Home » Forum » Wasmachine is dood lang leve de droogwasmachine wie is ermee tevreden

Wasmachine is dood, lang leve de (droog)wasmachine? Wie is ermee tevreden?

Winnen! Handboek voor jonge moeders!

Met meer dan 100 onmisbare tips, doe hier mee!

56 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Sinilind
Wasmachine is dood, lang leve de (droog)wasmachine? Wie is ermee tevreden?

Dag allemaal
Ja en plotseling hield zij (is een wasmachine wel vrouwelijk trouwens?) er vanochtend mee op, na 6,5 jaar. Een grote pfssss klong en toen gingen alle lampjes uit. Start niet meer, niets.
Ik dacht al een poosje aan een was/droog combinatie, vooral voor de grote dingen (handdoeken, lakens) want de fijne was droog ik liever op een rek. In de zomer gaat alles buiten, in de winter drogen de kleren in de logeerkamer maar de lakens over de deuren. Zelf heb ik er weinig moeite mee, vriend vind het vreselijk. Ik heb geen ruimte voor een aparte droger.
Maar... is het slim/handig/ en komen de lakens echt kastdroog eruit? Ik heb geen budget voor een hele dure merk alla Miele, mijn max is 700€ euro’s.

Kenfan
Lang geleden

Een school waar ik ooit gewerkt heb had er een voor de thee-en vaatdoeken. Voordat doel was het handig: aan het eind van de middag zette de concierge hem aan, en 's ochtends plukte iedereen er wat doekjes voor de klas uit. Een collega kocht 'm voor thuis. In tegenstelling tot school waste zij wel met een volle trommel. En toen bleek ie tegen te vallen: was kwam er niet schoon uit, echte vlekken kon ie niet aan, de droogcapaciteit was maar de helft of zo van de wasmachine, dus ze moest nog overladen.

Dit is wel een verhaal van meer dan 20 jaar geleden. Misschien zijn er inmiddels betere versies op de markt. Duitsers hebben een fraaie uitdrukking een Wollmilchsau, en volgens hen bestaat die netzomin als de eenhoorn.

ALs het echt alleen om het beddengoed gaat zou je ook op MP voor een kleine centrifuge kunnen kijken. Zo'n ronde die nemen die nemen bijna geen plek in, Die wringen zo hard dat het goed er strijkdroog uitkomt. Dan kan daarna je vriend met de strijkijzer aan de slag

Chiquita
dochter

heeft in haar woonruimte ook een was/droog machine staan. Uiteraard moet ze als ze een volle wasmachine heeft, de droger in 2x laten draaien. Zij is er blij mee.
We hebben hem gekocht, nieuw, bij Mediamarkt, ik denk 1 jaar geleden. Rond 500 euro

Dendy Pearson
Mwah

Ik heb er eentje gehad. Ik vond het onhandig dat de droger minder kilo’s aankon dan het wasgedeelte. Handdoeken, beddengoed etc is nat algauw zwaar.

Het idee leek handig, in de praktijk viel het nogal tegen

Phryne Fisher
Hier ook

Ik heb geen droger, dus hier hangt het beddengoed ook over de deur te hangen. Ik zie het probleem niet, het hangt er hooguit een dag.
Was niet je vraag ;-) Maar ik heb ook alleen maar 20 jaar oude ervaring met een was/droogmachine, en die was niet best.

Monika
Onhandig

Het lijkt me heel onhandig als je natte was opzij moet leggen om de halve was te drogen. Volgens mij ben je dan snel geniegd om ook halve wassen te gaan doen.

Wij hebben een wasmaschine die ik op een andere tijd kan laten aangaan. Omdat mijn man ook een hekel heeft aan grote lakens die in het trapgat hangen, zet ik ‘s avonds de machine klaar. Dan gaat hij ‘s morgens vroeg aan en is de was klaar om 7 uur. Ik hang hem op en als ik ‘s middags thuiskom, zijn de lakens droog en leg ik ze in de kast voor hij thuis is.
Zo hoeft hij maar één keer langs de lakens te lopen.

