Home » Forum » Wat doe je met maiskolven

Wat doe je met maiskolven

WINNEN! 

We geven 3x het boek Eerste Hulp Bij Kinderen weg: zo doe je mee!

22 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Savon
Wat doe je met maiskolven

Deze week zijn ze bij de C1000 in de aanbieding: maiskolven. Hoe maak je die dingen klaar? Ik weet dat je er ook iets op de barbecue mee kan doen, maar die hebben we al opgeruimd. Moet ik ze koken, in de oven stoppen?

liora
Koken

Hoi,

Je haalt de buitenste groene bladen eraf en eventuele draden ook, wassen is meestal niet nodig. Je kookt ze ongeveer 20 minuten en dan eten. Lekker is het om ze met boter in te smeren en er zout uit de zoutmolen overheen te strooien.

Liora

reina
Heerlijk!

Meestal kook ik ze een paar minuten, dan droogdeppen en dan onder de grill of even op de bbq. Heerlijk met kruidenboter. Ik ben dol op maiskolven en eet ze bijv. met een stukje gegrild vlees en stokbrood. Mijn zoon wikkelt ze in alufolie en laat ze dan op de bbq gaar worden.

IngridT
Jammie.

en dan prik je in elke kant een klein vorkje, cocktailprikker of speciale maisprikker en dan kun je ze zo heerlijk afknagen terwijl de roomboter langs je kin druipt...hmhmhmh. Afgelopen weekend nog gehad, buij de taco's. de kinderen smullen er ook van.

Inderdaad kwartier of zo koken in water met wat zout en dan bestrijken met wat gezouten roomboter, of gewone en een beetje los zout erover.

Ingrid

maisie
Whaha merla

Ik heb ze ook zien liggen en onze jongens stelen ze ook uit een maisveld.Ze hebben proppenschieters gemaakt van wc rolletjes en ballonnen en mais schijnt het goed te doen.

Silone
Pieletrekkers

Kan er niks aan doen, zo heten de proppenschieters hier ;-)
Eet trouwens geen mais van het land, dat is veevoedermais, niet lekker. De suikermais uit de winkel koken wij in zout (flink zout) water, zo'n 20 minuten, of leggen het rauw op de bbq. In het laatste geval opeten met een dot kruidenboter. De kinderen smullen ervan.

Marry
Lekker!

Hmmm, ik krijg er trek van dames!
Toch maar es kijken in de supermarkt morgen!

Genista
Koken ja

Vanwege de kinderen koken wij ze 30 minuten (anders is het te haaaaard, mam!) en dan een klontje boter erop. Hier geen zout, ik moet er niet aan denken. Soms doe ik een beetje suiker in het kookwater, als ik het extra lekker wil maken voor de kinderen. Ze zijn dan nog net iets zoeter.

egberdien
Ook lekker....

(recept van Jamie Oliver)
Haal de korrels van de kolf, gewoon met een mes langs de kolf, je snijdt veel korrels dus kapot. Doe ze in een braadslee. Dan (grote) witte bonen er bij, die moeten wel eerst afgespoeld. Een bakje kerstomaatjes halveren en er door doen, een paar gewone tomaten in 4en en ook er bij. Een scheut (slag)room, een glas witte wijn, peper en zout toevoegen. Dan kipfilet pakken, die bij het flapje een beetje opensnijden en er een stuk banaan in doen, weer dichtvouwen, inwrijven met peper en zout en op de inhoud van de braadslee leggen. Plakjes spek over de kip leggen, en klontjes boter her en der in de braadslee leggen. Dit alles in de oven op 180 gr. en nou weet ik niet meer precies hoe lang. Volgens mij een half uur, de kip moet natuurlijk gaar zijn.
Als het klaar is uit de oven halen en verse munt erover strooien.

margje van dijk
Biologisch nog lekkerder

Wij hebben regelmatig maiskolven in ons Odin-pakket en zijn er ook dol op. (Zelfs zonder boter en zout, gewoon zoals ze zijn: heerlijk).

Maar toen heb ik ze ook eens uit de supermarkt meegenomen. Nou, die smaakten nergens naar (heel melig en smakeloos). Ik heb het daarna nooit meer geprobeerd, maar als dat een structureel verschil is zou ik toch vooral maiskolven bij de biologische winkel kopen ;-)

Margje

reina
Ingrid :-)

"en dan prik je in elke kant een klein vorkje, cocktailprikker of speciale maisprikker en dan kun je ze zo heerlijk afknagen" Ja, dat hoort erbij, lekker ongegeneerd afknabbelen! (Wij steken inderdaad maisprikkers aan beide zijden erin )

Savon
Ze vonden het heerlijk!

Ik heb ze gewoon een half uurtje gekookt en er daarna kruidenboter op gesmeerd. De combinatie met de rest was niet zo denderend (ik had nog gehaktballen en heb aardappels gebakken), maar daar heb ik niemand over gehoord, ze vonden het heerlijk.

Het was zeker voor herhaling vatbaar!

Als ik ze nou volgend jaar op de barbecue wil leggen, hoe lang moet dat dan?

Silone
Op het randje

Wij leggen ze op de rand van het bbq-rooster en blijven ze draaien tot ze overal diepgeel-oranje van kleur zijn. Toch ook wel een kwartiertje of zo.

Manda Rijn
Koken

even 5 minuten zachtjes koken met klein beetje zout, eruit halen, vocht laten verdampen, op het bord met een klontje boter erop.

MM.
In alufolie in de oven

Al heb je 10 andere dingen in je Odin- of Vitatas, de eerste dag neem je de suikermais. Alufolie invetten met boter of insmeren met wat boursinachtige kaas, mais inpakken, 20-25 minuutjes in een hete oven. Simpeler kan niet. Afknabbelen of korrels loswrikken met een mes dat je in de lengte van de kolf tussen de rijen korrels zet. Heerlijk!

MM

reina
Tip van de kok

Ik heb morgen veel eters en er zijn oa maiskolven ( in 3-en gesneden) mop de bbq. Tip van de kok (zoon dus): voorkoken in water met melk en suiker tot ze zacht zijn, dan drooggedept in alufolie op de bbq.

Genista
Jammie reina

Die klinkt goed, die ga ik onthouden!

reina
Genista, aanvulling

Hij zei net trouwens dat hij er suiker in doet als het zoete mais moet zijn en als het bedoelt is voor hartig (met pittige boter bijv.) doet hij er zout bij.

Temet
Zout in het kookwater?

Ik dacht dat de mais daar taai van werd? Of heb ik me vergist en was dat een andere groente die je moest koken?

Nou ja, jouw zoon is prof, dus als die zegt dat er zout in het kookwater kan neem ik aan dat het klopt.

Groeten,

Temet

Genista
Nogmaals dank voor reinazoon

Nu eten wij heel weinig zout, dus ik zal zeker de versie met suiker het eerst maken. Als ik er ooit pittige boter bij zal doen, kan ik hem dan ook zoutloos koken?

juno
Hierzo

Hier in noord amerika wordt veel maiskolf gegeten als het het siezoen is.
Ze worden dan gekookt in ruim water en je eet ze warm en smeer er boter op en daarop wat zout.

Roos
Juno

Hmm..bij jullie zijn ze ook het lekkerste hoor vind ik. Als ze hetzelfde smaken als in Canada althans. Zo vers van het land gekocht liefst bij een stalletje langs de weg. Beter dan die oude dingen hier.
Roos

Onderwerp gesloten

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.