Home » Forum » Voorgerecht kerstdiner

Voorgerecht kerstdiner?

21 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Bonna
Voorgerecht kerstdiner?

Voor het kerstdiner bij familie mogen wij het voorgerecht maken.

Thuis willen we dat al helemaal voorbereiden zodat we daar niet lang in de keuken hoeven te staan.

We kunnen het niet warm meenemen omdat het een uur rijden is. Heeft iemand goede suggesties? Dank alvast!

Half a twin
Lekkers in een glaasje

Ik heb weleens glaasjes gemaakt met onderin wat fijne gemengde salade, daarbovenop een mengsel van kip en ananas/ gerookte zalm met wat kappertjes/ rauwe ham met meloen. Ter plekke had ik 3 soorten dressing in een flesje meegenomen die ik er dan overheen kon doen. Bij ons altijd één zonder dressing voor het konijn van het gezelschap en dat viel dan ook nog te regelen. Vragen wat hij wou en die dan niet versieren.

Mijn werkwijze toen:
15 potjes Nutella leegeten (dat zijn stevige glaasjes die je in een koelbox kunt stapelen) Misschien had je daar wat vroeger in het jaar mee moeten beginnen of nu kiezen voor ander glaswerk.
Avond van te voren de glaasjes leeg in de koelkast zetten
Koelelement in de vriezer leggen.
Volgende ochtend koelelement in de koelkast leggen (als koelelement te koud is, is dat niet zo goed voor de sla.)
2 of drie soorten dressing maken en in een flesje/potje doen dat te vervoeren is.
Enige tijd voor vertrek, de sla snijden en over de glaasjes verdelen.
Daar dan het vlees en andere ingrediënten bovenop draperen.
Glaasjes met koelelement in een koelboxje stapelen.
Dressing ook in het koelboxje zetten
Koelbox achterin de auto stevig vast zetten en gaan rijden naar de feestgelegenheid.
Ter plekke de dressing er op gieten, of niet voor wie dat niet wil, en ronddelen met bijvoorbeeld een gebakvorkje.
Je zou dit gerechtje staande kunnen eten, handig voor als de sfeer wat informeler is.

Half a twin
3 Voorbeelden

Maar je kunt natuurlijk naar hartenlust variëren met wat je maar lekker vindt.
Garnalen, tonijn, harde blauwe kaas met spekjes, het kan allemaal.

Dees
Soepje

Soepje!

mijk
Schoteltje vis

beetje salade (rucola vind ik lekker) hollandse garnaaltjes gerookte zalm. In een wok olie verhitten met knoflook. Coktailgarnalen even wokken daarna zeekraal paar minuten wokken. Verdelen en over de bordjes. De knoflookolie werkt als de dressing. Lekker chique en simpel... Indien wokken echt niet kan nog makreel of iets dergelijks erbij en een toastje en als koude vissalade serveren

Mijk

Dorry1
hanos

Ik ben een bofkont dat ik een pasje van de hanos heb en daar verkopen ze dozen met amuseglaasjes van plastic en plastic vorkjes met een zilverlook. Ik was ze later af herbruik ze, zo'n cheap-ass ben ik dan ook weer. Maar goed, die dingen zijn perfect voor een koud voorgerechtje zoals hierboven al is genoemd. Het is gewoon een kwestie van opmaken ter plekke en uitdelen. Kan op de hand terwijl iedereen nog staat te kletsen en te borrelen, of je zet het op een klein (gebaks)bordje en serveert het aan tafel.

Wat tips/ideetjes:

Rucola en dan rauwe ham om een (halve) soepstengel, lepeltje pesto onderin
Frisee sla, lapjes carpacio, parmezaan en dot truffelmayo
Gerookte zalm met citroen partje en mosterd dille dressing
Eikenblad sla, blokjes pate of leverworst met kweeperengeleo
Veldsla met stukje brie
Gerookte kip met ananas
Confit de canard met in wijn gesmoorde zuurkool
Gerookte paling met stukje geroosterd witbrood

Etc etc.

Het is trouwens ook een leuk klusje voor kinderen om mee te helpen. Doet er eentje voor en hoppetee.

Lou
Soep of quiche

Ik zeg ook soep. Maar als je iets anders wilt wat ook makkelijk meeneemt: maak de vulling van een quiche, deeg mee en daar in de oven. Iedereen een klein puntje.

AnneJ
Pompoensoep

Tot mijn schande nog steeds niet een keer zelfgemaakt maar een deelnemende vriendin stelde het spontaan voor. We krijgen pompoensoep als voorgerecht, gewoon met stokbrood.

Flanagan
Tips

Een soepkip voor de helft gevuld met lichtverteerbare bouillonsoep zoals Deense rundvleessoep met reepjes gebakken ei. Zo blijft er nog plaats voor het hoofdgerecht.

Maar bij een ‘klein’ hoofdgerecht past een wat gewaagder voorgerecht; halve suikermeloen uitgehold en gevuld met bolletjes meloen en een flinke schuit rode port.

Flanagan
...

Soepkip = soepkom

IngridT
Hahahaha

Dank je flanagan. Ik snapte m al niet helemaal. Soepkip gevuld met bouillon leek me een stuk gewaagder dan een meloen met port eerlijk gezegd....

