Home » Forum » Was sorteren 2

was sorteren

114 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
patje
was sorteren

Hallo

ik zou graag tot een soort van sorteersysteem komen voor mijn was. Ik heb het wat moeilijk met termen als kookwas, etc wat mag bij wat, voor mij is een wit hemd en een wit t-shirt hetzelfde maar dat mag dan toch niet in dezelfde wasmachine etc. Ik heb dan ook een lijstje gemaakt met de opdeling van was hoe ik ze zie, ik weet niet echt professioneel, maar het kan me toch helpen. Ik heb nu een aantal bakken gekocht en had graag van jullie geweten welk deel van mijn lijstje in welke bak, kan ( samen) bvb keukenhanddoeken en schotelvodden bak 1 kousen bleek in bak ... etc. Kunnen jullie me hier wat bij helpen aub

dit is mijn lijstje, mochten er nog zaken ontbreken kunnen ze zeker aangevuld worden.

Keukenhanddoeken
Schotelvodden
Dweils
Washandjes donker
Washandjes bleek
Handdoeken donker
Handdoeken bleek
Kousen donker
Kousen bleek
Onderbroeken donker
Onderbroeken bleek
Onderhemden donker
Onderhemden wit
Hemden bleek
Hemden donker
Hemden wit
Jeansbroeken
Pullovers bleek
Pullovers donker
Sportkledj donker
Sportkledij bleek
Bedlinnen
Tapijtjes wc en bad
t-shirts donker
t-shirts bleek

Dank Pascal

Yaron
Hier

Je hebt een hele lijst, ik doe het zo: handdoeken, alle ondergoed, behalve bh's, keukendoeken, theedoeken en vaatdoeken op 65 graden bij elkaar.
Witte en licht grijze t-shirts, overhemden, bh's, en witte sokken bij Elkaar.
Alle zwarte een donkerblauwe dingen bij elkaar.
Alle rode een donkerroze bij elkaar.
En alle lichte dingen, zoals lichtroze, lichtblauw bij elkaar.

patje
was sorteren

Dank voor je antwoord, maar kunnen bvb donker ondergoed en bleek ondergoed,dan bij keukenhanddoeken? of gaan de donker dan weer bij je zwarte en donkerblauwe weer bij elkaar

mvg
Pascal

maan.
Voorsorteren doorsorteren

Hier drie manden, eentje voor wit en handdoeken, eentje voor zwart en jeans, eentje voor gekleurd. En een apart bakje voor vaatdoekjes.

Zo is er een niet te moeilijke voorsortering voor mijn wasgenoten. En als ik ga wassen heb ik zo redelijk overzicht en kan ikzelf de doorsortering maken.

(Ps wat zijn schotelvodden?)

Half a twin
Schotelvodden

theedoeken? Denk ik die mis ik in het lijstje.

Erica
Schotelvodden

vaatdoekjes?

Guera
4 soortjes

Witte kleding gaat met lichtblauw of lichtgrijs. Incl wiite sokken en witte onderbroeken en witte bh 40 graden

Donkere kleding gaat met donker ondergoed en sokken incl jeans en donkere sportkleding etc. 40 graden

Handdoeken theedoek vaatdoeken etc gaan op 60 of 90 graden samen.

Beddengoed gaat bij elkaar das wel een trommel vol op 60 graden

patje
was sorteren

ja maar eigenlijk wil ik dat voorsorteren wat vermijden, ik wil eigenlijk tot een systeem komen dat iedereen weet als hij vuile was heeft in welke bak hij het moet gooien en we dan gewoon de inhoud van deze bak in de wasmachine kunnen gooien zonder nog eens tijd te nemen om alles nog eens fijn te sorteren.