Wassa
Goede ervaringen

Ik heb er zo een en er blij mee.
Kleine en tere dingen hang ik op, lakens en grote handdoeken droog ik in de machine.
Mijn woning is klein en het droogt er langzaam, daarom is dit apparaat een uitkomst.
Ik heb destijds een goede genomen, niet de goedkoopste, maar ook niet de duurste.
Maar het was wel bijna zo duur als een losse wasmachine en droger bij elkaar.

Wel vind ik het jammer dat ik geen losse warmtepompdroger heb, die is beter voor het wasgoed en milieu.
Mijn droger wordt erg heet maar droogt wel snel.
Maar ik heb gewoon geen plaats voor twee van dergelijke apparaten, dan is het heel handig dat het met één kan.

Pirata
Stapelen?

Mijn wasmachine en droger staan gestapeld.
En de droger is bewust een warmtepompdroger. Die zijn steeds betaalbaarder, deze was "maar" 399 euri.
Misschien heb je wel plek om 2 apparaten op elkaar te zetten?
En wat zegt de consumentenbond over een combi? Sorry geen tijd om nu zelf te kijken, ik ga lekker slapen 💤💤

Wassa
Kan niet stapelen

Nee ik kan dus helaas niet stapelen, anders had ik dat wel gedaan.
Ik heb de ruimte op en boven de wasmachine nodig voor andere dingen, o.a. een wasrekje.

OND
Ik ben ook, net als Kenfan blijkbaar

een groot voorstander van de wascentrifuge. Die spullen kosten tweedehands vrijwel niks (20 - 30 euro?) en je kan ze nog gebruiken om de sla droog te zwieren ook :-).
De mijne (een stokoude Miele) haalt makkelijk nog een liter water uit de was, nadat die in de wasmachine gecentrifugeerd is aan 1 400 toeren/min.
Daarmee wordt de droogtijd in de droogkast met ongeveer een derde ingekort.

Tweedehands gekochte toestellen moeten wel eerst goed nagekeken worden: vaak is het nodig de rubberen ophangingen van het motorblok te vervangen (kost een euro of 20 aan onderdelen en een uurtje werk). Je wil liever niet dat zo'n ding tijdens het zwieren in onbalans raakt...

Wassa
Sja...

als je geen ruimte hebt voor een aparte droger, heb je zeker geen ruimte voor een aparte centrifuge...

Mijn wasmachine kan trouwens harder dan 1400 pm en kan ook apart centrifugeren.

AnneJ
Resultaat blijft achter

https://www.consumentenbond.nl/wasdroger/wat-is-wasdroogcombinatie

Volgens de consumentenbond blijven de prestaties wel achter bij een gescheiden was- en droogmachine. Vaak een kleinere trommel. Dat zou ik met mijn dekbedden en slaapzakken niet prettig vinden.

"Op een aantal punten, zoals schoonwassen, spoelen en energiegebruik doen de wasdroogcombinaties niet of nauwelijks onder voor de wasmachines en drogers van hetzelfde merk. Qua droogduur, droogcapaciteit en kreuk blijven de combi's wel achter.

De combi's met de hoogste scores kosten ongeveer evenveel als 2 losse apparaten van hetzelfde merk, dus als je genoeg ruimte hebt, is het beter om 2 losse apparaten te kopen. Voor wie geen 2 losse apparaten wil of kan gebruiken, is een wasdroogcombinatie het overwegen waard."

Wassa
Grote trommel

De mijne heeft een extra grote trommel en was even duur als twee losse apparaten.
Inderdaad alleen vanwege ruimtegebrek gedaan.

Vogel
Drogerette

Het was niet je vraag, maar ik dacht hier aan:
Zelf heb ik ruimte genoeg om was aan rekjes te drogen. Voor de enkele keer dat er direct iets droog moet, of ik een slaapzak of dekbed heb gewassen ga ik naar de wasserette. Daarvan zie ik er steeds meer, soms buiten naast een tankstation. Kost een paar euro maar alsnog stukken goedkoper dan er zelf een kopen.

Marie
lakens over de deuren?

Waarom zou je lakens over een deur drogen? Dan drogen ze toch heel slecht?

In ons vorige huis hing ik een droogrek aan de deur (aan bovenkant er over heen) en daar hing ik dan het beddengoed aan op. Moest het dan soms wel een paar keer vouwen (dekbedhoezen van 240 x 220) en dat werkte prima. En in 1 nacht droog.