Ingrid

Temet
deze

Kijk, het recept bleek nog op internet te vinden. https://www.volkskrant.nl/mensen/-pizza-met-gerookte-zalm~b0f32060/

Let niet teveel op de titel, het is geen pizza, het is feitelijk een plakje bladerdeeg met zure room (met citroen) en gerookte zalm. Je kan die bladerdeegplakjes van tevoren fröbelen ( wel op de dag zelf, want bladerdeeg verliest snel zijn sjeu) en meenemen in een koektrommel, de rest van de ingrediënten in de koeltas, en dan is het een kwestie van assembleren. Neem wel roomboterbladerdeeg (in het recept staat "het liefst van de bakker" maar je snapt dat zoiets bij mij uit het vriesvak van de grootgrutter komt). En een beetje knappe zalm natuurlijk. De in het recept genoemde hoeveelheden lijken me wel wat royaal voor een voorgerecht (80 g zalm pp)

Reuze simpel en zo'n beetje iedereen lust het. Voor de echte kerstsfeer kan je het bladerdeeg in stervorm uitsteken :-)

Groeten,

Temet

juf Ank
grieks

bolletje tzatziki, paar komkommertjes in stervorm eromheen, paar olijfjes erbij. Slaatje bla.

Mina
garnalencocktail

Garnalencocktail is makkelijk van te voren te bereiden. Veel keuze aan recepten op internet. Serveren kan op heel veel manieren. Ik weet niet waar je zin in hebt. Zelf heb ik het het liefst in een avocado, maar die moet dan wel precies de juiste rijpheid hebben. Het kan ook met grapefruit of op blaadjes witlof. Je kan het ook schitterend opmaken op schoteltjes met tomaatjes, sla, en andere toestanden. Het kan ook luxueuzer met gerookte plakjes vis, gemarineerde komkommer. Kortom, waar je maar zin/tijd/geld voor (over) hebt.

OND
Amuseglaasjes à la cheap?

Amuseglaasjes in glas zijn niet duur en ze hebben het voordeel dat ze niet gekrast worden bij het afwassen.
U weet wel: die krassen die "goedkoop" (in alle betekenissen van het woord) er nog goedkoper doen uitzien.
Ze zijn stukken duurzamer en milieuvriendelijker dan de armtierige (ook in alle betekenissen van het woord) plastic varianten.
Amuseglaasjes zoals de Durobor Oxy (diameter: 64 mm, hoogte: 58 mm, inhoud 120 ml) kosten € 0.73/stuk en gaan een leven lang mee.
Je zou er ook aan kunnen denken zo'n amuse te serveren in een portglas. De Arcoroc élégance (diameter: 5,9 cm, hoogte: 13,4 cm, inhoud 120 ml) kost € 1.24/stuk en gaat eveneens een leven lang mee.
Ook in aardewerk is er een immense variatie verkrijgbaar en ook dat is niet duur.

Als het dan toch wegwerp mag/moet zijn: ook in hout zijn er talloze varianten van (wegwerp)potjes, bootjes, cupjes, bakjes, .... om een voorgerecht in te serveren. Die hebben alle gemeen dat ze spotgoedkoop zijn.

Voorbeelden?
Sier Disposables, bootje, hout, 115 * 70 mm: € 5.32/100st
Sier Disposables, bootje, hout, 140 * 77 mm: € 7.14/100st
Sier Disposables, bakje, vierkant, 45mm * 45 mm: € 13.31/100st.

Eerlijk gezegd: als ik zou moeten plastic potjes uitwassen en hergebruiken, zou ik eerder afzien van het serveren van om het even welk gerecht. Zo zou ik mezelf niet te kijk willen zetten.

Doenja
Ja uhu OND

Ik heb soms 150 gasten. Zakelijk. Fijn zo’n doos waar ze in zitten en ik ruim genoeg heb. Niet van echt te onderscheiden. Horeca spul.
Maar ik kan me n foto herinneren van jouw interieur waar ik de hond nog niet zou laten slapen. En dat zonder verwarming brrrr. Gastheer op en top. Ik vergis me duidelijk.

OND
Ik reageerde eigenlijk op Dorry1, #6.

Wat mijn interieur daarmee te maken heeft en waar dat gedoe over verwarming over gaat mag joost weten. Maar als het voor u allemaal coherent lijkt: go, girl!

OND
Ik lees in #16 wat laagwaardige stemmingmakerij, Doenja

Een twaalfjarige onwaardig.
Wat domme prietpraat, eigenlijk. Niet wat je verwacht van iemand die soms "150 gasten" ontvangt "Zakelijk".
Ik mag hopen dat u bij die gelegenheden professioneel blijft en dat OO uw uitlaatklep is.
Er is een ander scenario denkbaar, genre Assepoester, maar ik neem voor nu maar aan, dat dat hier niet speelt. U kan het weten.

Doenja
OND hou eens op

Zie titel

OND
Ik ben niet begonnen

met onzin van bedenkelijk alooi à la #16, Doenja.
Maar ik aanvaard uw welgemeende verontschuldiging. We maken allemaal al eens een foutje ;-).

Lilian1
Even terug naar de topic

Weet je al wat je gaat maken?