Maar misschien is dat niet mogelijk, vandaar dat ik dacht als men gewoon een nummer plaatst achter mijn opsomming het makkelijker zijn voor iedereen wat in welke bak hoort.

mvg
Pascal

Dendy Pearson
Tjonge

Wat een gedoe, dat scheiden van was bij jullie.
Ik heb gewoon een lichte was en een gekleurde. En dat was het. Lichte theedoeken/handdoeken/vaatdoeken gaan bij de lichte t-shirts etc. Donkere was idem.
Alles op 30 graden. En af en toe draai ik een kookwas tegen vetluis en daar doe ik dan de handdoeken in en andere dingen die 95 graden overleven.

Lou
Of je doet het gewoon niet

Of je sorteert gewoon niet voor. Iedereen gooit alles in één bak. Als je gaat wassen maak je twee bergen: licht en donker. De grootste berg gooi je in de wasmachine.

Ik doe het net als Dendy. Alleen de vaatdoekjes zijn te vies voor 30 graden, die spaar ik op tot er genoeg is voor een kookwas. Daar kan bij: beddengoed, handdoeken, theedoeken.

wil40
Patje.

Het begint al bij het kopen van de textiel.

Koop allemaal donkere handdoeken óf allemaal lichte handdoeken.
Koop óf donker beddengoed óf juist licht beddengoed.
Donker keuken- badkamer textiel óf licht.

Dat scheelt al enorm.

Nummers achter jou lijstje is wat lastig.
Is je pullover een katoenen sweater of een wollen bijvoorbeeld, maakt veel verschil in waswijze.

Het gaat niet alleen om temperatuur ook om het centrifugeren.
Er zijn verschillende wasprogramma's met verschillende toerentallen. Ook dat nog:-)

Teveel bakken werkt ook niet.
Ik hou bont en licht apart en maak een apart plekje voor mooie kleding die ik apart was.

margaretha
schotelvodden zijn theedoeken

en ik heb 3 wasmanden staan. 1 voor alles wat licht van kleur is, incl ondergoed en vaatdoekjes. Een ander voor alles wat donkerer is dan lichtgrijs, daar gaat ook het rode/ blauw enz. in en de donkere onderbroeken. Een derde is voor alle gebreide spullen, wolwas dus. Ik wasmeestal op 40 voor donker, de witte/ lichte soms op 40, soms op 60 en soms op 95 , dat hangt van de hoeveelheid af (zitten er veel shirts in dan 40, maar juist veel ondergoed dan hoger) En soms gooi ik alles bij elkaar en dan gaat het op 40.

Inanna
mijn systeem

Ik heb een wasmand met 3 vakken.

In vak 1 gaat alle ondergoed, sokken, handdoeken en theedoeken. Die worden gewassen op 60 graden, ongeacht de kleur, het meeste is toch donker en dat er wat grauwe handdoeken in mijn kast liggen kan me eerlijk gezegd niet zoveel schelen.

In vak 2 lichte kleding, dit gaat op 40 graden

In vak 3 gaat donkere kleding, zwart, donkerblauw, rood allemaal gezellig bij elkaar op 40 graden.

Beddengoed doe ik met alleen beddengoed, dat gaat rechtstreeks van het bed in de machine, dus dat hoeft niet in de wasmand.

Dan heb ik af en toe een was met vaatdoekjes, die gaan op 90 graden, maar die verzamel ik gewoon in een emmer. Ik ben toch de enige die ze gebruikt. Hierbij gaan dan ook de matjes van de wc en badkamer. Eventueel vul ik aan met handdoeken.

Wolwas hebben we niet, overhemden ook niet eigenlijk, maar de zeldzame keer dat er een overhemd gedragen moet worden, wordt het in de was behandeld als eender welk ander kledingstuk van die kleur.

bieb63
ik hou het redelijk simpel

Alle handdoeken en vaatdoeken en keukendoeken in 1 was op 90 graden (ook goed voor de machine om om de paar wassen 90 graden te draaien).
Beddengoed per set op 60 graden (hele set bij elkaar ookal is het onderlaken wit en het hoeslaken/slopen gekleurd, gaat goed).
Alle sokken en onderbroeken bij elkaar op 60 graden, sorteer ik niet op kleur (pffff).
De rest van de was in principe op 30 graden en als het niet echt vuil is, dan ook gewoon een kort programma. Wel sorteer ik dan op kleur: dus zwart en donkere kleuren bij elkaar. Als ik veel wit heb, dan ook een witte was, maar vaak gaat dat samen met licht gekleurd. En dan nog een was met 'gewoon' gekleurd (dus niet heel donker of heel licht/wit)

