allemaal verkopen. De lijst van de ANWB is een goed uitgangspunt. Maar bedenk ook dat kunststof bordjes en bekers van Ikea (je weet wel die gekleurde kinderbordjes voor 1,50) ook voldoen en niets wegen.Pannen van de Action kunnen ook op een klein gasfornuis en die zijn zo dun dat ze weinig wegen en doen het prima. Zo ook voor bestek en ander keukengerei. Scheelt heel wat met die dure campingspullen in de kampeerwinkel. En vindt je het niets dan kun je altijd later nog het dure spul kopen. Kijk ook naar de afmetingen en hoe je het wil meenemen.

Check ook de ondergrond van de camping, vaak staat dat wel op de site en dat je dus de goede en genoeg haringen hebt en meeneemt. Zandharingen zijn anders als rotsharingen. Haringhamer en een gewone hamer zijn ook altijd handig.

Verder sluit ik mij aan bij de vorige sprekers... Oefen eerst eens met opzetten...er is vast wel een grasveld in de buurt waar dat een middagje kan. Niets vervelender als dat je na een dag reizen aankomt, kinderen niet te houden zijn en jullie staan te ruziën over hoe de voortent moet. Wij zetten hem er ook vaak de dag er op pas aan, afhankelijk van tijd en weer. Het is wat behelpen die eerste nacht, zeker met een vouwwagen, maar de volgende dag ben je zoveel fitter dat de tent veel sneller staat.

AnneJ
Nog een paar dingen

Knijpers. Een waslijn kan later wel, een draad of een rekje, vaak kun je voor een paar dagen wel even een handdoek over een scheerlijn of over een stoel hangen.
Lucifers, gasaansteker. Waterkoker voor oploskoffie, of een koffiezetapparaat. Of je doet het natuurlijk met een pannetje water op het gas. Met een waterkoker kun je even het risico lopen dat er nog gedoe is met het gas.
Inderdaad een afwasteil met een hengsel om de boel mee naar het washok te nemen.
Zaklantaarns met batterijen voor nachtelijke trips naar het toiletgebouw oid.
Radio en/of laptops.
Er zijn veel kampeerwinkels in Nederland. Kijk vast even waar er een in de buurt is waar je gaat staan.
Overigens kun je natuurlijk ook gebruik maken van 'gewone'' winkels. Ik heb wel eens stevige zitkrukken gehaald bij de Blokker toen ik onverwacht wat meer jonge gasten bleek te hebben dan gepland. Of een extra binnententje bij de Action.

Pirata
Afwasteil

Die afwasteil met hengsel is bij mij een grote verfemmer. 2 Eigenlijk, ook voor wasgoed en ze passen en elkaar. Omgekeerd is het een bijzettafel voor je glas.

Pirata
Beddengoed

Wij gebruiken ons eigen beddegoed ook in de caravan. Wel een extra ondermatrasje (jaja ikea) want die bankkussens liggen niet lekker en worden zweterig. Dat ondermatras is wel een sta-in-de-weg als de binnentafel in gebruik is (als het echt pokkeweer is).

Tine Winkel
opstapjes

Wij hebben ook altijd 3 in elkaar passende krukjes/opstapjes mee, van die eenvoudige rechthoekige van Blokker (denk ik). Te gebruiken als bijzettafeltje, opstapje (handig bij het opzetten van de voortent, als je die pees aan het doek door de caravansleuf moet trekken), reservestoeltje. Erg handig, vinden wij. En tussen de pootjes van het onderste krukje van de stapel, past precies een slaapzak.
Het opzetten van de tent, een dag na aankomst, dat doen wij idd ook. Soms blijkt een camping de eerste nacht zo tegen te vallen, dat je besluit verder te trekken... En, als de camping wel goed is, dan is het opzetten een dag later een minder lastige klus dan na uren rijden, zeker als je echt wat later dus met schemer aankomt.
Zelf vinden wij Ikea bordjes niet zo fijn om van te eten, althans, ik ken alleen die stapeltjes regenboogkleurbordjes in plastic. Die vind ik te klein en te iel. Mepal is toch echt een andere kwaliteit. Ik heb er op een rommelmarkt een flink aantal gescoord, 10 tweedehands voor de prijs van 1 nieuwe.
Ik weet niet of het eerder genoemd is, maar zorg dat je ook wat eenvoudig gereedschap bij je hebt, zodat je kleine reparaties aan de caravan ter plekke kunt oplossen.

Al deze dingen bedenkend, krijg ik al weer zo'n zin om weer op vakantie te gaan. Leuk zo'n draadje!

Pirata
Voortent

Er zijn van die jaren dat wij die hele voortent helemaal niet gebruiken. Als het elke dag 35 graden is bijvoorbeeld. Het is meer voor de regen en kou.

Tine Winkel
en heel basaal, voor een vakantie met caravan

Hebben jullie al opzetspiegels? En past de stekker van de caravan op de contrastekker van de auto? Wel fijn als de verlichting van de caravan gewoon functioneert...

AnnaNiem
Voortent

De voortent geeft ook schaduw. Kan ook fijn zijn. Bij onze tent kunnen de wanden bijna helemaal open geritst worden, echt fijn. Check bij het proefopzetten ook de ritsen en of je tent waterdicht is ..