Ik heb trouwens al wel jaren een droger, maar ik kwam er op een gegeven moment achter dat beddengoed er vreselijk in kreukt (houd ik niet van) en de grote hoezen werden een grote, vochtige "bal" in de droger. Dus werkt niet.

Nu heb ik gelukkig wel de ruimte om beddengoed aan rekjes "uit het zicht" op te hangen.

Triva
logeerkamer

Waarom hang je niet een uittrekbare drooglijn in de logeerkamer? Zoiets als dit dus: https://www.bol.com/nl/p/leifheit-rollfix-roldrooglijn-210-21-m/92000000...

Dees
Stapelen

Hmm ik woonde ooit in een flat met weinig ruimte. Waar de wasmachine stond stond ook de droger (op elkaar gestapeld dus). Drogers zijn doorgaans licht genoeg om gestapeld op de wasmachine te staan.

Maar goed ik had een hekel aan de droger en gebruikte hem alleen als het echt vol was in huis. Ik hing Droogrekjes over de deur van de gangkast, de deur van de slaapkamers (2) en soms de deur van de vaste kast in de woonkamer. In mijn 2e slaapkamer kon ik een staand droogrek kwijt.

wil40
Dees.

Zo heeft ieder zijn ergenis, ik vind overal van die rekjes aan deuren enz. dan weer vreselijk, al helemaal in de woonkamer.
Ik heb één staand droogrek wat al een doorn in mijn oog is, maar je moet ergens je was kwijt.

Dees
Oog

Precies wil daarom geef ik de optie van droger op de wasmachine ook. Enorme energieverspilling maar goed niet iedereen heeft oog voor het milieu.

Mijntje
energierekening

Ik denk dat een combi droger/wasmachine mogelijk nog minder lang meegaat, hoe meer functies hoe minder lange levensduur is mijn ervaring.
6 jaar vind ik ook wat jong voor een wasmachine om dan al kapot te gaan. Is het niet beter te investeren in 1 apparaat dat langer meegaat ? Een droger zal ook te merken zijn in je energierekening.
Overigens gaat een laken of dekbed over een deur prima en droogt snel. Niet ideaal maar het is niet anders. Wij hebben ook een 'torenwasrek', is 1 vierkante meter.

Miep Kraak
Niet fijn

Precies om de genoemde redenen. Heb er 5 jaar eentje gehad uit de erfenis van schoonmoeder.
Storend ook dat het of/of is.
Je wast of je droogt.
Toen ik een nieuwe moest heb ik een aparte droger op de wasmachine gekocht en een aparte groep laten maken zodat wassen en drogen gelijk kon.
Ik deed 2 wassen en die gingen samen in de droger als ik de 3e was aanzette. Had ik in dexavond 5 wassen van de mand in de kast.

Mijn deuren zijn 5 jaar geleden geschilderd en ik hang geen lakens meer over deuren. Het vocht maakt de lak tijdelijk helemaal mat en het duurt dagen eer de deuren droog zijn ( hier dan ).

Ik gooi lakens over mn droogtoren ( heb er 1 en geen rekjes) in de slaapkamer, zijn ze met/binnen een dag droog en daarna komt de rest van de was wel weer.
Ik woon alleen en heb daarom steeds te weinig was die ik er in zou doen.
Hoewel ik het zicht van droogtorens en overal rekjes in huis ook vreselijk rommelig vind, vind ik het het financieel niet waard om er blijkbaar eentje te kopen, misschien wel weer als ik met meer bewoners dan mezelf zou wonen. En wat Mijntje zegt: des te meer functies, des te meer er kapot kan.

Nooit geweten dat ik zo'n lang stuk over "de was" kon typen.

Ad Hombre
Miep

"Nooit geweten dat ik zo'n lang stuk over "de was" kon typen."

Het blijft toch een belangrijk stuk van het vrouwenleven, niet Miep? ;-)

(duikt weg)

Triva
?

'Ik deed 2 wassen en die gingen samen in de droger als ik de 3e was aanzette' hoe prop jij twee wassen in een droger?

Half a twin
Industriële droger?