Aagje Helderder
Ik heb twee grote wasmanden permanent

op de badkamer staan. Daar wordt de was in verzameld. Een voor de 60-graden was en een voor de 40- of 30-gradenwas. Ik heb daarnaast drie wasmanden waarin ik de wassen naar de wasmachine exporteer die elders in huis staat.

Bij de 60-gradenwas hoort wit en licht gekleurd ondergoed, theedoeken, handdoeken en het beddengoed van een van de kinderen met flinke huisstofmijtallergie. Dat beddengoed is erg bontgekleurd maar geeft niet af en kan er gewoon bij. Ook witte sokken gaan op 60 gr. en soms ook de wandelsokken. Ook vaatdoeken en dweilen gaan mee op 60.

Van de andere was gaat het meeste op 30 graden.
Alleen als er heel vieze (sport)kleding is gaat die op 40 graden en dan zoek ik daar dingen bij die ook op 40 graden gaan. Dat zijn dan sokken van allerlei soort, beddengoed en ondergoed van degene die per se zwart wil dragen en het gevoel heeft dat dat ondergoed niet op 60 kan.
Maar zoals gezegd, de rest is bijna allemaal 30 gr: gekleurde kleding, beddengoed, bh’s enz. Als er genoeg is voor twee wassen (en dat is meestal), kijk ik naar de kleuren en probeer ik gelijke kleuren bij elkaar te houden. Zo niet, dan gooi ik het bij elkaar en dan gaat er ook niets mis.

Soms doe ik nog een fijnwas voor kwetsbare wollen truien enzo. Of een was voor witte spullen die wat grauw geworden zijn en die ik dan een keer was met een speciaal wasmiddel.

Eens in de paar maanden doe ik een was op 90 graden. Tenminste, dat is de bedoeling, in de praktijk vergeet ik het vaak.

Aagje

Alkes
ot wasdraadje

Ik had er laatst nog met een oudgediende van OO over. OO is veranderd, er is nooit meer een wasdraadje of een draadje over buffers. Maar kijk, er is er in ieder geval een weer terug.

bicyclette
3 soorten

Op 60 graden was ik handdoeken, vaatdoekjes, theedoeken en sommige sokken. Alle kleuren gewoon bij elkaar, licht en donker.

Op 30 of 40 graden draai ik een witte was: witte t-shirts, overhemden, judopakken etc. Soms wel eens iets lichts erbij, maar ik probeer dat echt wit te houden.

En dan op 30 of 40 graden de rest.

Als er veel wasgoed ligt, draai ik wel eens een aparte rode was. Maar meestal gaat dat gewoon bij de rest in.

Jasmijn
inderdaad op ingekocht

Vroeger had ik ook een rommetje qua kleuren handdoeken en beddengoed, en daardoor heel veel gekleurde was en heel weinig wit.
Nu heb ik al het beddengoed wit, de washandjes en badhanddoeken ook. Dit gaat op 90 graden en soms op 60.
Ik laat alles in twee manden gooien (omdat het in één niet past) en sorteer zelf in 3 stapels. Wit - lichtbont - donkerbont. Ik was alleen op zondag of nog één wasje op maandag (meestal 3 wassen, soms 4), en doe 90% in de droger. Een paar dingetjes hangen dus nog los te drogen op maandag en in de avond vouw ik alles op en is het weer klaar voor die week. Gaat prima zo.

Krisje
5 manden

Ik heb wel 5 manden in de badkamer staan en iedereen gooit alles in de goeie mand (van kleins af aan gedrild ;))

Witte mand 40 graden, hierin gaat alles wat spierwit is, shirts, beddengoed, sokken.

Donker 60 graden, ondergoed, sokken, handdoeken, theedoeken, vaatdoeken, beddengoed.

Licht 60 graden, zelfde als in donker, maar dan licht (lichtblauw, geel, en zo).

Fijne was, 40 graden, hierin gaat alle bovenkleding (shirts, truien, vesten). Die sorteer ik zelf nog verder uit op kleur. Nieuwe kleding wordt ervoor op de grond gegooid. Meestal worden dit een donkere, lichte en rode was.

Werkwas, 40 graden, mijn man heeft een zeer stoffig beroep en dito werkkleding. Dat was ik apart, de scoutingkleding van de kinderen gaat hier ook bij.

Het werkt voor hier, ik zie gelijk welke mand vol is.

Mari39
Hier

Een was van 60 graden voor handdoeken vaatdoeken zakdoeken onderbroeken theedoeken poetsdoeken. Alles bij elkaar met kleurdoekje zodat het niet verkleurd (is zeer bonte was).

Onderlaken en beddengoed sorteer ik op kleur en dan 60 graden. Voor 4 mensen 2 trommels.

Witte was is ook echt witte was. Afhankelijk van wat voor soort kleding het is bepaal ik het aantal graden. Meestal 30. Soms 40.

Donkere kleding en gekleurde kleding idem als witte was.

Voor de kleding heb ik meestal geen volle trommels, dan zet ik de machine op fijne was of wolwas. Of op halve trommel programma.

Ik heb 4 wasmanden. De kinderen op de slaapkamers ieder een en dan nog twee in de badkamers. Ik loop elke dag langs en kijk hoeveel er ligt. En verzamel dat bij de wasmachine

Krisje
Poging

Oké, ik doe een poging:

Keukenhanddoeken 1 of 2
Schotelvodden 1 of 2
Dweils 1 of 2
Washandjes donker 2
Washandjes bleek 1
Handdoeken donker 2
Handdoeken bleek 1
Kousen donker 2
Kousen bleek 1
Onderbroeken donker 2
Onderbroeken bleek 1
Onderhemden donker 2
Onderhemden wit 3
Hemden bleek (overhemden?) 4
Hemden donker (overhemden?) 5
Hemden wit 3
Jeansbroeken 1 of 2
Pullovers bleek 4
Pullovers donker 5
Sportkledj donker 5
Sportkledij bleek 4
Bedlinnen (afhankelijk van kleur 1, 2 of 3)
Tapijtjes wc en bad 1 of 2
t-shirts donker 5
t-shirts bleek 4

1 is 60 graden licht
2 is 60 graden donker
3 is 40 graden wit
4 is 40 graden fijne was licht
5 is 40 graden fijne was donker

Dendy Pearson
Grappig

Ik vind het nogal grappig dit. Je moet wel een heel groot gezin hebben, wil zo’n sorteersysteem tijd opleveren.
Volgens mij is mijn systeem het efficients. Gewoon standaart een berg was voor mijn machine waar iedereen zijn was deponeert( heb geen wasmand) en dan gewoon om de dag de machine vullen.

Vogel
Wow!

Hier een mand met twee zakken, voor wit en gekleurd, gaat op 30 graden. En naast de wamachine een mand voor handdoeken en keukentextiel, wisselend of 60 of 95 graden.
Ik ben hier al blij dat er überhaupt was in de wasmand wordt gegooid. En dat heeft niks met drillen vanaf jonge leeftijd te maken, maar alles met puberteit.
Ik maak me er maar niet druk om. Het is maar was, ik zou zelf ok stress krijgen van een onderverdeling in 15 subcategorieën.