Ben ooit in Frankrijk in een wasserette geweest daar stond een droger die het volume (aan de buitenkant) had van 3 wasmachines. Daar konden een trommel handdoeken, een trommel donkerbonte en een trommel witte was bij elkaar in. Met anderhalf uur drie wassen droog in een keer. Geen apparaat voor thuis maar reuze handig voor kampeerders in de Vogezen met slecht weer.

OND
"...als je geen ruimte hebt voor een aparte droger

heb je zeker geen ruimte voor een aparte centrifuge...".

Een wasmachine of droogkast heeft een grondvlak van om en bij de 50 cm * 60 cm. Een wascentrifuge heeft doorgaans een diameter van ca. 35 cm - 37 cm. Destijds, toen die "droogzwierders" alomtegenwoordig waren was dat een van de voornaamste verkoopargumenten: dat je altijd wel een plaatsje had voor zoiets.

Met dekbedden, slaapzakken enz. ga ik naar een wasserij waar ze grotere machines hebben (7kg, 10kg): die krijg ik op geen enkele manier in de trommel van mijn wasmachine (5 kg).
Nadeel in de wasserij is dan weer dat de droogtrommels erg snel draaien, waardoor de toegevoegde tennisballen rondgeslingerd worden en geen kans krijgen het dons "los te kloppen" en opnieuw goed te verdelen.
Wat dat laatste betreft zijn dekbedden en zo, gevuld met kunstvezels, in het voordeel.

Triva
?

Als je op een camping drie wassen tegelijk wil drogen moesten daarvoor drie wasmachines tegelijk leeg zijn...

Miep Kraak
Ad/Triva

Ad, kon je 'm ontwijken;-)
Ik heb zo'n schurfthekel aan het doen van de was, dat het me tegenviel dat ik überhaupt reageerde.
Net zo erg als boodschappen doen. De manier waarop ervaar ik verre van effectief.

Triva: niet alles "mag of kan" in de droger, dus shirts/truien hingen aan de droogtoren met sokken. Broeken, overhemden en bv. handdoeken gingen als was 1 en 2 samen in de droger.

Triva
Miep kraak

Lees nog eens je tekst want er stond toch echt dat twee wassen samen in de doger gingen. Beetje noninformatie zo door te zeggen dat je in 1 avond vijf (!) wassen in de kast had? Die drie daarna ook nog samen in de droger? Lijkt wel visserslatijn...

Half a twin
Triva als je goed leest......

Ik was in een Franse wasserette, ook wel lavamatique genoemd.
12 wasmachines, 4 drogers waarvan 1 zo'n hele grote. Geld in de automaat en wassen maar. Als enige klant heb ik de vrijheid genomen om 3 machines tegelijk aan te zetten on mijn verblijf in die winkel flink te verkorten. Er waren nog 9 lege machines over voor volgende klanten. Toen ik wegging had ik nog 2 klanten gezien waarvan er 1 ook 3 machines parallel had draaien.

Sinilind
Gekocht

Na alle reacties hier en ook in real life heb ik toch het "risico" genomen en er eentje gekocht. Die is zaterdagavond geleverd.
Wat moet ik zeggen: ik vind het een uitkomst. Ik heb de gewone was gedaan en opgehangen zoals altijd, en de hoeslakens+dekbedovertrekken gewassen en gedroogd. Het droogprogramma duurt lang (1,5 uur) maar de dekbedden zijn kastdroog. Nu nog even kijken wat mij energierekening gaat doen. Het wast uitstekend, droogt goed al moet je de hoeveelheid inderdaad halveren (van 9 kilos na 5 kilos max) en het grootste voordeel: het staat in de keuken en is fluisterstil. We horen het niet!
Ik heb een LG gekocht
Sini

AnneJ
En de inhoud Sinilind?

Klinkt veelbelovend. Ik denk er ook wel eens over na. Ik heb 23 jaar een Miele droger gehad maar in mijn huidige appartement kan ik geen extra apparaat kwijt, dus inderdaad een combi zou wat zijn. Maar dan de dekbedden en slaapzakken. Ik heb geen zin om daar mee te gaan zeulen naar een wasserij. Ik heb nu een 7kg inhoud. Een combi zou dat ook moeten hebben om mij tevreden te houden.
Hoeveel kg is die van jou?

Pagina's

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.