Wam
Doel

Eens met Dendy.
Mijn enige doel is dát de was wordt verzameld en niet "overal" ligt. De kinderen hebben dus een wasmand op hun kamer. Sorteren doen man en ik zelf. Hij heel anders dan ik. Dat heb ik losgelaten. Het maakt niet zoveel uit. Soms zie ik witte kleding grauw worden en licht ik subtiel toe hoe dat komt. Soms houd ik kleding apart, omdat ik die liever zelf was.
Het moet gezegd, hij wast vaker dan ik en is sowieso wat actiever in het fysieke huishouden (ik regel meer), dus ik heb wat minder recht van spreken over het "hoe".
Wat ik echt irritant vind, is dat hij alles op één hoop gooit zodra het van de lijn komt. Ik sorteer het dan meteen op eindbestemming. Dan hoef je niet op zoek naar een onderbroek tussen de hoeslakens, overhemden en theedoeken.
Maar hij voelt daar niet voor, vindt Het gedoe. Het komt zelfs voor dat hij mijn verschillende stapels weer op één hoop gooit. AAarghhHh!!! Onze enige ruzie ooit ging daar over. De kinderen weten het nog en herinneren ons er soms fijntjes aan.
Maar als je de was niet te lang laat liggen is sorteren vooraf echt niet nodig. Alleen nat en droog zou ik graag apart aangeboden krijgen. Maar voorlopig ben ik al heel blij als de jongens hun was in hun mand doen en de mand af en toe (uit zichzelf?!) legen bij de machine.

Phryne Fisher
1 mand

Ik heb 1 mand en als ik ga wassen maak ik vier stapels. Handdoeken/vaatdoekjes op 60 graden, wit op 40 graden, lichtbont 30 graden, donker 30 graden. Het beddengoed vult een hele trommel en gaat ook op 60 graden.
Niemand behalve ik sorteert was, en ik zou ook nooit klakkeloos een stapel of inhoud van een genummerde mand zonder controleren in de wasmachine gooien.

patje
was sorteren

zo zie je maar hoe complex het allemaal wordt, de ene doet ht zo, de andere dan weer op een andere manier. Geen mogelijkheid om mij te helpen en mijn lijstje te nemen en daar nummer achter plaatsen wat samen kan ( kleur en graden in gedachten houden) da zou me al veel helpen. Ik kijk uit naar zij die de uitdaging aangaan :) Dan kan ik mijn Ikea bakken labelen en denk ik veel werk te sparen voor iedereen.

dank
Pascal

Dendy Pearson
Ik sorteer wel

Ik sorteer wel bij het ophangen bedenk ik mij net. De kinderen hebben een rek in het trappengat en de volwassenen eentje die naast de machine staat. Ik sorteer daardoor ook direct bij het afhalen. Naast het wasrek een tafeltje waar ik strijkwerk op leg. Eens in de zoveel tijd valt die stapel om en dan moet ik strijken. De rest haal ik van de lijn, vouw ik direct en komt op de stapel van de eigenaar. Omdat ik sorteer op eigenaar haal ik dus eerst af van zoon, die stapel gaat naar zijn kast en dan begin ik aan de volgende.
Heel handig vind ik

Kenfan
Welke uitdaging?

Ik ben bepaald geen huishoudelijk wonder maar zelfs voor mij is de was geen uitdaging. Op deze manier ben je voor een simpele klus veel meer tijd kwijt in het bedenken, het (herhaaldelijk) uitleggen en het toepassen van een systeem. Als je je huisgenoten al gedrild krijgt.

Die lijst komt op mij nogal dwangmatig over, zinloos perfectionistisch. Pak je alles zo aan?

Lente
Die lijst heeft Krisje al gedaan

Dus dat hoeven wij niet meer te doen.
Gewoon dat lijstje overnemen en klaar.

Krisje
#21

Ik heb je lijstje genummerd.

Phryne Fisher
Genummerd

Ik krijg op mijn iPad je lijst niet gekopieerd, dus even zo.
Bak 1: handdoeken, vaatdoeken, schoteldoeken, gele doekjes, licht en donker
Bak 2: alles wat wit is
Bak 3: lichtgekleurde kleding (sokken, broeken, truien, shirts)
Bak 4: donkergekleurde kleding en jeans in alle tinten.

Het is natuurlijk idioot om je washandjes en handdoeken apart te benoemen, dat is gewoon hetzelfde spul. Net als sokken, shirts en truien.

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.